در حال بارگذاری ...
اهداف سمینار جشنواره نمایش های آیینی و سنتی از زبان حمیدرضا اردلان

بررسی آیین‌های در حال زوال و آنچه در آکادمی های ایران زمین مطالعه می‌شود

حمید رضا اردلان دبیر بخش سمینار نوزدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی با تشریح ویژگی‌های این دوره و برپایی این بخش در شهر کاشان تاکید کرد: ارایه آیین‌های ناشناخته یا در حال زوال، توجه به مباحث میان رشته‌ای و بررسی آنچه در آکادمی‌های مغرب زمین مطالعه می‌شود از جمله اهداف بخش سمینار است.

به گزارش ایران تئاتر، دبیر بخش سمینار نوزدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی با تشریح ویژگی‌های این دوره و برپایی این بخش در شهر کاشان گفت: ارائه آیین‌های ناشناخته یا در حال زوال، توجه به مباحث میان‌رشته‌ای و بررسی آنچه در آکادمی‌های مغرب زمین مطالعه می‌شود ازجمله اهداف بخش سمینار است.

اردلان درباره ویژگی‌های این دوره از سمینار و کیفیت مقالات ارائه ‌شده، افزود: از ابتدا این بخش اهدافی را برای خودش معین کرد که اولین آن‌ها توجه به مباحث نظری در حوزه محض آیین‌های ایران و جهان بود. این توجه محض نیاز بود تا پژوهشگران جوانی که به‌ویژه در دانشگاه‌های ایران تحصیل می‌کردند با نگاهی تأویلی و ریشه‌ای موضوعات مرتبط با آیین‌ها را انتخاب کنند و به آن‌ها بپردازند.

او ادامه داد: موضوع دوم در اهداف ما تشویق افرادی برای آماده‌سازی و ارائه آیین‌های ناشناخته یا در حال زوال در بخش سمینار بود. موضوع سوم نیز ایجاد ارتباط بین پژوهشگران آیینی در سطح دنیا با پژوهشگران ایرانی بود به‌گونه‌ای که هم بتوانیم متدولوژی آن‌ها را تشخیص دهیم و تمرین کنیم و هم آن‌ها را در جریان آیین‌های نمایشی بگذاریم.

وی افزود: دیگر هدفی که در این سمینار دنبال می‌کردیم توجه به مباحث میان‌رشته‌ای بود. به این مفهوم که آیین را منتزع از بقیه فرهنگ بشری نبینیم چون در یک آیین، جزئیاتی چون صدا و تصویر هست که از طریق آن‌ها می‌توان جنبه‌های موسیقایی و تجسمی آن آیین را موردتوجه قرارداد. همچنین یک آیین، مناسک و رفتارهای مردم را به نمایش می‌گذارد به‌عنوان نمونه مناسک مربوط به شادی و اندوه یا تولد و مرگ و ازدواج و ارتباط هستی با طبیعت مثل باران خواهی و آفتاب خواهی و همچنین غلبه بر نیروهایی که از طرف بشر می‌توانند مفید یا مضر باشند را مطرح می‌کند و از طرف دیگر به جنبه‌های مردم‌شناسی، زبان‌شناسی، نشانه‌شناسی و پدیدارشناسی نیز می‌پردازد.

اردلان اظهار کرد: اصولاً در این هفت دوره ما به رویکردمان در انتخاب آثار به روش علمی، ارتباط با آکادمی‌ها و کلا رسیدن به اهدافمان توجه داشته و درراه به ثمر رسیدن آن‌ها مداومت داشته‌ایم که خوشبختانه نتیجه هم داده است به این صورت که مقاله‌های ارائه‌شده هم به‌صورت کمی و هم کیفی رشد قابل‌ملاحظه‌ای داشته‌اند و حتی افرادی داشته‌ایم که در هر هفت دوره مقاله ارائه کرده‌اند و در بیشتر مواقع شاهد رشد مناسبی در مقالاتشان که به رشد بخش سمینار هم منجر شده، بوده‌ایم.

اردلان درباره برگزاری این بخش از جشنواره در کاشان یادآور شد: به این فکر کردیم که آرام‌آرام این بخش به این بلوغ رسیده است که در خارج از تهران هم برگزار شود و به رشد پژوهش در مناطق پر فرهنگ ایران کمک کند.

او در پایان درباره پیش‌بینی‌اش از میزان استقبالی که از برگزاری این بخش در کاشان خواهد شد، گفت: ما بیشتر از اینکه به دنبال تعداد افراد شرکت‌کننده در هر سمینار باشیم به دنبال تأثیراتی هستیم که این مقالات در فرهنگ جامعه می‌گذارد. در یک سمینار علمی نیازمند است که افراد متخصص حضور یابند چون چنین سمینارهایی مانند برگزاری یک شو یا یک کنسرت موسیقی پاپ نیست و ممکن است در یک سمینار ۵۰ نفر حضور یابند و در سمینار دیگری ۱۰ نفر شرکت کنند. ولی در اغلب چنین رویدادهایی بیشتر از ۱۰۰ نفر حضور نمی‌یابند و هرچه هم که تعداد مخاطبان یک سمینار بیشتر باشد آن سمینار حالت تخصصی‌اش را از دست می‌دهد.




نظرات کاربران