در حال بارگذاری ...
...

تماشاخانه‌ای که به مرکز اسناد تئاتر کشور بدل می‌شود

به گزارش سایت ایران تئاتر، در ابتدای این مراسم کیومرث مرادی مدیر بازسازی و نوسازی تئاتر نصر ضمن ابراز خرسندی از حضور حاضران در مراسم افتتاحیه گفت: اکنون ۲۹ روز است که به منظور بازسازی و نوسازی تئاتر نصر در این مجموعه قدیمی مستقر شده‌ایم و پس از آسیب‌شناسی مراحل بازسازی و نوسازی ادامه پیدا کند.

پیمان شیخی:
مراسم افتتاحیه فاز نخست بازسازی و نوسازی تئاتر نصر با حضور دکتر محمدحسین ایمانی خوشخو، معاون هنری وزارت ارشاد اسلامی و جمعی از هنرمندان و اصحاب رسانه روز گذشته در این تماشاخانه قدیمی برگزار شد.
به گزارش سایت ایران تئاتر، در ابتدای این مراسم کیومرث مرادی مدیر بازسازی و نوسازی تئاتر نصر ضمن ابراز خرسندی از حضور حاضران در مراسم افتتاحیه گفت: اکنون 29 روز است که به منظور بازسازی و نوسازی تئاتر نصر در این مجموعه قدیمی مستقر شده‌ایم و پس از آسیب‌شناسی مراحل بازسازی و نوسازی ادامه پیدا کند.
در ادامه این مراسم مهندس شافعی، مهندس ناظر پروژه نوسازی و بازسازی تئاتر نصر ضمن خیرمقدم به هنرمندان گفت: محل خیابان لاله‌زار و تئاتر نصر دارای پیشینه‌ای است که باید به آن توجه ویژه‌ای صورت گیرد.
خیابان لاله‌زار از میدان توپخانه تا انتهای خیابان لاله‌زار نو منطقه‌ای است که شهرداری تهران نیز روی آن برنامه‌ریزی کرده تا مکان‌های هنری شناخته شوند و مورد بازسازی و نوسازی قرار گیرند.
جای خوشحالی دارد که مرکز هنرهای نمایشی در این راه آستین را بالا زده و تئاتر نصر را به عنوان نخستین مکان هنری این منطقه انتخاب کرده و مرحله بازسازی و نوسازی آن‌را نیز آغاز کرده است، که البته نیازمند همکاری ارگان‌ها و اسپانسرهای مختلف نیز هست تا این مجموعه 2400 متری مورد بازسازی قرار گیرد و محل مناسبی برای حضور هنرمندان شود.
وی در ادامه گفت: طی روزهای اخیر با سرعت زیادی بخش‌های مختلف تئاتر نصر را مورد آسیب‌شناسی قرار دادیم و حتی تمام اسناد و مدارک گراندهتل که تئاتر نصر نیز بخشی از آن محسوب می‌شود را مورد پژوهش قرار دادیم و قرار است ضمن بازسازی تئاتر نصر سه دهنه از نمای کلی گراندهتل را نیز بازسازی کنیم.
مهندس شافعی با اشاره به این که بخش‌هایی از راهروی ارتباطی تئاتر نصر و سقف سالن نمایش نیازمند بازسازی است گفت: این تماشاخانه مکانی تاریخی است که آغاز تئاتر علمی ایران از این محل رقم خورده بنابراین نیاز است که مکان‌های مشابه این جا نیز حفظ شوند و زمینه‌ای به وجود آید تا افراد جوان‌تر در آینده اسناد و مدارک آن‌را مورد بررسی قرار دهند و بتوانند از آن استفاده کنند.
وی خاطرنشان کرد: در هر یک از فازهای نوسازی و بازسازی تئاتر نصر تحقیق و پژوهش کامل صورت می‌گیرد و اکنون بازسازی بخش‌های اداری این تالار نیز در طبقه فوقانی شروع شده است.
در فاز دوم مرحله بازسازی و نوسازی نیز سالن نمایش بازسازی می‌شود و سن (صحنه نمایش) و پشت صحنه که از ارزش زیادی برخوردار است، مورد بازسازی قرار خواهد گرفت.
در فاز نهایی این بازسازی نیز دو گالری و کتابخانه مناسب برای تئاتر نصر در نظر گرفته شده که ساخته خواهد شد.
در ادامه تصاویری از تکیه دولت، تئاتر تهران، تئاتر مشهد، تئاتر تبریز، باغ لاله‌زار و نقشه قدیمی تئاتر نصر که از زیر شیروانی تئاتر نصر یافته شده با استفاده از ویدئو پروژکشن به نمایش گذاشته شد.
پس از پخش این تصاویر، کیومرث مرادی گفت: امیدواریم فاز دوم مرحله بازسازی و نوسازی تئاتر نصر اردیبهشت‌ماه سال 87 آغاز شود و پس از پایانی بازسازی و نوسازی تئاتر نصر، این تماشاخانه تبدیل به مرکز اسناد تئاتر کشور خواهد شد و با طراحی مهندس شایقی،‌ غرفه‌هایی به وجود خواهد آمد تا وسایل شخصی هنرمندان قدیمی در آن‌ها قرار گرفته و مورد بازدید علاقه‌مندان و هنرمندان قرار بگیرد.
در ادامه این مراسم، دکتر محمدحسین ایمانی خوشخو، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: خوشحالم که در جمع پیشکسوتان و سرمایه‌های هنری کشورمان هستم.
در اینجا لازم می‌دانم به این نکته اشاره کنم که در سال 1364 وقتی دکتر علی منتظری در سمت ریاست مرکز هنرهای نمایشی بودند، بحث راه‌اندازی مجدد تئاتر نصر به وجودآمد و مجید جعفری مأمور راه‌اندازی این تماشاخانه شد که چندین سال نیز چراغ آن روشن بود. اما برای حفظ اصل این مجموعه این نتیجه حاصل شد که موقتاً تعطیل شود و طی این سال‌ها تلاش‌هایی نیز صورت گرفت تا اکنون که مرکز هنرهای نمایشی با همکاری جهاد دانشگاهی برای راه‌اندازی این تالار اقدام کرده است.
وی افزود: تئاتر نصر می‌تواند شاهد اجراهای موزه‌ای تئاتر باشد و علاوه بر این که بازدیدکنندگان اسناد و مدارک تاریخی این مکان را مشاهده می‌کنند، می‌توانند نمونه‌هایی از نمایش‌های آیینی ما را نیز تماشا کنند.
در اینجا از تمام هنرمندان و پیشکسوتان تئاتر درخواست می‌کنم چنانچه نمونه‌هایی از اسناد تاریخی تئاتر در اختیار دارند با تئاتر نصر همکاری کنند تا در معرض دید نسل‌های بعدی قرار گیرد و این محل تبدیل به موزه هنری خوبی برای کشور شود.
در ادامه، داریوش اسدزاده هنرمند پیشکسوت تئاتر گفت: من 40 سال در تئاتر نصر به عنوان بازیگر، کارگردان و مدیر فعالیت کرده‌ام. در سال 1321 وارد کار تئاتر شدم. وقتی در هنرستان هنرپیشه‌گی درس می‌خواندیم شب‌ها به تئاتر نصر می‌آمدیم و در نقش سیاهی لشگر به همراه بهشتی، جعفری، قنبری و... بازی می‌کردیم.
گراندهتل و تئاتر نصر توسط باقر اف ساخته شد. در سال 1917 وقتی در روسیه انقلاب شد بسیاری از افراد به شهرهای مختلف ایران فرار کردند و باقر اف به تهران آمد و با توجه به این که مهندس آرشیتکت بود، تئاتر نصر را ساخت.
در آن زمان سالن نمایش تئاتر نصر به شکل کنونی نبود و از غرفه‌های چهار نفره تشکیل شده بود اما وقتی اینجا بازسازی شد برای بزرگ‌تر شدن سالن نمایش غرفه‌ها از بین رفت.
تئاتر نصر با عنوان سینما خورشید معروف شد و بعداً در دی ماه 1318 توسط سیدعلی خان نصر به قیمت 300 تومان از باقر اف اجاره شد و سپس توسط مرحوم دهقان به قیمت 500 تومان اجاره شد. اما در سال 1336 دچار آتش‌سوزی شد که البته بیمه بود و مبلغ 300 هزار تومان حق بیمه به اینجا تعلق گرفت.
در پایان و پس از صحبت‌های اسدزاده یکی از هنرمندان قدیمی تئاتر از حاضران و معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواست تا صالح پناهی به عنوان بزرگترین دکوراتور سینما و تئاتر ایران که از سن 12 سالگی در تئاتر نصر حضور داشته مورد حمایت قرار گیرد و در مراحل بازسازی و نوسازی این تماشاخانه قدیمی حضور داشته باشد.