حسن بنیانیان: حسرت دیدن یک تئاتر خوب در این جشنواره بر دل ما ماند
رئیس حوزه هنری در مراسم اختتامیه دومین جشنواره سراسری تئاتر ماه گفت: در طول برگزاری دومین جشنواره سراسری تئاتر ماه ، حسرت به دل شدیم تا بتوایم از میان آثار این جشنواره ۵ نمایش خوب برای اجرا پیدا کنیم.
مهر: در طول برگزاری دومین جشنواره سراسری تئاتر ماه ، حسرت به دل شدیم تا بتوایم از میان آثار این جشنواره 5 نمایش خوب برای اجرا پیدا کنیم.
رئیس حوزه هنری که شب گذشته در مراسم اختتامیه دومین جشنواره سراسری تئاتر ماه سخنرانی می کرد ، ضمن بیان مطلب فوق تصریح کرد:هر جریانی که دراین کشور دچار قالب شود ،به علت سرعت تحولات محکوم به فنا است. حال این جریان چه علم باشد ،چه هنر و چه دین. وقتی در قالبهای گذشته بمانیم به علت این که هنرمندان نمی دانم چگونه قالبها رابشکنند و از قالبهای خود خارج شوند ، دچار تکرارمی شویم .اگر علم به جریانهای دینی و هنری ما وارد نشود ،وضعیت همین خواهد بود .
وی بابیان این مطلب که ، این نظام تبلیغ دین به حاشیه می رود، افزود: تئاتر ایران با این وضعیتی که دارد پیش می رود دیگر زنده شدنی نیست.یک بخشی از یان مشکلات از ما مسوولان است، بخشی مربوط به دشمنان خارجی و آمریکا اما بخش زیادی هم به خود هنرمندان بر می گرددکه در جلسات باهم تعارف دارند . باید بدون تعارف باهم صحبت کنیم و یکدیگر را نقد نماییم. من در مقام رئیس ، شما در مقام هنرمندان.
دکترحسن بنیانیان گفت: من در مقام یک رئیس فرهنگی باید بگویم بدون توجه به سه رکن اساسی تئاتر در کشور ما زنده نمی شود، با سوت و دشت زدن و گل دادن نمی توانیم به تئاتر کمک کنیم باید چارچوبها و ضوابط جامعه را رعایت نماییم تا تئاتر به حیات خود بتواند ادمه دهد. سه رکن اساسی تئاتر ، یکی پاسخگویی به نیاز مخاطب است ، دیگری داشتن حامی مالی که بخشی از آن شامل تئاتری می شود که مخاطب را مجبور می کند تا منابع مالی خود را با خرید بلیت یا سرمایه گذاری برای تئاتر صرف این موضوع کند و سوم اجرای تئاتر براساس چارچوبها و ضوابط نظام وجامعه است.
رئیس حوزه هنری همچنین خاطر نشان کرد: هنر جامعه ما به دلیل تزریق یارانه مشکل دارد. ما امروز یارانه را در بخش هنر صرف از بین بردن هنر کرده ایم.
وی در ادامه با اشاره به عدم رعایت موازین اسلامی در تئاتر و جشنواره تئاتر ماه متذکر شد: یکی از دلایل عدم رشد هنردر کشور ما این است که تصور بسیاری از افراد از هنر این است که با حضور در هنر امکان فاسد شدن آن زیاد است.
حسن بنیانیان افزود: با برداشتن سانسور مشکل تئاتر و هنر کشور ما حل نخواهد شد بلکه باید آسیب شناسی کنیم ابتدا شما جوانان آسیب شناسی کنید ابتدا هم عملکرد ما مسوولان را و بگوید اینها به ما پول و امکانات برای اجرای تئاتر نمی دهند اما بعد هم آثار خود را آسیب شناسی کنید. شما یک تئاتری که به درد مردم این جامعه بخورد ،به روی صحنه ببرید سپس بگوید مسوولان به ما پول نمی دهند.
بنیانیان با بیان این که استراتژی مدیریتی من کشف استعدادهای شهر ستانی است ، تصریح کرد: از شما هنرمندان جوان شهر ستانی می خواهم ابتدا روی معظلات جامعه خود اندیشه کنید سپس تئاترهای را که اجرا می کنید فقط برای خودتان و استادانتان تهیه نکنید بلکه بروید سراغ مردم و دیگر ان که از قالبهای گذشته بیرون بروید.
بنیانبان در پایان سخنرانی خود گفت: ابزاردشمنان ما جهت منحرف کردن جوانان کشورمان ماهواره و اینترنت است ، ما باید با تغییر متدهایمان در هنر سعی کنیم با اجرای تئاتر در خور مسجد ومحله و فرهنگ کشور مان جوانان را از اتاقهای خلوت خانه به همراه خانواده هایشان به فضاهای بیرون بکشانیم و فرهنگ واقعی خود را احیا کنیم.
اجرای تئاتر حرکت با موسیق فرم و اجرا بخشی از نمایش " چرکنویس آقای چخوف( یکی از نمایشهای جشنواره ماه) وایراد بیانیه هیأت داوران توسط مسوول دبیرخانه این جشنواره از دیگر برنامه های این مراسم بود.
همچنین رشید علی پور دبیر دومین جشنواره تئاتر ماه به سخنرانی پرداخت و طی سخنان خود خود ضمن اشاره به کاستی ها و نواقص جشنواره گفت: ماهمه تلاش کردیم تا با وجود نبود امکانات و سالن جشنواره را برگزار کنیم . اما آنچه مهم است صبرو بردباری گروهها ی شرکت کنند ه بود امیدوارم این گونه نشود که از این اختتامیه تا افتتاحیه جشنواره سال آینده ما دیگر این گروهها را نبینیم.
وی همچنین از بازتاب اخبار واطلاعات دومین جشنواره تئاتر ماه در مطبوعات و رسانه ها انتقاد کرد و گفت: مطبوعات ما گاه به یک موضوع کوچک آن قدر بها می دهند که بزرگ می شود اما به این جشنواره که میزبان حداقل 30 گروه شهر ستانی بود چندان توجه ای نکردند.
در حاشیه
* پس از سخنرانی رشید علی پور و انتقاد وی از عملکرد مطبوعات، خبرنگاران حاضر نسبت به این موضوع شاکی شدند، زیرا دومین جشنواره تئاتر ماه خلاف اولین جشنواره و دیگر جشنواره های هنری حوزه تنها جشنواره بود که در بی خبری آغاز به کار کرد و حتی یک کنفرانس مطبوعاتی برای آن برگزار نشد و در طو ل ایام جشنواره از طرف ستاد خبری خود جشنواره هیچ خبری به مطبوعات ارسال نشد.
*مهندس بنیانیان در ابتدای سخنرانی خود چند لطیفه تعریف کرد که موجب خنده میهمانان و تغییر فضای کسالت آور مراسم شد.
* اجرای نمایش فرم حرکت به دلیل ضعف کیفی موجب نارضایتی تماشاگران شد، به طوری که بنیانیان نیز طی سخنان خود به اجرای این نمایش ضعیف انتقاد کرد.
* از اعضای هیأت داوران جشنواره تنها دکتر فرشید ابراهیمیان در مراسم حضور داشت و بیانیه هیأت داوران خلاف رسم همیشگی توسط مسوول دبیرخانه دومین جشنواره تئاتر ماه قرائت شد نه نماینده هیأت داوران.
* استقبال از مراسم اختتامیه دومین جشنواره تئاتر ماه کم بود و جای بسیاری از هنرمندان تئاتر در این مراسم خالی بود . به طوری که بیش از نیمی از صندلی های تالار اندیشه خالی بود.
* مراسم اختتامیه با 45 دقیقه تأخیر آغاز شد و نمایش شبانان که قرار یود در فضای باز حوزه هنری اجرا شود و همزمان با اجرای آن میهمانان به داخل سالن هدایت شوند ، به دلیل نامشخصی اجرا نشد.