در حال بارگذاری ...
با حضور اهالی فرهنگ و هنر در مراسم تشییع علی معلم

سپه‌سالار سینمای ایران بدرقه شد

مراسم تشییع پیکر زنده‌یاد علی معلم در حالی صبح امروز برگزار شد که نمایندگان جامعه هنری در سخنان خود به استقلال وی و تلاشش برای ارتقای سینمای ایران اذعان داشتند.

به گزارش ایران تئاتر  مراسم تشییع پیکر علی معلم، منتقد، کارشناس و تهیه‌کننده سینما با حضور ج هنرمندان ، اهالی رسانه و مدیران فرهنگی  در ساختمان شماره ۲ خانه سینما با اجرای کامران ملکی برگزار شد. این مراسم با خوانش شعری که عزیزالله حاجی مشهدی برای وی سروده بود آغاز شد :

 

عزیزالله حاجی مشهدی: زود رفتی علی جان

ناگهان پر زدی پر کشیدی
بی‌خبر
آخرین روزهای زمستان
خسته از کنج بی‌روزنه این جهان
میهمان‌خانه همچو زندان
زود رفتی علی جان ...

 

جواد طوسی: او رفاقت را از دید خود معنا می‌کرد.
جواد طوسی سپس پشت تریبون قرار گرفت و گفت: چه پایان و آخر خط تلخی داشت امسال. علی معلم استقلال عمل زیادی داشت، او رفاقت را از دید خود معنا می‌کرد. او عاشق بی‌نظیری در مورد سینمای سرزمین خودش و آدم کاربلدی بود. علی معلم بر پایه رفاقت جشنی به نام حافظ برگزار می‌کرد، جشنی که ناخواسته به آدم غیرخودی در یک صفحه روزنامه تبدیل شد. او رفته‌رفته به انزوا رفت، علی معلم باید بیشتر در حوزه فرهنگی به کار گرفته می شد اما ما باز در مورد یک رفیق دیر رسیدیم.

 

مسعود جعفری جوزانی: علی سپه‌سالار سینمای ایران بود
مسعود جعفری جوزانی نیز در این مراسم عنوان کرد: به نظر من علی سپه‌سالار سینمای ایران بود. او در دهه ۷۰ فکر می‌کرد همه دنبال فیلم ساختن هستند بر همین مبنا گفت باید بسترسازی کنیم و به‌این‌ترتیب مجله‌ای راه اندازی کرد. او در ادامه راه با همه وجودش احساس می‌کرد باید یک جشنواره مردمی برپا شود تا از کسانی که گاهی کارشان به چشم نمی‌آید تجلیل کند. او کلیت سینما را می‌دید و قصد نداشت که خودش تنها فردی شود که کاری انجام می‌دهد. او با سرمایه خودش با دیگر کشورها برای سینمای ایران لابی می‌کرد، همه وجود انرژی بود.

او کلیت سینما را می‌دید و قصد نداشت که خودش تنها فردی شود که کاری انجام می‌دهد
وی افزود: علی افق‌های بلندی را می‌دید، حتی زمانی که کسی چنین چیزی را تصور نمی‌کرد. عده‌ای شاید از قلم او می‌ترسیدند اما او رهبری جمع را می‌فهمید، وقتی خبر فوت او رسید باورم نمی‌شد و ساعت‌ها به چند نفر زنگ می‌زدم و وقتی در انتها باور کردم از خودم پرسیدم چرا علی؟ چرا او با همه انرژی، هیجان و شهامت؟ من یکی از عشاق علی هستم، علی یکی از تأثیرگذارترین اهل‌قلم بود.

 

سعید راد: خیلی زود نوبت او رسید
در ادامه سعید راد ضمن خواندن شعری اظهار کرد: شاید بیش از ۶ بار با علی معلم به بهشت‌زهرا رفتیم و حیف که خیلی زود نوبت او رسید. معلم عشق، دوست، رفیق بود. با چه مشقت‌هایی جشنی راه می‌انداخت، استادان ما حرف خوبی زدند که چرا از علی معلم قدردانی نشد، ماها خیلی دیر می‌فهمیم که چه گوهرهایی را از دست دادیم، او در آرزوی ساخت فیلم «کوروش» از دنیا رفت.

ابوالحسن داوودی: من غیرممکن است که باور کنم او رفته
سپس ابوالحسن داوودی پشت تریبون قرار گرفت و عنوان کرد: من جاهای مختلف صحبت کردم اما تنها جایی که صحبت نکردم در مراسم تشییع پیکر یک دوست بوده است. به‌راستی نمی‌توانم حرف بزنم، من متنی نوشته‌ام که حرفی باخداست که لطفی کند و شر را از سینمای ایران بردارد و به فرشته‌اش بگوید دست از سر سینمای ایران بردارد، خیلی جاها این استحقاق را دارد که مرگ به سراغشان برود، چرا سینما؟
او در ادامه متنی در همین باره خواند که نوشته بود خدایا به خودت قسم می‌دهم که سبد سینمای ایران پرشده است. خیلی‌ها استحقاق این رادارند؛ نوبتی هم باشد نوبت آن‌هاست، چرا عزراییل سراغ آنها نمی‌رود، بعضی‌ها مدام منتظر مرگ‌اند و برخی فکر می‌کنند مرگ سراغشان نمی‌رود. علی سرشار از زندگی بود چه شد که او رفت. مرگ اشتباه کرد یا علی؟ او یک کمال طلب بود، تهیه‌کننده قابلی بود که بعید بود به این زودی از مرگ رو دست بخورد، علی معلم و من سی‌وچندساله هم را می‌شناسیم، صفت مشترکی داریم که آن شهرستانی بودن است با تمام خصوصیتش.او عاشق خانواده‌اش بود. شما هر چه می‌خواهید بگویید من غیرممکن است که باور کنم او رفته است.

سیروس الوند: کسانی هستند که علی، معلم آنها بود
پس از صحبت های ابوالحسن داوودی، سیروس الوند با خواندن شعری گفت: بعضی‌ها حتما خوشحالند؛ همان تنگ نظرانی که هم از مرگ عباس کیارستمی خوشحالند و هم از جایزه اصغر فرهادی ناراحتند، همان هایی که نسبت به جشن حافظ موضع داشتند. همه داغداریم و این سال بد و نحس و بخیل تمام شدنی نیست، خوشبختانه کسانی هستند که علی، معلم آنها بود تا ما حس کنیم که او همچنان زنده و در میان ما است.
همه داغداریم و این سال بد و نحس و بخیل تمام شدنی نیست، خوشبختانه کسانی هستند که علی، معلم آنها بود تا ما حس کنیم که او همچنان زنده و در میان ما است
در این بخش مراسم پیکر علی معلم وارد حیاط ساختمان شماره ۲ خانه سینما شد.

جهانگیر الماسی: او ما را به همدلی می رساند
سپس جهانگیر الماسی به عنوان سخنران اظهار کرد: من باور نمی کنم. خدایا این وجود نازنین را بیامرز و به بازماندگانش عزت بده، از اینکه این جماعت برای وداع با یکی از چهره های سینما حضور دارند تشکر می کنم. علی معلم را از دهه ۶۰ و وقتی جوان بود می شناختم، وقتی که بایکدیگر درباره معرفت صحبت می‌کردیم.
الماسی در ادامه بخشی از کتابی که به علی معلم هدیه کرده بود، خواند.
وی در پایان عنوان کرد: کاری که او به عنوان اهل‌قلم، تهیه‌کننده و منتقد می‌کرد این بود که ما را به همدلی می رساند، درود بر افرادی همچون علی معلم.

علیرضا رییسیان: علی کرنش نمی‌کرد، مجیز نمی گفت
در ادامه علیرضا رییسیان ضمن خواندن شعری بیان کرد: آخرین مراسم یادبودی که من صحبت کردم هفت سال پیش در مراسم سیف الله داد بود و حالا من و علی باز اینجاییم، کاش جای من و علی عوض می شد.
وی در حالی که سخنانی از حضرت علی (ع) بیان می‌کرد، افزود: روزی که جشنش را برگزار می‌کرد بسیاری به او حسادت می‌کردند. ما ۲۸ سال با یکدیگر رفاقت داشتیم. علی کرنش نمی‌کرد، مجیز نمی گفت، بر حرفش پایدار بود، هیچوخت ناملایمت ها را در کارش دخالت نمی داد. این قضاوت در برگزاری جشنش هویدا بود، من کینه ها را کنار گذاشتم و امروز به اینجا آمدم. من کسی نیستم اما علی کسی بود. او مثل سیف الله داد جریان ایجاد کرد، روز گذشته در منزلش خاطرات مرور شد.
او در حالی که بغض کرده بود گفت: فرزندانش به او افتخار می‌کنند. علی ما به یاد تو هستیم تو هم به یاد ما باش.

هیوا مسیح: به آنچه که می گفت ایمان داشت
سپس هیوا مسیح منتقد و شاعر پشت تریبون قرار گرفت و شعری خواند و بیان کرد: از علی معلم گفتن توان بزرگی می خواهد، پس از سال ها مردی را یافتم که به آنچه که می گفت ایمان داشت، همه افرادی که او را می شناختند و نمی شناختند او را دوست داشتند، او یک تنه هزار تن بود که رنج های سینمای ایران را به دوش می کشید.
وی افزود: آقایان! گرده های این سرزمین زخمی است. بدانید که مردانی همچون علی معلم تکرار نمی شوند. رد آثار و سخن و عمل او در تاریخ این سرزمین فراموش نمی شود. سال ۹۵ سال بد، سال سیاه دست از سر این سرزمین بردار، علی معلم از گردونه پیاده شد و دشمنانش شاد و دوستانش غمگین شدند مردان بزرگ بعد از مرگ آغاز می شوند و او از همین الان آغاز شد.

حسین انتظامی: او روزنامه نگار مولف بود
حسین انتظامی معاون مطبوعاتی نیز اظهار کرد: به همه تسلیت می گویم. علی معلم ۲ وجه داشت بخشی در سینما بود و بخشی در مطبوعات. خیلی از سینماگران از ساحت مطبوعات به سینما رسیدند، او پایمردی کرد و زمانی که مجله اش دچار مشکل شد او روزنامه نگار مولف بود، امیدوارم همه ما تلاش کنیم تا سرمایه او در مطبوعات را حفظ کنیم.

 

امید معلم: این را خطاب به تمام آنهایی که خوشحالند می گویم
امید معلم فرزند علی معلم سپس عنوان کرد: می دانم خیلی از شماها از راه دور آمدید، اگر او اینجا بود به من می گفت احترام همه واجب است. معمولا وقتی آدم ها هستند قدرشان را نمی دانیم من برای این شرایط آماده نبودم ولی مسیر علی معلم را ادامه می‌دهم. مسیر او توسط فرزندان و جوانانی که او به جا گذاشته قطع نمی شود، این را خطاب به تمام آنهایی که خوشحالند می گویم.

 

آذر معماریان: سلام ای کسانی که علی برای شما کار می‌کرد
در ادامه مراسم آذر معماریان همسر علی معلم به صحنه آمد و گفت: سلام ای کسانی که علی برای شما کار می‌کرد! دست تک تک شما را می بوسم. در این چند شبی که روحم در خانه نبود شماها کنارم بودید. من از ۱۹ سالگی کنار او بودم، او امروز همه معلومات خود را زیر خاک می برد، او انقدر بزرگ و شریف و انسان بود که هیچ چیزی را در قضاوتش دخالت نمی داد. او شب تا صبح می خواند و مطالعه می‌کرد تا بتواند کاری برای این کشور انجام دهد.

 

منوچهر شاهسواری: او نام خوبی برای ادامه راه علی معلم دارد
سپس منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما اظهار کرد: شب اول که این حادثه رخ داده بود و به منزل او رفتم یک علی معلم جوان به نام امید معلم دیدم. او نام خوبی برای ادامه راه علی معلم دارد.

وی افزود: سینمای ایران با همه فراز و نشیب ها پیام آور امید و ایمان است. من مفتخرم که سپید دلی او را دیدم، او فقط یک دوست یا تهیه‌کننده و اهل‌قلم نبود او فردی بود که از عالم نظر سخن می گفت، او نرفته بلکه کارش تازه شروع شده است. هیچ چیزی نمی تواند در سینمای ایران شکاف ایجاد کند سینمای ایران پر از ایمان و امید است.

 

جمشید مشایخی: علی زنده است
جمشید مشایخی سپس شعری خواند و گفت: علی زنده است اما باز به شما تسلیت می گویم.

در پایان پیکر علی معلم بر دوش سینماگران و سینما دوستان به سمت قطعه هنرمندان بهشت‌زهرا بدرقه شد.

همچنین در این مراسم اعلام شد مجلس یادبود زنده‌یاد علی معلم جمعه ۲۷ اسفندماه از ساعت ۱۸ تا ۱۹:۳۰ در مسجد جامع شهرک غرب برگزار می‌شود.

علی معلم که ۲۳ اسفند به طور ناگهانی براثر حمله قلبی و در سن ۵۴ سالگی درگذشت، از خانه سینما شماره ۲ به سمت بهشت زهرا (س) تشییع شد.

 

علی معلم دامغانی رییس فرهنگستان هنر و پسر عمومی زنده‌یاد علی معلم،جمشید مشایخی، اصغر همت، مجید مظفری، حسن پورشیرازی،حسین پاکدل ،سعید راد، مسعود جعفری جوزانی، فرهاد توحیدی، علیرضا تابش، منوچهر شاهسواری، جواد نوروزبیگی، حبیب رضایی، عبدالله اسکندری، رضا ناجی، داریوش فرهنگ، علیرضا خمسه، بهرام عظیمی، سیروس الوند، رمضانعلی حیدری خلیلی، رضا کیانیان، ابراهیم مختاری، بیتا منصوری، حبیب اسماعیلی، سیدضیا هاشمی، علی قربان‌زاده، امیر اسفندیاری، حبیب دهقان‌نسب، محمدمهدی عسگرپور، فرشته طائرپور، نیوشا ضیغمی، مهراوه شریفی‌نیا، حجت‌الاسلام زم، ابوالحسن داودی، سامان مقدم، همایون اسعدیان، حسن فتحی،حجت الله ایوبی ریس اسبق سازمان سینمایی، محمد مهدی حیدریان رییس سازمان سینمایی، محمد حیدری مدیر موزه سینما،منوچهر محمدی، محمد علی سجادی، علی اکبر عبدالعلی زاده ، سامان مقدم، محمد علیزاده،امیر حسین شریفی، محمد سریر، رضا درمیشیان،مهدویان،حسام نواب صفوی،جهانگیر الماسی، پوران درخشنده، علیرضا تابش، ابراهیم مختاری، محمود گبرلو و...  از جمله هنرمندان حاضر در این مراسم بودند.
 

 




مطالب مرتبط

نظرات کاربران