در حال بارگذاری ...

فراخوان جشنواره تئاتر تیرنگ منتشر شد

فراخوان «پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بومی تیرنگ» منتشر شد. این جشنواره هرساله به میزبانی استان مازندران برگزار می‌شود.

به گزارش ایران تئاتر یاسر محمودی برنتی، دبیر پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بومی تیرنگ، اعلام کرد: این جشنواره با محورهای موضوعی تبیین نقش انقلاب در هویت‌بخشی به آیین‌ها، بررسی ساختاری مراسم آیینی و مذهبی و نمایشی اقوام، نگاهی نو به حوادث کربلا و آیین‌های عاشورایی، نقش و کارکرد آیین و... برگزار می‌شود.
وی افزود: هنرمندان علاقه‌مند به حضور در این جشنواره تا ۱۶ تیرماه سال جاری فرصت دارند آثار خود را با حفظ ضوابط مندرج در فراخوان به دبیرخانه تیرنگ پانزدهم به دفتر هنرهای نمایشی حوزه هنری مازندران ارسال کنند.
 پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بومی تیرنگ که دارای بخش‌های آیین‌های نمایشی و اجراهای پژوهشی است، نیمه دوم مردادماه 97 در استان مازندران برگزار خواهد شد.

 

علاقمندان می توانند متن فراخوان و فرم های مربوط به آن را در انتهای این خبر از بخش فایل های ضمیمه دریافت نمایند

در متن فراخوان منتشرشده آمده است:

 

مفاهیم حقیقی اسلام را با زبان تئاتر بیان کنید.

 سالها پیش -شاید بیست سال پیش- یک تئاتری اجرا کردند برای ما، مربوط به حضرت ایّوب پیغمبر که طول هم کشید؛ یک ساعت، دو ساعت، طول کشید. بعد که تمام شد، من به آن کارگردان گفتم که من داستان ایّوب را در قرآن، شاید صدبار یا صدها بار تا حالا خوانده‌ام امّا این فهمی را که امشب از ماجرای ایّوب از تئاتر تو فهمیدم، در این مدّت از خواندن قرآن، این فهم را پیدا نکرده بودم. این چیز کمی است؟

مقام معظم رهبری

 

مقدمه:
پرداختن به هنر ، آن هم هنر متعهّدی که ریشه در ژرفای تاریخ و فرهنگ یک ملّت و مملکت دارد زیر بنایی ترین اقدامی است که می توان در جهت رشد و اعتلا و پیشرفت همه جانبه یک جامعه انجام داد .
هنر از یک سو پیشینه و داشته های فرهنگی را به نسل جدید معرفی می کند و درواقع نقش انتقال فرهنگ رابه نسل های بعدی بر عهده دارد و از سویی دیگر راه تکامل و تعالی را برای نیل به درستی و رستگاری فردی و اجتماعی و در واقع  آینده ای روشن می نمایاند .
در ایران سرافراز که به برکت پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی با درهم شکستن حصار طاغوت و تاریکی راهی رو به روشنی و سعادتمندی را پیش گرفت و در پی صدور و انتشار پیامهای انسان ساز و امید بخش به جامعه بشریت است،  هیچ ابزاری نمی تواند مانند هنر در ماندگار کردن این اندیشه ی والا و انتقال آن پیامهای صلاح و فلاح موثر و گسترده عمل کند و در این میان هنر نمایش به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود مانند کامل شدن زنجیرۀ تولید با حضور مخاطب و همچنین فراخوان سایر هنرها به سوی خود و شکل دادن یک مجموعه ی جذاب هنری ، هنری بی همتاست .
   حوزه هنری انقلاب اسلامی  مازنـدران  در آستانه ی چهل سالگی انقلاب اسلامی ایران  با تمرکز بر این تفـکر که  تبیین و ترویـج سبـک زندگی ایرانی اسـلامی یکی از پیش نیاز های اساسی شکل گیری تمدّن نوین اسلامی است اقدام به برگزاری جشنواره پژوهشی –  تولیدی تیرنگ نموده است تا از یک سو به بنیادی ترین تقاضای جامعه هنری یعنی پژوهش ، پاسخی در خور دهد و هم با تولیدات خود بستری مناسب را برای عرضه ی این اندیشه به مخاطبان فراهم آورد و اندیشه ای را در ذهن مردم مانا وپایا کند .
پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بومی تیرنگ با تکیه بر فرهنگ غنی اسلامی و ایرانی در پی تحقق این نکته است که با پاسداشت داشته های اصیل و ارزشی و شناخت فرهنگ ریشه دار خود هویت خود را باز شناخته و به سوی افقهای ایمان و انتظار ، تعالی بخشیم و این یگانه نقشی است هنرمندانه که می توان بر صفحه و صحنۀ زندگی رقم زد ....

 

محورهای موضوعی فراخوان جشنواره سراسری تئاتربومی تیرنگ

-    نقش انقلاب اسلامی در احیا و هویت بخشی به  آیین ها، نمایش ها، بازی ها، تعزیه و موسیقی قومی
-    تلفیق آیین ها ونمایش های بومی قومی با مبارزات شخصیت های قومی – منطقه ای در مقابل استعمار، استکبارو استبداد -  ناصر دیوان کازرونی – سید جمال الدین اسدآبادی – آیت الله سید عبدالحسین لاری – مشدی پروری (محسن احمدی) - رئیس علی دلواری – میرزا کوچک خان جنگلی – کی لهراسب و میر غلوم (مبارزات عشایرکهگیلویه و بویر احمد1309) و...
-    بکارگیری و پرداخت آیین ها و مراسم نوروزی  دربستر نمایش با وقایع تاثیر گذار انقلاب اسلامی . شش بهمن آمل - قیام مردم تبریز – قیام قم – 2بهمن 57آذربایجان غربی – 10مرداد57 اصفهان – 19بهمن البرز- تظاهرات 17 دی ماه خراسان جنوبی – 7دی ماه 57 قزوین – 24مهرماه 57 کرمان و...
-    بررسی محتوایی، شکلی و مناسبتی به ماهیت و جوهره ی مراسم آیینی – مذهبی و نمایشی اقوام
-    نگاهی نو و ژرف به حوادث کربلا ومراسم وتشریفات آیین های عاشورایی - مذهبی
-    پرداختن به جشن ها، مراسم و مناسبت های سوگ آمیز، بازی ها و نمایش های تقلیدی و فکری و نمایش های عروسکی
-    نقش و کارکرد آیین، بازی، نمایش و سرگرمی های مناطق در تعمیق معرفت دینی و ترویج سبک زندگی اسلامی – ایرانی
-    افزایش روحیه نشاط و امید و کسب مهارت‌های زندگی اجتماعی، آموزش حقوق شهروندی، با استفاده از ظرفیت‌های فرهنگی، بومی و محلی مناطق کشور

* تذکر:
الف) در جشن چهل سالگی انقلاب اسلامی نمایش هایی که حوادث و وقایع باشکوه انقلاب اسلامی را در یک بستر مناسب بومی عرضه نمایند مورد توجه ویژه قرار خواهند گرفت.
ب) در تمامی بخش‌ها آثار ارسالی می‌بایست در برگیرنده آیین¬ها و فرهنگ بومی مناطق با پرداخت نمایشی و با نگاه پژوهشی ارائه شده باشند و صرف اجرای آیین مد نظر دبیرخانه نمی باشد، در غیر این صورت در اولویت پذیرش نخواهند بود.
ج) دبیرخانه جشنواره در جهت انتخاب آیین های که کمتر توسط هنرمندان پرداخت شده است، کتاب ارزشمند" وازیگاه"( فرهنگِ آیین، بازی، نمایش و سرگرمی های مردم ایران) را به علاقمندان حضور در جشنواره پیشنهاد می دهد.این کتاب در پنج جلد زیر نظر استاد جهانگیر نصری اشرفی در انتشارات آرون،1391 به چاپ رسیده است.
بخش های جشنواره :
1-آیین‌های نمایشی(نمایش های محیطی، خیابانی)
الف) آیین های عاشورایی – مذهبی
ب) بخش خیابانی
2- اجرا‌های پژوهشی

** برگزیدگان هر دوبخش به طور مستقیم به بخش خیابانی و اجراهای پژوهشی جشنواره تئاتر سوره راه پیدا می کنند. **


1-آیین‌های نمایشی :

الف) آیین های عاشورایی – مذهبی


• این بخش با شیوه‌ی نمایش‌های محیطی (فضای باز) و به صورت رقابتی برگزار می‌شود.
• در این بخش اولویت حضور به نمایش هایی خواهد بود که آیین های عاشورایی – مذهبی مناطق مختلف را در بستر نمایش تولید کرده و اجرای بدونه پرداخت آیین ها در بستر نمایش مد نظر نیست.
• در این بخش مجالس تعزیه ناآشنا و غریب و نگارش نسخ تازه با استفاده از اتفاقت روز در اولویت انتخاب  گروهای تعزیه خواهد بود.
• متقاضیان می‌بایست چهار نسخه DVD فیلم نمایش، به همراه فرم شماره 1 و2 را تکمیل شده و به دبیرخانه ارسال نمایند.
• تعداد اعضای گروه حداکثر هفت نفر خواهد بود و دبیرخانه فقط عوامل اصلی اجرا (کارگردان، بازیگران و موسیقی) را در این بخش پذیرش خواهد کرد.
•   ارسال یک حلقه لوح فشرده حاوی عکس‌های با کیفیت از نمایش همراه با نام اثر، نام نویسنده و کارگردان الزامی است.
• گروه‌های راه‌یافته به این بخش، حداکثر تا سقف 35 میلیون ریال (به تشخیص هیأت انتخاب و بر اساس ضوابط اعطای کمک هزینه جشنواره) کمک هزینه دریافت خواهند کرد.
• در این بخش به تشخیص هیئت داوران به برگزیدگان طرح و ایده ، کارگردانی،  بازیگری و موسیقی جوایزی اهدا خواهد شد.

 

 

ب) بخش خیابانی:

 

• اولویت انتخاب در این بخش، اجرای آیین ها و موضوعات مورد نظر  قومی با بهره گیری از تکنیک ها و فنون اجرایی نو خواهد بود.
• در این بخش صرفا بن مایه ی طرح (ایده نمایش) می بایست برگرفته از آیین و رسوم و سنن بوده و صرف اجرای آیین یا رسوم پذیرفته نیست.
• متقاضیان می‌بایست چهار نسخه DVD فیلم نمایش را به همراه فرم شماره 1 و 2تکمیل و به دبیرخانه ارسال نمایند.
• تعداد اعضای گروه حداکثر هفت نفر خواهد بود و دبیرخانه فقط عوامل اصلی اجرا (کارگردان، بازیگران و موسیقی) را در این بخش پذیرش خواهد کرد.
•   ارسال یک حلقه لوح فشرده حاوی عکس‌های با کیفیت از نمایش همراه با نام اثر، نام نویسنده و کارگردان الزامی است.
• گروه‌های راه‌یافته به این بخش، حداکثر تا سقف 35 میلیون ریال (به تشخیص هیأت انتخاب و بر اساس ضوابط اعطای کمک هزینه جشنواره) کمک هزینه دریافت خواهند کرد.
• در این بخش به تشخیص هیئت داوران به برگزیدگان طرح و ایده ، کارگردانی،  بازیگری و موسیقی جوایزی اهدا خواهد شد.

 

2-اجراهای پژوهشی (پژوهش در آیین‌ها)
این بخش در جهت کاربردی کردن پژوهش‌های انجام گرفته در زمینه آیین های بومی مناطق مختلف کشور به صورت رقابتی و در گستره ی کشوری برگزار خواهد شد. لذا اجراهای پژوهشی باید بر اساس اصول و فنون تکنیک‌های نمایشی تنظیم شوند .
•اولویت های موضوعی این  بخش می بایست از محورهای موضوعی اصلی ذکر شده در فراخوان ( صفحه 4 ) باشد.
• پژوهش‌های این بخش باید با استفاده از شیوه روایی و نقالی تنظیم و حین خوانش پژوهش، بخش های آیینی و یا قصه های کهن قومی اجرا شوند.
• پژوهش‌ها باید بر اساس آیین‌ها، خرده فرهنگ‌ها ، قصه‌ها و منظومه‌های ایران زمین و با توجه ویژه به فرهنگ فولکلور یکی از مناطق کشور انجام گیرد.
• نحوه اجرای این بخش بصورت خوانش پژوهشگر و اجرای زنده همزمان اثر بین حداقل 15دقیقه و حداکثر30دقیقه خواهد بود.
• خوانشگر می‌تواند از یک نفر برای اجرای همزمان اثر استفاده کند، لکن اجراهای تک نفره در اولویت خواهند بود.
• گروه‌های متقاضی می‌توانند از پژوهش‌هایی که پیش از این چاپ شده و یا در سمینارهای علمی داخلی یا بین‌المللی ارائه و نشر شده باشند با ذکر نام پژوهشگر (در صورت عدم وجود منع قانونی) استفاده کنند.
• متقاضیان باید چهار نسخه DVD از فیلم اجرای پژوهش  به همراه فرم شماره 1 و 3تکمیل و به دبیرخانه ارسال نمایند.  **  ارسال کامل پژوهش خوانش شده توسط گروه الزامی است. **
• در این بخش دبیرخانه از هرگروه حداکثر دو نفر پذیرش بعمل می‌آورد.
• گروه‌های راه‌یافته به این بخش، تا سقف 15 میلیون ریال (با نظر کارشناسی) کمک هزینه اجرا دریافت خواهند کرد.
• در این بخش به تشخیص هیئت داوران فقط به پژوهش برتر و اجرای برگزیده جوایزی اهدا خواهد شد .
• استفاده از ابزار و تکنولوژی‌های صوتی و تصویری به روز در این بخش بلامانع است.
• در صورت نیاز به ارائه قطعات آوازی و آوایی می‌بایست شوون اسلامی دقیقا لحاظ و رعایت شود.

 

گاه‌شمار:
• آخرین مهلت ارسال آثار در تمامی بخش‌ها تا 16تیرماه ماه1397 خواهد بود.
• نتایج آثار پذیرفته شده تا 25تیرماه1397  اعلام می‌شود.
• تاریخ برگزاری جشنواره نیمه دوم تیرماه1397  خواهد بود .
مدارک عمومی مورد نیاز:
• متقاضیان شرکت در کلیه بخش های جشنواره باید مدارک ذیل را علاوه بر مدارک مورد نیاز مندرج در بخش‌ها تا پایان مهلت مقرر به دبیرخانه ارسال کنند:
-     چکیده سوابق هنری متقاضی و یک قطعه عکس از کارگردان و نویسنده
-    اجازه ‌نامه کتبی نویسنده، مترجم یا ناشر در بخش پژوهش
-     در بخش اجراهای پژوهشی، چنانچه اجرا کننده عیناً از  پژوهش فرد دیگری بهره‌برداری کند می‌بایست مجوز فرد پژوهشگر را ارائه نماید و این امر در مواردی که مصداق استفاده از منبع تحقیقی یا الهام و اقتباس باشد ، ضرورتی ندارد.
ستاد برگزاری جشنواره در خصوص آثاری که مدارک آنها ناقص باشد ترتیب اثری نخواهد داد.
مقررات جشنواره:
• تعیین زمان، مکان و تعداد اجرای نمایش‌ها بر عهده ستاد برگزاری جشنواره و بر اساس امکانات موجود خواهد بود.
• اسکان و پذیرایی گروه‌های سایر استان‌های پذیرفته شده بر عهده دبیرخانه جشنواره خواهد بود.
• ستاد برگزاری جشنواره مسئولیتی در قبال ساخت و ساز دکور، دوخت لباس و چاپ تبلیغات نمایش‌ها نخواهد داشت.
• مدارک، عکس، پوسترها، نمایشنامه‌ها و فیلم‌های ارسال شده (اعم از پذیرفته شده و پذیرفته نشده) مسترد نخواهد شد.
• دبیرخانه جشنواره به تشخیص هیأت انتخاب هر بخش کمک هزینه گروه‌های راه‌یافته را با توجه به موارد ذیل مشخص می‌کند:
الف) نیازهای ضروری نمایش شامل دکور، لباس، موسیقی و...
ب) تعداد عوامل اجرایی، بُعد مسافت و نیازهای ایاب و ذهاب
ج) سطح کیفی و تعداد اجراها در جشنواره
• شرکت‌کنندگان دربخش‌های مختلف جشنواره با ارسال اثر خود متعهد به پذیرش قوانین و سیاست‌گذاری‌های جشنواره هستند، عدم رعایت این قوانین، خصوصاً زمان‌بندی مصوب جشنواره، موجب حذف آثار خواهد شد.
• تصمیم‌گیری در خصوص موارد پیش‌بینی نشده در فراخوان بر عهده ستاد برگزاری جشنواره و حسب سیاست‌های سازمانی و مقررات جاری خواهد بود .
نشانی دبیر خانه:
مازندران. ساری. میدان امام(ره). بلوار دانشجو. حوزه هنری استان مازندران
کد پستی : 4815716838
تلفن :01133362438-01133365870 - همراه : 09117812565
وب سایت: www.artmazandaran.ir


فرم شماره1
فرم تقاضای حضور در پانزدهمین  جشنواره سراسری تئاتربومی " تیرنگ"1397

اینجانب..................................................کارگردان نمایش:.......................................................................................
به نویسندگی: ................................................................. ازاستان.............................................................................
شهر: ......................................... با شماره تماس ثابت.............................................................................................
 و شماره همراه ................................................................  با اطلاع کامل از مفاد فراخوان پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بومی تیرنگ اثر خود را در بخش:.................................................. ارائه و نسبت به رعایت مقررات درج شده متعهد می باشم.

                                                                            امضاء-تاریخ

 

 

نمایه ی اسامی و اصطلاحات  آیین ها و مراسم نوروزی
پیشنهادی دبیرخانه
آتش افروز صغیرم    عاروسه گولی    نوروز خوانی
آق کوسا قاراکوسا    عید شب وره    نوروز کردی
آینه تاودانی    قاشق زنی    نومورتا اُیناماق(خ)
امام خوانی    کوسا    هودرو
اوچ دفم    کوسه    یملیک چی
بوکه وارانه    لاله سوری    یوم المبعث
شال دگنی    میر نوروزی    غولک
شله مله    نوروز خاصه    قطار دوزمه


نمایه ی موضوعات مذهبی و تعزیه
پیشنهادی دبیرخانه جشنواره
بابا سقا نفار    تعزیه زنانه    شاهنگ ترازو
ابراهیم در آتش    تعزیه مضحک    شیر و فضه
برف چاه کردن امام    تعزیه منثور    غارت خیام
بعثت پیامبر (ص)    جغد و بلبل    کارب زنی
بیاض نویس    دیرانی فرنگی    مرغ خونین
تخت بلقیس    دیر خارجی    توپ زلزله
تخت خولی    سحر خوانی بختیاری    تعزیه بوشهر
تخت سلیمان    سرکر ناچی    دسته سنگلج




نظرات کاربران