در حال بارگذاری ...
جام جهانی و پیشنهادی برای اجرای نمایش(داستان چهارم)

درام‌های واقعی دنیای فوتبال

ایران تئاتر: در گرماگرم بازی‌های جام جهانی فرصتی دست داده تا نگاهی داشته باشیم به تعدادی از مشهورترین کتاب‌های فوتبالی که به دلیل جذابیت‌های دراماتیک قابل توجه، می‌توان به عنوان منابع الهام‌بخشی برای تولیدات نمایشی به آن‌ها نگاه کرد.

در سال‌های اخیر میان ناشران سراسر جهان اصطلاحی به نام «ادبیات فوتبالی» مرسوم شده و در این میان کتاب‌های فوتبالی همیشه بیشترین طرفداران را در بین کتاب‌های ورزشی دارند. دسته‌ای از آنچه ادبیات فوتبالی می‌خوانیم در کتاب‌هایی شکل گرفته که در باره مربیان، بازیکنان و باشگاه‌های بزرگ تاریخ فوتبال نگاشته شده‌ و یا شامل اتوبیوگرافی‌ها‌ی مربیان و بازیکنان مشهور فوتبال هستند. حالا و در گرماگرم بازی‌های جام جهانی فرصتی دست داده تا نگاهی داشته باشیم به تعدادی از مشهورترین کتاب‌های فوتبالی از این دست که به دلیل جذابیت‌های دراماتیک قابل توجه، می‌توان به عنوان منابعی الهام بخش برای تولیدات نمایشی به آن‌ها نگاه کرد.


نمادهای تصویری دنیای فوتبال

«پرتره‌ای از یک تصویر» نوشته دانیل استوری یکی از موفق‌ترین نویسنده‌های فوتبالی در سراسر جهان است که کتاب‌هایش در این حوزه بسیار پرفروش بوده است. وی در این کتاب به نمادهایی پرداخته است که از تصاویر ورزشکاران برای باشگاه‌ها ساخته می‌شود. او می‌نویسد: «در فوتبال تصاویر تعیین‌کننده اعتبار هستند و این تصاویر را ورزش برای مردم اعتبار بخشیده است».

 

ستاره ای که خیلی زود ناپدید شد

«کلاس متفاوت- داستان لوری کانینگهام» نوشته درموت کاواناگ کتابی در باره لوری کانینگهام است کهاز «وست بروم» انگلیس تا رئال مادرید اسپانیا، همیشه از او به عنوان کسی یاد می‌کنند که استعداد ذاتی فوتبال دارد. او برای رسیدن به اوج به کسی نیاز نداشته است. کانینگهام شور انگلستان بود که سابقه بازی در تیم ملی فوتبال انگلستان را در کارنامه خود دارد. وی در سال۱۹۸۰ آخرین بازی ملی‌اش را در برابر تیم ملی فوتبال رومانی برگزار کرد و در سن 33 سالگی از دنیا رفت.

 

داستان یکی از موفق‌ترین مربیان لیگ انگلستان

«دنیای جدید شجاع» نوشته گیلم بالاگو کتابی درباره مائوریسیو پوچتینو، سرمربی اهل آرژانتین است. وی از سال 2014 سرمربی باشگاه فوتبال تاتنهام هاتسپر است و سه سال است که در این باشگاه انگلیسی می‌درخشد. از او به عنوان یکی از موفق‌ترین مربیان تاریخ فوتبال لیگ انگلیس یاد می‌کنند.

 

حاشیه‌های بیرون از زمین تیم لیورپول

در کتاب «خارج از میدان» نوشته دونکان الکساندرهمانطور که از نامش پیداست، نویسنده تنها به آنچه خارج از عرصه زمین بازی رخ می‌دهد، پرداخته است. یعنی حاشیه‌ها. اگر بخواهید علت پیروزی‌های اخیر تیم لیورپول را از دهه 1990 تا کنون بدانید باید در خارج از میدان دنبالش بگردید. مطالب این چنین که به خارج از میدان فوتبال ربط دارند در این کتاب فراوان یافت می‌شود.

 

همه چیز درباره موفقیت قاره سبز در فوتبال

«بازی اروپایی: اسرار موفقیت فوتبال در اروپا» نوشته دن فلدسند در باره تیم هایی چون آژاکس، بنفیکا، بایرن مونیخ ، آتلتیکو بیلبائو، رئال مادرید و دیگران همه باشگاه‌های موفق دنیا هستند و همگی هم در اروپا ساکن هستند. یعنی اینکه هرچیزی در قاره اروپا اتفاق افتاده باشد درباره فوتبال مثبت بوده است. هرچند در دنیای فوتبال امروز پول حرف اول را می‌زند ولی در این کتاب مسائل و عوامل دیگری درباره موفقیت قاره سبز در حوزه فوتبال نوشته شده است.

 

ظهور و سقوط امپراطوری مردان فوتبال

«سقوط خانه فیفا» نوشته دیوید کان کتاب دیگری در حوزه ادبیات ورزشی است. ظهور و سقوط امپراطوری مردانی خارج از میدان فوتبال هم قصه‌ای برای خود دارد که شنیدنش خالی از لطف نیست. نویسنده این کتاب یکی از خبرنگاران فعال ورزشی است که در کتابش مصاحبه‌هایی از سب بلاتر و دیگران گذاشته است که ظهور و سقوط مردان قدرتمند سیاست فوتبال را آشکار می‌کند. وی می‌نویسد من خود فوتبال را دوست دارم ولی متاسفانه کسانی هم وجود دارند که از این عشق من و سایرین برای منافع خود استفاده می‌کنند.

 

در هرجایی می‌توان از فوتبال لذت برد

«از دهلی تا دن» نوشته استفان کنستانتین درباره شخصیتی است که هرچند در دنیای فوتبال نامی مشهور نیست ولی در جنوب شرق آسیا نامی پرآوازه محسوب می‌شود. به طور کلی در کشورهایی مثل هندوستان و نپال و ... مردم ورزش‌هایی مثل کریکت را دوست دارند ولی به طور حتم در این کشورها هم کسانی وجود دارند که عاشق فوتبال باشند. کنستانتین انگلیسی‌الاصل در هندوستان سال‌ها مربی فوتبال بوده ولی از نوشتن درباره فوتبال نیز غافل نمانده و اعتقاد دارد در هرجایی می‌توان از فوتبال لذت برد. 

 

فوتبال، معجزه فرانک

مهم‌ترین چهره دنیای کنونی فوتبال که با علاقه به مطالعه و ادبیات، خود را از دیگران متمایز کرده کسی نیست جز فرانک لمپارد اسطوره باشگاه چلسی و بازیکن حال حاضر منچسترسیتی. لمپارد ادیب‌ترین چهره فوتبالی دنیاست. او چند سال پیش کتابی برای کودکان نوشت به نام «فوتبال، معجزه فرانک». او پیش از آن نیز کتاب زندگینامه خود را نوشته بود و پس از آن قسمت‌های بعدی آن را منتشر کرد. گفته می شود ‌که او قصد دارد دومین کتاب خود در حوزه کودکان را منتشر کند.

 

قهرمان متواضع رئال مادرید

«قهرمان متواضع» یکی از کتاب‌ها‌ی فوتبالی است که حاوی خاطراتی جالب از زندگی شخصی و زندگی ورزشی ایکر کاسیاس دروازه‌بان تیم فوتبال رئال مادرید است. این کتاب را آلبرتو ناوارو نوشته و مایکل آ دانیل آن را به انگلیسی ترجمه کرده است. نظر خود کاسیاس در مورد این کتاب جالب است‌: «هنوز نمی‌دانم چرا ‌باید کتابی در مورد من نوشته شود وقتی هنوز فعال هستم. بهتر بود خاطرات من در روزنامه‌ها‌ به چاپ می‌رسید، اما حالا از نتیجه کار ناراضی نیستم. هنوز رویاهای زیادی در سر دارم.»

 

یک زندگینامه جنجالی

انتشار کتاب زندگی‌نامه «زلاتان ابراهیموویچ» جنجال‌های زیادی به همراه داشت. زلاتان در این کتاب به شدت پپ گواردیولا را مورد حمله قرار داده و مسی و ژاوی را «بچه‌مدرسه‌ای» خوانده بود.اعتراض به کتاب زلاتان توسط بارسلونایی‌ها‌ به جایی رسید که یکی از مقامات ارشد باشگاه کاتالانی کتاب او را مناسب برای استفاده به‌عنوان کاغذ توالت دانست‌! جالب آن‌که تنها کمی ‌پس از انتشار آن کتاب بارسلونا با گلزنی مسی و ژاوی میلان را در سن‌سیرو شکست داد تا ارزش ‌بچه‌مدرسه‌ای‌ها‌ بیش از پیش عیان شود.

 

کتابی درباره عامل ناکامی ‌ژرمن‌ها‌ در یورو 2004

کتاب «تفاوت ظریف» نوشته «فیلیپ لام» نیز از آن کتاب‌هایی بود که پس از انتشارش جنجال‌های زیادی را به وجود آورد. کاپیتان تیم‌ملی آلمان و باشگاه بایرن‌مونیخ در این کتاب از تک‌تک مربیان پیشینش ایراد گرفته بود. لام همچنین در این کتاب تمرینات سبک رودی فولر را عامل ناکامی ‌ژرمن‌ها‌ در یورو 2004 عنوان کرد و فاش کرد که در طول آن مسابقات بیشتر بازیکنان تیم‌ملی آلمان به جای تمرین، پلی‌استیشن بازی می‌کردند‌!

 

شیطنت‌های یک سرمربی سرد و کم‌حرف

اتوبیوگرافی ‌«کارلو آنچلوتی» ‌که توسط انتشارات ریتزولی منتشر شده  خاطرات بسیار جالبی از این مربی را بازگو می‌کند. این کتاب با بیان خاطراتی مثل سرکار گذاشتن فلامینی و ترساندن یکی از کارمندان باشگاه رم تا مرز سکته، دیدگاه فوتبال‌دوستان جهان که کارلتو را یک سرمربی سرد و کم‌حرفی می‌دانستند، تغییر داد.

 

شوخی با ستارگان بزرگ یونایتد

«وین رونی» یکی از فوتبالیست‌ها‌یی است که کتاب‌ها‌ی زیادی در مورد او موجود است. کتاب «‌راه من، داستان من» روایتی جذاب از خاطرات رونی است وقتی که تازه به یونایتد پیوسته بود.رونی در این کتاب بارها با ستارگان بزرگ یونایتد شوخی کرده و در بسیاری از خاطرات او همسرش کالین نقش پررنگی را ایفا کرده است. به جز این کتاب، کتاب‌هایی مثل «طلای رونی» از جان سوئدنی و «ماشین گل» مشهورترین کتاب‌هایی هستند که در باب ستاره باشگاه منچستریونایتد و تیم ملی انگلستان نوشته شده‌اند.

 

پسری که افسانه شد

اولین اتوبیوگرافی «لیونل مسی» وقتی نوشته شد که او تنها 18‌سال داشت. مسی بعداً زندگی‌نامه دیگری را نیز روی وب‌سایت شخصی‌اش قرار داد. «داستان پسری که افسانه شد» نیز نام کتابی است که لوکا کایولی در مورد پسرک تاریخ‌ساز نیوکمپ نوشت.

 

داستان واقعی بهترین فوتبالیست کره‌زمین

«کریس رونالدو» نیز تا‌کنون سوژه بسیاری از کتاب‌های فوتبالی بوده است. یکی از مشهورترین این کتاب‌ها «داستان واقعی بهترین فوتبالیست کره‌زمین» نام دارد که البته وقتی نوشته شده که او هنوز به کیفیت امروزش نرسیده بود.

 

رکوردداری منچستر یونایتد در کتاب‌های فوتبالی

به لحاظ تعداد کتاب‌ها‌ی فوتبالی، باشگاه فوتبال منچستر‌یونایتد در بین تمام باشگاه‌ها‌ رکورددار محسوب می‌شود. افزون بر کتاب‌های سالانه خود باشگاه، تعداد زیادی کتاب در مورد الکس فرگوسن ‌نوشته شده است که معروف‌ترینشان «مدیریت زندگی من» به قلم خود الکس فرگوسن است. رایان گیگز با «داستان زندگی من»، ریو فردیناند با «ریو»، روی کین با «کین» ‌مایکل اوون با «فراتر از رکورد» و اریک کانتونا با کتابی به نام خودش و به قلم فیلیپه آلکیز، ‌تعدادی از بازیکنان صاحب کتاب یونایتد به شمار می‌روند.

 

سفر به جهنم و بازگشت از آن

یکی از جذاب‌ترین کتاب‌ها‌ی نوشته‌شده در حوزه فوتبال، کتاب بازیکن سابق جنجالی تیم‌ملی فوتبال انگلیس پل گاسکویین است. «سفر من به جهنم و بازگشت از آن» نام اتوبیوگرافی بازیکنی است که در زندگی‌اش حواشی ریز و درشتی‌های بسیاری را تجربه کرد.

 

داستان یک معتاد به فوتبال

و بالاخره کتاب اتوبیوگرافی تونی آدامز نام جالبی دارد. «معتاد» نام کتاب این فوتبالیست سرشناس انگلیسی است. البته منظور او اعتیاد به فوتبال است و نه اعتیاد به مواد افیونی‌!

 




نظرات کاربران