گفت وگو با سامان ارسطو کارگردان حاضر در فجر36
"همان باش ؛ که نیستی" به چالش های گسترش خشونت در دنیای امروز می پردازد

ایران تئاتر:سامان ارسطو بازیگر، کارگردان، نمایشنامه و فیلمنامهنویس، و مدرس تئاتر از سال۱۳۶۴ فعالیت های هنری را آغاز کرد .در سال ۱۳۶۷ با نویسندگی و کارگردانی نمایشنامهی «سلول هیجده» واردحرفهی کارگردانی تئاتر و نمایشنامهنویسی شد .عضویت در هیأت مدیرهی انجمن نمایش شاهرود از دیگر فعالیتهای وی است.
ارسطو در سال ۱۳۶۷ گروه نمایش «چکاوک» را در شهرستان شاهرود تشکیل داد. گروه نمایش «آوای دیوانگان» نیز در سال ۱۳۷۶ با همت و تلاش وی در تهران تشکیل شد. او بین سالهای ۱۳۸٩-۱۳۸۳؛ در سه دوره، بازرس اصلی انجمن بازیگران خانهی تئاتر ایران بوده است.ارسطو تا کنون برنده و کاندید جوایز متعددی، در زمینهی بازیگری و کارگردانی، از سوی جشنوارههای بینالمللی، ملی، استانی و منطقهای شده .او همچنین دارای گواهینامهی درجه دو هنری در زمینه تئاتر است.او تا کنون ده فیلمنامه نوشته است و در سینما با بزرگانی از قبیل مسعود کیمیایی ،تهمینه میلانی ، اصغر فرهادی و کمال تبریزی همکاری داشته است.شب بارانی ،پرنده و فیل ،چهار دستان،بازیخانه،باکره پاییزی،هتل پلازا،خانه برنارد آلبا، همه دزدها که دزد نیستند .از جمله کارهای مهم کارنامه تئاتری سامان ارسطو محسوب می شوند . افسانه میرباقری ، نادیا باوند ، امیرموید باوند و سامان ارسطو بازیگران، دستیار کارگردان و برنامه ریز: امیرموید باوند، طراح صحنه و لباس: سامان ارسطو، عکاس: بابک حقی،عوامل اجرایی نمایش هستند .نمایش همان باش که نیستی پیش از این در جشنواره پرفورمنس ( ایران – فرانسه) به عنوان اثر برگزیده انتحاب شده است . با سامان ارسطو در باره اجرای نمایشش در جشنواره تئاتر فجر گفت وگو کرده ایم.
نمایش "همان باش ؛ که نیستی" اجراهای موفقی در داخل و خارج کشور داشته است و قرار است اجرهایی هم در جشنواره تئاتر فجر داشته باشد ؟
بله ، این نمایش که پیش از این در سال 95 با 35 اجرای موفق به روی صحنه رفته بود ، در آغاز سال جاری به دعوت "توماس اوستر مایر" و کمپانی تاتر "شابونه" در جشنواره "فایند2017" حضور یافت. انستیتو "گوته" آلمان به عنوان تهیه کننده این اثر ، عنوان "مدرنیته ی ایرانی" را برای تنها نماینده تاتر آسیا در برلین برگزید. "همان باش ؛ که نیستی" در فروردین ماه امسال در شهر پاریس کشور فرانسه نیز به روی صحنه کمپانی تئاتر "لا-نف" رفت. این نمایش در تاریخ 6 بهمن ماه و در بخش "Try Out" سی و ششمین جشنواره تئاترفجر در 2 نوبت 11 صبح و 15 بعد از ظهر به اجرا در خواهد آمد واجرای نمایش در جشنواره توام با نشست و گفت وگو در پایان اجرا توسط من و سایربازیگران نمایش خواهد بود و از این جهت بخش ترای اوت یکی از بخش های ویژه ی جشنواره فجر به شمار می آید.
آیا نمایش" همان باش که نیستی "جزو آثار حدیث نفسی محسوب می شود؟
در این نمایش برشی از زندگیم روایت شده است و البته این کار یک پروفرمنس مبارزه ای است . در دنیای زندگی می کنیم که پر از خشونت و خونریزی است . من خودم درگیر بخشی از این خشونت بودم و بر من اعمال شد. حتی این خشونت فراتر از خشونتی بود که در نمایش دیده می شود. در نظر بگیرید عده ای به زور و با خشونت وادارتان کنند کاری را که تمایلی برای انجامش ندارید ، با جبر انجام بدهید و در موقعیت تلخی قرار بگیرید . همان بحث ترانسکشوال هایی مطرح می شود که به جبر و زور شوهر داده می شوند. در صورتیکه روحشان مردانه است.
آیا در اجرای نمایش در جشنواره تئاتر فجر که قبلا در تماشاخانه فانوس اجرا شده بود می دهید؟
بنابه جنس متفاوت دو سالن ( تئاتر آفتاب و فانوس) تغییراتی داده می شود. در کلیت نمایش همان باش که نیستی یک پروفرمنسی است که تماشاگر می تواند در آن مشارکت داشته باشد. لزوما پروفرمنس مشارکتی نیست . در چند جای نمایش من و بازیگر دیگر دستمان را دراز می کنیم و استمداد کمک داریم ، اما کمکی نمی شود و نمایش ادامه پیدا می کند.
گفت وگو از احمد محمد اسماعیلی