در حال بارگذاری ...
شب گذشته صورت گرفت

اجرای مجلس فضل و فتاح در «شب تعزیه سنگلج»

مجلس فضل و فتاح اولین اجرای هنرمندان تعزیه در ویژه برنامه «شب تعزیه سنگلج» میزبان علاقه‌مندان به تعزیه شد.

به گزارش ایران تئاتر، شب گذشته شنبه ۴ خرداد مصادف با ۱۹ رمضان و روز ضربت خوردن حضرت علی (ع)، اولین مجلس از ویژه برنامه «شب تعزیه سنگلج» با حضور پریسا مقتدی مدیر تماشاخانه سنگلج در محوطه مقابل تماشاخانه سنگلج اجرا شد.

مجلس فضل و فتاح عنوان این مجلس بود که توسط گروه تعزیه حضرت سیدالشهداء (ع) به کارگردانی علاءالدین قاسمی اجرا شد روایت فتاح است که عاشق دختر عمویش اشکبوس می‌شود و موقعی که به خواستگاری او می‌رود، دختر شروطی دارد که مهم‌ترین آن کشتن علی (ع) است. 

مهدی قاسمی یکی از بازیگران این مجلس پیش از آغاز اجرا ضمن خوشآمدگویی به علاقه مندانی که آماده دیدن این نمایش می شدند، گفت: اینجا یکی از مکان های قدیمی در عرصه شبیه خوانی و تعزیه است و اساتید بزرگی در این تالار سنگلج ایفای نقش کرده و برنامه اجرا کرده اند.

وی افزود: به مدت سه شب در خدمت شما عزیزان خواهیم بود. بنده افتخار دارم که در گروه تعزیه حضرت سیدالشهداء (ع) به سرپرستی استاد معظم تعزیه ، استاد والامقام دکتر علاءالدین قاسمی حضور دارم. قطعاً اغلب دوستان ایشان را می شناسند، چرا که در تلویزیون و در عرصه شبیه خوانی بسیار بسیار ید بیضایی دارند. این بزرگوار در فستیوال های خارج از کشور در آلمان، ایتالیا، انگلستان، فرانسه، آمریکا و بسیاری از کشورهای حوزه خلیج فارس به اجرای برنامه پرداخته اند.

این بازیگر در پایان سخنانش گفت: امیدوارم  بتوانیم ادای مطلب کنیم و حق مولا را ادا کنیم.

در ادامه این برنامه بازیگران این مجلس متشکل از مهدی قاسمی، حسین عقیقی، حسن عقیقی، قهرمان یوسفی، امیر حسن‌نژاد، جلال علیخانی و حسین صاحبدل بر روی سن موقتی که در خیابان بهشت و مقابل تماشاخانه سنگلج تهیه شده بود رفتند و به اجرای این روایت پرداختند.

این مجلس روایت فتاح همان قنبر غلام امام علی (ع) است که  وقتی به سن جوانی می رسد از دختر عمویش اشکبوس خواستگاری می کنند. اشکبوس با شرطی جواب مثبت می دهد. آن هم کشتن امام علی (ع) و آوردن سر او برایش بود. فتاح هم قبول می کند و راه مدینه را در پیش می گیرد.در راه به نزد علی (ع)می رسد و از او سراغ امام علی (ع) را می گیرد. امام علی (ع)در جواب به ایشان می گوید علی هم یک کسی همانند من است.با او چه کار دارید؟ در همین دیدار وقتی کرامات آن امام را می بیند از کردارش پشیمان می شود و به دین اسلام وارد می شود.

بخشی از گفت و گوهای بازیگران در این مجلس که به زبان نظم سروده شده به این شرح است:

صد شکر باد بت اعظم بزرگوار
بر اشکبوس داده چنین عزت و وقار
در زنگبار صاحب اجلال و دولتم
بگرفته است کل جهان مال و مکنتم
اندر زمانه هیچ غمی نیست در دلم
جز بغض مصطفی که بسرشته شد گلم
کی می‌شود بمن بت اعظم نظر شود
جسم علی به خاک و به خون غوطه‌ور شود

فتاح:
«داد از دست تو ای چرخ دنی
تا به کی داری به فتاح دشمنی»
عاشق دختر عموی خود شدم
از خودی رفتم ز خود بی‌خود شدم
سوزم از عشق رخ دختر عمو»
«عقل و عشقم هر دو گشته روبرو»

اشکبوس:
ای بخت واژگون شده‌ای دهر سند روس
«در خواب مرگ رفته مگر بخت اشکبوس»
چون هندوانه بغض علی در دلم بود
کی می‌شود که رفع چنین مشکلم شود
«خوابم حرام گشته و عیشم شده زبون
ای بخت همتی که علی را کشم بخون»

فتاح:
«عقل گوید با من شوریده حال
هان تو ای فتاح بگذر زین خیال
عشق گوید کی توانی بگذری
کار عشق است این نه کار سرسری»
عشق دریایی بود در هر طریق
چاره‌ای نبود به دریا جز غریق

 

 گفتنی است؛ در هنگام اجرای این مجلس از سوی تماشاخانه سنگلج که برگزارکننده این ویژه برنامه است، بسته های افطار میان حاضرین توزیع شد.

«شب تعزیه سنگلج» دوشنبه ۶ خرداد مصادف با ۲۱ رمضان و شهادت حضرت علی (ع) و چهارشنبه ۸ خرداد مصادف با ۲۳ رمضان از ساعت ۲۱ به ترتیب با اجرای مجالس «جوانمرد قصاب» و مجلس شهادت مولای متقیان علی (ع) اجرا خواهد شد میزبان علاقه‌مندان به تماشای تعزیه می‌شود.

 




مطالب مرتبط

ساسان شکوریان، کارگردان نمایش «شاماران»:

سازمان تئاتر می‌تواند هنرمندان کشور را منسجم کند
ساسان شکوریان، کارگردان نمایش «شاماران»:

سازمان تئاتر می‌تواند هنرمندان کشور را منسجم کند

ساسان شکوریان که نمایش «شاماران» را از بهبهان به تماشاخانه سنگلج تهران آورده، معتقد است برای ساماندهی فعالیت‌ هنرمندان سراسر کشور، راه‌اندازی سازمان تئاتر ایران، امری ضروری است.

|

تازه‌ترین موضع‌گیری کاظم نظری درباره تجاوز به حریم تماشاخانه سنگلج

تازه‌ترین موضع‌گیری کاظم نظری درباره تجاوز به حریم تماشاخانه سنگلج

مدیرکل هنرهای نمایشی اعلام کرد دو وزارت‌خانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی، در جریان تخریب ساختمان کناری تماشاخانه سنگلج قرار گرفته‌اند و این موضوع حساس، به دقت و سرعت در حال پیگیری است.

|

شب‌چراغ نمایش «سلطان عمرا بمیرد» با حضور شهرام کرمی

تقدیر از هنرمندانی که نمایش ایرانی روی صحنه می‌آورند
شب‌چراغ نمایش «سلطان عمرا بمیرد» با حضور شهرام کرمی

تقدیر از هنرمندانی که نمایش ایرانی روی صحنه می‌آورند

شهرام کرمی، در مراسم شب‌چراغ «سلطان عمرا بمیرد» در تماشاخانه سنگلج، از اجرای نمایش‌های اصیل ایرانی در این سالن قدیمی، توسط هنرمندان استانی، قدردانی کرد.

|

اتابک نادری:

سازمان میراث فرهنگی به سنگلج کمک کند
اتابک نادری:

سازمان میراث فرهنگی به سنگلج کمک کند

اتابک نادری، مدیر سابق تماشاخانه سنگلج و مسئول پیگیری «طرح توسعه سنگلج» از تخریب ساختمان مجاور و نادیده‌گرفتن طرح توسعه این بنای ملی ابراز تاسف کرد و خواستار رسیدگی سازمان میراث فرهنگی به این موضوع شد.

|

نگاهی به نمایش «مجلس بلبشو جور کردن»

تصنیف‌خوانی مجالس زنانه در قالب نمایش ایرانی
نگاهی به نمایش «مجلس بلبشو جور کردن»

تصنیف‌خوانی مجالس زنانه در قالب نمایش ایرانی

سیدعلی تدین‌صدوقی: نمایش «مجلس بلبشو جور کردن»، همان‌طور که از نامش به ذهن متبادر می‌شود، خود در ورطه بلبشویی به لحاظ متن و اجرا به‌نوعی سردرگمی و تکرار افتاده است. به دیگر سخن نمی‌توان ...

|

تشکیل سازمان هنرهای نمایشی؛ راهی کارآمد برای جلوگیری از زوال هنر مردمی تعزیه

تشکیل سازمان هنرهای نمایشی؛ راهی کارآمد برای جلوگیری از زوال هنر مردمی تعزیه

اسماعیل مجللی پژوهشگر تعزیه، شبیه‌خوان و پژوهشگر استان مرکزی می‌گوید تشکیلات فعلی هنرهای نمایشی در قالب اداره کل فقط می‌تواند مجموعه‌ای در حد یک استان را مدیریت کند و امکانات لازم را برای مدیریت کلان کشور ندارد درحالی‌که تعزیه در تمام استان‌ها ساری و جاری است و بیشتر از ...

|

برگزاری آیین شب‌چراغ «شاماران»

مجید افشار: خوشحالم که مدیران هنری به نمایش ایرانی بها می‌دهند
برگزاری آیین شب‌چراغ «شاماران»

مجید افشار: خوشحالم که مدیران هنری به نمایش ایرانی بها می‌دهند

مجید افشار، هنرمند پیشکسوت سیاه‌بازی در آیین شب‌چراغ «شاماران»، از خوشحالی خود بابت توجه مدیران هنری کشور به نمایش ایرانی و همچنین حضور هنرمندان جوان در این عرصه گفت.

|

نظرات کاربران