در حال بارگذاری ...

نگاه به قصص قرآنی و ادبیات کهن ایرانی در پانزدهمین جشنواره تئاتر فجر

پانزدهمین جشنواره تئاتر فجر به شکل سراسری و به صورت رقابتی با حضور۸۶ گروه نمایشی از ۳ تا۱۰ اسفندماه سال  ۱۳۷۵ در تهران برگزار شد، در این دوره رویکرد جشنواره توجه به قصص قرآنی و داستان‌های کهن ایرانی برای دراماتیک کردن این آثار بود.

به گزارش دریافتی سایت ایران تئاتر از پایگاه رسمی اطلاع رسانی سی‌امین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر؛ پانزدهمین دوره جشنواره تئاتر فجر با دبیری رحیم نجفی برزگر در بخش‌های مسابقه، میهمان، ویژه، خیابانی، نقالی و دومین گردهمایی بررسی نمایش در ایران برگزار شد.
رویکرد پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر فجر توجه به متون نمایشی و بهره‌گیری از قصص قرآنی و ادبیات کهن ایرانی بود. بر همین اساس با برپایی نشست‌هایی در تالار رودکی این موضوعات نقد و بررسی شدند. در این نشست‌ها رحیم نجفی برزگر «سنت اسلامی در نمایش ایرانی»، محمود عزیزی «تئاتر مذهبی»، صادق عاشورپور «جنبه‌های نمایشی در فرهنگ مذهبی»، ابراهیم کریمی «قرآن- عترت – درام»، امیر دژاکام «آئینها و سنن و تطابق آن با تئاتر»، داوود فتحعلی بیگی «تئاتر اسلامی از فرضیه تا عمل» ، سعید شاپوری «ماهیت درام دینی»، داریوش مؤدبیان «تعاریف و کاربرد تئاتر ملی »، فرهاد ناظر زاده کرمانی «گفتاری پیرامون ویژگیهای تئاتر با هویت ملی»، مصطفی مختاباد «سیر تکاملی قهرمان در ادبیات حماسی و نمایشی ایران »، امین «هویت فرهنگی تئاتر ایران»، مهدی ارجمند «هویت کهن و ادراک نونی در تئاتر معاصر»، احمد جولایی «ضرورت کشف هویت ملی درنمایش»، آی محمد آی محمدی «بررسی جنبه‌های نمایشی در فرهنگ ایران باستان»، قطب الدین صادقی «چگونه آثار کهن ایرانی را دراماتیزه کنیم؟»، سهیلا نجم «تطابق تئاتر ملی شرق و غرب»، انوشیروان ارجمند «رویکرد نمایش به فرهنگ ایرانی»، پرویز زاهدی «طرح پیشنهادی برای مطالعه ودستیابی به خطوط و شاخصهای تئاتر ایرانی» و آتیلا پسیانی «دستیابی به تئاتر ملی و مذهبی از طریق شیوه مناسب تجربی» را با ارائه مقالاتی نقد و بررسی کردند.
اما در بخش مسابقه پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر فجر 38 گروه نمایشی به رقابت پرداختند.
همچنین در بخش ویژه این دوره از جشنواره 8 نمایش حضور داشتند که در این بخش حضور 2 نمایش «معرکه در معرکه» داوود میرباقری و «بینوایان» بهروز غریب‌پور بیشتر توجهات را به این بخش معطوف کرده بود. بخش مهمان این دوره از جشنواره نیز میزبان 29 نمایش و بخش نمایش‌های خیابانی نیز میزبان 11 اثر بود.
بخش مسابقه نمایش های صحنه ای پانزدهمین جشنواره تئاتر فجر با داوری عزت‌الله انتظامی، ایرج راد، اکبرزنجانپور، محمود عزیزی و سعیدکشن فلاح برگزار شد و برگزیدگان به این شرح معرفی شدند.
در بخش نمایشنامه‌نویسی نادر برهانی مرند با «ببین چه برفی می‌آید» سوم و چیستا یثربی با «شعبده و طلسم» دوم شد؛ در این بخش نفر اول اعلام نشد.
در بخش کارگردانی نیز علی فرحناک  با نمایش «هزار و دومین شب شهرزاد» جایزه سوم و احمد رافعی بروجنی  با نمایش «هی‌جار» دوم شد. در بخش کارگردانی نیز جایزه اول  اهدا نشد؛ اما در این بخش از محسن قصابیان کارگردان «ببین چه برفی می‌آید» تقدیر شد.
در بخش بازیگری مرد فرشید صمدی پور با نمایش «تاسویی» و محمد حسن عشقیان با نمایش «قلمرو ممنوع» مشترکا سوم شدند. هادی فاضلی بازیگر نمایش «تولدی دیگر» جایزه دوم این بخش را دریافت کرد و جایزه اول بازیگری نیز به شهرام نوشیر برای بازی در نمایش «زلالترین چیزی که اعتقادم را به من باز گرداند» تعلق گرفت. در این بخش از محمد حاتمی برای بازی در نمایش «فرود» و افشین زارعی‌ برای بازی در نمایش «کیست این پنهان مرا» تقدیر به عمل آمد.
در بخش بازیگری زن؛ گلبرگ ابوترابیان بازیگر «پوریای دیگر» و شیوا بلوریان بازیگر «روزهای بلوط » مشترکا سوم شدند.
جایزه دوم این بخش به شبنم طلوعی برای بازی در نمایش «مراد» و جایزه اول بازیگری زن نیز به شهره سلطانی برای بازی در نمایش «شعبده و طلسم» اهدا شد. در این بخش از آیدا کیخانی برای بازی در نمایش «بر کرانه باد» تقدیز به عمل آمد. همچنین جایزه بازیگری کودک و نوجوان نیز به مریم ابراهیم مطلق برای بازی در نمایش «ستاره‌های خاموش برج زحل» اهدا شد.
در بخش طراحی صحنه نیز اسد صادقی و مهدی لزیری برای طراحی نمایش  «روایت لیلی و مجنون»، احمد رضا رافعی بروجنی‌ برای نمایش «هی‌جار» دوم و حسین فدایی حسین برای طراحی نمایش «هزار و دومین شب شهرزاد» جایزه اول این بخش را دریافت کردند.
در بخش نمایش های خیابانی نیز با داوری حمید رضا افشار ، علی پویان و حسین راضی برگزیدگان به این شرح معرفی شدند.
نمایش «خاک خورده‌ها» به کارگردانی احمد طاهونچی جایزه بهترین نمایش خیابانی را دریافت کرد. در بخش بهترین طرح و ایده؛ وحید ترحمی با  «خط خون» سوم، مقصود قدیری با «خیابانی‌ها» و عباس عبدیبا « توشه» مشترکا دوم و انوشیروان ارجمند با  «یادباد» جایزه اول این بخش را دریافت کرد.
در بخش بهترین کارگردانی  مقصود قدیری با «خیابانی‌ها»  و بهرام دوست‌قرین «خورشید زیبا» مشترکا دوم و جایزه اول نیز به احمد طاهونچی برای «خاک خورده‌ها» تعلق گرفت.
در بخش بازیگری مرد علیرضا جعفری با نمایش « چهره به چهره» و شهرام حقیقت دوست با «ابتدا با عشق ، انتها با عشق» مشترکا سوم شدند. اسماعیل بایگی با «خاک خورده‌ها» و  بروز ارجمند با «یادباد» مشترکا دوم و جایزه اول نیز به اصغر زمانی برای نمایش «خواستگاری» اهدا شد. در بخش موسیقی نیز از ابراهیم و علی حسین ترکمن  برای نمایش «مراسم خرج‌بران» تقدیر شد.
جایزه برگزیده تماشاگران نیز به علیرضا استادی برای کارگردانی نمایش «جمالی – کمالی» اهدا شد. همچنین جایزه جذابیت های اجرایی نیز به نمایش «خواستگاری» اصغر زمانی اهدا شد.
یادآوری می‌شود سی‌امین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از تاریخ 5 تا 22 بهمن سال جاری به دبیری رحمت امینی برگزار می‌شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت جشنواره تئاتر فجر www.fitf.ir  مراجعه کنید.