در حال بارگذاری ...

بیانیه هیئت داوران هشتمین جشنواره دانشجویی بین‌المللی

هدف جشنواره دانشجویی بین‌المللی تئاترعروسکی، ارتقاء سطح فرهنگی، هنری وتکنیکی نمایش عروسکی از طریق گردهم آیی دانشجویان علاقمند و فعال در این رشته پر بار هنری است. با مرور دوره‌های قبلی این جشنواره ومسیر پرفرازو نشیبی ...

هدف جشنواره دانشجویی بین‌المللی تئاترعروسکی، ارتقاء سطح فرهنگی، هنری وتکنیکی نمایش عروسکی از طریق گردهم آیی دانشجویان علاقمند و فعال در این رشته پر بار هنری است. با مرور دوره‌های قبلی این جشنواره ومسیر پرفرازو نشیبی که طی کرده انتظار می‌رفت که در دوره هشتم شاهد ارتقاء سطح کیفی نمایشها باشیم. اما اکنون باید اعتراف کنیم که نه تنها چنین نشده است بلکه به نظرمی‌رسد گروههای شرکت کننده درگیر یک رقابت غیر منطقی شده‌اند وبه جشنواره به عنوان مکانی جهت کسب جایزه می‌نگرند و نه مکانی جهت آموزش و مبادله فرهنگی وهنری!
هیئت داوران وظیفه خود می‌داند که با نقد و تحلیل کاستی‌ها و کژی‌های هر دوره، راه را برای برگزارکنندگان و شرکت کنندگان در دوره‌های بعد هموار سازد بنابراین نکاتی چند را متذکر می‌گردد با شد که مثم ثمر واقع شود.
1- هدف ازدائمی شدن دبیرخانه جشنواره دانشجویی، ایجاد فرصت مناسب برای گروههای تئاتری بوده است تا بتوانند درطی مدت یکسال آثارنمایشی متناسب و درخور شأن جامعه دانشجویی را خلق کنند، اما گروههای شرکت کننده به این نکته عنایت نداشته و در لحظات آخر تصمیم به شرکت در بازبینی و اجرای نمایش می‌گیرند و بدین خاطر در مرحله بازبینی، اغلب نمایشها به شکلی ابتدایی، ناشیانه و ضعیف و ناتمام اجراء می‌شوند. این نوع عملکرد که با اهداف جشنواره مغایرت دارد باعث می‌شود که از میان کارهای بسیار ضعیف، بالاجبار تعدادی انتخاب شوند و در نتیجه سطح کیفی نمایشهای شرکت کننده در جشنواره به شدت کاهش پیدا می‌کند.
دبیرخانه جشنواره برای رفع این مشکل تلاش خواهد کرد که از این پس فراخوان خود را پس از پایان هر دوره بلافاصله اعلام نماید و بازبینی‌ها را حداقل ۵ ماه قبل از آغاز جشنواره انجام دهد. بدیهی است که در این شرایط به هیچ وجه کارهای ناتمام، ضعیف و سطحی برای شرکت در جشنواره انتخاب نخواهند شد.
2- هدف جشنواره از اهداء جوایز به گروهها، صرفا تشویق و حمایت از نمایشهایی است که ساختار مناسبی دارند و از نظر تکنیک، مضمون و محتوا، مخاطب شناسی، کارگردانی و بازیگری و نیز خلاقیتهای نمایشی در سطح بالاتری هستند و می‌توانند به آموزش و مبادله فرهنگی و هنری و تکنیکی کمک نمایند. این عملکرد به مفهوم نفی زحمت سایر گروههایی که مقام کسب نمی‌کنند نیست. در هر حال برای آینده، دبیرخانه جشنواره تلاش خواهد کرد تا در مقطع بازبینی، نمایشهایی که فاقد ویژگیهای یاد شده در بالا بوده و متناسب و در خور شأن جشنواره دانشجویی و مخاطبین آن نباشند را حذف نماید/. حتی اگر این عملکرد منجر به کاهش تعداد نمایشها گردد، با این حال جشنواره بر روی کامل بودن نمایشها و دارا بودن کیفیات زیبایی شناسانه آنها اصرار خواهد ورزید.
3- مخاطب شناسی برای کارگردان هر نمایش امری ضروری و حیاتی محسوب می‌شود بنابراین نمایشهای آوانگارد که صرفاَ براساس ذهنیت و نوعی دیدگاه شخصی کارگردان و بی‌ توجه به انتخاب ابزارهای مناسب بیانی، برای ارتباط هر چه بیشتر با مخاطب اجراء می‌شوند باید در عملکرد خود تجدید نظر نمایند.
4- شایسته است گروههای شرکت کننده اعم از تهرانی و یا شهرستانی، چهارچوب اهداف جشنواره دانشجویی بین‌المللی تئاتر عروسکی را مد نظر قرار دهند و از ارائه آثاری که صرفا برای سرگرمی مخاطبین عام ساخته شده‌اند و از سطح کیفی مناسبی برخوردار نیستند خودداری نمایند. این گونه از آثار می‌توانند در سایر جشنواره‌ها شرکت نمایند و مورد استقبال نیز واقع شوند اما برای جشنواره دانشجویی مناسب نیستند.
5- گروههای شرکت کننده در جشنواره موظف هستند شئونات جامعه دانشجویی را درتمامی مراحل برگزاری جشنواره رعایت نمایند. مشکلات پیش‌بینی نشده همواره وجود دارند اما برخورد فرهنگی و موقرانه که خاص جامعه دانشجویی است همه ما را ملزم می‌سازد تا با سعه صدر با مشکلات روبرو شویم و از عملکردهایی که با شخصیت دانشجویی و نیز جشنواره دانشجویی مغایرت دارد بپرهیزیم.
در خاتمه، هیئت داوران ضمن قدر دانی از تمامی گروههای شرکت کننده و نیز اظهار تأسف از پایین بودن سطح کیفی نمایشهای اجراء شده در جشنواره هشتم اعلام می‌دارد که رتبه بندی‌ها نه برحسب نام کارگردانها و افراد گروههای نمایشی و یا حمایت کنندگان آنها، و نه برحسب تفکیک رتبه‌ها میان دانشگاههای مختلف و نه برحسب تقسیم برابر، بلکه صرفاَ بر حسب انتخاب مضمون و محتوای مناسب، کارگردانی جدی و دلسوزانه، بازی شایسته، دقیق و باورپذیر با عروسک، طراحی و ساخت تکنیکی و خلاقانه عروسک، دکور، موسیقی و ارتباط مناسب و منطقی با مخاطب انجام گرفته است و چنانچه برای برخی از دوستان دانشجو ابهاماتی در رتبه بندی‌ها وجود داشته باشد می‌توانند پس ازاعلام نتایج سوالات خود را کتباَ به سخنگوی هیئت داوران، خانم روشنک روشن تسلیم نمایند تا ظرف مدت ١٠ روز هیئت داوران جواب سوالات را کتباَ به آنان ارائه کنند.
هیئت داوران و دبیرخانه دائمی جشنواره آرزو می‌کند که دوستان دانشجو در جشنواره نهم با قدرت و خلاقیت، قابلیتهای نمایش عروسکی را به نمایش بگذارند و ابتداء خود باور داشته باشند که نمایش عروسکی، نمایش بسیار جدی و فرهنگ ساز است که می‌تواند افقهای نوینی از معرفت انسانی را درمعرض دید مخاطبین قرار دهد زیرا پس از آن است که قادر خواهند بود این باور را به دیگران نیز منتقل نمایند.
یئت داوران هشتمن جشنواره دانشجویی بین‌المللی تئاتر عروسکی
آذرماه ١٣٨٣