در حال بارگذاری ...
نگاهی به تاریخچه جشنواره بین المللی تئاتر مریوان

اهمیت تئاتر در نقطه صفر مرزی ایران

جشنواره تئاتر خیابانی مریوان از روزهای بمب‌باران و جنگ آغاز به کار کرد و حدود یازده سال در قالبی بین‌المللی در یکی از حساس ترین نقاط جغرافیایی ایران برگزار شد.

به گزارش ایران تئاتر، دوازدهمین جشنواره بین المللی تئاتر (خیابانی – کاربردی – محیطی) مریوان با دبیری فاتح بادپروا و همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی‌ استان کردستان، اداره کل هنرهای نمایشی، انجمن هنــــرهای نمایشی ایران، انجمن هنرهای نمایشی کردستان، شورای اسلامی‌ شهر و شهرداری مریوان از تاریخ 17 تا 22 شهریور ماه برگزار خواهد شد. فراخوان این جشنواره بین المللی با تاکید بر محورهای وفاق و انسجام اجتماعی و مشارکت سیاسی برای پیشرفت کشور، ترویج فرهنگ اصیل ایران اسلامی، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و ادبیات پایداری، ترویج نشاط اجتماعی و روحیه امید با تکیه بر فرهنگ  ایران اسلامی، موضوعات شهروندی و معضلات شهری، محیط زیست، منابع طبیعی و ثروت‌های ملی (با تأکید بر دریاچه زریبار)، ترویج فرهنگ صلح و دوستی و احترام متقابل بین ملت‌ها و مبارزه با تروریسم منتشر شده است و نگاه ویژه ای نیز به آگاهی بخشی و دانش افزایی درباره آسیب‌های اجتماعی ناشی از اعتیاد، بیکاری، طلاق و تلاش در پیشگیری از این آسیب ها و همچنین اقتصاد مقاومتی دارد.

این دوره از جشنواره در ۷ بخش‌ اعم از مسابقه تئاتر ایران(نمایش‌های متقاضی با گونه‌های متفاوت نمایش‌های فضای باز)، نمایشهای آیینی و سنتی (آثارتولید شده بر اساس فرهنگ بومی و محلی، خرده فرهنگ‌ها، بازی‌های محلی، آیین و سنن اقوام مختلف کشور)، تئاتر ملل (آثاری از سایر کشورهای جهان بر پایه شیوه‌های نوین تئاتر خیابانی که به مضامین انسانی همچون صلح و دوستی بین ملت‌ها و دفاع از ستمدیدگان بپردازد)، تئاتر کودک ونوجوان (با هدف حمایت از آثار هنری خلاق و تربیت نسل آینده و رشد و پرورش فرزندان ایران اسلامی)، آزاد، مرور و کارگاه های آموزشی ونشست های تخصصی برگزار خواهد شد. همچنین هیئت انتخاب آثار دوازدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان متشکل از شهرام کرمی، مهرداد رایانی‌مخصوص و مهدی حبیبی، آثار راهیافته به بخش‌های آزاد، آئینی سنتی و کودک و نوجوان این جشنواره را معرفی کرده اند که بر این اساس، در بخش آزاد ۲۰ اثر، در بخش آیینی سنتی ۶ اثر و در بخش کودک و نوجوان ۵ اثر از شهرهای مختلف کشور به دوازدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان راه پیدا کردند. تعداد ۴ اثر خیابانی هم به بخش مرور جشنواره‌های دوازدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان راه پیدا کرده اند که این چهار اثر، برگزیده جشنواره‌های مختلف تئاتر کشور هستند و در بخش خارج از مسابقه اجرا خواهند شد. یکی از نکات قابل توجه این دوره نیز اضافه شدن بخش کودک و نوجوان پس از سه دوره شرکت نداشتن در این جشنواره است. گفتنی است جشنواره امسال با حضور 6 کشور خارجی اعم از فرانسه، اسپانیا، عراق، اوکراین، برزیل و آذربایجان و با داوری قطب الدین صادقی، فریندخت زاهدی و کوروش زارعی برگزار خواهد شد.

در ادامه به بهانه آغاز به کار دوازدهمین دوره جشنواره تئاتر خیابانی مریوان، نسبت به رویکرد فراخوان دوره‌های گذشته، اعتبار آن در خاورمیانه و جهان و همچنین نکات قابل توجه دوره‌های مختلف  نیز نگاهی خواهیم داشت.

 

اولین دوره؛ اجرا در میادین و نقاط اصلی شهر

جشنواره تئاتر خیابانی مریوان از روزهای بمب‌باران و جنگ شکل گرفت و حدود یازده سال در قالبی بین‌المللی در یکی از مرزی‌ترین نقاط ایران (مریوان) برگزار شد.

این جشنواره از سال 1376 طی ده دوره به صورت مستقل در محدوده استان کردستان و شهر مریوان برگزار می‌شد و بعد از چند سال تاخیر، فعالیت مجدد خود را از سال 1384 از سر گرفت. جشنواره تئاتر خیابانی مریوان با تدبیر حسین پارسایی؛ مدیر کل اداره هنرهای نمایشی مریوان در این شهر پایه گذاری شد.

اما اولین دوره این جشنواره به دبیری مصطفی شیرزادی، 30 آذر تا 3 دی ماه 1384 با حضور 20 گروه نمایش خیابانی در شهر مریوان(استان کردستان) برگزار شد. این جشنواره با حضور گروه‌های منتخب تئاتر خیابانی از سراسر به مدت چهار روز در مریوان برپا شد و هیئت داوران جشنواره اعم از هادی مرزبان، سعید کشن‌فلاح و محمود فرهنگ، با ارزیابی و بررسی آثار جشنواره، برگزیدگان را برای حضور در جشنواره تئاتر فجر نیز معرفی کردند.

نخستین دوره جشنواره تئاتر خیابانی مریوان با حضور بیش از 200 هنرمند تئاتر و تئاتر خیابانی از استانهای مختلف کشور و 20 گروه خیابانی برای حضور در جشنواره مریوان برگزار شد. همچنین در طول جشنواره هنرمندان تئاتر خیابانی استان های گیلان، هرمزگان، همدان، تهران، سمنان، گلستان، کردستان، کرمانشاه، کرمان، زنجان، آذربایجان شرقی، مازندران، چهارمحال و بختیاری و آذربایجان غربی در پادگان‌ها، مدارس، میادین و نقاط اصلی شهر مریوان آثار خود را اجرا کردند.

در طول برگزاری جشنواره تئاتر خیابانی علاوه بر اجرای نمایش ها، نشست‌های تخصصی و پژوهشی هم پیرامون تئاتر خیابانی با حضور صاحب نظران و کارشناسان و شرکت کنندگان برپا شد. سخنرانی چهر‌ه‌هایی چون دکتر سعید کشن‌فلاح و دکتر فرشید ابراهیمیان پیرامون تئاتر خیابانی ایران و جهان از دیگر برنامه‌های پیش بینی شده این جشنواره بود.

یکی از نکات قابل توجه اولین دوره جشنواره تئاتر خیابانی مریوان، استقبال بیش از 20 هزار نفر از مردم شهرستان مرزی مریوان بود که توانستند از نمایش های این جشنواره بازدید کنند.

 

دومین دوره؛  استفاده بهینه از ظرفیت‌های نمایش تئاتر خیابانی

دومین دوره جشنواره تئاتر خیابانی مریوان با دبیری شهرام کرمی از 25 تا 28 مهر 1386 در شهرستان مریوان برگزار شد. ملاک اصلی انتخاب آثار این دوره،‌ توفیق اجرا در برقراری ارتباط با مخاطب، استفاده بهینه از فضای اجرا، استفاده بهینه از ظرفیت‌های نمایش تئاتر خیابانی، بهره‌گیری از حداقل امکانات و ارزشمندی پیام اثر با تکیه بر مؤلفه‌های اخلاقی، اجتماعی و فرهنگی بود.

در این دوره 24  اثر نمایشی از میان 72 گروه متقاضی توسط فرهاد آئیش، مریم معترف، شهرام کرمی، فاتح بادپروار و خسرو معین افشار  انتخاب شدند. همچنین بخش ویژه ای به این دوره اضافه شده بود که به آثار با کیفیتی که به موضوع «اتحاد ملی و انسجام اسلامی» می‌پرداختند نیز اختصاص داشت.

گفتنی است انتخاب آثار خیابانی متقاضی شرکت در بیست و ششمین دوره جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر صرفاً از طریق جشنواره مریوان صورت گرفت و بر این اساس، نمایش‌های «بچه‌های امروز» به کارگردانی مهدی حبیبی از ملایر، «احرام دگر بند» به کارگردانی مرجان میثا از خمینی‌شهر اصفهان، «مال کنون» به کارگردانی عباس بنی‌حنیفه از بروجن و ... ۱۱ نمایشی بودند که با تشخیص هیئت داوران این دوره اعم از  امیر دژاکام، شهرام کرمی و عبدی رستمی به بخش خیابانی جشنواره تئاتر فجر راه یافتند.

برگزاری کارگاه «شیوه‌های بازیگری مؤلف» در ایام جشنواره یکی از مهم‌ترین برنامه‌های این دوره بود که به همت ‌اعضای شورای دفتر تئاتر خیابانی برپا شد.

 

سومین دوره؛ دست‌یابی به تعریفی صحیح از نمایش خیابانی متکی بر فرهنگ ملی

سومین دوره جشنواره تئاتر خیابانی مریوان با دبیری شهرام کرمی(دبیر دوره قبل) از 11 تا 14 مهر ماه 1387 برگزار شد. مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان همچون سال‌های گذشته با اهدافی همچون ترویج نمایش‌های مردمی قابل اجرا در محل‌های عمومی و نیز دست‌یابی عملی به تعریفی صحیح از نمایش خیابانی متکی بر فرهنگ ملی، سومین جشنواره سراسری تئاتر خیابانی را برگزار کرد. این دوره از دو بخش مسابقه و بین‌الملل تشکیل شد که در بخش مسابقه به تمام گروه‌های راه یافته به جشنواره کمک هزینه پرداخت شد. همچنین 16 نمایش برگزیده این جشنواره به بخش همایش تئاتر خیابانی «غیر رقابتی» بیست و هفتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر راه پیدا کردند.

در بخش بین‌الملل این جشنواره، ستاد برگزاری جشنواره از چند اثر مطرح خارجی جهت اجرا در جشنواره دعوت به عمل آورد.

در این دوره 163 طرح پیشنهادی از سراسر کشور به دبیرخانه ارسال شد که از میان آنها  ۳۷ اثر نمایشی برای شرکت در این جشنواره انتخاب و معرفی شدند.

گفتنی است نصرالله قادری، مجید امرایی و صابر دل‌بینا به عنوان اعضای شورای انتخاب آثار نمایشی سومین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان شناخته شدند.

همچنین نمایشگاهی از ثبت تصاویر خیابانی کشور در سال 1386، همزمان با برگزاری آئین پایانی سومین جشنواره سراسری تئاتر خیابانی مریوان در مجتمع فرهنگی ـ‌ هنری مریوان برپا شد.

 

چهارمین دوره؛ برگزاری کارگاه‌های آموزشی به منظور آشنایی بیشتر با تئاتر خیابانی

چهارمین جشنواره سراسری تئاتر خیابانی مریوان  با دبیری شهرام کرمی از 4 تا 7 مهرماه 1388 در سه بخش با عنوان مسابقه،  بین‌الملل و کارگاه‌های آموزشی و پژوهشی برگزار شد.

در این دوره بخش مسابقه‌ به منظور بهره‌گیری از نمایش‌های کهن و آداب نمایش ایرانی طراحی شد و اولویت انتخاب آثار در این بخش با نمایش‌های آئینی و سنتی و یا آثار متناسب با فرهنگ ملی و بومی بود. طبق فراخوان، بخش کارگاه‌های آموزشی و پژوهش تئاتر خیابانی‌ با توجه به ضرورت آموزش گروه‌های تئاتر خیابانی و به منظور معرفی و آشنایی با ویژگی‌های تئاتر خیابانی برگزار شد و در بخش بین‌الملل، ستاد جشنواره از چند گروه نمایشی شناخته شده خارجی به منظور اجرا در جشنواره دعوت به عمل آورد.

 همچنین آثار رسیده به دبیرخانه این جشنواره توسط افشین خورشیدباختری، شهرام کرمی و کوروش احمدی به عنوان نماینده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان انتخاب شدند. لازم به ذکر است هیئت انتخاب آثار چهارمین جشنواره سراسری تئاتر خیابانی مریوان 30 اثر را برای شرکت در این جشنواره معرفی کردند که در نهایت هیئتی مرکب از فرهاد آئیش، حسین عاطفی و علی مؤذنی به داوری این آثار پرداختند.  

 

پنجمین دوره؛ رونمایی از اولین کتاب جشنواره تئاتر خیابانی مریوان

پنجمین جشنواره سراسری تئاتر خیابانی مریوان  از 31 شهریور تا 3 مهرماه 1389 به دبیری قباد میمنت‌آبادی در سه بخش مسابقه تئاتر ایران،کارگاه‌های آموزشی و بین‌الملل برگزار شد. همچنین بخش بین‌الملل پنجمین جشنواره تئاتر خیابانی، به شکل غیر رقابتی و با حضور چند گروه شناخته شده خارجی برپا شد.

این دوره از جشنواره با حضور 25 گروه نمایشی تهران و شهرستان‌ها با داوری داود رشیدی، امیر دژاکام و شهرام کرمی برگزار شد.  

در این دوره 78 اجرا توسط 27 گروه در 8 نقطه شهر مریوان اجرا شد و 35 هزار نفر به تماشای این آثار نشستند.

یکی از نکات برجسته این دوره، انتشار کتاب پنجمین جشنواره سراسری تئاتر خیابانی مریوان بود که  در ۷۲ صفحه حاوی اطلاعات بخش‌های مختلف جشنواره منتشر شد. این کتاب نیز در بخش مسابقه و میهمان و بین الملل به معرفی نمایش‌ها پرداخته بود. بخش دیگر این کتاب به برگزاری دو کارگاه آموزشی تئاتر خیابانی از طرح و اجرا با تدریس قطب‌الدین صادقی و همچنین کارگاه آموزشی کمپانی تئاتر استابفیگورن برلین که طی سه جلسه برگزارشد، اختصاص داشت. کتاب پنجمین جشنواره سراسری تئاتر خیابانی در بخشی دیگر به گزارش آماری جشنواره و همچنین برگزاری میزگرد تئاتر خیابانی با حضور حسین مسافر آستانه، شهرام کرمی و مجید امرایی با عنوان «گذشته، حال، آینده»  اشاره داشت. با این حال، دوره پنجم زمینه مناسبی بود برای گردآوری و انتشار کتاب‌ دوره های  آتی.

 

 ششمین دوره؛ برگزاری جشنواره تئاتر خیابانی به صورت بین المللی و همزمان در تهران و مریوان

ششمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان با دبیری قباد میمنت آبادی 20 تا 24 مهر ماه 1390 در سه بخش مسابقه، نمایش‌های آیینی و بومی _ محلی و کارگاه‌های آموزشی برگزار شد. در این دوره برای نخستین بار بود که جشنواره تئاتر خیابانی مریوان به صورت بین‌المللی و همزمان در تهران و مریوان برگزار می شد. موضوع آثار ارسال شده به این دوره نیز آزاد بود. همچنین اولویت انتخاب آثار به نمایش‌‌هایی اختصاص داشت که با شیوه و نگاهی نو به فرهنگ ایرانی و اسلامی، فرهنگ ایثار و شهادت، عفاف و حجاب، تحکیم بنیان خانواده، روابط سالم اجتماعی، مضرات دخانیات و خطرات و تهدیدهای بیگانگان می‌پرداختند.

در این دوره مجموعاً 248 اثر به دبیرخانه مرکزی در تهران ارسال شد که 73 مورد از تهران بود و توسط هیئت داوران متشکل از افشین خورشیدباختری، حسین پرستار و محمدرضا الوند 12 طرح مورد انتخاب قرار گرفت. از شهرستان‌ها نیز 175 اثر ارسال شد و در کل بعد از بررسی‌های نهایی، مجموعاً 18 اثر توسط هیأت داوران به بخش مسابقه ایران راه پیدا کردند و 6 اثر در بخش نمایش های آیینی شرکت کردند.
بخش بین‌المللی نیز با حضور 8 گروه که 6 گروه خارجی و 2 گروه ایرانی بود، برگزار شد. همچنین داورانی که در ایام جشنواره حضور دارند، در بخش مسابقه ایران شهرام کرمی، حسین عاطفی و فرهاد آئیش و هیئت داوران بخش بین‌الملل هم قطب‌الدین صادقی، مریم معترف و مجید امرایی بودند.

در این دوره برای نخستین بار جشنواره تئاتر خیابانی مریوان به صورت بین‌المللی با حضور کشورهای تاجیکستان، ژاپن، عراق، ترکیه و فرانسه و همزمان در تهران و مریوان برگزار شد.

گفتنی است در این دوره نیز مطابق سال گذشته، کتابی در ارتباط با ششمین دوره جشنواره تئاتر خیابانی مریوان منتشر شد.

 

هفتمین دوره؛ اهمیت و اعتبار بخشی به تئاتر کودک و نوجوان و نمایشهای آیینی و سنتی

هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان با دبیری قباد میمنت آبادی 7 تا 11 مهرماه نیز به همت مرکز هنرهای نمایشی و با مشارکت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان برگزار شد. با توجه به اینکه موضوع این جشنواره آزاد بود، اما همانند دوره‌های قبل نمایش‌هایی که با شیوه خلاقانه و نگاهی نو و هنرمندانه به مضامینی همچون فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی، فرهنگ ایثار و شهادت، عفاف و حجاب، تحکیم بنیان خانواده، روابط سالم اجتماعی، محبت و دوستی، فرهنگ شادی، مضرات دخانیات، اعتیاد و خطرات و تهدیدهای بیگانگان می پرداختند در اولویت انتخاب قرار گرفتند.

هفتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان در قالب 5 بخش مسابقه ایران، مسابقه بین‌الملل، نمایش‌های آیینی و بومی – محلی، کودک و نوجوان و بخش کارگاه‌های آموزشی برگزار شد. ستاد برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی در این سال به دلیل اهمیت دادن به تئاتر کودک و نوجوان به عنوان یکی از گونه‌های زیر بنایی و آینده ساز و توجه به ابعاد آموزشی، تربیتی و اخلاقی هنر و همچنین نمایش‌های آیینی و محلی، دو بخش کودک و نوجوان و آیینی و محلی را به بخش جنبی جشنواره اضافه کرد.  

همچنین در بخش متقاضیان بخش‌های بین الملل و مسابقه ایران 22  نمایش پذیرفته شدند و 5 اثر به بخش کودک و نوجوان و 4 اثر به بخش نمایش‌های آیینی بومی و محلی نیز راه یافتند.

گفتنی است داوران بخش مسابقه بین الملل این دوره هادی مرزبان، نصراله قادری و حسین عاطفی بودند و داوری بخش مسابقه ایران را هیئتی شامل محمدحسین ناصربخت، مریم معترف و علی ظفر قهرمانی نژاد به عهده داشتند.

 

هشتمین دوره؛ برگزاری جشنواره‌ای در دل هشتمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان

هشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان با دبیری قباد میمنت آبادی و با حضور پرشور مردم مریوان، هنرمندان سراسر کشور و اقبال رشیدی پور فرماندار مریوان، سوران حسینی نماینده شورای شهر از 10 تا 13 مهرماه 1392 با تأکید بر موضوعات محوری همچون پیشرفت اقتصادی و حمایت از تولید داخلی، همیاری اجتماعی و مشارکت سیاسی، وفاق و انسجام اجتماعی، ترویج فرهنگ اصیل ایران اسلامی، حقوق کودکان و نوجوانان، تحکیم بنیان‌های خانواده، مضرات اعتیاد و ترویج فرهنگ صلح و دوستی بین ملت‌ها آغاز به کار کرد.

این دوره از جشنواره در سه بخش تئاتر خیابانی ایران، تئاتر ملل و کارگاه‌های آموزشی برگزار شد و در نهایت با بررسی ۲۶۵ اثر متقاضی، ۲۷ اثر  شانس حضور در جشنواره را پیداکردند. در این دوره، 15 اثر در بخش آزاد، 5 اثر در بخش کودک و نوجوان، 5 اثر در بخش آیینی و سنتی و 2 اثر در بخش مهمان به نمایش در آمدند.

همچنین منوچهر اکبرلو، محمودرضا رحیمی و پیمان دانشمند به عنوان اعضای هیئت انتخاب این دوره  شناخته شدند که نمایش‌های متقاضی حضور در هشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان را ارزیابی کردند. قطب الدین صادقی، ارشیر صالح پور و حسین مسافرآستانه نیز به عنوان داوران این دوره از جشنواره معرفی شدند.

لازم به ذکر است در این دوره 35 گروه داخلی و خارجی در جشنواره شرکت کردند.

هشتمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان نیز پذیرای جشنواره بین المللی فیلم کودک و نوجوان اصفهان بود. این حرکت به ابتکار بنیاد سینمایی فارابی و با همکاری برگزارکنندگان جشنواره تئاتر خیابانی مریوان انجام گرفت و آثار راه یافته به جشنواره فیلم کودک و نوجوان شب ها در محوطه دریاچه زریبار برای مردم و هنرمندان حاضر در جشنواره به نمایش در آمدند.

 

نهمین دوره؛ دبیری حسین جعفری، مهم‌ترین تغییر جشنواره تئاتر خیابانی مریوان

نهمین دوره جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان به دبیری حجت الاسلام رحیم جعفری از 26 تا 30 مهر ماه 1393 در 4 بخش اعم از تئاتر خیابانی ایران، تئاتر ملل، پژوهش و کارگاه‌های آموزشی آغاز به کار کرد.

این دوره از جشنواره با  اتکا بر محورهای نگاه هنرمندانه به «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی، پیشرفت اقتصادی و حمایت از تولید داخلی، وفاق و انسجام اجتماعی و مشارکت سیاسی برای پیشرفت کشور، ترویج فرهنگ اصیل ایران اسلامی، حقوق کودکان، نوجوانان، معلولان و سالمندان، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و ادبیات پایداری، محیط زیست، منابع طبیعی و ثروتهای ملی، آسیب های اجتماعی (اعتیاد، بیکاری، طلاق و ....)، تکنولوژی های نوین و خانواده و ترویج فرهنگ صلح و دوستی بین ملت ها برگزار شد.

در این دوره 23  اثر به بخش اصلی جشنواره راه یافتند و در بخش جنبی نیز 5 اثر در بخش آیینی و 3 اثر در بخش خارج از مسابقه شرکت پیدا کردند.

همچنین کشورهای پرتغال، اسپانیا، صربستان، آذربایجان ، ارمنستان، تاجیکستان، لهستان و کردستان عراق آثار خیابانی را به دبیرخانه جشنواره ارسال نمودند، که در نهایت پنج اثر پس از بازبینی، به جشنواره تئاتر خیابانی مریوان راه یافتند.  از جمله برجستگی‌های این دوره از جشنواره، ارسال آثار از سوی کشورهایی بود که در عرصه تئاتر خیابانی صاحب سبک بودند.

اما یکی از نکات مهم این دوره، مهجور ماندن بخش کودک و نوجوان در این دوره بود. این بخش تا دوره دوازدهم در جشنواره تئاتر خیابانی مریوان حضور نداشت.

 

دهمین دوره؛ ادای احترام به جان باختگان حادثه منا و زنده یاد هما روستا

دهمین دوره جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان با دبیری حسین جعفری از 6 تا 9 مهر ماه با یادی از جان باختگان حادثه منا و و ادای احترام به زنده یاد هما روستا برگزار شد. نگاه هنرمندانه به شعار سال 1394 « دولت و ملت، هم دلی و هم زبانی»، پیشرفت اقتصادی و حمایت از تولیدات داخلی با تکیه بر توان و استعداد ایرانی، وفاق و انسجام اجتماعی و مشارکت سیاسی برای پیشرفت کشور، ترویج فرهنگ اصیل ایران اسلامی، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و ادبیات پایداری، موضوعات شهروندی و معضلات شهری، محیط زیست، منابع طبیعی و ثروت های ملی (با تأکید بردریاچه زریبار)، آگاهی بخشی درباره آسیب های اجتماعی ناشی از(اعتیاد، بیکاری، طلاق، دروغ و ...) با استفاده از امکانات هنرهای نمایشی، ترویج فرهنگ صلح و دوستی و احترام متقابل بین ملت ها، محورهای مورد تاکید این دوره بودند.

این دوره از جشنواره با حضور 37 اثر در4 بخش اعم از مسابقه تئاتر ایران، تئاتر ملل، آیینی و سنتی، پژوهش و مسابقه و نمایشگاه عکس تئاتر خیابانی برگزار شد. بخش مسابقه و نمایشگاه عکس، تازه ترین بخش اضافه شده به جشنواره بود که به عکس نمایش‌های خیابانی (اجراهای عمومی و جشنواره ها) اختصاص داشت و به صورت رقابتی برگزار شد.

گفتنی است هیئت انتخاب این دوره ۲۲ اثر را جهت حضور در بخش مسابقه، 7 اثر را برای حضور در بخش نمایش‌های آیینی و 4 اثر را در بخش بین الملل انتخاب کردند.

همچنین نزدیک به 400 هنرمند خیابانی از ایران، ایتالیا، اسپانیا، یونان، آمریکا و جمهوری آذربایجان در دهمین جشنواره بین‌المللی خیابانی در بخش‌های مختلف رقابتی و غیررقابتی، آثار خود را اجرا کردند. در کنار آثار اجرایی، کارگاهی سه روزه با حضور اساتید آمریکایی برپا شد.

هیئت انتخاب این دوره متشکل از فارس باقری، مجید امرایی و سامان خلیلیان بودند. همچنین دبیر جشنواره طی حکمی، حمیدرضا اردلان، سعید اسدی و نصرالله قادری را به عنوان هیئت داوران بخش پژوهش معرفی کرده بود.

 

 

 یازدهمین دوره؛ نگاه هنرمندانه به شعار سال١٣٩٥

 یازدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان که  قرار بود از 25 تا 30 شهریور برگزار شود، به دلیل تراکم در برنامه های استان، از 4 تا 8 مهر ماه به دبیری حجه الاسلام و المسلمین رحیم جعفری نیز با تکیه بر تجربیات ارزنده گذشته و تلاش برای ارتقاء سطح کیفی و جایگاه هنری و اجتماعی این رویداد ارزشمند و به منظور ارتباط اثرگذار این هنر مردمی‌ و گسترش دایره مخاطبان در چشم‌انداز روشن فرهنگ و هنر ایران اسلامی‌ برگزار شد.

محورهای مورد تاکید جشنواره; نگاه هنرمندانه به شعار سال١٣٩٥ «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل»، پیشرفت اقتصادی و حمایت از تولیدات داخلی با تکیه بر توان و استعداد ایرانی، وفاق و انسجام اجتماعی و مشارکت سیاسی برای پیشرفت کشور، ترویج فرهنگ اصیل ایران اسلامی، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و ادبیات پایداری، موضوعات شهروندی و معضلات شهری، محیط زیست، منابع طبیعی و ثروت‌های ملی (با تأکید بر دریاچه زریبار)، آگاهی بخشی درباره آسیب‌های اجتماعی ناشی از اعتیاد، بیکاری، طلاق، دروغ و ... با استفاده از امکانات هنرهای نمایشی و ترویج فرهنگ صلح و دوستی و احترام متقابل بین ملت‌ها و مبارزه با تروریسم بودند.

در این دوره بیش از 270 اثر داخلی و خارجی به دبیرخانه جشنواره ارسال شده بود که هیئت داوران بازبین 25 اثر را برای مرحله نهایی انتخاب کردند. همچنین 270 هنرمند در قالب 28 گروه تئاتر از استان های مختلف کشور و سه گروه هنری خارجی از کشورهای ایتالیا، ارمنستان و اقلیم کردستان عراق حضور داشتند کهاز بین گروه های هنری داخلی 20 گروه در بخش مسابقه، 6 گروه آیینی و 2 گروه مرور جشنواره با موضوع دفاع مقدس شرکت پیدا کردند.

جشنواره یازدهم با حضور 25 گروه  و سه گروه خارجی از کشورهای لهستان، ایتالیا و ارمنستان در بخش های رقابتی، آزاد، آیینی و پژوهشی برگزار شد. همچنیندر حاشیه این جشنواره یک کارگاه آموزشی تئاتر نیز توسط هیئتی از کشور لهستان برپا شد.

گفتنی است داوران اصلی این دوره از جشنواره عطاالله کوپال از برجسته گان دانشگاهی حوزه تئاتر کشور، بهروز غریب پور از کارگردانان مطرح تئاتر ایران و سعید اسدی دبیر جشنواره بین المللی تئاتر فجر بودند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




مطالب مرتبط

گفت‌وگوی نوروزی با هادی مرزبان در اولین روز بهار

تصویب بنیاد تئاتر ملی، بزرگ‌ترین عیدی به هنرمندان بود
گفت‌وگوی نوروزی با هادی مرزبان در اولین روز بهار

تصویب بنیاد تئاتر ملی، بزرگ‌ترین عیدی به هنرمندان بود

هادی مرزبان، کارگردان پیشکسوت تئاتر با بیان اینکه خبر تصویب بنیاد تئاتر ملی، بزرگ‌ترین عیدی به هنرمندان فعال نمایش ایرانی بود، گفت امیدوارم در سال جدید هیچ کدام از بچه‌های تئاتر غم نان نداشته باشند تا بتوانند راحت و بدون دغدغه در صحنه‌های تئاتر حاضر باشند.

|

در آیین اختتامیه جشنواره تئاتر ارتش مطرح شد

کاظم نظری:  اثر برگزیده جشنواره ارتش به جشنواره تئاتر فجر راه پیدا می‌کند
در آیین اختتامیه جشنواره تئاتر ارتش مطرح شد

کاظم نظری: اثر برگزیده جشنواره ارتش به جشنواره تئاتر فجر راه پیدا می‌کند

کاظم نظری، مدیرکل هنرهای نمایشی در آیین اختتامیه سیزدهمین جشنواره سراسری تئاتر ارتش از راه‌یابی یک اثر برتر از این جشنواره سراسری به جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر و اثری دیگر به جشنواره تئاتر دفاع مقدس در سال آینده خبر داد.

|

نظر دو هنرمند درباره نمایش «هیدن»

نظر دو هنرمند درباره نمایش «هیدن»

علیرضا کوشک‌جلالی و سعید اسدی شب گذشته به تماشای نمایش «هیدن» نشستند و گفتند خون جدیدی در رگ‌های تئاتر ایران جاری شد و این نمایش باید در عرصه بین‌المللی نیز حضوری پر رنگ داشته باشد.

|

نظرات کاربران