در حال بارگذاری ...

«سعید محبی»، مسئول واحد آموزش دفتر برنامه‌ریزی و توسعه سینمایی در گفتگو با نمایش

< «سعید محبی» از چهره‌های تئاتری و از فارغ‌التحصیلان این هنر است. بیشترین فعالیت او در عالم تئاتر در عرصه مطبوعات و نقد تئاتر بوده است. خرسند شدیم که در مسند صدور مجوزهای آموزشگاه‌ها ـ حداقل در این بخش از وزارت ارشاد ـ یک ...

< «سعید محبی» از چهره‌های تئاتری و از فارغ‌التحصیلان این هنر است. بیشترین فعالیت او در عالم تئاتر در عرصه مطبوعات و نقد تئاتر بوده است. خرسند شدیم که در مسند صدور مجوزهای آموزشگاه‌ها ـ حداقل در این بخش از وزارت ارشاد ـ یک تئاتری حضور دارد.  عموم آ,وزشگاه‌ها از این دفتر مجوز فعالیت می‌گیرند و برخی از فارغ‌التحصیلان این مراکز، جذب بازار کار در تئاتر و سینما و سیما می‌شوند. به خواسته ایشان، سؤالات را ارسال و جواب مکتوب ایشان را دریافت کردیم. بخوانید.
 
< چه معیار و ضوابطی برای صدور مجوز آموزشگاه‌های بازیگری سینما وجود دارد؟
= صور مجوز برای أموزشگاه‌های بازیگری در حوزه سینما بر اساس ماده 25 مصوب 27/6/1375 شوراهای مشترک کمیسیونهای شورای عالی انقلاب فرهنگی بر عهده این دفتر گذاشته شده است؛ البته معاونت امور هنری وزارت ارشاد هم درباره آموزشگاه‌های بازیگری  تئاتر مجوز صادر می‌کند. معیار و ضوابط صدور مجوز تمام رشته‌های سینمایی و سمعی و بصری از جمله بازیگری به شرح ذیل است:
1ـ تابعیت جمهوری اسلامی 2ـ متعهد به نظام جمهوری اسلامی ایران 3ـ متدین به یکی از ادیان شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی  4ـ داشتن اهلیت قانونی و عدم اشتعال به فساد اخلاقی و عدم اعتیاد به مواد مخدر 5ـ نداشتن محکومیت کیفری که موجب سلب حقوق اجتماعی شود 6ـ انجام خدمت وظیفه یا معافیت دایمی 7ـ داشتن اطلاعات کافی درباره زمینه فعالیت مربوطه 8ـ داشتن حداقل مدرک کارشناسی یا معادل آن 9ـ حداقل سن 25 سال 10ـ متأهل
< آیا این ضوابط تدوین شده و قانونمند است؟
= بله. در این باره آیین‌نامه و ضوابط تأسیس آموزشگاه‌های آزاد سینمایی و سمعی و بصری در زمستان سال 1377 به تأیید وزیر محترم وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی رسیده که تمامی معیارها و ضوابط مذکور در آن لحاظ شده است.
< چقدر بازرسی و نظارت بر این آموزشگاه‌ها انجام می‌شود؟
= به صورت مستمر از دو منظر و توسط دو بخش از این دفتر؛ یعنی توسط واحدهای آموزشی و نظارت و ارزیابی، بازرسی انجام می‌پذیرد. به لحاظ ارزیابی عملکرد آموزشی، واحد آموزش و از نظر انطباق عملکرد آموزشگاه‌ها با مقررات، آیین‌نامه، بخشنامه و دستورالعملهای صادره پس از صدور مجوز، واحد نظارت و ارزیابی این نظارت را برعهده دارد.
< چرا آموزشگاه‌ها به لحاظ کیفیت درجه‌بندی نمی‌شوند تا معیار درستی در اختیار داوطلبان قرار گیرد؟
= از ابتدای فعالیتهای دفتر، طرح درجه‌بندی و ارزشیابی آموزشگاه‌ها تهیه و تدوین شد. چند سال درجه‌بندی توسط بخش آموزش انجام می‌شد که نتایج آن به مؤسسان اعلام گردید. مخاطبان هم دراین باره راهنمایی شدند. در حال حاضر و بر اساس تضمیمات متخذه مسئولان دفتر برنامه‌ریزی، مقرر شد به منظور قانونمندتر کردن و رعایت استانداردهای آموزشی با همکاری انجمن صنفی آموزشگاه‌ها، این مهم انجام پذیرد و نتایج آن به اطلاع عموم رسانده شود.
< نرخ شهریه آموزشگاه‌ها بر اساس چه معیاری تعیین می‌شود؟
= نرخ شهریه توسط خود آموزشگاه‌ها و با توجه به متغیرهایی؛ مانند اجاره مکان، به کارگیری مدرسان زبده، سرویس‌دهی آموزشی و ... صورت می‌پذیرد. این دفتر، نقشی در تعیین تعرفه‌های آموزش ندارد؛ ولی به شکایات رسیده در این زمینه رسیدگی می‌کند.
< آیا در سال تعداد مشخصی مجوز صادر می‌شود و یا بستگی به تعداد متقاضیان دارد؟
= صدور مجوز آموزشگاه‌ها بستگی به تعداد متقاضیان و دارا بودن شرایط لازم بر اساس ضوابط و مقررات مصوبه این دفتر دارد.
< برای تعیین مجوز، جدا از صلاحیت علمی، صلاحیت دیگری هم لحاظ شده است؟
= علاوه بر صلاحیت علمی متقاضیان، قبل از اخذ مجوز می‌بایست صلاحیتهای لازم در زمینه‌های عدم سوء پیشینه کیفری و عدم اعتیاد را از مراجع ذی‌ربط اخذ نمایند. در ضمن در هنگام تبدیل مجوز موقت به دایم، اخذ تأییدیه اماکن از سوی متقاضی جهت تکمیل پرونده ضروری است.
< متقاضیان این آموزشگاه‌ها چه تشریفات اداری را طی می‌کنند؟
= تکمیل فرم متقاضی و ارایه مدارک مورد نیاز جهت تشکیل پرونده، بازرسی از مکان آموزشگاه و طرح پرونده در شورای اجرایی دفتر به منظور تصمیم‌گیری و معرفی به مراکز مربوطه جهت دریافت گواهیهای عدم سوء پیشینه کیفری و عدم اعتیاد و در نهایت صدور مجوز موقت، مراحل اداری صدور مجوز آموزشگاه محسوب می‌شود. پس از صدور مجوز، پرونده متقاضی به اداره اماکن عمومی، جهت تأیید صلاحیتهای مربوطه ارسال می‌شود.
< برای شناسایی آسیبهای این آموزشگاه‌ها چه راهکارهایی را لحاظ کرده‌اید؟
= انجام بازرسیهای مستمر، ارایه مشاوره و راهنماییهای لازم به مسئولان آموزشگاه‌ها برای هدایت آنها در رعایت مقررات تعیین شده از سوی مسئولان ذی‌ربط، بررسی آگهیهای تبلیغاتی منتشر شده در جراید کثیرالانتشار به منظور شناسایی آموزشگاه‌های غیرمجاز و شناسایی نقاط آسیب‌پذیر آموزشگاه‌های مجاز و در نهایت برخورد قانونی با آسیبهای احتمالی و موجود از جمله راهکارهای شناسایی آسیب‌شناسی آموزشگاه‌های آزاد سینمایی است.
< مدارکی که از سوی این آموزشگاه‌ها صادر می‌شود، چقدر اعتبار دارد؟
= گواهینامه‌های پایانی آموزشگاه‌های مجاز پس از انجام بررسیهای لازم به امضای مدیرکل می‌رسد و توسط این دفتر ممهور می‌شود. از آنجایی که دوره‌های برگزار شده توسط آموزشگاه‌های آزاد، دوره‌های آزاد هستند به همین دلیل دوره‌های مذکور، تنها مورد تأیید این دفتر در مقاطع مقدماتی، میانی و تکمیلی، ارزشیابی و تأیید می‌شوند. سایر وزارتخانه‌ها و نهادهای فرهنگی، هیچ مسئولیتی در قبال مدارک مذکور ندارند.
< آیا این مراکز با دانشگاه‌های تئاتری و هنری در ارتباط هستند؟
= مجموعه آموزشگاه‌های آزاد سینمایی از مدرسان دانشگاه‌ها جهت تدریس و مدیریت  اداره امور آموزشی آموزشگاه‌ها استفاده می‌کنند؛ اما هیچگونه رابطه اداری بین این مراکز و دانشگاه‌های هنری و سینمایی کشور وجود ندارد.
< چه تضمینی برای بازارکار این عزیزان وجود دارد؟  آیا کسی مسئول این جریان است؟
= هیچ تضمیمی در این باره وجود ندارد؛ اما ممکن است آموزشگاه‌ها زمینه‌های کاری فارغ‌التحصیلان خود را با برقراری ارتباط با دست‌اندرکاران ساخت فیلم و سریال و یا شرکتهای فیلمسازی و گروه‌های تئاتری برقرار نمایند؛ اما بر اساس مقررات این دفتر، آنان ملزم به انجام چنین کاری نیستند. <