در حال بارگذاری ...
حمایت هنرمندان از کمپین #با_گوشى_خاموش_تئاتر_ببینیم

به خودمان و هنرمندان بر صحنه احترام بگذاریم

ایران تئاتر:در پی اعتراض رضا بهبودی به تماشاگر نمایش «گفت‌وگوی برجای‌ماندگان»، کمپینی از سوی اهالی تئاتر و علاقه‌مندان آن راه‌اندازی شده که از تماشاگران می‌خواهد با گوشی خاموش به دیدن تئاتر بروند.

به گزارش ایران تئاتر، چند روز پیش ویدئویی از رضا بهبودی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که با بازتاب های متفاوتی از سوی کاربران و مردم مواجه شد. ماجرا از این قرار بود که رضا بهبودی بازیگر نمایش «گفت‌وگوی برجای‌ماندگان»، پس از اجرای این اثر، تماشاگری که در حین  اجرای نمایش سرگرم موبایلش بود و با این کار حواس بازیگران را پرت کرده بود، مورد عتاب قرار داد و به تماشاگر مذکور، با لحنی معترضانه گفت که «شما مدیون بقیه افرادی هستید که در این سالن حضور داشتند!» بهبودی در ادامه اعتراض‌های خود اعلام کرد که در طول اجرا به دلیل نور موبایل آن تماشاگر، حواس او و باران کوثری دیگر بازیگر نمایش، پرت شده است.

با توجه به اینکه این معضل فرهنگی در سالن‌های تئاتر همیشه بحران‌ساز بوده است و هیچ وقت تدبیر و فرهنگسازی مناسبی برای  آن در نظر گرفته نشده است، اما در پی اعتراض این بازیگر، کمپینی از سوی اهالی تئاتر و علاقه‌مندان آن راه‌اندازی شده که از تماشاگران می‌خواهد با گوشی خاموش به دیدن تئاتر بروند. بازتاب هنرمندانِ تئاتر نسبت به  تشکیل کمپین  #با_گوشى_خاموش_تئاتر_ببینیم و همچنین واکنش رضا بهبودی و باران کوثری نسبت به برخی از مخاطبان فضای مجازی که لحن و رفتار تند بهبودی پس از اجرای نمایش را ناشایست و نامناسب دانسته‌اند، در ادامه می‌خوانید.

 

 

اعتراض به بی‌اخلاقی، عین اخلاق است!

رضا بهبودی که آغازگر تشکیل کمپین  #با_گوشى_خاموش_تئاتر_ببینیم بود و هنرمندان را به پیوستن این کمپین دعوت کرد، در اینستاگرام خود به توضیح دقیق تر اتفاقِ به وجود آمده در حین اجرای نمایش «گفت و گوی بر جای ماندگان» پرداخت و به چند نکته ضروری اشاره کرد: «صرفاً جهت اطلاع: یک: شخص موردنظر، حدود پنجاه دقیقه سرگرم موبایل بودند- پنجاه دقیقه! این‌قدر خویشتن‌دار هستم که برای یک «چک کردن» فریاد نزنم. هرچند همان چک کردن هم تضییع حقوق دیگران و بی‌توجهی به آداب تئاتر دیدن است.

دو: با توجه به این پنجاه دقیقه (!)، احتمال اینکه کارِ ضروری (!) داشتند، بی‌معنی است.
سه: همیشه در ابتدای هر اجرا، با التماس خواهش می‌شود که موبایل‌ها را خاموش‌کنید. آیا عدم رعایت آن، نشان‌دهنده‌ی بی‌خیالی و بی‌توجهی و در مرحله بعد، دهن‌کجی به همه نیست!!؟

چهار: می‌گویند کار اشتباه را با خشم و اشتباهی بزرگ‌تر پاسخ داده‌ام و باید به تذکر شخصی رضایت می‌دادم. تا اینجا، همین تذکرها هیچ نتیجه‌ای نداده است. ایشان، حقوق دویست و پنجاه نفر را رعایت نکرده، پس باید همان‌جا مورد خطاب قرار می‌گرفت. اعتراض به بی‌اخلاقی، عین اخلاق است.

پنجم: به فرموده استاد سمندریان «صحنه خانه من است». من البته دربان این خانه‌ام. به همین خاطر، لزومی نمی‌بینم هرکسی وارد آن شود. بله من تشخیص می‌دهم. 
ششم: فحاشی‌ها و توهین‌های احتمالی، نثار گویندگان و کنندگانش.

هفتم: و ممنون از کسانی که متوجه اصل قضیه هستند. کسانی که می‌فهمند بدون این حساسیت‌ها هم می‌توان نان خورد!

هشتم: #با_موبایل_خاموش_تئاتر_ببینیم 

نهم: از دوستان موافق خواهش می‌کنم هشتگ بالا را در همه‌ی پست‌های مربوط به تئاتر بگذارند.»

 

 اگر دلسوز هنر هستید، صادق باشید

باران کوثری همبازی رضا بهبودی در نمایش «گفت‌وگوی برجای‌ماندگان» نیز به برخی از هنرمندانی که به لحن تند و آشکار رضا بهبودی پس از اجرای نمایش اعتراض کرده بودند، کنایه زد و در اینستاگرام خود نوشت: «بعضى از دوستانم را نمی‌فهمم، دوستان نزدیک... منتظر موجى هستند که سوار بر آن، مقبولیتى که به دلیل محافظه‌کاری‌شان در بین مردم ندارند، را به دست آوردند. به‌جای کوبیدن هم یا سوءاستفاده از ماجراهاى پیش‌آمده که حتى کامل در جریانشان نیستید یا نقد کسانى که هیچ خطرى برایتان ندارند، دل‌وجرئت داشته باشید. چشممان به این صفحه شما خشک شد که به‌جای عکس صبحانه و نهارتان یا مجیزگویی‌های بی‌دلیل دوستان یا نقدهاى بی‌خاصیت همکاران بی‌خطر، حرف مهمى بزنید. براى این موج ضد هنر پارو نزنید، محبوبیت جور دیگرى به دست می‌آید. در صفحه‌تان اظهارنظر کنید اما یا راجع به همه‌چیز یا نه‌فقط راجع به مسائلى که خطرى برایتان ندارد و فقط به‌ظاهر «مردم مدار» است. اگر دلسوز هنر هستید، صادق باشید و بى تملق، حرف‌هایی که پشت سر تماشاگران می‌زنید را در رویشان بگویید تا حساسیت‌های نمایش را بدانند و از این به بعد رعایتمان کنند. تعجب می‌کنم از شما که شجاعتتان «فقط» دامن همکاران و پیشکسوتانتان را می‌گیرد ولا غیر! صادق باشید.»

 

تمرکز تماشاگر جزئی از فرآیند نمایش است

اما پس‌ازاین اتفاق، هنرمندان متعددی به این کمپین پیوستند و هر یک خواستار رعایت حقوق بازیگر و مخاطبان تئاتر در هنگام  اجرای یک نمایش شدند. حبیب رضایی، حسن معجونی، کیومرث مرادی، نادر برهانی مرند، پانته آ پناهی‌ها، آزاده صمدی و... ازجمله هنرمندانی بودند که هر یک در پستی از هشتگ #با_گوشى_خاموش_تئاتر_ببینیم استفاده کردند. عده‌ای هم با انتشار یادداشتی در صفحه‌شان، خواستار توجه به این حرکت مهم و پیوستن به این کمپین شدند. مثلاً پارسا پیروزفر که معمولا کمتر واکنشی نسبت به اتفاقات اجتماعی و فرهنگی در فضای مجازی نشان می‌دهد، با انتشار پستی نسبت به این اتفاق مهم واکنش نشان داد و نوشت: «بی‌دلیل جایگاه تماشاگران غرق در تاریکى نیست؛ تمرکز جمیع تماشاچیان، جزئى از فرایند نمایش و مکمل جادوى صحنه است...»

 

 

80 دقیقه زندگی بدون موبایل

نوید محمد زاده هم که این روزها درگیر بازی در نمایش «پچ‌پچ‌های پشت خط نبرد» است، در صفحه خود نوشت: «به قول آتیلا پسیانى شما ٨٠ دقیقه زمان دارید که زندگىِ بدون موبایل رو تجربه کنید. به کمپین دیدن تئاتر با گوشى خاموش بپیوندیم.»

 

دیدن نمایش هم آدابی دارد

شبنم مقدمی نیز در یادداشت بلندتری نسبت به این اتفاق واکنش نشان داد و روشن بودن موبایل در هنگام تماشا را خارج از آداب و عرف یک نمایش دانست: «این مهم، پیش از هر اجرا، در هر سالنی که نمایش قرار است اجرا شود، بسیار محترمانه از تماشاگران محترم خواهش می‌شود. انصافاً بسیاری رعایت می‌کنند، روی سخن من و همکارانم با آن انگشت‌شمار دوستانی است که به رعایت حق دیگر تماشاگران و رعایت احترام صحنه و بازیگر روی صحنه اعتقادی ندارند. دیدن نمایش آدابی دارد. از آن جمله است خاموش کردن تلفن همراه... جان بازیگری که روی صحنه تئاتر، از جان‌مایه می‌گذارد، به جان تماشاگر فهیمش بند است... جانش را به لب نرسانیم.»


به خودمان و هنرمندان بر صحنه احترام بگذاریم

الهام پاوه‌نژاد اما در پیامی متفاوت‌تر دلیل اصلی این اتفاق را بر عدم آگاهی و شناخت مردم از فرهنگ صحیح استفاده از موبایل مرتبط دانست: «به خودمان، به هنرمندان بر صحنه احترام بگذاریم...سال‌هاست که موبایل آمده اما ما هنوز فرهنگ استفاده صحیح از آن را دقیق رعایت نمی‌کنیم...در فیلمی که این روزها در فضای مجازی دیدم شکایت بازیگر صبور و فرهیخته، رضا بهبودی در پایان اجرا تأمل‌برانگیزتر از همیشه است... بعدازاین همه‌سال، این‌همه تذکرهای جورواجور کار به‌جایی می‌رسد که بازیگری به فغان می‌رسد؟ وقتش نرسیده به خودمان و هنرمندان بر صحنه احترام بگذاریم؟»

 

از زندگی بدون موبایل لذت ببریم

سید علی صالحی یکی دیگر از هنرمندانی بود که به این کمپین پیوست. او در اینستاگرامش نوشت: «به این بهانه هم که شده، اندک زمانى که به دیدن تئاتر می‌نشینیم از زندگى بدون موبایل لذت ببریم.»

 

کاش جای ما بودید...

هانا کامکار بازیگر نمایش «نامه‌های عاشقانه از خاورمیانه» که  به همراه دیگر اعضای گروه این نمایش در پیامی مشترک حمایت خود را نسبت به کمپین#با_گوشى_خاموش_تئاتر_ببینیم  نشان داده بود، در پیام جداگانه‌ای هم نوشت: «کاش جاى ما بودید تا درک می‌کردید چه شرایط ناراحت‌کننده‌ای است شنیدن زنگ گوشى تان و دیدن نور صفحه موبایل تان!»

 

 




مطالب مرتبط

داوران جشنواره «افرا» معرفی شدند

داوران جشنواره «افرا» معرفی شدند

همزمان با آغاز اجراهای گروه‌های منتخب، گلاب آدینه، مریم کاظمی و هانا کامکار به‌عنوان داوران چهارمین دوره جشنواره «افرا» معرفی شدند.

|

«من نوید نیستم!» به اجرا بازگشت

«من نوید نیستم!» به اجرا بازگشت

نمایش محیطی «من نوید نیستم!» به کارگردانی سیدعلی خوشرو برای دور دوم اجرا در کافه‌تریای قشقایی تئاتر شهر پیش‌روی مخاطبان قرار می‌گیرد.

|

کارگردان و بازیگر جوان نمایش «من نوید نیستم!»:

علی خوشرو: خود بودن، چالش اصلی این روزهای ماست
کارگردان و بازیگر جوان نمایش «من نوید نیستم!»:

علی خوشرو: خود بودن، چالش اصلی این روزهای ماست

سیدعلی خوشرو، کارگردان و بازیگر 20 ساله نمایش «من نوید نیستم!» که این روزها در کافه‌تریای چهارسو تئاتر شهر اجرا می‌شود، می‌گوید یکی از چالش‌های اصلی در زندگی هر آدمی، دور شدن از اصل خود است که می‌تواند بسیار آسیب‌زا باشد.

|

نظرات کاربران