در حال بارگذاری ...
اردشیر صالح‌پور در رونمایی از کتاب پژوهشی «شبیه نامه» عنوان کرد

باید در هموار نمودن مسیر پژوهشگران جوان تلاش کنیم

دکتر اردشیر صالح‌پور از هنرمندان تئاتر و پژوهشگران تعزیه در رونمایی از کتاب پژوهشی «شبیه نامه »گفت: اینکه چنین اتفاقی صورت گرفته که از بدنه تعزیه و شبیه خوانان کسی اقدام به نگارش کتابی بنماید باعث مباهات است و ماباید در هموار نمودن مسیر پژوهشگران جوان تلاش کنیم.

به گزارش ایران تئاتر آیین رونمایی کتاب«شبیه نامه» (سیری در چگونگی شکل گیری تعزیه و تعزیه خوانی) همزمان با میلاد باسعادت امام رضا(ع)، در قالب نشست ادبی«قدم با قلم» با حضور اسماعیل مجللی(پژوهشگر، محقق و مولف) و جمعی از نویسندگان، پژوهشگران، شبیه خوانان و هنرمندان آیینی کشور و شبیه خوانانی از استانهای تهران، مرکزی، اصفهان، زنجان، قزوین، البرز، یزد، خوزستان، مازندران و بوشهر چهارشنبه 3 مرداد  در فرهنگسرای شفق برگزار شد.
هادی پیروز حمیدی معاون آفرینش و اجرا فرهنگسرا نخستین کسی بود که در این جلسه به ایراد سخنرانی پرداخت وی ضمن تبریک میلاد امام رضا(ع) و دهه کرامت از حاضرین در این مراسم تشکر و قدردانی کرد.
دکتر احمد جولایی از اساتید دانشگاه که دومین سخنران این نشست بود ضمن اظهار خرسندی از این اتفاق ادبی اظهار داشت پس از اینکه تعزیه توسط ساز مان یونسکو به ثبت جهانی رسید متاسفانه شاهد اتفاقاتی از این قبیل نبوده ایم و اینکه امروز شاهد رونمایی از چنین اثری هستیم باعث خوشحالی اصحاب تعزیه خواهد بود .
اسد الله بیگدلی از شبیه خوانان استان زنجان  دیگر سخنران این برنامه بود که در اظهارات خود از وضعیت و چگونگی اجرای تعزیه در مناطق آذری کشور پرداخت و از اینکه اینگونه مسایل و تعزیه خوانی آذری زبانان در کتاب شبیه نامه مکتوب شده است اظهار رضایت نمود.
بهروز مبصری کارشناس موسیقی سنتی ایران سخنران دیگری بود که در پشت تریبون حاضر شد و در اظهارات خود نسبت به موسیقی آیینی و سنتی ایران و جایگاه آن در تعزیه مطالبی را بیان نمود.
در ادامه دکتر اردشیر صالح‌پور از هنرمندان تئاتر و پژوهشگران تعزیه که دبیری ادواری جشنواره بین المللی تئاتر فجر را نیز در کارنامه هنری خود دارد اظهار داشت: اینکه چنین اتفاقی صورت گرفته که از بدنه تعزیه و شبیه خوانان کسی اقدام به نگارش کتابی بنماید باعث مباهات است و ماباید در هموار نمودن مسیر پژوهشگران جوان تلاش کنیم.
وی در ادامه با اذعان اینکه سفرا و سیاحان قرن نوزدهم در ایران مطالب و یاد داشتهایی از خود به جای گذاشته اند که برخی از آنها کاملا ستودنی هستند از جمله سخنی که الکساندر خوچکو در اظهارات خود مکتوب نموده که ایرانیان با حضور در مراسم تعزیه خشتهایی را برای خود میخرند که با آنها کاخهایی برای زندگی پس از مرگ خود می‌سازند ، افزود آنچنان که باید و شاید حق تعزیه را ادا نکرده ایم و علیرغم اینکه تلاشهای بسیاری در این زمینه شده است اما اینها کافی نیستند و نگاه علمی به این هنر نباید به فراموشی سپرده شود . ضمن اینکه معدود افرادی را میتوان مانند اسماعیل مجللی پیدا کرد که با تحمل هزینه های بسیار سنگین و بدون هیچ حمایت از هرگونه ارگان و سازمان در این عرصه قدم بردارد .
در ادامه علی عظیمی از شبیه خوانان استان مازندران در پشت تریبون حاضر شد و به بیان چگونگی اجرای تعزیه در این منطقه برای حاضرین پرداخت.
اسماعیل مجللی مولف کتاب شبیه نامه آخرین کسی  بود که به عنوان سخنران حاضر شد و ضمن تشکر از حضور حضاری که از استانهای مختلف در این برنامه حاضر شدند اظهار داشت: با توجه به اینکه از کودکی در عرصه هنر شبیه خوانی در کنار پدر و برادرم در این کار مبادرت ورزیده ام و از طرفی چون تحصیل کرده تئاتر نیز هستم لذا با علاقه و پشتکار مناسبی به نگارش این اثر اهتمام ورزیدم که سالهای 89تا96بدون هیچگونه وقفه ای صرف این اثر شد و با توجه به اینکه کارفرما و سفارش دهنده این اثر خود بنده بوده ام لذا در جلب رضایت خود با حساسیت بسیاری همراه بودم .
وی افزود در این اثر بیش از 520منبع کتابخانه ای و 380نسخه مجالس تعزیه از سراسر کشور را موردئ بررسی قرار داده ام و صدها نکته از این هنر ارزشی را بیان نموده ام که تاکنون توسط هیچ پژوهشگری مکتوب نشده است .
وی اذعان داشت در این اثر علاوه بر اینکه نگاه تحلیلی به نسخ و اجرای تعزیه وجود داشت به چگونگی اجرای تعزیه در تمام استانها و مناطق کشور پرداخته شده است و به طور قاطع اعلام میکنم که اثر بسیار مفیدی برای دانشجویان، شبیه خوانان و علاقمندان خواهد بود.
سید محسن هاشمی از شبیه خوانان برجسته تهران که مجری برنامه بود در اظهارات خود نسبت به چنین اتفاقی اظهار خوشحالی نمود و نسبت به اینکه رشد بیش از پیش پژوهش در تعزیه اظهار امیدواری کرد.
اجرای موسیقی سنتی و پخش کلیپ معرفی کتاب شبیه نامه و همچنین رونمایی از این اثر توسط حاضرین از دیگر برنامه های این نشست بود.
گفتنی است محسن میرزاعلی مسول دفتر تعزیه و هنرهای آیینی مرکزهنرهای نمایشی حوزه هنری که قرار بود در این نشست حاضر شود یادداشتی را به شرح ذیل برای این نشست ارسال نمود.

نخستین سخن چون گشایش کنم
جهان آفرین را ستایش کنم
باسلام و احترام به پیشگاه حضرت ولی عصر ع و عاشقان و ذاکران سیدالشهداتعزیت اولیاء معصوم (صلوات الله اجمعین)چه در نظر و چه در عمل عزیز داشتنِ مهربانی های جهان آفرینِ یکتا است. عزیز گرانمایه خادم الحسین محقق و پژوهشگرعرصه هنر آیینی، جناب اقای مجللی در حیطه ی نظر تعزیه پژوهیده و با قلم خویش در این تعزیت اسباب خرسندی جویندگان  و پویندگان طریق تعزیه را فراهم کرده است، امید است که به حول و قوه ی الهی راه برای تداوم دیگر پژوهش ها در راستای هنر آیینی هر بار هموارتر و هموار تر شود در زمینه هنر بی نظیر تعزیه و بی مانند نقالی و روایتگری بازهم شاهد پژوهش و تحقیق علاقه مندان و دلسوزان این مکتب انسان ساز باشیم،
این حقیر درگاه به نمایندگی از دفترتعزیه و هنرهای نمایشی حوزه هنری انقلاب اسلامی ایران   از آقای مجللی و گروه نویسندگان کتاب شبیه نامه مراتب تشکرم را تقدیم و برای شان آرزوی توفیق و تداوم این راه را دارم.
امید دارم  با همدلی و همراهی یکدیگر بتوانیم هنرهای آیینی کشور مهربانی  که رو به فراموشی نهاده اند را زنده کرده و در راه رشد و تعالی آن کوشا باشیم.
باشد که ائمه ی معصومین صلوات الله  شفیع مان در هر دوسرا باشند.

 




مطالب مرتبط

تشکیل سازمان هنرهای نمایشی؛ راهی کارآمد برای جلوگیری از زوال هنر مردمی تعزیه

تشکیل سازمان هنرهای نمایشی؛ راهی کارآمد برای جلوگیری از زوال هنر مردمی تعزیه

اسماعیل مجللی پژوهشگر تعزیه، شبیه‌خوان و پژوهشگر استان مرکزی می‌گوید تشکیلات فعلی هنرهای نمایشی در قالب اداره کل فقط می‌تواند مجموعه‌ای در حد یک استان را مدیریت کند و امکانات لازم را برای مدیریت کلان کشور ندارد درحالی‌که تعزیه در تمام استان‌ها ساری و جاری است و بیشتر از ...

|

نظرات کاربران