در حال بارگذاری ...
به بهانه برگزاری سی و دومین جشنواره تئاتر استان همدان

جشنواره تئاتر استانی و منابع عاطفی ما

ایران تئاتر _ روح الله صالح : زندگی افراد یک جامعه برآیند و محصول محیط اطراف اوست. هر چقدر این محیط تحت‌تأثیر بار عاطفی مشترک بین افراد آن جامعه باشد؛ نقش‌پذیری فرد ساده‌تر خواهد بود. به حجم تلاشی که افراد در روزهای برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان، استانی و نمایشنامه خوانی و... انجام می دهند، نگاه کنید؛ این حجم فعالیت خودجوش، معنوی و صدالبته منظم در هیچ وقت دیگر سال دیده نمی‌شود، چرا؟ چون بار عاطفی و قلبی که پشت ماجراست نقش‌پذیری فرد را تقویت می‌کند.

وقتی پای صحبت اهالی تئاتر در گوشه و کنار استان در دو دهه اخیر می نشینی و حرف از جشنواره تئاتر همدان می شود انگار همه آن ها در یک گروه نمایشی حضور داشتند. خاطرات سرشار از بار عاطفی، با حجم بزرگی از رفاقت حاصل از این نوستالژی مشترک دست به دست می شود.

البته این حس در یک گروه زیست کردن را بیراه نمی گویند. چرا که زندگی اجتماعی و فردی افراد پیرو بار عاطفی است که محیط برای آنها رقم می‌زند.زندگی افراد یک جامعه برآیند و محصول محیط اطراف اوست. هر چقدر این محیط تحت‌تأثیر بار عاطفی مشترک بین افراد آن جامعه باشد؛ نقش‌پذیری فرد ساده‌تر خواهد بود. به حجم تلاشی که افراد در روزهای برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان، استانی و نمایشنامه خوانی و... انجام می دهند، نگاه کنید؛ این حجم فعالیت خودجوش، معنوی و صدالبته منظم در هیچ وقت دیگر سال دیده نمی‌شود، چرا؟ چون بار عاطفی و قلبی که پشت ماجراست نقش‌پذیری فرد را تقویت می‌کند.

بد نیست بدانیم مشارکت اجتماعی اتفاق نمی‌افتد، مگر فرد برای ذخیره‌سازی در انبار عاطفه‌اش، نیاز به حضور در کنار دیگران برای نیل و دست‌یابی به یک هدف قلبی پیدا کند.

این روزها که کرونا بی رحمانه بر این مشارکت درهم پیوسته حمله کرده است چگونه بهره برداری از این بار عاطفی مسأله کلیدی و حیاتی است وگرنه صرفا تلاش برای برگزاری جشنواره تئاتر حس رفع تکلیف می دهد و مهم ترین عامل بازدارنده برای منتقدین فعالیت های مجازی انتقال این بار برای تکمیل بیشتر منابع عاطفی است

گئورگ زیمل جامعه‌شناس آلمانی در کتاب «کلانشهر و حیات ذهنی» از تأثیرات پنهان و عمیقی یاد می‌کند که شهر بر حیات ذهنی و روانی افراد می‌گذارد. پیامد این امر از نظر زیمل «بی‌تفاوتی»، «دلزدگی» و «تحریک‌ناپذیری» تدریجی است. در شهرهای بزرگ محرک‌ها آنقدر زیاد می‌شوند که فرد نمی‌داند به کدام‌یک جواب دهد و در این مسیر نخستین چیزی که از دست می‌دهد نشانک‌های عاطفی است؛ زیرا نمی‌تواند در انبوه بمباران محرک‌ها نظم زمانی و قلبی با اطرافش برقرار کند.

برند فکری و فرهنگی، این روزها از زبان مدیران فرهنگی بسیار شنیده می‌شود. برند فرهنگی به حس مشترکی گفته می‌شود که قرار است به همه دست بدهد تا همه از یک قاعده مشترک و قلبی پیروی کنند. با گسترش شهرنشینی و تبدیل به کلانشهر و افزایش مهاجرپذیری از شهرهای کوچکتر، نهادهای شهر می‌کوشند تک‌تک افراد را وادار کنند تا رفتاری عقلانی داشته باشند و به اصطلاح از نظم شهری ایجادشده کیفور ‌شوند. از این کوشش نهادهای مرتبط با زیست اجتماعی است که فرد کم‌کم یاد می‌گیرد درباره پدیده‌های اطرافش نه با قلب، که با سر(مغز) واکنش نشان دهد.

 در متن اطلاعیه شماره ۷ این اداره‌کل با عنوان «حمایت از تولید آثار نمایشی برای عرضه در فضای مجازی» چنین آمده است:«اداره‌کل‌هنرهای ‌نمایشی با توجه به وضعیت ناشی از شیوع ویروس کرونا درنظردارد با هدف حمایت از فعالیت هنرمندان برای تولید و عرضه آثار نمایشی و همچنین تقویت روحیه امید و نشاط در جامعه تعدادی نمایش را  برای  بازتولید و یک اجرا جهت ضبط حرفه ای و پخش از بستر‌های ‌ارائه آثار در فضای مجازی  مورد حمایت قرار دهد. گام نخست این طرح، شامل تعدادی از آثاری خواهدبود که در(بهمن، اسفند98 و فروردین، مهر، آبان99) بر اساس مستندات در تهران و استانها آماده اجرا بودند.

این که بسیاری می خواهند چراغ تئاتر به هر شکل و شمایلی روشن بماند را باید قدر دانست و بر دیده نهاد اما باید ابزار لازم برای تعاملات فرهنگی را بیشتر کرد و این ارتباط یک سویه و بسته به بستر مجازی نباشد. می شود با برگزاری جلسات زنده مجازی برای نقد آثار و جلسات خاطره گویی اجازه ندهیم این بار عاطفی نتیجه عکس بدهد.

نوستالژی‌ها، یک بار عاطفی عمیق در نسلی ایجاد می‌کنند که دکتر یاحقی به‌جای واژه نوستالژی ترکیب « دریغ‌یاد» را پیشنهاد دادند. دریغ و حسرتی بابت از دست دادن گذشته‌ای که از بار عاطفی عمیق و پرباری برخودار است و هنوز هم با رجوع به آن می‌توان از این منبع عاطفی سیراب شد.

کرونا بی شک تمام خواهد شد مثل سال های موشک باران و ما به خانه بازخواهیم گشت و آن وقت باید حجم زیادی از انرژی خود را برای آشتی مجدد تماشاگران با سالن های تئاتر مصرف کنیم در حالی که می شود این روزها اجراهای مجازی را به سمتی سوق داد که تماشاگر ولو کم و کوتاه به جریان تئاتر عادت کند و نخواهیم از نو شروع کنیم که آنوقت زمان را از دست خواهیم داد زمانی که بار عاطفی خود هنرمندان تئاتر کم و کوتاه خواهد بود




مطالب مرتبط

کارگردان حاضر در بخش صحنه‌ای جشنواره تئاتر فجر

حسین اسدی: عشق وجه بارز نمایش «کهته» است
کارگردان حاضر در بخش صحنه‌ای جشنواره تئاتر فجر

حسین اسدی: عشق وجه بارز نمایش «کهته» است

حسین اسدی، کارگردان نمایش «کهته» که در بخش تازه‌ها حضور یافته می‌گوید تمامی آثار بخش مسابقه با هم ارزیابی و داوری می‌شوند و این شاید خیلی منصفانه نباشد، چراکه برخی از آثار بخش مرور تاکنون در چند تماشاخانه به روی صحنه رفته‌اند و آثاری که مثل ما برای جشنواره آماده شده‌اند، ...

|

گفت‌وگو با کارگردان حاضر در بخش صحنه‌­ای جشنواره تئاتر فجر

«خانه‌­های اجاره‌­ای»، تلاشی دراماتیک از مواجهه یک زن با رنج های زندگی است
گفت‌وگو با کارگردان حاضر در بخش صحنه‌­ای جشنواره تئاتر فجر

«خانه‌­های اجاره‌­ای»، تلاشی دراماتیک از مواجهه یک زن با رنج های زندگی است

مازیار رفعتی، کارگردان نمایش «خانه‌­های اجاره‌­ای» معتقد است شخصیت اصلی نمایش او زنی بانام «مستوره» است که در دنیای مردانه برای ایجاد صلح می­‌جنگد تا شرایط زندگی‌­اش را بهبود بخشد. درون‌مایه نمایش، تلاشی دراماتیک و نمایشی از مواجهه مستوره با دردهای زندگی است.

|

گفت‌وگو با کارگردان حاضر در جشنواره تئاتر فجر

امیر امینی: «سه دلقک و نصفی»، نگاهی نقادانه به مسائل محیط زیستی دارد
گفت‌وگو با کارگردان حاضر در جشنواره تئاتر فجر

امیر امینی: «سه دلقک و نصفی»، نگاهی نقادانه به مسائل محیط زیستی دارد

امیر امینی، کارگردان نمایش خیابانی «سه دلقک و نصفی» می‌گوید این نمایش با نگاهی نقادانه به دنبال طرح مشکلات محیط‌زیست است و توجه مخاطب را به شهدای محیط‌بان و آینده سرزمین‌مان جلب می‌کند.

|

ثبات‌بخشی به مولّفه‌های اسلامی، انقلابی و ملّی 

پیام کاظم نظری به چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر
ثبات‌بخشی به مولّفه‌های اسلامی، انقلابی و ملّی 

پیام کاظم نظری به چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر

مدیرکل هنرهای نمایشی در آستانه آغاز چهل‌ودومین دوره جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر نوشت نقش‌آفرینی عرصه «نمایش»، به دلیل نزدیکی عمیق به آنچه در متن زندگی و بطن تفکّرات مردم می‌گذرد، هرروز بیش‌ازپیش سنگین‌تر و خاص‌تر می‌شود.

|

در سالروز درگذشت هنرمند پیشکسوت سیاه‌بازی

نمایش «شاماران» به سعدی افشار تقدیم شد
در سالروز درگذشت هنرمند پیشکسوت سیاه‌بازی

نمایش «شاماران» به سعدی افشار تقدیم شد

اجرای پنج شنبه شب نمایش «شاماران» که مصادف با 30 اردیبهشت سالگرد درگذشت زنده یاد سعدی افشار بود، به این هنرمند تقدیم شد و محمدرضا خاکی در حاشیه این اجرا، نمایش امروز کشور را وامدار هنرمندانی چون سعدی افشار دانست.

|

در نشست خبری نمایش «روال عادی» مطرح شد

مجید مجیدی: وظیفه ماست که از تئاتر حمایت کنیم
در نشست خبری نمایش «روال عادی» مطرح شد

مجید مجیدی: وظیفه ماست که از تئاتر حمایت کنیم

مجید مجیدی کارگردان مطرح سینما در مراسم رونمایی از پوستر و نشست خبری نمایش «روال عادی» گفت وظیفه ما این است که از تئاتر حمایت کنیم. ما به تئاتر مدیون هستیم و حمایت امروز ما از تئاتر به نوعی خمس و زکاتی است که باید پرداخته شود. ما در دهه ۶۰ از تئاتر کوچ کردیم و به سینما رفتیم.

|

نظرات کاربران