در حال بارگذاری ...
کارگردان نمایش «مکبث» حاضر در جشنواره نمایش عروسکی:

همه ما یک «مکبث» در درون خود داریم

نمایش «مکبث» اثر ویلیام شکسپیر با کارگردانی مجید بشکال و با بهره‌گیری از نمادها و نشانه‌هایی بومی بندرعباس به کارگردانی مجید بشکال در جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران مبارک به صحنه می‌رود.

به گزارش ایران تئاتر مجید بشکال کارگردان این نمایش «مکبث» را دغدغه جهان امروز دانست و توضیح داد: همه ما یک مکبث در درون خود داریم که هر از گاهی بیدار می‌شود و به شکل‌های مختلف دست به جنایت می‌زند. دنیا امروز اسیر مکبث‌ها است؛ اسیر وسوسه‌ها و خشونت‌ها. اگر کمی به اطراف و به درون خود نگاه کنیم، آن را می‌بینیم اما قرار نیست همه «مکبث»‌ها شاهی را بکشند. گاهی ما انسانیت را قربانی جاه‌طلبی و قدرت‌طلبی می‌کنیم. چیزی که می‌تواند ما را از دست این مکبث نجات دهد، عشق است.

این کارگردان با بیان این که بخشی از اتفاقات و چند دیالوگ نمایش از متن اصلی «مکبث» است، ادامه داد: بخش دیگر با نگاه به رویدادهای درون متن دراماتورژی و طراحی و رویدادها با توجه به تحلیل و ایده‌ای که داشتیم، جاگذاری شد. ایده محوری نمایش که هم بر طراحی و هم کارگردانی اثر گذاشته با ارجاع به نحوه تفسیرهای عرفانی صورت گرفته است. در این نوع نگاه همه شخصیت‌ها در ابعاد وجود یک فرد تفسیر می‌شوند و کثرت شخصیت‌ها را در نوعی تفسیر وحدت‌گرایانه جمع می‌کند.

کارگردان نمایش «از جنس خاک» تکنیک اجرایی نمایش را تلفیقی از سیاه، ماسک و حضور یک بازیگر دانست و گفت: نمایش «مکبث» توسط مکبث، لیدی مکبث و ساحره پیش می‌رود. بازیگری که در صحنه حضور دارد، با این سه کاراکتر برخورد دارد.

بشکال با این توضیح که در طراحی عناصر صحنه و عروسک به نمادها و نشانه‌هایی بومی توجه داشتم، اضافه کرد: این نماد و نشانه‌های بومی در خدمت تحلیل و ایده تازه کار قرار دارند و به هیچ عنوان تزیینی نیستند. در نمایش با عروسک‌هایی روبرو هستیم که چهره انسانی ندارند و در طراحی چهره آن‌ها از فرم برقع استفاده شده است. البته در فرم کلی برقع تغییراتی شکل گرفته که مختص به این کار است. همچنین در طراحی ماسک‌ از فرم درختان بومی با تاکید دراماتیک وغیرتزیینی بهره بردم.

او که برای نخستین بار در بخش بزرگسال جشنواره اجرا دارد، گفت: بیشتر کارهای عروسکی که در گذشته به صحنه بردم، ویژه مخاطب کودک و نوجوان بوده و کودک و عروسک همیشه لحظات خوبی را رقم زدند. البته در نمایش «زن» که براساس نمایش‌نامه «عروسی خون» لورکا نوشته شد، از تکنیک تئاتر کاغذی استفاده کردم که در بندرعباس و سالن قشقایی به صحنه رفت و قبل از آن به جشنواره آوینیون و ادینبورگ دعوت شده بود.

نمایش‌نامه «مکبث» اثر مشهور نوشته ویلیام شکسپیر است که در این اثر ساحره، مکبث را پادشاه می‌خواند و به او وعده پادشاهی می‌دهد. مکبث این موضوع را به لیدی می‌گوید. لیدی اصرار دارد در شبی که شاه میهمان آن‌ها است او را به قتل برساند. این‌گونه مکبث به پادشاهی می‌رسد.

مجید بشکال کارگردان، بازیگر، طراح و سازنده عروسک، طراح صحنه و نور نمایش است. طراح لباس زینب موسوی‌پور و موسیقی کاری از امین باصره است.

 فتحیه بقایی، زینب موسوی‌پور، آیدا ماندگاری، روناک حاجیان، مرتضی شنبه‌نیا و ابراهیم پورشریفی عروسک‌گردانان نمایش هستند.

هفدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران مبارک با دبیری مرضیه برومند یکم تا هفتم شهریور ماه برگزار خواهدشد.

 




نظرات کاربران