سهر اب سلیمی: تماشاگران تئاتر سرگردانند
سهراب سلیمی در گفت و گویی باخبرگزاری سینا دیدگاه های خود درباره سیاست های کنونی مراکز تئاتری کشور ارتباط عامه مردم با هنر نمایش در ایران و... را تشریح کرده است.
خبرگزاری سینا
مونا بهرامی نیا
سهراب سلیمی از جمله کارگردانان پیشکسوت عرصه تأتر است که قبل از جشنواره تئاتر فجر نمایش " سه گانه وانیک " او به روی صحنه رفت. سلیمی در حال حاضر نمایشنامه دو دلقک و نصفی را برای جشنواره ماه که در اردی بهشت برگزار می شود کار می کند.
سینا : به نظر شما چرا تماشاگران و مخاطبان تئأتر کم شده است؟
سلیمی : سرویس دهی خوب نیست ، عدم برنامه ریزی های غیراصولی برای ارتباط های جمعی که بسیار گسترده شده جایگاه حرفه ای ها و گروه ها تغییر کرده و تماشاچی در مورد مکان برگزاری نمایشهای حرفه ای و گروهی سرگردان است. تماشاچی هنوز نمی داند چه نمایشنامه هایی و برای کدام کارگردان ها در کدام سالن اجرا می شود و همچنان سرگردان است. به طور مثال کار خانم پری صابری در سالن اصلی چند ماه قبل روی صحنه رفت پس از آن یک گروه نمایش از شهرستان در همان جا اجرا داشت. این عدم برابری سطح نمایش ها باعث شده که رابطه تماشاگران و کارگردانان قطع شود و در نتیجه مخاطبان کم شوند. در دوران تحصیلی ما دو دانشگاه هنری وجود داشت اما حالا 11 دانشگاه. آن موقع جمعیت 35 میلیون نفر بود حالا حدود 70 میلیون نفر و ما با این افزایش شاهد کم شدن مخاطبان تأتر هستیم. وقتی تماشاچی به وضع و شرایط اطرافش نگاه می کند و عدم مدیریت اصولی و درست وجود ندارد فاصله می گیرد. تأتر صحبت جریان فرهنگ سازی است اما همه جریانهای فرهنگ سازان در جهت عکس این برنامه است اما اینجا یادآوری می کنم که فراز و نشیب های مقطعی در تأتر هیچ ضربه ای به آن وارد نخواهد کرد.
سینا : پس نقش مشکلات اقتصادی ، اجتماعی مردم در کم شدن مخاطبان تئأتر چیست ؟
سلیمی: شک نکنید زمانی که وسایل ارتباط جمعی با هزینه هایی پایین تر مانند ماهواره ، ویدئو و تلویزیون در یک خانواده وجود دارد مردم کمتر به تئأتر و سینما روی خواهند آورد.
سینا : در حال حاضر ایده وابسته کردن تئأتر به گیشه مطرح شده است ، این موضوع چقدر تاثیر می گذارد ؟
سلیمی : این کار خیانت صد درصد به تئأتر است و در هیچ جای دنیا تأتر بدون کمک دولت دوام نخواهد آورد . البته همان طور که قبلا هم گفتم فراز و نشیب های مقطعی نمی تواند ضربه ای به تأتر وارد کند .
سینا : آیا خصوصی شدن تئأتر می تواند بر رونق آن تأثیر داشته باشد؟
سلیمی :خیر تأتر خصوصی به منزله حمایت شرکتها و حامیان مسایل فرهنگی است. اگر ما گام به گام به سمت بخش مدیریت خصوصی برویم ثابت خواهد شد که تأتر بدون حمایت مالی دولت دوام نخواهد داشت ودر نتیجه تداوم و ارتباط با تماشاچی فراهم نخواهد شد.
سینا : در حال حاضر جوانان زیادی وارد این عرصه می شوند این مسایل چه تاثیری بر آنها می گذارد؟
سلیمی : اگر جریان به همین صورت ادامه یابد من نگران علاقه مندان و فارغ التحصیلان و چگونگی سیاستگذاری ها برای این دسته خواهم شد و این که سیاستمداران چگونه به این گروه سرویس خواهند داد و اگر چنین نباشد و سرویس دهی نشود مطمئناً اکثریت آنها به افسردگی و انزوا کشیده خواهند شد یا از فعالیت های هنری دوری خواهند نمود.