در حال بارگذاری ...
نگاهی به تقویم تئاتر ایران درماه دوم پاییز

متولد ماه آبان

ایران تئاتر: در تقویم تئاتری آبان ماه، هنرمندان برجسته زیادی پا به جهان گذاشته‌اند که هریک در عرصه تئاتر و سینما از هنرمندان صاحب سبک شناخته می‌شوند؛ هنرمندانی همچون فاطمه معتمدآریا، گلاب آدینه، ویشکا آسایش، حامد بهداد و... که به شکل متفاوت و ماندگاری هنرشان را به مخاطبان نمایش دادند.

به گزارش ایران تئاتر، هنرمندان شهیر متعددی در آبان ماه متولد شده‌اند که هر یک از آن‌ها صاحب سبک و شیوه خاصی در کارشان هستند؛ اشخاص صاحب نامی نظیر فاطمه معتمدآریا، گلاب آدینه، ویشکا آسایش، حامد بهداد و...،که هریک بااینکه در تئاتر و سینما به‌عنوان هنرمندان مستعد و توانمند شناخته‌شده‌اند، اما هنوز هم در آستانه رونمایی از استعدادهای تازه و باقی مانده خود در عرصه هنر هستند. گرچه تعداد هنرمندان متولدشده در این ماه، محدود و اندک به نظر می‌رسد، اما در این گزارش سعی شده به مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین هنرمندان این ماه که آثار مهمی را در طول دوران فعالیت هنری خود در کارنامه شان ثبت کرده اند و برای مردم نیز چهره های آشنایی  هستند، پرداخته شود. در ادامه با توجه به اهمیت تقویم تئاتری ایران، نگاهی خواهیم داشت به کارنامه بازیگران، کارگردانان و نویسندگان صاحب‌نامی که در آبان ماه متولدشدند.

 

 

بهرام ابراهیمی؛ بازیگر و گوینده رادیو

بهرام ابراهیمی متولد 4 آبان ۱۳۳۴ است. او از سن ۱۸  سالگی و سال 1352 کار بازیگری را به‌طور حرفه‌ای با سریال «صخره سیاه» آغاز کرد و پس از آن در فیلم‌ها و سریال‌های مختلفی همچون «مارمولک»، «زاگرس»، «مرد بارانی» و «بی‌گناهان» به ایفای نقش پرداخت.

او سال 1374 به پیشنهاد زنده‌یاد احمد‌ آقالو به جمع بازیگران رادیو پیوست و با بازی در نمایش رادیویی «رستم و سهراب» به کارگردانی خسرو فرخزادی به‌طور رسمی کارش را در مرکز نمایش رادیو آغاز کرد.

بهرام ابراهیمی که عضو هیئت‌مدیره انجمن بازیگران خانه تئاتر است، در سال ۱۳۹۴ توسط حمیدرضا آذرنگ به عضویت کمیته داوران یازدهمین دوره جشن بازیگر (انجمن بازیگران تئاتر) برای انتخاب برگزیدگان سال ۱۳۹۲ درآمد .

از جمله آثار این هنرمند در عرصه تئاتر نیز می توان به کارگردانی و بازیگری نمایش «از فیضیه تا مصلی» در سال ۱۳۶۸ و بازی در نمایش‌های «سی‌زوئه باسنی مرده است»، «غم‌نامه مادر قاسم»، «لومومبا»، «زوال»، «مردی برای تمام فصول»، «هالو نباش ژنرال»، «آنتیگونه»، «لیکو»، «خسیس»، «دایره گچی چینی»، «مرگ بر آمریکا»، «مدرس»، «شب جمهوری»، «خاطره دو دوشنبه» و... اشاره کرد. همچنین نمایش‌نامه خوانی آثاری همچون «می‌خواستم ببوسمت ، باران گرفت»، «روز واقعه» و عروسک‌گردانی نمایش «کالیگولا شاعر خشونت» به کارگردانی آتیلا پسیانی و عضویت در گروه تئاتر بازی از سال 1370 تاکنون از دیگر فعالیت‌های او محسوب می‌شوند. 

 

چنگیز جلیلوند؛ دوبلور و مدیر دوبلاژ

چنگیز جلیلوند دوبلور و پیشکسوت هنرمند 6 آبان۱۳۱۹ در شهر شیراز چشم به جهان گشود.

جلیلوند فعالیت هنری‌اش را در سال ۱۳۳۶ و با تئاتر آغاز کرد. او پس از انقلاب ۱۳۵۷، به مدت 20 سال در آمریکا زندگی کرد، اما سرانجام به کشور بازگشت و کار دوبله را از سال ۱۳۷۷ سر گرفت. او که در چند مجموعه تلویزیونی و فیلم سینمایی نیز بازی کرده است، صدایش قابلیت گویندگی به جای شخصیت‌های مهم بسیاری را در سینمای ایران و جهان نیز داشته است.  جلیلوند در گویندگی‌هایش قابلیت تیپ‌سازی را دارد و می‌تواند صداهای مختلفی به وجود آورد. او به‌جای بازیگران مشهور خارجی و داخلی بسیاری گویندگی کرده است. گویندگی صداهای به‌یادماندنی بازیگران هالیوودی مثل پل نیومن، مارلون براندو، جیم کری، سیلوستر استالونه، مل گیبسون، دنزل واشینگتون، رابرت دنیرو و همچنین گوینده صداهای بازیگران ایرانی مانند بهروز وثوقی ایرج قادری و فریدن و حامد بهداد ازجمله آثار به‌یادماندنی این هنرمند است.  

 

فاطمه معتمدآریا؛ بازیگر

فاطمه معتمدآریا زاده ۷ آبان ۱۳۴۰ در تهران است. او فارغ‌التحصیل رشته بازیگری از دانشسرای هنر تهران است. معتمدآریا با شرکت در کلاس‌های موسیقی، نقاشی، فیلم‌سازی، تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، به اجرای نمایش‌های عروسکی و تئاترهای کودکان در سراسر کشور پرداخت و از این راه به عرصه هنر نیز ورود پیدا کرد. همچنین همکاری با گروه تئاتر دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا و با صداوسیما درزمینه کارهای کودکان و تئاتر زنده و عروسکی از دیگر سوابق هنری او است.

اما شروع فعالیت هنری جدی معتمدآریا در تلویزیون و با عروسک‌گردانی مجموعه «مدرسه موش‌ها» در سال ۱۳۶۰ بود. او از سال ۶۴ بازیگری در سینما را با فیلم «جدال» آغاز کرد و با انتخاب‌های هوشمندانه‌اش، مسیر شناخته شدن در این عرصه را به‌عنوان یک هنرمند توانمند و صاحب سبک هموار کرد.

معتمدآریا تاکنون در فیلم‌های مختلفی از کارگردانان بزرگ سینمای ایران همچون بهرام بیضایی، محسن مخملباف، رخشان بنی اعتماد و بهمن فرمان آرا و... بازی کرده و بازی هایش بارها موردتوجه و تحسین قرارگرفته است.

بازی در سری نمایش‌های کودکان کانون پرورش فکری کودکان(از سال 1354 تا 1358)، «کرم کتاب» به کارگردانی حسن دادشکر، «طوقی» به کارگردانی حسن دادشکر، «آهو» به کارگردانی حمید حمزه، «خرده بورژواها» به کارگردانی ناصر یوسفی نژاد، «دایره گچی قفقازی» به کارگردانی داریوش فرهنگ، نمایش عروسکی «زال و سیمرغ» به کارگردانی مرضیه برومند، نمایش عروسکی «سارا» به کارگردانی مرضیه برومند، نمایش عروسکی «ماه پیشونی» به کارگردانی مرضیه برومند، نمایش عروسکی «شاخه گلی برای آدم‌آهنی» به کارگردانی مرضیه برومند، نمایش عروسکی «علی کوچولو» به کارگردانی رحیم دوستی، نمایش عروسکی «افسون شوم شاپرک» کار گروهی، نمایش عروسکی «خواجه لطیف تنبورزن» به کارگردانی ایرج طهماسب، نمایش عروسکی «بز زنگوله پا» به کارگردانی جواد ذوالفقاری، نمایش عروسکی «شیرین‌تر از پرواز» به کارگردانی مرضیه محبوب و همچنین بازی در تله‌تئاترهای «وضعیت قرمز» به کارگردانی ناصر یوسفی نژاد، «آدینه» به کارگردانی بهرام شاه محمدلو، «جاسوس» به کارگردانی امیر بزغشی، «یک جفت کفش برای زهرا» به کارگردانی بهرام شاه محمدلو و... از مهم‌ترین فعالیت‌های او در عرصه تئاتر و تئاتر تلویزیونی نیز محسوب می‌شوند.

همچنین ایفای نقش در فیلم‌های «آبا جان»، «برف سرخ»، «در سکوت»، «یحیی سکوت نکرد»، «بهمن»، «قصه‌ها»، «اینجا بدون من»، «پریناز»، «شیرین»، «یک بوس کوچولو»، «گیلانه»، «کلاه قرمزی و پسرخاله»، «عینک دودی»، «مرد عوضی»، «روسری آبی»، «هنرپیشه»، «مسافران»،«ناصرالدین‌شاه آکتور سینما»، «جدال» و... از فعالیت‌های مهم او در عرصه سینما هستند.

گفتنی است جایزه نقش مکمل فیلم «برهوت»، جشنواره فیلم فجر؛ 1367 ، جایزه نقش مکمل فیلم «مسافران» (بهرام بیضایی)، جشنواره فیلم فجر؛ 1370، دریافت سیمرغ بلورین بازیگر نقش اول زن «هنرپیشه»؛ ۱۳۷۱،  سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول فیلم «یک‌بار برای همیشه»، جشنواره فیلم فجر؛ 1371 ، بسیمرغ بهترین بازیگر نقش اول فیلم «همسر»، جشنواره فیلم فجر؛ 1372، جایزه تندیس بهترین بازیگر زن، مجله گزارش فیلم؛ 1373، جایزه بهترین بازیگر جوان از خانه سینما؛ 1373، جایزه بهترین بازیگر 20 سال گذشته از مجله دنیای تصویر؛ 1379، جایزه بهترین بازیگر جشنواره 400 مونترال کانادا؛ 1380، جایزه Ilex Aaward از دانشکده هنرهای زیبای بوستون؛ 1380، جایزه انجمن سینماگران جوان؛ 1383، جایزه دفاع مقدس فیلم «گیلانه»؛ 1384، جایزه بهترین بازیگر نقش‌های متفاوت از مجله دنیای تصویر؛ 1384، مؤسس اولین کارگاه سینمای بین‌المللی در ایران؛ 1383، عضو هیئت‌مدیره خانه سینما، عضو هیئت مؤسس انجمن بازیگران سینمای ایران، عضویت هفت‌ساله در هیئت‌مدیره انجمن بازیگران سینمای ایران  و... از مهم‌ترین افتخارات این هنرمند در عرصه سینما و تئاتر محسوب می‌شوند.

فاطمه معتمد آریا از معدود بازیگران زن ایرانی است که بیشترین جوایز را از جشنواره های داخلی و خارجی دریافت کرده و بازی هایش همیشه مورد توجه قرار گرفته است.

 

ویشکا آسایش؛ بازیگر و طراح صحنه

ویشکا آسایش متولد ۱۶ آبان ۱۳۵۱ در تهران است. او خواهرزاده مازیار پرتو (فیلم‌ساز ایرانی) و نوه شین پرتو (نویسنده و شاعر) است. آسایش در رشته طراحی صحنه تحصیل‌کرده و مدرک خود را از کشور انگلستان گرفته است. نخستین فعالیت هنری او بازی در سریال «امام علی» به کارگردانی داوود میرباقری است که با بازی در نقش قطام در این مجموعه تلویزیونی به شهرت رسید سپس در نقش یک عروسک در فیلم «ساحره» توانایی‌هایش را به نمایش گذاشت.

آسایش که چند سالی است به‌عنوان یکی از هنرمندان توانمند و حرفه‌ای در عرصه تئاتر نیز فعالیت دارد، سال 1390 در نمایش «لابی» به‌عنوان طراح صحنه و لباس حضور یافت و در ادامه با فعالیت در نمایش‌های «باغ آلبالو»  و «مترسک» مسیر ورودش به عرصه تئاتر هموار شد. همچنین نمایش‌های «بی انتخاب»، «ملکه زیبایی لی‌نین» و «می‌سی‌سی‌پی نشسته می‌میرد»  از دیگر آثاری هستند که آسایش در آن‌ها به ایفای نقش پرداخته است. «می‌سی‌سی‌پی نشسته می‌میرد» به کارگردانی همایون غنی زاده نقطه عطف کارنامه هنری این بازیگر محسوب می‌شود که یکی از درخشان‌ترین بازی‌های خود را در این اثر ارائه داده است. او با بازی در این نمایش بار دیگر توانایی‌اش را در اجرای نقش زنان ویرانگر به رخ کشید.

آسایش که از سال 1376 فعالیتش را در سینما آغاز کرده، تاکنون در فیلم‌هایی همچون «عشق +2»، «بلوغ»، «مسافر ری»، «هشت‌پا»، «گل یخ»، «ورود آقایان ممنوع»، «زنان ونوسی، مردان مریخی»، «پرتقال خونی»، «خوابم می آد»، «برف روی کاج‌ها»، «سیزده»، «من دیه‌گو مارادونا هستم»، «نهنگ عنبر»، «50 کیلو آلبالو»، «در مدت معلوم»، «در مدت معلوم»، «خوب، بد، جلف» و... به ایفای نقش پرداخته است.

 او همچنین یک‌بار موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از بیست و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم «ورود آقایان ممنوع» شده است.

 

شبنم قلی خانی؛ بازیگر

شبنم قلی‌خانی  ۱۹ آبان ۱۳۵۶ در تهران متولد شد. او که دارای دیپلم ریاضی فیزیک است، در دانشگاه در رشته تئاتر قبول‌شد و گرایش طراحی صحنه را برگزید. اما چندی بعد، در کنکور کارشناسی ارشد در گرایش کارگردانی تئاتر مشغول به تحصیل شد. او از سال ۲۰۰۴ عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد ایرام بود و به آموزش بازیگری و تئاتر می‌پرداخت. هم‌چنین بازیگری به کودکان را برای چندین سال در یک مؤسسهٔ فرهنگی تدریس می‌کرد.

 قلی خانی فعالیت بازیگری را از سال ۱۳۷۶ با بازی در نمایش «آنتیگونه» در تئاتر شهر آغاز کرد. سپس به عنوان بازیگر نقش اصلی فیلم سینمایی «مریم مقدس» انتخاب شد. او نقش مریم، مادر عیسی مسیح را در این فیلم سینمایی ایفاکرد و بازی اش در این فیلم حسابی مورد توجه قرار گرفت.

همچنین بازی در فیلم‌های «پریناز» به کارگردانی بهرام بهرامیان، «عطش» به کارگردانی محمدحسین فرح‌بخش، «بچه تهران» به کارگردانی کابوزیا پرتوی، «شور شیرین» به کارگردانی جواد اردکانی و... و نقش‌آفرینی در سریال‌های «اولین شب آرامش» به کارگردانی احمد امینی، «سرزمین کهن» به کارگردانی کمال تبریزی، «هشت و نیم دقیقه» به کارگردانی شهرام شاه‌حسینی، «سال‌های برف و بنفشه» به کارگردانی سعید سلطانی و... از مهم‌ترین آثار این بازیگر در حوزه سینما و تلویزیون هستند. فعالیت‌های شبنم قلی خانی در تئاتر نیز به کارگردانی نمایش «مو» نوشته سالی کلارک، بازی در نمایش‌های «کا» به کارگردانی رحمت امینی، «کافه طره» به کارگردانی نوشین تبریزی، «داستان یک عذرخواهی از آقای امانوئل» به کارگردانی امید رضا سپهری و... اختصاص دارد.

قلی خانی که علاوه بر بازیگری، تاکنون نویسندگی و کارگردانی چندین فیلم کوتاه و مستند را بر عهده داشته است، در سال ۲۰۰۴ نخستین فیلم کوتاه خود را با نام «واقعیت یک فروشنده خیابانی» کارگردانی کرد.

گفتنی است دریافت جایزه بهترین بازیگر زن از پلتفرم طلایی (جشنواره‌ای در روسیه) در سال ۲۰۰۵، قدردانی هیئت‌داوران جشنواره فیلم دانشجویان ایرانی برای ساخت فیلم «کوتاه تنهایی من» در آوریل ۲۰۰۶، گواهینامه موفقیت و دستاورد از نخستین جشنواره فیلم بهینه‌سازی مصرف گاز ایرانی در نوامبر ۲۰۱۰، گواهینامه موفقیت و دستاورد از دومین جشنواره فیلم ایرانی کانادا در سپتامبر ۲۰۱۰ و... از مهم‌ترین افتخاراتی هستند که در کارنامه هنری این هنرمند ثبت‌شده‌اند.

 

غلامحسین لطفی؛ بازیگر و کارگردان

غلامحسین لطفی ۲۰ آبان ۱۳۲۸ در قزوین به دنیا آمد. او دیپلم فنی خود را در رشته برق دریافت کرد. سپس به تحصیلات خود در رشته هنر ادامه داد و فوق‌لیسانس بازیگری و کارگردانی را از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران و دکترای افتخاری تئاتر را دریافت نمود. او فعالیت خود را با آموزش تئاتر و سینما در قزوین آغاز کرده و علاوه بر بازیگری به نویسندگی و کارگردانی هم پرداخته است.

اجرای ۲۰ نمایشنامه تئاتری در دوران دانشجویی و بازی در ۱۵ نمایش تلویزیونی و ۱۷ سریال تلویزیونی حاصل فعالیت هنری او است. او که با بازی در فیلم «صبح خاکستر» به کارگردانی تقی مختار اولین فیلم سینمایی‌اش را تجربه کرد، در کارنامه هنری‌اش بازی در فیلم‌هایی همچون «خفگی» (فریدون جیرانی)، «معراجی‌ها» (مسعود ده‌نمکی) «عروس فراری» (بهرام کاظمی)، «شیفته» (محمدعلی سجادی)، «شب روباه» (همایون اسعدیان)، «هتل کارتن» (سیروس الوند)، «مرد آفتابی» (همایون اسعدیان)، «بوی خوش زندگی» (ابوالحسن داودی)، «در کمال خونسردی» (سیامک شایقی)، «دیوانه وار» (کامران قدکچیان)، «هبوط» (احمدرضا معتمدی)، «نیش» (همایون اسعدیان)، «جیب‌برها به بهشت نمی‌روند» (ابوالحسن داودی)، «پرده آخر» (واروژ کریم مسیحی)، «سرب» (مسعود کیمیایی) دیده می‌شوند. همچنین بازی در سریال‌های «پژمان» (سروش صحت)، «بچه‌های نسبتاً بد» (سیروس مقدم)، «خانه‌به‌دوش» (رضا عطاران)، «نود شب» (مهران مدیری)، «این خانه دور است» (بیژن بیرنگ، مسعود رسام) و... از دیگر فعالیت‌های او در عرصه بازیگری محسوب می‌شوند.

کارگردانی فیلم‌های «پاکباخته» و سریال به‌یادماندنی «آینه» دیگر فعالیت‌های لطفی در حوزه سینما و تلویزیون هستند.

 

گلاب آدینه؛ بازیگر و کارگردان و بازیگردان

گلاب آدینه با نام اصلی گلاب مستعان ۲۲ آبان ۱۳۳۲ در تهران به دنیا آمد. او فارغ‌التحصیل رشته اقتصاد سیاسی است. آدینه دختر حسینقلی مستعان، همسر مهدی هاشمی و مادر نورا هاشمی بازیگر است. او فعالیت هنری‌اش را از سال ۱۳۵۴ با گروه تئاتر دانشجویی «پیاده» به سرپرستی مهدی هاشمی و داریوش فرهنگ آغاز کرد و در چندین نمایشنامه مانند «داستانی نه تازه»، «همشهری»، «خاطرات و کابوس‌های یک جامه‌دار از زندگی و مرگ امیرکبیر»، «دیوار چین»، «دایره گچی قفقازی»، «پوف!!»، «مادام پی پی» و «در مصر برف نمی‌بارد» بازی کرد.

گلاب آدینه از  سال ۷۶–۱۳۶۷ به آموزش بازیگری برای گروه‌های مختلف سنی در مدارس و مؤسسات آموزشی مانند مدرسه هنر و ادبیات کودکان و نوجوانان وابسته به صداوسیما پرداخت و نمایش‌هایی مانند «گل دوستی»، «یک روز زیبا»، «خاطره» و «خبر خوش» را اجرا کرد.

کارگردانی نمایش‌های «گل دوستی»، «خبر خوش»، «مرگ یزدگرد»، «سلطان مار»، «شبی در تهران» و همچنین بازی در نمایش های «داستان‌های وینی» نوشته و کارگردانی بابک محمدی، «مده‌آ» به کارگردانی محسن حسینی و... از مهم ترین فعالیت‌های او در عرصه کارگردانی تئاتر محسوب می‌شوند.

آدینه که بازی‌هایش در سینما نیز همانند تئاتر موردتوجه قرار گرفته است، تاکنون در فیلم‌های «دوازده روز» (مصطفی قربان پور)، «آبجی» (مرجان اشرفی زاده)، «من دیگو مارادونا هستم» (بهرام توکلی)، «قصه‌ها» (رخشان بنی اعتماد)، «آرامش در میان مردگان» (مهرداد فرید)، «وقتی همه خواب بودند» (فریدون حسن‌پور)، «یک‌تکه نان» (کمال تبریزی)، «گل یخ» (کیومرث پوراحمد)، «مهمان مامان» (داریوش مهرجویی)، «عروس افغان» (ابوالقاسم طالبی)، «زیرپوست شهر» (رخشان بنی اعتماد)، «بال‌های سپید» (مهدی هاشمی ناصر هاشمی)، «بانوی اردیبهشت» (رخشان بنی اعتماد)، «فصل پنجم» (رفیع پیتز)، «معجزه خنده» (یدالله صمدی)، «روسری آبی» (رخشان بنی اعتماد)، «بهترین بابای دنیا» (داریوش فرهنگ)، «شکار خاموش» (کیومرث پوراحمد)، «زرد قناری» (رخشان بنی اعتماد) و سریال تلویزیونی «سلطان و شبان» (داریوش فرهنگ)، «کوه‌های سفید» (ابوالقاسم معارفی و مهدی هاشمی) و... نقش‌آفرینی کرده است.

دریافت جایزه کارگردانی از جشنواره تئاتر و سرود کودک و نوجوان برای نمایش «گل دوستی»؛ 1367 – 1366
دریافت جایزه بهترین کارگردانی از جشنواره دهم تئاتر فجر ؛ 1370، دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن از جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم سینمایی «روسری آبی»؛ 1373، دریافت جایزه بهترین کارگردانی بخش سیاه‌بازی از جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی برای نمایش «سلطان مار»؛ 1376، دریافت جایزه ویژه به خاطر هماهنگی در ارائه کار گروهی از جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی برای نمایش «سلطان و مار»؛ 1376، دریافت تندیس بهترین بازیگر از جشن خانه سینما برای بازی در فیلم سینمایی «زیرپوست شهر»؛ 1379، دریافت جایزه بازیگری از چهارمین جشن سینمایی مجله دنیای تصویر با عنوان"معرفی بیست بازیگر برگزیده سینمای ایران پس از انقلاب اسلامی"؛ 1379، دریافت لوح تقدیر در مراسم روز جهانی تئاتر برای حضور مستمر و مؤثر درصحنه تئاتر و تربیت و آموزش بازیگران جوان؛ 1379، دریافت جایزه بهترین بازیگر زن از سوی کانون فیلم نوجوانان و جوانان خانه کودک و نوجوان اصفهان در مراسم بزرگداشت یک صدمین سال سینمای ایران، اصفهان؛ 1380 و جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم پکن برای بازی در فیلم «آبجی»از مهم‌ترین افتخارات گلاب آدینه نیز محسوب می‌شوند.

گفتنی است آخرین حضور آدینه در عرصه تئاتر نمایش «شیرهای خان بابا سلطنه» بود، که بازی اش مورد استقبال بسیاری از مخاطبان قرار گرفت.

 

حامد بهداد؛ بازیگر

حامد بهداد متولد ۲۶ آبان ۱۳۵۲ در مشهد است. او دوران کودکی و نوجوانی‌اش را به ترتیب در شهرهای مشهد و نیشابور زندگی کرد و برای ادامه تحصیل در مقطع دانشگاه به تهران آمد. بهداد که دارای تحصیلات لیسانس رشته بازیگری تئاتر از دانشگاه آزاد اسلامی تهران است، به‌واسطه رامبد جوان و پیشنهاد او به همایون اسعدیان، وارد سینما شد.

هرچند آغاز مسیر بازیگری‌ این هنرمند به‌واسطه حضور در تئاتر رقم خورده است، اما بیشترین فعالیتش به سینما اختصاص دارد.

بااین‌حال او تاکنون موفق به بازی در نمایش‌های «معرکه در معرکه»  (حسن میرباقری)، «آدم‌های خیس» (بهزاد مرتضوی)، «سگ سکوت» (آروند دشت آرای) و «شرق دور شرق نزدیک» (حمیدرضا نعیمی) شده است.

بهداد که با بازی در نقش‌های مختلف و متنوع، قابلیت‌هایش را در بازیگری به اثبات رسانده است، تاکنون در فیلم‌های «آرایش غلیظ» به کارگردانی حمید نعمت‌الله، «زندگی جای دیگری ست» به کارگردانی منوچهر هادی، «نارنجی‌پوش» به کارگردانی داریوش مهرجویی، «انتهای خیابان هشتم» به کارگردانی علیرضا امینی، «جرم» به کارگردانی مسعود کیمیایی، «سعادت‌آباد» به کارگردانی مازیار میری، «کسی از گربه‌های ایرانی خبر نداره» به کارگردانی بهمن قبادی، «محاکمه در خیابان» به کارگردانی مسعود کیمیایی، «تسویه‌حساب» به کارگردانی تهمینه میلانی، «دایره‌زنگی» به کارگردانی پریسا بخت آور، «روز سوم» به کارگردانی محمدحسین لطیفی، «کافه ستاره» به کارگردانی سامان مقدم، «این زن حرف نمی‌زند» به کارگردانی احمد امینی، «بوتیک» به کارگردانی حمید نعمت‌الله و... به ایفای نقش پرداخته است.

از مهم‌ترین افتخارات او نیز می‌توان به دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد در جشنواره فیلم ابوظبی برای فیلم «کسی از گربه‌های ایرانی خبر نداره» در سال ۱۳۸۸، برندهٔ تندیس بهترین بازیگر مرد جشنواره حافظ (دنیای تصویر) برای فیلم «روز سوم» در سال 1388، برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از بیست نهمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم «جرم»، برنده تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد در جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران برای فیلم «سد معبر» در سال  ۱۳۹۶ اشاره کرد.

 

دنیا فنی زاده؛ عروسک‌گردان

دنیا فنی زاده ۲۶ آبان ۱۳۴۶در تهران به دنیا آمد. او دختر مرحوم پرویز فنی زاده، یکی از هنرمندان برجسته سینما و تئاتر ایران بود. دنیا فنی زاده فعالیت هنری‌اش را با عروسک‌گردانی در عرصه تئاتر آغاز کرد سپس در سال ۱۳۶۴ در برنامه عروسکی تلویزیونی «چتر با آواز باران» حضور یافت. این برنامه برای شبکه اول سیما تولید شده بود که در آن ۲ عروسک جوجه وجود داشتند که فنی زاده عروسک‌گردانی و آوازخوانی یکی از آن‌ها را بر عهده داشت. او پس‌ازآن در کاری بانام «زاغچه کنجکاو» به کارگردانی رضا فیاضی حضور داشت. دنیا فنی زاده با حضور در این برنامه‌ها کم‌کم جای خود را به‌عنوان عروسک‌گردان تثبیت کرد. عروسک‌گردانی در آثاری چون «گربه آوازخوان» ساخته کامبوزیا پرتوی از دیگر آثار او در این دوره است.

او که تا قبل از کلاه قرمزی با ایرج طهماسب و حمید جبلی چند کار عروسکی انجام داده و با کار یکدیگر به‌خوبی آشنا بودند اما با برنامه «صندوق پست» و ورود کلاه قرمزی به این برنامه بود که به شهرت رسید. کلاه قرمزی که اصلاً قرار نبود در این برنامه ماندگار شود اما ماندگار شد و به مشهورترین کار این هنرمند تبدیل شد.

دنیا فنی زاده که سال‌ها از بیماری سرطان رنج می‌برد، سرانجام 8 دی‌ماه 1395 چشم از جهان فروبست.

 

  آرش دادگر؛ بازیگر و کارگردان

آرش دادگر متولد 26 آبان 1352 در شیراز است. او دارای مدرک کارشناسی نمایش با گرایش بازیگری از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و کارشناسی ارشد کارگردانی از دانشگاه تربیت مدرس است.

دادگر در مقام کارگردان تاکنون نمایش‌های متعددی را به روی صحنه برده است که از جمله آن ها می‌توان به نمایش‌های «زمانی برای گفتن»‏، «من و هزارتو»، «مکبث»، «صبحانه برای ایکاروس»، «شاه لیر»، «داستان‌های کارور»، ‏«الفبای ضربه‌ها» اشاره کرد. همچنین بازی در نمایش‌های ‏ «رستم از شاهنامه رفت» (رضا حداد)، «چه گوارا» (کامبیز اسدی)، «دیر راهبان» (فرهاد مهندس پور)، «خیزران چشم‌هایت» و... از مهم ترین نقش‌آفرینی‌های او در عرصه تئاتر هستند.

گفتنی است دریافت جایزه اول کارگردانی سیزدهمین جشنواره تئاتر مقاومت برای نمایش «بازگشت افتخارآمیز مردان جنگ»، تقدیر کارگردانی بخش تئاتر ایران سی‌امین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، دیپلم افتخار و جایزه اول طرح برتر خیابانی هشتمین جشنواره تئاتر ماه و... از مهم‌ترین افتخارات این هنرمند در عرصه تئاتر نیز محسوب می‌شوند.

 

 

مائده طهماسبی؛ کارگردان، بازیگر و مترجم

مائده طهماسبی متولد 30 آبان ۱۳۳۶ در بابل است.او دارای مدرک لیسانس و فوق‌لیسانس خبرنگاری با گرایش تئاتر و علوم سیاسی در برلین است. طهماسبی در سال ۱۳۷۷ به همراه همسرش، فرهاد آئیش، به ایران بازگشت و با کارگردانی نمایش «گزارش به آکادمی» فعالیت هنری خود را آغاز کرد.

بازیگری نمایش‌های «تقصیر و 32 دقیقه از ماجرا» به کارگردانی فرهاد آئیش، «شام اول-شام آخر» به کارگردانی فرهاد آئیش، «مده‌آ» به کارگردانی حسن حسینی، «چمدان» به کارگردانی فرهاد آئیش، «خانه برناردآلبا» به کارگردانی روبرتو چولی، «والس مرده شوران» به کارگردانی کوروش نریمانی، «درام‌های زندگی» به کارگردانی بابک محمدی، «پنجره‌ها» به کارگردانی فرهاد آئیش، «کرگدن» به کارگردانی فرهاد آئیش و همچنین کارگردانی آثاری همچون «خانواده تک» نوشته اشتوان ارکنی و... از مهم‌ترین آثاری هستند که در کارنامه هنری این هنرمند ثبت شده اند.

 

 

دیگر هنرمندان آبان ماهی

همچنین علی سلیمانی (بازیگر)، بابک والی (بازیگر)، جهانگیر طاهری (کارگردان)، حسین شفیعی (بازیگر)، فریدون یوسفی (بازیگر)، حمیدرضا رحیمی (کارگردان)، عباس جهانگیریان (نمایشنامه‌نویس)، فرحناز فیروزه چیان (طراح صحنه)، کاوه خداشناس (بازیگر)، محمدرضا سمیع فر (بازیگر)، فخری سلیمی (کارگردان)، مجیدستایش (بازیگر)، محمد زمان وفاجویی (نمایشنامه‌نویس)، حمیدرضا قاسمی (گریمور)، ترانه کوهستانی (کارگردان)، ماندانا محسنی (بازیگر)، سوسن مقصودلو (بازیگر و عروسک‌گردان)، آرش نوذری (بازیگر)، جواد عاطفه انجمن (نمایشنامه‌نویس)، ارشام مودبیان (کارگردان)، سمیرا مهدوی (کارگردان)، مینو صالحی (بازیگر)، زهرا مرتضوی (بازیگر)، محمد ابراهیمیان (نمایشنامه‌نویس)، منصور خلج (نویسنده، محقق و کارگردان)، منوچهر اکبرلو (نویسنده، کارگردان و محقق)، جابر رمضانی (کارگردان)، عباس حیدری، محمود فتح نیا (بازیگر)، امیرحسین منصور خلج (کارگردان)، علی‌اصغر راسخ راد (کارگردان) – طیبه ابراهیمی (بازیگر)، عمار عاشوری (بازیگر)، محسن ترابی گودرزی (بازیگر)، محمد اسدی (نمایشنامه‌نویس)، محمدرضا کوهستانی (کارگردان)، حسن پارسایی (نمایشنامه‌نویس)، منصور میرزا بابایی (بازیگر)، وحید نفر (کارگردان، نویسنده و بازیگر)، آرزو محمدی (بازیگر) و... از دیگر هنرمندانی هستند که در آبان ماه چشم به جهان گشودند.

همچنین حمید قزلباش (عضو هیئت‌مدیره تئاتر زنجان)، وحید بهبدی (آذربایجان شرقی)، ابراهیم ابراهیمی (آذربایجان غربی)، حمیده باوفا (اردبیل)، امیر مرادی (اصفهان)، فریدون خسروی (اصفهان)، مرضیه حاجیان (خمینی‌شهر)، اعظم مختاری (اصفهان)، نور اله لک (اصفهان)، مرجانه هوشمند (ورامین)، مجید رضوانی (فیروزکوه)، سمیه کیا دربند سری (ورامین)، زهرا نوروزی (دماوند)، عبدالله رضایی (فارسان)، سید احمد مقداری (قاینات)، جلال کاظمی (زیر کوه)، محمدصادق اکبر نژاد (دزفول)، پرستو اسدی (کرمانشاه)، هومن روح تافی (کرمانشاه)، فاطمه پاشایی (گرگان)، پیرمحمد ابراهیمیان (رشت)، محمد پور جعفری صفت (رشت)، مهرداد بخشی آبکنار (رشت)، افسانه پور ابراهیم کلشتری (رودبار)، سیامک حسن‌زاده (آستارا)، حمیدرضا علیزاده نشرودکلی (رشت)، مرتضی آذرفر (الیگودرز)، عبدالرضا متقیان نژاد (قم)، علی آسترکی (ازنا)، اکرم موسوی (دلفان)، طیبه رستمیان مقدم (ساری)، محمد سام (ساری) و... اسامی دیگر هنرمندانی  هستند که در آبان ماه متولد شدند.

 

 

 

 

 




مطالب مرتبط

داوران جشنواره «افرا» معرفی شدند

داوران جشنواره «افرا» معرفی شدند

همزمان با آغاز اجراهای گروه‌های منتخب، گلاب آدینه، مریم کاظمی و هانا کامکار به‌عنوان داوران چهارمین دوره جشنواره «افرا» معرفی شدند.

|

نظرات کاربران