در حال بارگذاری ...
مروری یک‌ساله بر شرایط تئاتر در استان سرافراز ایران‌زمین

رشد چشمگیر اجراهای نمایشی در خوزستان

تئاتر در خوزستان قدمتی دیرینه دارد و هنرمندان بسیاری از این خطه نام‌آور به ستیغ بلند هنر پرآوازه ایران رسیده‌اند و جایگاهی ویژه را در خاطر مردم کشور تصاحب کرده‌اند. در دوران کرونا تئاتر در این استان چون دیگر مناطق دستخوش رکود و خمودگی شد تا یک سال پیش که واکسیناسیون گسترده به همت دولت سیزدهم امنیت را به سالن‌های نمایش بازگرداند. بر اساس آمار در بازه زمانی مرداد ۱۴۰۰ تا اکنون یعنی پس از رکودی بیست‌ماهه، ۳۱۹ اثر نمایشی در قالب ۱۱۸۱ اجرای عمومی میزبان بیش از یکصد و شصت و دو هزار تماشاگر بوده‌اند که در نوع خود رکوردی محسوب می‌شود. در گزارشی که می‌خوانید مروری داشته‌ایم بر اتفاقات تئاتری یک سال اخیر در استان خوزستان.

به گزارش خبرنگار ایران تئاتر از خوزستان، شیوع ویروس کرونا در کشورمان همسو با دیگر کشورهای جهان در کنار تأثیرات مخرب و منفی خود در تمامی حوزه‌ها یکی از بیشترین تأثیرات مخرب خود را بر تعطیلی فعالیت‌های تئاتری و سالن‌های نمایشی گذاشت.

در سال 1399 هنر تئاتر و خانواده نمایش بیش از دیگر آثار هنری و حتی مشاغل دیگر متضرر شدند چراکه این اعتماد وجود نداشت تا تماشاگر تئاتر وارد سالن‌های نمایش شود و حتی با رعایت فاصله و اصول بهداشتی پای نمایش‌ها بنشیند بر همین اساس چراغ سالن‌های تئاتر یکی پس از دیگری خاموش شد و ادامه این وضعیت فاجعه‌بار، شرایط اسفباری را برای هنرمندان تئاتر رقم زد. بسیاری از نمایش‌ها روی صحنه نرفتند، برخی نمایش‌ها نیمه‌کاره رها شدند و برخی از نمایش‌ها با اندک تماشاگر چراغ سالن‌های تئاتر را روشن نگه داشتند تا جریان تئاتر همچنان جاری و ساری باشد.

تئاتر خوزستان نیز همانند سایر نقاط کشور از این قاعده مستثنا نبود و فعالیت‌های هنرمندان و تالارهای نمایشی متأثر از فضای شیوع ویروس کرونا رو به تعطیلی نهاد و فعالیت‌های جسته و گریخته گروه‌های نمایشی در سال 1399 و بخشی از سال 1400 توانست چراغ نیمه‌جان تئاتر را در شهرهای مختلف استان خوزستان روشن نگه دارد و با تهیه زیرساخت‌های لازم بخش زیادی از فعالیت‌های نمایشی و جشنواره‌های تئاتر به‌صورت آنلاین برگزار شد.

هنرمندان تئاتر خوزستان از مرداد 1399 تا پایان تیرماه 1400 توانستند 47 اثر نمایشی را تولید و اجرای عمومی ببرند که این آثار نمایشی شامل تولیدات صحنه‌ای، تئاترهای خیابانی و اجراهای مجالس تعزیه‌خوانی بوده است.

این تعداد اثر نمایشی توانستند 144 اجرای عمومی در شهرهای مختلف استان خوزستان داشته و 16190 مخاطب در تالارهای نمایشی و فضای باز به‌صورت زنده به تماشای این آثار نمایشی نشستند.

بااین‌حال اهالی تئاتر امیدوار بودند که سال جدید پس از انتقال تئاتر به گروه مشاغل ۲ برایشان سال بهتری باشد که در ادامه سال 1400 و با واکسیناسیون عمومی مردم، کم‌کم شاهد رونق تئاتر و تولیدات نمایشی در سطح استان خوزستان بودیم.

پس از قریب به 20 ماه رکود و با جاری شدن اعتماد عمومی جامعه، شاهد گرم و گرم‌تر شدن تنور فعالیت هنرمندان تئاتر خوزستان بودیم و اجراهای عمومی رونق گرفت و تماشاگر تئاتر با اعتماد دوباره به فضای تالارهای نمایشی در پی واکسیناسیون حداکثری جامعه در دولت سیزدهم، رعایت حداکثری شیوه‌نامه‌های بهداشتی و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی ایجادشده در تالارهای نمایشی خوزستان، برای تماشای آثار نمایشی به دیدن تئاترهای اجراشده در جای‌جای استان خوزستان رفتند.

در این میان و از مردادماه 1400 تا پایان مردادماه 1401 یعنی در دوره فعالیت دولت سیزدهم بیش از 319 اثر نمایشی توسط هنرمندان تئاتر در استان خوزستان تولید و اجرای عمومی رفتند که این آثار نمایشی شامل تولیدات صحنه‌ای، تئاتر خیابانی و مجالس تعزیه و شبیه‌خوانی بود که این حجم از تولیدات نمایشی استان خوزستان در مقایسه با سال قبل 578/72 درصد رشد داشته است.

در فضای جدید و با رویکرد رونق اجراهای عمومی تئاتر، 319 نمایش تولیدی جدید طی یک سال تعداد 1181 شب اجرای عمومی در استان خوزستان داشتند که در مقایسه با سال قبل 720/14 درصد رشد داشته است.

با بازگشایی تئاترها و رونق اجراهای عمومی و اطمینان مردم برای رفتن به سالن‌های تئاتر خوزستان، تعداد 162297 مخاطب در طی یک سال از مرداد 1400 تا مرداد 1401 از تولیدات نمایشی هنرمندان تئاتر خوزستان دیدن کردند که در مقایسه با سال قبل 902/45 درصد رشد داشته است.

رشد چشمگیر مخاطب برای دیدن آثار نمایشی در استان خوزستان توانسته است بر رونق اقتصاد تئاتر تأثیر چشمگیری بگذارد به‌نحوی‌که گروه‌های نمایشی و هنرمندان تئاتر با توجه به ایجاد فضای جدید درحال برنامه‌ریزی و تولید آثار نمایشی جدید برای اجراهای متعدد و طولانی‌مدت همچون ایام پیش از کرونا در تالارهای نمایشی استان خوزستان هستند.




مطالب مرتبط

برگزاری آیین شب‌چراغ «شاماران»

مجید افشار: خوشحالم که مدیران هنری به نمایش ایرانی بها می‌دهند
برگزاری آیین شب‌چراغ «شاماران»

مجید افشار: خوشحالم که مدیران هنری به نمایش ایرانی بها می‌دهند

مجید افشار، هنرمند پیشکسوت سیاه‌بازی در آیین شب‌چراغ «شاماران»، از خوشحالی خود بابت توجه مدیران هنری کشور به نمایش ایرانی و همچنین حضور هنرمندان جوان در این عرصه گفت.

|

برگزیدگان سی‌وپنجمین جشنواره تئاتر خوزستان معرفی شدند

برگزیدگان سی‌وپنجمین جشنواره تئاتر خوزستان معرفی شدند

آیین پایانی سی‌وپنجمین جشنواره تئاتر استان خوزستان جمعه 3 آذر 1402 برگزار شد و در بخش صحنه‌ای نمایش‌های «اول‌شخص مفرد» از اندیمشک، «سایلنت هملت؛ سایلنت» و «رسم‌الخط» اهواز و در بخش خیابانی نمایش «درد و ایده» از اهواز و نمایش «قهرمان غریب» از سوسنگرد به جشنواره منطقه‌ای ...

|

نظرات کاربران