در حال بارگذاری ...
در شانزدهمین برنامه شب تئاتر شبکه چهار سیما مطرح شد:

انجمن هنرهای نمایشی صدای بی واسطه انجمن های تئاتر کشور برای مسئولان است

شانزدهمین برنامه شب تئاتر شبکه چهار سیما به بررسی نقاط ضعف و قوت و تاثیر متقابل تئاتر استان ها و جشنواره تئاتر فجر پرداخت.

به گزارش ایران تئاترشانزدهمین قسمت از شب تئاتری «شب های هنر»به تهیه کنندگی امیرقمیشی و اجرای رحمت امینی ساعت ۲۳ شب گذشته با موضوع تئاتر استان ها و با حضور حمید نیلی مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی و اتابک نادری مدیر امور استان‌های اداره کل هنرهای نمایشی به روی آنتن شبکه چهار سیما رفت .

این برنامه با طرح مشکلات و مصائب تئاتر استان ها توسط رضا گشتاسب یکی از نویسندگان و کارگردانان استان کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد .

در ادامه بخش‌هایی از صحنه سوم نمایشنامه «دشت سنگ» اثر زنده یاد محمدهادی نامور راد از هنرمندان تئاتر گرگانی که سال گذشته به رحمت ایزدی پیوست توسط اتابک نادری و رحمت امینی خوانش شد.

 

طرح موضوع برنامه توسط ایوب آقاخانی

بخش بعدی این برنامه با طرح موضوع توسط ایوب آقاخانی از کارگردانان و نویسندگان مطرح تئاتر کشور ادامه یافت.

آقاخانی در این بخش با اشاره به روند فعالیت تئاتر کشور گفت: پس از پایان جنگ تحمیلی روند ساخت آمفی تئاترها توسط نهادهای ذیربط رو به فزونی یافت و در سال 1366 خورشیدی انجمن هنرهای نمایشی با هدف تقویت استان ها تاسیس شد.

وی افزود: انجمن هنرهای نمایشی به عنوان نهادی موثر در استان ها تجربه ای ارزنده در مسیر رشد تئاتر از خود به نمایش گذاشت اما با وجود همه تلاش ها هنوز عدم تعادل و توزیع امکانات بین تهران و سایر استان ها وجود دارد و همین عامل باعث مهاجرت بسیاری از هنرمندان شهرستان ها به تهران طی سالیان گذشته شده است.

 آقاخانی یکی از مهم ترین مشکلات تئاتر استان ها را روند واگذاری اماکن فرهنگی به بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: با وجود همه کاستی ها و کمبودهایی که هنرمندان شهرستان‌ها دارند ظرفیت قابل ملاحظه آنها را نمی توان نادیده گرفت.

 

اتابک نادری: جشنواره فجر استان ها با هدف تعامل بیشتر و فرصت سازی برای گروه‌های تئاتر استان ها شکل گرفته است

به گزارش ایران تئاتر، در بخش بعدی این برنامه رحمت امینی ضمن معرفی میهمانان شانزدهمین برنامه شب تئاتر، گفت: اداره کل هنرهای نمایشی با برگزاری جشنواره فجر استان ها امسال کار خوبی و ارزشمندی انجام داد. تعدادی از تئاترهای شهرستان ها به شهرهای دیگر مثل کرمانشاه، یزد، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان و ... رفتند که این تعامل را باید به فال نیک گرفت به ویژه آنکه امسال از گروه‌های تهرانی کمتر استفاده شد و عمده گروه‌ها از شهرستان ها بودند.

اتابک نادری در تشریح موضوع گفت: بله. جشنواره فجز استانی درهفت استان اردبیل، کرمانشاه، یزد، سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری و منطقه آزاد اروند شامل دو شهر آبادان و خرمشهر برگزار شد. این جشنواره از دوره سی ام فجر شکل گرفت و در دوره بعد نیز به مرور تکمیل تر شد.

وی افزود: جشنواره استانی فجر اولین جشنواره غیر رقابتی در سطح تئاتر استان هاست و با انگیزه تعامل بیشتر و فرصت سازی برای تئاتر استان ها شکل گرفت.

مدیر امور استان‌های اداره کل هنرهای نمایشی با اشاره به توازن گروه‌های تئاتری استان ها و تهران در این جشنواره نیز گفت: در دوره های قبل تناسب تئاتر استان ها و تهران برابر بود اما در این دوره به تدبیر جناب آقای برهانی مرند دبیر محترم جشنواره فجر تلاش شد تا فرصت را در اختیار استان ها قرار دهیم و از گروههای استانی بیشتر استفاده کنیم.

وی با تاکید بر اینکه در تئاتر استان‌ها نوع کار مهم است، تصریح کرد: آثار ضمن اینکه دارای تکنیک هستند با نگاهی به مقولات اجتماعی از جمله تحکیم کانون خانواده اجرا می شوند.

 

8هزار و 100 نفر از نمایش های جشنواره استانی دیدن کردند

به گزارش ایران تئاتر، در ادامه این بحث رحمت امینی با اشاره به اینکه هنرمندان تئاتر استان ها بسیار با استعداد هستند، گفت: اگر آمار بگیریم اکثر هنرمندانی که در تهران کار می کنند برآمده از تئاتر استان ها هستند. سوال من این است فارغ از نقشی که تئاتر برای سرگرمی، انتقال موضوعات مختلف من جمله تحکیم کانون خانواده و ... دارد، می تواند واجد یک تبادل فنی و هنری شود. به نظر شما با این تعبیر آیا جای خالی برخی هنرمندان مطرح در این جشنواره محسوس نبود. به عبارتی چرا آثار هنرمندان مطرح برای تبادل فنی و هنری به استان ها صورت نگرفت.

اتابک نادری در پاسخ به این سوال گفت: علت این است که بازیگران و کارگردانان سرشناس معمولاً درگیر و مشغله کاری زیادی دارند و امکان هماهنگی با آن‌ها یا سفر به سایر استان ها برایشان فراهم نیست. به عقیده من اینکه تئاتر به دل مردم رفت خیلی مهم تراست. در آماری که همکاران من در استان ها حاضر کردند میانگین حضور تماشاگر در این جشنواره 400 نفر و در کل 8هزار و 100 نفر بود. این آمار خیلی خوبی است.

 

حمید نیلی: انجمن های نمایشی یکی از بازوهای اجرایی اداره کل است

رحمت امینی در ادامه موضوع بحث را به سمت فعالیت های انجمن های نمایشی تغییر داد و از حمید نیلی مدیرعامل انجمن های نمایشی خواست تا در خصوص وظایف این انجمن توضیح دهد.

حمید نیلی گفت: من از اردیبهشت ماه به عنوان مدیرعامل انجمن های نمایشی کارم را شروع کردم. انجمن براساس اساسنامه یک بازوی اجرایی اداره کل هنرهای نمایشی است و گستره ای به اندازه کل استان های کشور دارد. از ویژگی های این انجمن این است که اولاً در همه استان ها شعبه دارد و سعی می کند بحث های پشتیبانی را انجام دهد و ثانیاً روسای انجمن در استان ها انتخابی است و توسط هنرمندان استان انتخاب می شوند.

وی با اشاره به مجموعه وظایف انجمن های نمایشی، افزود: حمایت مالی از نمایش ها، پیگیری موضوع نمایشنامه ها، برگزاری جشنواره ها و ... از جمله وظایف ماست و در یک کلمه می توان گفت این انجمن به دنبال کمک به هنرمندان تئاتر استان هاست.

نیلی تصریح کرد: ما بازوی اجرایی اداره کل هستیم آن‌ها نقش سیاستگذاری دارند و ما این سیاست ها و تدابیر را اجرایی می کنیم.

مدیرعامل انجمن های نمایشی در ادامه سخنان خود به تشریح مشکلات تئاتر استان ها پرداخت و گفت: با وجودی که مدیران کل فرهنگ و ارشاد استان ها تلاش زیادی می کنند اما در استان ها ما به سه مشکل اساسی روبروییم. مشکل اول بحث اجاره سالن های تئاتر به بخش خصوصی است. متاسفانه در برخی استان ها سالن ها به افرادی داده می شود که هنری نیستند و به نظر اگر امتیازی برای هنرمندان قائل شوند نتیجه بهتری خواهند گرفت.

وی افزود: مشکل دوم بحث مالی است که گرچه ما اعتبار تخصیص می دهیم اماهنوز در زمینه مشکل وجود دارد و مشکل سوم مسائل صنفی است که در برخی استان ها دیده می شود.

 

شب تئاتر را نقد کنید

پس از پایان بخش اول گفت و گوی این هفته، آیتم در خصوص نقد شب تئاتر پخش شد.

در این آیتم امین اشرفی سردبیر این برنامه، از بینندگان و هنرمندان خواست تا با تهیه فیلم های یک دقیقه ای و ارسال با هشتگ شب تئاتر در فضای مجازی، نقدها و نظرات خود را در خصوص برنامه اعلام کنند.

 

رحمت امینی: اوضاع تئاتر استان ها خوب نیست

 در ادامه گفت و گوی شب تئاتر، رحمت امینی با تاکید بر اینکه اوضاع تئاتر استان ها خوب نیست، گفت: در دوسه روز گذشته برخی دوستان که متوجه اجرای این برنامه شدند از طرق مختلف پیام هایی را در خصوص وضعیت تئاتر استان ها به من گفتند که به عنوان دغدغه مطرح است مثلاً تئاتر استان ها حامی مادی و معنوی ندارد، ساز وکار اداری مناسبی ندارد، آموزش ها در استان ها موسمی است و ... ، جناب آقای نادری نظر شما در این خصوص چیست؟

اتابک نادری در پاسخ به این سوال گفت: ما باید بدانیم که انجمن های نمایشی یک خلا را در کشور پر کرده است. برخی فکر می کنند اداره کل هنرهای نمایشی متولی تئاتر کشور است در صورتی که این گونه نیست. ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی که در حوزه فرهنگ به حق زحمات زیادی می کشند حدود 30 ایتم فعالیتی دارند که یکی از آنها تئاتر است. آنها باید تئاتر را به حرکت وا دارند که متاسفانه همیشه با کمبود بودجه روبروییم.سرجمع اعتبارات ما 4میلیارد است که به استان به طور میانگین 40-50میلیون تومان می رسد.

وی اضافه کرد: اگر مدیر استان ها گروه را حمایت کند، در استان سالن در اختیار گروه قرار دهند وبگذارند گروه‌ها فعالیت کنند چرخه تئاتر فعال می شود.

مدیر امور استان های اداره کل هنرهای نمایشی با تاکید براینکه ما حتی در تهران نیز تئاتر حرفه ای نداریم، گفت: تئاتر شهر یک ساختمان دولتی است چون در آنجا هر گروهی می آید کارش را انجام می دهد و می رود، در حالیکه کمپانی تئاتری اگر فعال شود چند کارگردان با تعداد زیادی بازیگر می توانند در زیر مجموعه آن ساختارمند کار کنند.

وی با اشاره به اینکه رئیس دولت و وزیر محترم تاکید دارند که هنر را به هنرمند واگذار کنند، گفت: این وضعیت در هنرهای نمایشی شکل گرفته است.

در ادامه این برنامه، آیتم ضبط شده گفت و گو با دو هنرمند شهرستان ها، مجید کاظم زاده مژدهی از استان گیلان و محمد رضا درند رئیس انجمن هنرهای نمایشی کرمانشاه در خصوص وضعیت تئاتر استان ها و ارتباط آن با جشنواره فجر پخش شد.

در ادامه رحمت امینی از حمید نیلی خواست تا در خصوص بودجه و و وضعیت خصوصی سازی در تئاتر کشور توضیح دهد.

 

حمید نیلی: خلاء نبود کمپانی در تئاتر مشهود است

حمید نیلی گفت: خلاء نبود کمپانی در تئاتر مشهود است و کارگردانان براساس دغدغه خود کارتولید می کند. اگر کمپانی باشد هر گروهی در یک چارچوب خاص حرکت می کند. این موضوع بسترسازی نشده و باید بر هر نحوی به این سمت برویم.

وی با تاکید بر اینکه در بحث بودجه انجمن هنرهای نمایشی صدای بی واسطه تئاتر کشور برای مسئولان است، افزود: در بحث بودجه تفاهم نامه هایی با اداره کل ها می بندیم و براساس شاخص های مثل شورای حمایت از کارها، پورتال ها و .. به استان هابودجه تزریق می کنیم. البته این بودجه کم است و انجمن ها باید جدای از این تفاهم نامه، اتفاقات جدید بودجه ای برای خود رقم بزنند.

نیلی ادامه داد: در حال حاضر خیلی از نهادها از جمله آموزش و پرورش، شهرداری ها، بهزیستی ها و ... برای بحث فرهنگی بودجه دارند و برای فرهنگسازی و آگاهسازی می توانیم با آنها همکاری کنیم.

وی تعامل با نهادها را یکی از راهکارهای مناسب در جهت رشد تئاتر عنوان کرد و گفت: تا زمانی که تعامل اتفاق نیفتد نمی توان به رفع مشکل امیدوار بود. مسئولان استانی به خصوص استاندارها باید دغدغه این کار را داشته باشند تا مشکل سریع تر رفع گردد.

رحمت امینی در توضیح این مبحث اضافه کرد: یکی از دلایل شکل گیری انجمن ها این بود که تمام نهادها تئاتر را حمایت کنند کثلا اگر کارخانه عظیمی درصدی از سودش را به تئاتر اختصاص دهد مقداری از مالیاتش بخشیده می شود. متاسفانه هنوز این کار اجرایی نشده است.

 

آناهیتا ریس باف: گروه‌های تئاتری زاهدان هنوز سامان دهی نشده اند

آناهیتا ریس باف بازیگر و کارگردان تئاتر استان سیستان و بلوچستان میهمان تلفنی برنامه شد.

ریس باف با شرح وضعیت تئاتر در زاهدان، گفت: سیاست کلی مرکز برای شهرستان ها جوابگو نیست و فکر می کنند برنامه ها باید براساس شهرستان ها تغییر کند. مثلا به زاهدان که خیلی از مرکز دور است باید بیشتر توجه شود.

وی با اشاره به نقش جشنواره ها در بهبود تئاتر استان ها گفت: متاسفانه ما کتاب تئاتر نداریم، آموزش نداریم، سالی اگر اتفاقی بیفتد یک کارگاه آموزشی می گذارند و ... مهم ترین اتفاقی که برای زاهدان می تواند رقم بخورد سامان دهی گروههای تئاتری و برگزاری انتخابات انجمن هنرهای نمایشیاست.

ریس باف افزود: اتفاق دیگر آموزش است. متاسفانه گروههای تئاتری بدون تجربه وارد جشنواره ها می شوند و این دورهمی ها زمان مناسبی برای ایجاد روابط بهتر و کسب تجربه است.

 

پس از پایان گفت و گوی تلفنی آناهیتا ریس باف، فریبرز دارایی و سبا حیدرخانی از خبرنگاران حوزه تئاتر مهمترین رخدادهای هفته را بررسی کردند.

شکل گیری شورای راهبردی تئاتر، رونمای از پوسترهای سی و هفتمین جشنواره تئاتر فجر، حذف دو گروه تئاتر لهستان که قرار بود در جشنواره بین المللی فجر حضور یابند به خاطر اخذ سیاست های ضد ایرانی آن کشور، بازگشت کیومرث پوراحمد به عرصه کارگردانی تئاتری و شرح وضعیت تئاتر البزر در گفت و گو با استاد فتحعلی بیگی از اخبار مهم این هفته تئاتر بودند.

 

اتابک نادری: پرتال استان های یک از عوامل موفیقت ماست

پس از پایان آیتم خبری برنامه، اتابک نادری در خصوص موضوعات مطرح شده از سوی آناهیتا ریس باف، پاسخ داد.

وی با طرح این موضوع که  یک نسخه برای کل کشور نمی توان پیچید، گفت: مسئول تئاتر هر استان، هنرمندان همان استان هستند. متاسفانه سیستان و بلوچستان هنوز در بحث ساماندهی گروهها به جایی نرسیده است و جالب اینکه سایر استان ها انجمن های نمایشی فعال دارند. چطور می شود که در کل استان ها انتخاب انجام می شود ولی یک استان نمی تواند؟

نادری اضافه کرد: متاسفانه یک جمله کلیشه ای همیشه وجود دارد که مشکل بودجه داریم، برنامه ریزی است . آموزش است. به عنوان کسی که سال‌ها سابقه مدیریتی دارم هر سه مشکل را رد می کنم و می گویم ما مشکل ساختار داریم. ما داریم سعی می کنیم این مشکل را رفع کنیم و پرتال استان های یک از موفقیت های ما در این خصوص است.

 

گزارشی از 40 سالگی انقلاب

پس از صحبت های اتابک نادری، آیتم گزارشی از 40 سالگی انقلاب کاری از منوچهر اکبرلو مدرس و پژوهشگر تئاتر در معرض دید مخاطبان قرار گرفت.

در این آیتم، اکبرلو با اشاره به اینکه 40 عدد شریفی در فرهنگ ماست، گفت: 40 مظهر پختگی . کمال است و بهترین فرصتی است که بایستیم و نگاه کنیم که در این 4 دهه چه کردیم، چه کوششی داشتیم و چه خطاهایی انجام دادیم.

وی افزود: تئاتری که از دوره قاجار به راه افتاد، از آغاز رسالت خود را بر روشنگری گذاشت و ما این الگو را در سال 57 داشتیم. هنرمندان و مدیران در این دوره می کوشند از این ابزار برای انتقال و ترویج انقلاب استفاده کنند. این اتفاق در تمام انقلاب ها می افتد و این نشانمی دهد تئاتر به عنوان یک هنر جمعی همواره مورد توجه بوده است.

حسن ختام شانزدهمین شب تئاتر شبکه چهار، بیان این نکته از سوی حمید نیلی مدیرعامل انجمن های نمایش کشور بود که گفت: انجمن های استانی باید خود را به همه نهادها ثابت کند و این هنر رئیس انجمن است که با معرفی درست تئاتر استان، بودجه مناسب برای رشد را جذب کند.

 

گزارش از: علی رحیمی




مطالب مرتبط

برگزیدگان جشنواره نمایشنامه‌نویسی چهارراه معرفی شدند

برگزیدگان جشنواره نمایشنامه‌نویسی چهارراه معرفی شدند

در آیین اختتامیه سومین جشنواره سراسری نمایشنامه‌نویسی اقتباسی چهارراه فاطمه داودی مازندرانی و مرجان فخار نویسندگان نمایشنامه «گنج پنجم» از دو استان تهران و مرکزی در رتبه سوم، مهدی یزدانی نویسنده نمایشنامه «خسرو شیرین شاپور» از استان تهران در رتبه دوم قرار گرفتند و دیپلم ...

|

نشستی با کارگردان و بازیگران نمایش «نوزده نودونه»

واکنش به رویدادهای جامعه، مهم‌ترین وظیفه هنرمند است
نشستی با کارگردان و بازیگران نمایش «نوزده نودونه»

واکنش به رویدادهای جامعه، مهم‌ترین وظیفه هنرمند است

کارگردان و بازیگران نمایش «نوزده نودونه»، با حضور در «ایران تئاتر»، از موضوع، شیوه اجرایی، فرم و ریخت این اثر اجرایی گفتند که این روزها در سالن چهارسو تئاتر شهر روی صحنه است.

|

دبیر هفدهمین رویداد اعلام کرد

آثار نهایی بخش تئاتر ملی رضوی 19 اسفند معرفی می‌شوند
دبیر هفدهمین رویداد اعلام کرد

آثار نهایی بخش تئاتر ملی رضوی 19 اسفند معرفی می‌شوند

اتابک نادری، دبیر هفدهمین جشنواره ملی تئاتر رضوی از تاریخ اعلام آثار نهایی این جشنواره از روز شنبه نوزدهم اسفند خبر داد و گفت با این اعلام درنهایت ۱۲ تا ۱۵ اثر برای اجرای عمومی معرفی خواهد شد.

|

اتابک نادری مطرح کرد

امیدواری برای ایجاد موزه تئاتر ایران
اتابک نادری مطرح کرد

امیدواری برای ایجاد موزه تئاتر ایران

اتابک نادری می‌گوید بخش‌های مختلف اداره‌کل هنرهای نمایشی تلاش کرده‌‌اند تا در این سال‌ها، سندها، کتاب‌ها و عکس‌های تئاتر ایران را حفظ و نگهداری کنند تا روزی موزه‌ای راه‌اندازی شود که امید است ساختمان سابق اداره تئاتر، با دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، به چنین مکانی ...

|

گفت‌وگو با کارگردان و بازیگران نمایش کمدی «از نظر سیاسی بی‌ضرر»

رابطه بینامتنی با جنوب در نمایشی غیربندری/اجرا حمال متن نیست
گفت‌وگو با کارگردان و بازیگران نمایش کمدی «از نظر سیاسی بی‌ضرر»

رابطه بینامتنی با جنوب در نمایشی غیربندری/اجرا حمال متن نیست

در عرصه تئاتر، ‎ابراهیم پشت‌کوهی نامی شناخته‌شده و کنجکاوی‌برانگیز است؛ کارگردانی از دیار جنوب که علاوه بر هواداران نمایش‌های بومی و جنوبی، موفق شده با خلق سبک خاص خود در تئاتر خیل گسترده‌ای از تماشاگران پایتخت‌نشین را به نمایش‌های خود علاقه‌مند کند. او پس از ...

|

نظرات کاربران