در حال بارگذاری ...
...

تئاتر دفاع مقدس نیازمند تشخیص و سلوک است

وی با اشاره به این که آن چه در داستان و نمایشنامه‌ اتفاق افتاده‌ جدید است و پیشینه تاریخی‌ اندکی دارد، گفت:«این رخداد(جشنواره تئاتر دفاع مقدس) ‌مبداء تحول بسیار خوب فرهنگی است. جنگ از این لحاظ که می‌تواند مبنای نگره‌ها و تفکر باشد، قابل توجه است. همه ژانرها می‌توانند یک بدن را تشکیل دهند و تفکر و اندیشه روح این بدن است.»

علیرضا کمره‌ای در جلسه سخنرانی خود نمایشنامه‌نویسی دفاع مقدس را از منظر ادبیات و مطالعات تاریخی ‌بررسی کرد.
به گزارش سایت ایران‌تئاتر، در این سخنرانی عنوان شد که همه هنرها با یکدیگر پیوند دارند. تئاتر چیزی جدا‌‌ از معماری، موسیقی و ادبیات نیست. این به هنر و هنرمند مربوط می‌شود. جایی به وضوح می‌توان این همپوشی را دید. ذات یگانه هنر با دو وجه دیگر پررنگ می‌شود. یعنی زمانه‌ای‌ که هنرمند در آن زندگی می‌کند‌ و تمام آثار هنری معرف هنرمند و جامعه‌شناسی دوره اوست.
چنین است که هنر را می‌توان با دیدگاه تاریخی نیز ‌بررسی کرد. دیدگاه دیگر پیوند هنر با مسائل اجتماعی است. هیچ اثری نیست که دال و دلیلی بر چیزی نباشد. در چنین شرایطی هنر شکل مضاف پیدا می‌کند و گفته می‌شود"تئاتر دفاع مقدس"، "ادبیات جنگ" و... قیدی است که با هر دو"ها" ما را تهدید می‌کند! این آزادشدگی در نفس مضاف، مقید و محدود است.
وی با اشاره به این که آن چه در داستان و نمایشنامه‌ اتفاق افتاده‌ جدید است و پیشینه تاریخی‌ اندکی دارد، گفت:«این رخداد(جشنواره تئاتر دفاع مقدس) ‌مبداء تحول بسیار خوب فرهنگی است. جنگ از این لحاظ که می‌تواند مبنای نگره‌ها و تفکر باشد، قابل توجه است. همه ژانرها می‌توانند یک بدن را تشکیل دهند و تفکر و اندیشه روح این بدن است.
اگر اندامواره‌ها با اعتدال در جای خود قرار نگرفته باشند، آن نظام ارگانیکی بر هم می‌خورد. آیا تئاتر دفاع مقدس با دیگر اندام‌واره‌ها چون سینما، گرافیک، عکس، ادبیات و... تجانس و تناسب دارد؟»
وی اشاره کرد که دیالوگ و عمل صحنه‌ای، نمایشنامه را از ادبیات صرف جدا می‌کند و افزود:«کل ادبیات ایران مونولوگ است که به صورت شعر ثبت شده است. عامل آن گسست‌ها‌ تاریخ فرهنگی است که مصادیق آن در تنوع فرهنگ، زبان و آئین‌ها و... می‌توان دید‌.
وی در بخش دیگر صحبت‌هایش گفت:«کارکرد تئاتر می‌تواند تعلیمی ـ انگیزشی ‌یا لذت هنری باشد. اما اگر به معرفت و اندیشه پویا توجه داشته باشیم و فارغ شدن از صورت را مدنظر قرار دهیم از توجه به مضاف علیه(تئاتر) کاسته و به مضاف(دفاع مقدس) توجه می‌شود.»
وی تأکید کرد:«ما مدام نیاز داریم پشت سر را بررسی کنیم تا پالایش شده قدم برداریم. لازم است به تفکر خلاق احترام بگذاریم. تئاتر دفاع مقدس نیازمند تشخیص و سلوک و از سوی دیگر نیازمند تشخیص سوء مدیریت است.
این جلسه با پرسش و پاسخ حاضران ادامه یافت.