در حال بارگذاری ...

آدم های تئاتر نصر به روایت دوربین

مریم خاکی پور ‏‌، مدرس تئاتر مقیم فرانسه ، این روزها در بازگشت به ایران فیلم مستندی تحت عنوان ” کارگران شادی ” را به سوغات آورده است که سرگذشت تئاتر نصر و تئاتر پارس است .

ایران تئاتر – الهه خسروی یگانه : مریم خاکی پور ‏‌، مدرس تئاتر مقیم فرانسه ، این روزها در بازگشت به ایران فیلم مستندی تحت عنوان ” کارگران شادی ” را به سوغات آورده است که سرگذشت تئاتر نصر و تئاتر پارس است .
ساخت این فیلم ۴۵ دقیقه ای حدود دو سال طول کشیده است و خاکی پور در آن کوشیده است تا با صحبت با کسانی مثل رضا عرب زاده ، سعدی افشار ، صالح پناهی ، فاطمه شادی زاده ، اردشیر سهرابی ، لیلا محمدی
و ... درباره این سالن ها و آدمهایی که سالیان درازی ، زندگی خود را در آن گذرانده اند اطلاعات کسب کند تا سندی باشد که نسل های بعد لااقل بیاد داشته باشند روزگاری دور در این سالن ها چه آدمهایی با چه عشقی عمری به اجرای تئاتر پرداخته اند .
خاکی پور درباره این فیلم می گوید : ” این فیلم درباره تئاترهای مردمی و قصه خیابان لاله زار قدیم و وضعیت کنونی اش است و بخصوص آدمهایی که در این مکان ها زندگی کرده اند و مرده اند ” .
این مدرس تئاتر عقیده دارد که این فیلم بیش از آنکه بخواهد درباره مکان هایی مثل تئاتر نصر یا پارس باشد درباره آدمها و تماشاگرانی است که سالها نفس به نفس درکنار هم زیسته اند و در شادی ها و غم های یکدیگر شریک شده اند : ” این فیلم سندی است برای زحمت و رنج آدمهایی که زندگی شان را در این سالن ها گذاشتند . ”
وی ادامه می دهد : ” به نظر من تئاترهایی که در این مکان ها اجرا می شود واقعا چیزی کم از آثاری که مثلا در سالن چهارسو ندارد اما متاسفانه بسیار مورد بی مهری قرار گرفته است . اصولا در هر کشوری تئاتر مردمی جایگاه خودش را دارد اما من نمی دانم چرا در کشور ما تئاتر مردمی اینقدر بی اعتبار است و حتی مورد نفی خود اهالی تئاتر قرار می گیرد ”.
او می پرسد : ” اگر این تئاتر ها از بین بروند آن وقت چه اتفاقی برای تماشاگران این نمایش ها خواهد افتاد آیا او قادر خواهد بود بهای بلیط مکان هایی مثل تئاتر شهر را بپردازد و یا دیگر از حق دیدن و لذت بردن از یک نمایش محروم خواهد شد ؟‌ ”
او تاکید می کند که بازیگر تئاتر مردمی نیاز به نفس مستقیم این نوع تماشاگر دارد درست مثل تعزیه که رابطه دوسویه بازیگر و تماشاگر یکی از ارکان های اصلی آن را شامل می شود . در واقع باید گفت که از بین رفتن این بناها به معنای نابودی این آدمها و این نوع تئاتر در ایران است . ”
خاکی پور در حال حاضر در صدد گرفتن مجوز نمایش از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است تا در اولین فرصت آن را به اکران بگذارد .
او یکی از دانش آموختگان دانشکده تئاتر و سینما در دهه ۵