در حال بارگذاری ...
کارگردان نمایش کچل اوغلان

مردم نمایش هایی را دوست دارند که از جنس خودشان باشد

ایران تئاتر: کچل اوغلان از جمله سیاه بازی های پذیرفته شده در هجدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی بود که روز گذشته در دو نوبت در تالار هنر به اجرا در آمد.

این نمایش محصول گروه پوپک از استان زنجان است و به کارگردانی حمیدرضا قزلباش و به زبان ترکی به اجرا در آمد. در این ارتباط ایران تئاتر گفت و گویی با کارگردان نمایش انجام داد که نظر شما را بدان جلب می کنیم:

 

چرا این متن را برای اجرا انتخاب کردید؟

با توجه به اینکه خیلی وقت بود در استان زنجان نمایش آیینی به روی صحنه نرفته بود در این خصوص احساس نیاز کردیم و براساس ادبیات شفاهی آذربایجان متنی توسط علیرضا فرید راد آماده شد. خوشبختانه در اجرای عمومی با توجه به بهره گیری از موسیقی و طنز آذری استقبال خوبی از کار شد و ما را امیدوار کرد که در این جشنواره حاضر شویم. این مایش پیش از حضور در تهران 15 اجرا در زنجان و 20اجرا در تبریز داشته است.

 

عنوان کردید که احساس نیاز برای تئاتر آیینی در استان زنجان موجب به اجرا رفتن این نمایش شد، این تفکر زاییده چیست؟

ببینید ما برای مردم کار می کنیم و تلاشمان جذب مخاطب است. از دیرباز عموم مردم علاقه مند به تماشای نمایشهای آیینی و سنتی بوده و هستند. مردم با این نمایشها اخت گرفته اند اما متاسفانه نسل جدید تئاتر بیشتر به دنبال مخاطب خاص می گردد و فاصله ای میان تئاتر و سایر مخاطبا ایجاد شده است. ما طی یک آسیب شناسی دیدیم که می توان مخاطب عام را با این قبیل نمایش ها به سمت سالنهای تئاتر هدایت کرد و خوشبختانه پاسخ گرفتیم.

 

به عقیده شما چرا تئاتر سنتی و آئینی در کشور ما آنگونه که باید رونق دارد؟

به نظرم قصور از هنرمندان است. برخی هنرمندان علاقه ای به کار در نمایشهای آیینی ندارند و شاید یک عاملش افه های روشفکری است که آنها را به سمت نمایشهایی با مضامین خاص می کشاند. البته اینگونه نمایش ها فقط در مسیر ارضای خود نویسنده و کارگردان است و حداقل در شهرستانها استقبالی ندارند چون مردم نمایشهایی را دوست دارند که از جنس خودشان باشد.

 

یکی از اقدامات قابل توجه نمایش شما، بهره مدی از زبان آذری است. آیا اجرا با این زبان برای جشنواره شما را با مشکل روبرو نکرد؟

خیر. ما به دنبال نمایش آثار سنتی شهر خودمان هستیم و در این جشنواره قرار است آیین های سنتی شهر خودمان را به نمایش گذاریم. هرچند تلاش کردیم شیوه کار به شکلی باشد که همگان متوجه موضوع بشوند.

فرهنگ آذربایجان یک فرهنگ غنی است و فلکولورها، افسانه ها، داستانهای دراماتیک زیادی دارد که قابلیت تبدیل شدن به اثر نمایشی را دارند اما متاسفانه محققان و نویسندگان این حوزه خیلی محدود هستند و به نظرم حق مطلب در مورد این فرهنگ ادا نشده است. تلاش ما این است که با بهره گیری از آداب و رسوم، رقص ها، داستانها و ... آذربایجان متونی را بنویسیم و به اجرا در آوریم که بتواند در شناخت فرهنگ آذربایجان موثر باشد.

 

در این نمایش چقدر تلاش نمودید از این داستان ها و آداب و رسوم آذری بهره بگیرید؟

نمایش در خصوص پسری به نام کچل اوغلان است که عاشق دختر خان می شود و خان برایش شرط و شروط می گذارد. اصل نمایش بر مبنای سنت های کهن ماست ضمن اینکه برخی مراسم های آذری مثل مراسم نارنارکه، غلبیر ایونه، قلیان ایونه، رقص آذری و ... در آن گنجانده شده است.

 

چقدر برای آماده سازی نمایش کار کردید؟

متن این نمایش 6سال پیش نوشته شد اما به دلیل مشکلاتی اجرا نشد و امسال با تغییراتی آن را اماده کردیم و از خرداد سال 95 کار برای اجرای عموم کلید خورد. یک ماهی برای همین جشنواره تمرین کردیم.

 

لازم به ذکر است نمایش کچل اوغلان به کارگردانی حمیدرضا قزلباش، نویسندگی علیرضا فرید راد و با بازی مشهود ابراهیم خانی، محمدولی فروتن، علیرضا فرید راد، مریم باقری، رضا جنتی، جلال نوری، پریسا دوستی و ... در تالار هنر به اجرا در آمد.

طراح دکور این نمایش از حمیدرضا قزلباش و علیرضا عرب خوانی، موسیقی از کریم کاموسی و علی عسگرلو و طراح لباس از سمانه کیمیا قلم بود.

 




نظرات کاربران