در حال بارگذاری ...
روز گذشته در نگارخانه تابستان خانه هنرمندان

نمایشگاه اسناد تصویری اکبر رادی افتتاح شد

نخستین نمایشگاه اسناد تصویری اکبر رادی در آستانه زادروز این هنرمند با حضور جمعی از مسئولین و هنرمندان در نگارخانه تابستان خانه هنرمندان برگزار شد.

به گزارش ایران تئاتردر این آیین که با حضور مهدی شفیعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی ، مجید رجبی معمارمدیرعامل خانه هنرمندان ایران، خانواده استاد اکبر رادی و بسیاری از هنرمندان تئاتر، عکاسی و گرافیک و  با اجرای بهزاد صدیقی برگزار شد، بهزاد صدیقی، عضو هیئت مدیره و هیئت موسس بنیاد اکبر رادی، در ابتدا ضمن سپاس از حمایت و همکاری مرکز هنرهای نمایشی، خانه هنرمندان ایران، تماشاخانه ایرانشهر موسسه تصویر تئاتر ایران و موسسه افرامانا و هنرمندان شرکت کننده عکاس و گرافیست، گفت: نخستین نمایشگاه اسناد تصویری آثار اکبر رادی در نوع خود در ایران بی نظیر است. ایده برگزاری این نمایشگاه به سال 95 برمیگردد که در جلسات هیئت مدیره بنیاد اکبر رادی در آغاز سال 96 مورد تعمق بیشتری قرارگرفت و پس از تهیه و تنظیم فراخوان آن، این فراخوان در اواخر خردادماه 96 منتشرشد.

وی در ادامه یادآورشد: تعداد آثار تصویری این نمایشگاه بسیار زیاد بود که جناب ابراهیم حسینی به عنوان دبیر این نمایشگاه با اعضای هیئت انتخاب خود به انتخاب نهایی آثار دست زدند. آنچه در این نمایشگاه می بینید تنها بخش کوچکی از آثار دریافتی هنرمندان جوان و پیشکسوت عرصه عکاسی و گرافیک کشورمان است. امیدواریم در دوره آتی شرایطی فراهم شود تا با امکانات بیشتر، در شرایط بهتر و همچنین در فضای بزرگتر برگزارشود.

مدیر اجرایی و سخنگوی بنیاد اکبر رادی در پایان سخنان خود گفت : تا کنون 99 درصد آثار اکبر رادی توسط هنرمندان تئاتر روی صحنه رفته است. ما تلاش می کنیم در سال 1397 با حمایت مدیران و مسئولان فرهنگی و هنری و مدیران تالارهای نمایشی رپرتواری از آثار این نمایشنامه نویس را با دعوت از کارگردان های جوان و پیشکسوت و از طیف نسلهای مختلف به روی صحنه ببریم.


بر اساس این گزارش، حمیدبانو عنقا، همسر اکبر رادی و رئیس هیئتمدیری بنیاد اکبر رادی در این آیین گفت: در اینجا سپاس ویژه خودم را از آقایان بهزاد صدیقی، مهندس مهدی شفیعی، و مدیرعامل و همکاران محترم خانه هنرمندان ایران ابراز می کنم که همیشه بنیاد اکبر رادی را مورد حمایت و الطاف خود قرارمی دهند. همچنین تشکر میکنم که از آقای ابراهیم حسینی که به عنوان دبیر برای این نمایشگاه زحمات بسیاری کشیدند.

وی همچنین با اظهار امیدواری برای برگزاری فعالیت های بزرگ بنیاد اکبر رادی در آینده گفت: خوشحالم که در زمان حیاتم شاهد شکوفایی اهداف بنیاد اکبر رادی هستم. امیدوارم مننقدان بنیاد رادی به جای نقدهای نابجا ما را دلگرم کنند.

وقتی عکس ها و تصاویر این نمایشگاه را دیدم این سوال برایم پیش آمد که آیا زنی در زندگی و آثار او وجود نداشته است؟

او در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: امیدورام با حمایت و همکاری مدیران و مسئولان فرهنگی و شهری بتوانیم موزهی آثار اکبر رادی را تاسیس  کنیم و با حمایت هنرمندان از فعالیت ها و برنامه های بنیاد اکبر رادی بتوانیم شخصیت و آثار رادی را به مخاطبان و جامعه بشناسانیم.

رئیس هیئت مدیرهی آثار اکبر رادی گفت: ما در بنیاد اکبر رادی از هنرمندان جوان حمایت می کنیم و کوشش می کنیم با معرفی آثار این هنرمندان جوان در بخش عکس، گرافیک و پژوهش و نمایشنامه به مخاطبان، نسل جدیدی را به به جامعه و فرهنگ بشناسانیم.

ابراهیم حسینی، دبیر نخستین نمایشگاه اسناد تصویری آثار اکبر رادی، در ادامه این آیین گفت: این نمایشگاه حاصل آثار از هنرمندان گرافیست و عکاس است از شخصیت و آثار رادی عکس ها، طرح ها و پوسترهای  خود را به شکل هنرمندانه خلق کردند. آثار این نمایشگاه فرمالیستی و دکوراتیو نیست. بلکه مستند بودن آن هاست و در این نمایشگاه عکس های روی صحنه و پشت صحنه آثار رادی به یک اندازه توجه شدهاست. همچنین سعی کردیم از هنرمندان دهه 40 تا سال  1396 انتخاب کنیم و به نمایش درآوریم.

وی اضافه کرد: در این نمایشگاه سعی کردیم آثاری را انتخاب کنیم که شخصیت و اندیشه های استاد اکبر رادی و نوع آثاری که ایشان خلق کرده اند، به نمایش عموم درآید. تلاش مان این است که با حمایت مدیران فرهنگی و ناشران آثار این نمایشگاه به همراه بسیاری دیگر که از عکس ها، طرح ها و پوسترهایی را که به دبیرخانه این نمایشگاه رسیده است، درقالب کتاب عکس و پوستر و با کیفیت خوب، چاپ و منتشر کنیم. باید اضافه کنم آثاری که در این نمایشگاه به نمایش درآمده است، آثاری از حسین زنده رودی، ابراهیم حقیقی، محمد وجدانی، کیانوش غریب پور،  بیژن اسدی، سیاوش یحیی زاده، هادی نوید، بهنام صدیقی، مرتضی اتابکی، کیانا رادی، ناصر شاکری، ارش بدرطالعی، پریناز آلآقا، بابک حقی، مهری محمدی، علیرضا خدامردی، مجید شیرخانی و کن رینولدز است که در نوع خود بینظیر است.

دبیر این نمایشگاه در پایان اضافه کرد: چند اثر در این نمایشگاه منحصر به فرد است از جمله اسکیس حسن زنده رودی از چهره استاد اکبر رادی و پوستر های استاد ابراهیم حقیقی از نمایشهای اکبر رادی.

وی در پایان سخنان خود افزود: در این نمایشگاه به دلیل برخی از محدویت ها نتوانستیم عکسها و تصاویر قبل از انقلاب را به تماشا بگذاریم ولی بایستی قبول کنیم که آین آثار هست وجود دارد.

استاد محمود دولت آبادی، نویسنده و رمان نویس، در بخش دیگری در آیین گشایش نخستین نمایشگاه اسناد تصویری آثار اکبر رادی گفت: رادی نویسنده نجیب ما بود. وقتی میگویم نویسنده نجیب معنایش برای ما در فرهنگ فارسی کاملا روشن است. شاید بسیاری تصور کنند که همه هنرمندان نجیب هستند اما متاسفانه ما در میان هنرمندان، ارازلی داریم که لباس  هنر تن کردهاند.

این داستان نویس همچنین یادآورشد: در این جامعه چه اتفاقی افتاده که دیگر ما نمیتوانیم در ادامه اسم نمایشنامه نویسانی همچون بهرام بیضایی، اکبر رادی و غلامحسین ساعدی، یک نمایشنامه نویس دیگری را در این سطح نام ببریم.

 در 30 ساله آخیر چندین بار در دانشگاه های کشور، نمایشنامهن ویسی تدریس کرده ام اما هر بار وضعیت بدی که در نمایش نامه نویسی ما حاکم است، تدریس را نیمه کاره رهاکرده ام. در این سالها تعداد سالن های نمایش با رشد خوبی روبرو بودهاست. اما نباید فراموش کنیم که سالن های تئاتر شهر در مقاطع بسیار طولانی در تصرف برخی نام ها بوده است که هیچ اثر قابل اعتنایی هم روی صحنه نبردهاند.

در این آیین مهندس مهدی شفیعی، رئیس مرکز هنرهای نمایشی ضمن تقدیر از زحمات و پیگیری حمیده بانوعنقا بابت فعالیت های بنیاد اکبر رادی گفت: بیشک پشت سر هر مرد موفقی بانوی ارزشمندی ایستاده است. همسر اکبر رای نیز یکی از همین بانوان ارزشمند کشور ماست که با پیگیری هایش توانست بنیاد امبر رادی را راه اندازی کند.

مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی همچنین اضافه کرد: تئاتر ما با وجود استادان بزرگی چون اکبر رادی که آثار ارزشمندی خلق کردند، قابلیت جهانی شدن دارد. امیدواریم که ما  نیز در مرکز هنرهای نمایشی تا جایی که امکانات در اختیار داریم از هنرمندان تئاتر حمایت کنیم.

بنیاد اکبر رادی کوشش می کند تا شخصیت آثار رادی و نمایشنامه هایش را زنده نگهدارد. این نمایشگاه آن قدر از اهمیت و ارزش بسیاری برخوردار است که میتواند به خوبی شخصیت و آثار این نمایشنامه نویس مهم کشورمان را تصویر کند.

دکتر بهروز محمودی بختیاری، پژوهشگر، مترجم و نشانهشناس تئاتر و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در بخش دیگری از این آیین گفت: به نظرم جا دارد که بیش از این ها به آثار نمایشنامهنویسانی همچون اکبر رادی پرداخته شود. من از نزدیک شاهد تلاش های همکاران بنیاد اکبر رادی برای انجام فعالیتها و برنامه های این بنیاد هستم.

دکتر محمودی بختیاری در ادامه با اشاره به سخنان دولت آبادی یادآورشد: جناب دولتآبادی البته بعد از نمایشنامه نویسانی مثل بهرام بیضایی و اکبر رادی، طی دهه های اخیر نمایشنامهنویسانی از دانشکده های تئاتری سردرآورند که قلم مانایی دارند مثل محمد چرمشیر، محمد رحمانیان، نغمه ثمینی و ... . اینها در ادامه سنت نمایشنامه نویسی ما آثار ارزشمندی خلق کردند.

دکتر مجید رجبی معمار، مدیرعامل خانه هنرمندان ایران، درسخنان کوتاهی ضمن خیر مقدم به بازدیدکنندگان این نمایشگاه گفت: اکبر رادی یکی از چهره های بنام نمایشنامه نویسی ایران است و خوشحالم که در خانه هنرمندان ایران شاهد برپایی  نخستین نمایشگاه اسناد تصویری آثار او هستیم.

بر اساس این گزارش، این نمایشگاه با دبیری ابراهیم حسینی به منظور ارج نهادن به آثار هنری عکاسان و گرافیستها و گردآوری آثار تصویری در قالب عکس، پوستر و طراحی جلد نمایشنامه ها و کتاب های منتشرشده آثار و وسایل شخصی استاد اکبر رادی توسط  بنیاد اکبر رادی و با همکاری مرکز هنرهای نمایشی، خانه هنرمندان ایران، تماشاخانه ایرانشهر، موسسه فرهنگی هنری افرا مانا و موسسه تصویر تئاتر ایران برپا شده است و شورای سیاستگذاری آن حمیده بانو عنقا، دکتر عطاالله کوپال، دکتر فریندخت زاهدی، آرش رادی، بهزاد صدیقی و ابراهیم حسینی هستند.

 این گزارش در ادامه میافزاید: این نمایشگاه در دو بخش گرافیک و عکس و نیز بخش جنبی برگزار میشود. در بخش گرافیک اقلام گرافیکی مرتبط با شخصیت و آثار اکبر رادی از قبیل طراحی پوستر از نمایشنامه های اجراشده از آثار اکبر رادی، پوسترهای طراحی شده روی جلد کتابها و ... و در بخش عکس، تصاویر مرتبط با شخصیت استاد اکبر رادی شامل پرتره نگاری، مستندنگاری (پشت صحنه نمایش ها، مراسم و...) و عکس های تئاترهایی که با نویسندگی استاد اکبر رادی به روی صحنه رفته اند، به نمایش درمی آید.

همچنین در بخش جنبی این نمایشگاه، عکس های شخصی از آلبوم شخصی و خانوادگی این نمایشنامه نویس تأثیرگذار ایران به همراه برخی از دستنوشته ها وسایل شخصی این هنرمند در معرض دید بازدیدکنندگان قرارگرفته است. در این نمایشگاه آثاری از جوانترین تا پیشکسوت ترین هنرمندان عرصهی عکاسی و گرافیک با موضوع آثار و شخصیت استاد اکبر رادی به نمایش درآمدهاست.

لازم به یادآوری است آثار راه نیافته به این نمایشگاه  نیز در بنیاد اکبر رادی آرشیو می شود تا پس از تأسیس موزه  آثار اکبر رادی با ذکر نام خالق اثر و هنرمند در آنجا نگهداری شود.

گفتنی است در آیین نخستین نمایشگاه اسناد تصویری آثار اکبر رادی علاوه بر هنرمندانی همچون استاد محمو دولت آبادی، دکتر محمدرضا خاکی، دکتر بهروز محمودی بختیاری، دکتر سهیلا نجم، سیامک زمردی مطلق، عادل بزدوده، علیرضا غفاری،  هادی نوید، حمیدرضا نعیمی، ابراهیم پشتکوهی، اصغر نوری، سلما سلامتی، امیراسمی، جواد آتشباری،  نصرالله قادری، دکتر روحالله جعفری، شایان افکاری، رحیم رشیدی تبار، مهری محمدی، سلیم باشکوه، سولماز نعمت زاده، حمیدرضا افشار، عباس جهانگیریان،  و ...، خانوادهی استاد اکبر رادی حمیده بانو عنقا( همسر)، آرش رادی( فرزند)، کیانا رادی، رامونا رادی (نوه ها) و مدیران فرهنگی حضور داشتند.

علاقه مندان برای دیدار از این نمایشگاه می توانند از تاریخ 20 تا 29 شهریورماه 96 از ساعت 16 تا 20 ساعت به نشانی خیابان طالقانی، خیابان شهید موسوی، خیابان برفروشان، ضلع جنوبی باغ هنر، خانه هنرمندان ایران، گالری تابستان مراجعه کنند.

نخستین دوره نمایشگاه اسناد تصویری آثار اکبر رادی تا ۲۹ شهریورماه در نگارخانه تابستان خانه هنرمندان ایران برپاست.




مطالب مرتبط

شانزدهمین سال جاودانگی اکبر رادی

شانزدهمین سال جاودانگی اکبر رادی

مؤسسه‌ فرهنگی هنری اکبر رادی، در پیامی به مناسبت سالگرد درگذشت این نمایشنامه‌نویس که هم‌زمان با زادروز بهرام بیضایی است، از این دو هنرمند بزرگ عرصه هنرهای نمایشی کشور یاد کرد.

|

نظرات کاربران