در حال بارگذاری ...
...

آمده بود بلایی اما به خیر گذشت : اخلال شهرداری در آغاز جشن خانه تئاتر

در روزنامه اقبال آمده است: قابل پیش‌بینی نبود که تنها لحظاتی مانده به آغاز جشن خانه تئاتر شهرداری حضوری مانع‌گرا داشته باشد. به علت پاره‌ای ناهماهنگی‌ها شهرداری تهران می‌خواست دکور برگزاری جشن تئاتر در حیاط خانه هنرمندان را تخریب کند.مطلب را بخوانید.

روزنامه اقبال: قابل پیش‌بینی نبود که تنها لحظاتی مانده به آغاز جشن خانه تئاتر شهرداری حضوری مانع‌گرا داشته باشد.
به علت پاره‌ای ناهماهنگی‌ها شهرداری تهران می‌خواست دکور برگزاری جشن تئاتر در حیاط خانه هنرمندان را تخریب کند. این ناهماهنگی‌ها به گفته عوامل شهرداری در نگرفتن مجوز از شهرداری درباره غرفه‌های کوچک و ظریف دو سمت در ورودی باغ هنر و پوشانده شدن روی حوض با تخته برای نمایش تخته حوضی بود.
حضور عوامل شهرداری سبب شد تا غرفه‌داران، محصولات خود را برای انتقال دادن به پشت بام خانه هنرمندان جمع کنند.
به گزارش سایت خانه هنرمندان، این دستور به صورت شفاهی از سوی سرپرست پارک باغ هنر به مدیر اجرایی خانه هنرمندان ابلاغ شده بود.
ایرج راد خبر حل شدن ماجرا را می‌آورد. رحیم مشاعی مدیر سازمان فرهنگی، هنری شهرداری این مسأله را حل کرده است. غریب‌پور مدیرعامل خانه هنرمندان به خبرگزاری‌ها می‌گوید: «هیچ تخریبی به غرفه‌ها و دکورها وارد نشده است و این غرفه‌ها همچنان در جای خود قرار دارند.»
شهرداری پیش از این نیز رفتارهایی این گونه از خود نشان داده بود اما به نظر نمی‌رسید و این بار در آستانه‌ جشن همگانی برای تئاتر به این عملکرد دست بزند. تخته حوضی که قراربود برچیده شود مکانی برای نمایشی به یاد و خاطره «سعدی افشار» بزرگ این عرصه بود. با تمام اینها جشنی پرشور برای تئاتر برپا شد. جمع زیادی از هنرمندان شاید حدود 300 نفر در دو سالن بتهوون و گفت‌وگوی خانه هنرمندان برای مراسم افتتاحیه حضور داشتند. مراسمی که از ساعت 30/18 آغاز و تا بعد از 11 شب ادامه داشت. جشنی که با روشن کردن دو شمع به مناسبت دومین سال برگزاری جشن تئاتر توسط علی نصیریان آغاز شد.
هر چند علی نصیریان گفت که اینها شمع‌هایی است که 50 سال پیش توسط من و همسالانم برای اعتلای تئاتر ایران روشن شد و از هنرمندان دعوت می‌کنم که با شور و عشق و ایثار و نیروی خلاقی که در ایران وجود دارد علی‌رغم تمام مشکلات و ناامیدی‌هایی که در عرصه تئاتر وجود دارد به فعالیت خویش ادامه دهند.
یادکردن از مهری مهرنیا و همچنین جعفر والی هنرمندی که با وجود سانسور «گیله مرد» بزرگ علوی را با اسم مستعار به روی صحنه برد بخش دیگری از گفته‌های نصیریان بود. او در این باره گفت: «والی کسی است که همه نمایشنامه‌های اجتماعی دهه چهل را کار کرد.»
رؤیا نونهالی پیام جهانی «آرین منوشکین» را خواند و حمید مظفری «رئیس هیأت مدیره انجمن بازیگران» دیگر فردی بود که در این مراسم سخنرانی کرد. او با یادی از درگذشتگان حسین ایل بیگی، قدرت الله پدیدار و هادی در مورد داوری‌های جشن بازیگران گفت: «ما می‌خواهیم یک کار صنفی برای خودمان بکنیم و به تلاش‌ها ارج نهیم.» او درباره روند کنونی تئاتر هم انتقاد کرد، از نداشتن سالن، اینکه کیفیت تئاترها برعهده هنرمندان است، اما به کمیت چرا کسی توجه نمی‌کند.
مجری این مراسم علیرضا خمسه بود. او در ابتدا از کیومرث صابری طنزپردازی که سال پیش در همین ایام درگذشت یاد کرد. اما ایرج راد مدیرعامل خانه تئاتر نیز از خوشحالی‌ها و اتفاقات خوشایند سال گذشته یاد کرد و به کمبودها و مشکلات تئاتر نیز اشاره کرد.
ایرج راد گفت: «خوشحالم از اینکه تئاتری‌ها بعد از مدت‌ها دور هم جمع شدند. در خانه‌ای به نام خانه تئاتر تا بتوانند حرف‌هایشان را به همدیگر بزنند، بتوانند درد دل‌هایشان را بگویند و سر تئاتر با هم دعوا کنند. ستیز برای تئاتر است و به تنها چیزی که می‌اندیشیم تئاتر است. خوشحالم طی این سال‌ها حداقل هزار نفر عضو خانه تئاتر هستند و از این خوشحالم که انجمن‌های خانه تئاتر شکل گرفت. خوشحالم از اینکه بیمه تأمین اجتماعی شدند و یک مکان ثابتی را از شهرداری برای خانه تئاتر گرفتیم و بودجه مصوب مجلس به نام بودجه کمک به مؤسسات فرهنگی، هنری شامل خانه تئاتر شد و 100 میلیون تومان کمک دریافت کردیم. ما تلاش کردیم از کمک‌های مردمی استفاده کنیم تا خانه تئاتر مستقل باشد و عنوان وابسته نباشد و خوشحالی بزرگ من این است که تلاش کردیم تا بودجه 200 میلیون تومانی نهاد ریاست جمهوری را برای خانه تئاتر دریافت کنیم تا بتوانیم مکانی را برای خانه تئاتر تهیه کنیم. امیدوار هستم همه دست به دست هم بدهیم و تلاش کنیم تا نیازهای تئاتر مملکت برطرف شود. وی در ادامه گفت: متأسفم که بعد از این همه سال هنوز یک مجموعه تئاترشهر داریم که مربوط به سی سال پیش است و ما از کوچکترین امکاناتش استفاده می‌کنیم ولی باز هم جوابگوی بخشی از تئاتر ما نیست. متأسفم که در دو، سه سال اخیر کلنگ بسیاری از بناهای تئاتری زده شد ولی فقط کلنگش زده شد و هر بار که رفتم ببینم ساختمان به کجا کشیده دیدم همچنان جای کلنگ هست. گفتند که قرار است 21 سالن تئاتر در تهران ساخته شود اما خبری نشد. همه اشتیاق دارند و دوست دارند تئاتر گسترش پیدا کند. اما هنوز نفهمیدم که کار کجا و چرا گیر می‌کند.»
در ادامه جشن، علی بی‌غم دبیر دومین جشن بازیگر به سخنرانی پرداخت. علی بی‌غم گفت: « در انتخابات هیأت مدیره انجمن بازیگران، کاظم‌ هژیر آزاد یک جمله از گاندی نقل کرد که شاید بتوانیم با کار بی‌مزد چهره دنیا را عوض کنیم. زمانی که علیرضا خمسه و مسعود دلخواه بی‌مزد مجری‌گری و کارگردانی این کار را قبول کردند من تغییر چهره دنیا را به چشم دیدم. نمی‌خواهم از کسی نام ببرم اما هادی مرزبان‌ تمرین تئاترش را قطع کرد تا فرزانه کابلی برنامه‌ای را برای جشن بازیگر آماده کند. وقتی داوران جشن یک سال تمام کارها را بی‌هیچ توقعی می‌بینند و حسن ملکی مجموعه کتاب‌های نشر تجربه را هدیه می‌دهد انگار چهره زرد دنیا رنگ عوض می‌کند. زمانی که آقای دانش مدیر موسیقی عارف در یک کار نمادین نفری یک سه تار به برندگان جشن بازیگر هدیه می‌دهد، تا پلی بین تئاتر و موسیقی باشد جمله زیبا در ذهنم نقش می‌بندد که ما وظیفه داریم در آشتی هنرها با یکدیگر تلاش کنیم. سال گذشته هانیبال الخاص نه تا از کارهایش را به جشن هدیه کرد تا در دگرگون کردن دنیا سهم بسزایی داشته باشد. وقتی ستار‌های آبی نقاشی ثمیلا امیر ابراهیمی، گیزلا وارگاسینایی، یاسمین سینایی و... تابلوهای نقاشی‌شان را به بازیگران هدیه می‌کنند تئاتر را با نقاشی و روحشان را با بازیگر گره می‌زنند. ثمره این هم‌آغوشی طیفی از خاکستری تا سیاه رنگ را به رنگین کمانی از رنگ می‌سازد تشکر برای کار بی‌مزد.
در این جشن برگزیدگان بازیگری در سال 83 نیز معرفی شدند.
«رضا بابک» و «فریده سپاه منصور» منتخبان ویژه این دوره بودند که کمال‌الدین شفیعی، بهزاد فراهانی، سهراب سلیمی، اصغر همت، محمد یعقوبی، زهرا صبری، ناصح کامکاری، جواد اعرابی و علی بی‌غم هیأت داوران بودند. کمال‌الدین شفیعی بیانیه آنان را خواند. بازیگران برگزیدگان امسال نسیم ادبی، پانته‌آ بهرام، پرستو گلستانی، آشا محرابی، مهتاب نصیرپور، محمد جوزی، محسن تنابنده، پیام دهکردی، محمدصادق ملکی و محمدرضا مولایی بودند.
اجرای قطعات نمایشی طنز نیز توسط دو بازیگر جوان، اجرای زنده قطعات موسیقی و آوازخوانی حمید خندان و نیما مسیحا از بخش‌‌های این مراسم بود.
همچنین محسن حسینی درباره «آرتور»، کمال الدین شفیعی درباره «برشت» و حمیدرضا هدایتی درباره «استنسلاویسکی» صحبت کرده و در نقش‌های آنها ظاهر شدند.
در بخش میدانی که در فضای باز خانه هنرمندان برگزار شد مراسم تصنیف‌خوانی با هنرمندی مهدی یزدی اجرا شد. همچنین ساقی عقیلی به نقالی خوانی پرداخت.
همایش تخت حوضی نیز با بازی داوود داداشی، علی یداللهی، علی فتحعلی، پرویز سنگ سهیل و ساسان مهرپویان اجرا شد.
بنا بر این گزارش، در مراسم جشن انجمن کارگردانان خانه تئاتر حمید سمندریان، محمد رحمانیان و مهین اسکویی مورد تقدیر قرار می‌گیرند.
پس از جلسات مکرر اعضای هیأت مدیره به پاس قدردانی از کارگردان‌هایی که در تئاتر ایران موفق و تأثیرگذار بودند نه کارگردان تئاتر ایرانی معرفی و از آنها تقدیر خواهد شد که این کارگردان‌ها از سه نسل قدیم، میانه و جدید خواهند بود. در انتخاب این کارگردان‌ها، ملاک توانایی و تلاش آنها برای احیای تئاتر ایران مد نظر قرار گرفته است.
همچنین انجمن کارگردان‌ها تصمیم دارد به شکلی مناسب از زنده‌یاد استاد هنرمند «هاشم فیاض» که تمام عمر خود را در خدمت تئاتر و تعزیه ایران صرف کرد، تقدیر کند.
سهراب سلیمی، حسین فرخی، دکتر شفیعی و افسانه ماهیان تلاش زیادی برای برپایی جشن کارگردانان کردند.
دکتر قطب‌الدین صادقی و دکتر فرهاد ناظرزاده کرمانی در روز جهانی کارگردانان تئاتر سخنرانی خواهند کرد.
در جشن کارگردانان تئاتر که روز سه‌شنبه 13 اردیبهشت ماه برگزار می‌شود، قطب‌الدین صادقی پیرامون روز جهانی تئاتر سخن خواهد گفت.
همچنین فرهاد ناظرزاده نیز پیرامون تئاتر ایران و جهانی شدن به ایراد سخن خواهد پرداخت.
گفتنی است، یک گروه نمایش به کارگردانی «محمودرضا رحیمی» نیز نمایشی را روی صحنه می‌برد و «داوود فتحعلی بیگی» به همراه گروه خود برنامه‌ای را در فضای باز خانه هنرمندان اجرا خواهد کرد.
لازم به ذکر است، «نادر رجب‌پور» نیز برنامه ویژه‌ای با همراهی گروه خود در تالار بتهوون اجرا می‌کند.
در جشن کارگردانان ایران که اصغر همت و افسانه ماهیان مجری برنامه خواهند بود، از تمامی هنرمندان پیشکسوت تئاتر نیز برای حضور به شکلی شایسته دعوت به عمل آمده است.
همچنین گزیده‌ای از نمایش‌های سال 83 به صورت ویدئو پروجکشن نمایش داده می‌شود.