پس از فعالیت غیر مجاز سالن های خصوصی در موج پنجم شیوع کرونا رخ داد !
منتقدان سرسخت دیروز موافقان همراه امروز

منتقدان سرسخت دیروز موافقان همراه امروز 2

منتقدان سرسخت دیروز موافقان همراه امروز 3
چندی پیش درست در آغاز موج پنجم کرونا منتقدان بسیاری، بسته شدن سالنهای دولتی تئاتر را تصمیمی اشتباه و مبتنی بر بی توجهی متولیان و تصمیمسازان تئاتر کشور نسبت به هنرمندان و اهالی تئاتر کشور میدانستند و فعالیت سالن های خصوصی را حمایت می کردند. صدور پیام های متعدد در روزهای اخیر نشان داد منتقدان سرسخت دیروز به موافقان همراه امروز تبدیل شده اند.
به گزارش ایران تئاتر وقتی در موج های پی در پی کرونا که جان مردم و هنرمندان را بی رحمانه هدف گرفته بود و تیشه به ریشه حیاتشان می زد، اداره کل هنرهای نمایشی براساس قانون بر مصوبات ستاد مقابله با کرونا صحه گذاشت و سالن های تئاتر را تعطیل اعلام کرد ، برخی به انتقاد از این تصمیم پرداختند. این در حالی است که اداره کل هنرهای نمایشی از نخستین روزهای شیوع کرونا تلاش کرد با انجام حمایت های هدفمند از سالن های نمایش در حد مقدورات بودجه ای در شرایط دشوار آن ها را همراهی کند .
با شروع موج پنجم کرونا و همزمان با قرمز شدن چندباره وضعیت شهر های کشور ،قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی کشور در مصاحبه ای رسانه ای اعلام کرد براساس قانون طبق اعلام ستاد مقابله با کرونا تماشاخانه های شهر هایی که وضعیت شان قرمز است تعطیل هستند.
با وجود تصریح مدیر کل هنرهای نمایشی مبنی بر تعطیلی سالن های نمایش با وقوع موج پنجم کرونا در کشور از روز شنبه 12 تیرماه که از شدت و گستردگی بیشتری نسبت به موج های پیشین این ویروس منحوس برخوردار بود، برخی مدیران سالن های خصوصی همچنان خواهان تداوم فعالیت سالن های نمایشیشان در ایامی بودند که کرونا بیداد می کرد و آمار تلفات انسانی ناشی از آن روز به روز افزایش می یافت. این گروه با استناد به فعالیت سالن های سینما و بدون توجه به غیر قانونی بودن تصمیم سینماداران بخش خصوصی به فعالیت سالن های خود ادامه دادند و این دستورالعمل را با ارجاع به مشکلات اقتصادی و تبعات آن نادیده گرفتند. فارغ از اینکه در حوزه تئاتر وقتی گروهی طبق تعهدات مالی با سالن پای کار بیاید ، اعضای گروه هم باید به اجبار در سالن حاضر باشند در این شرایط خطر برای گروه نمایش به مراتب بیشتر از خطری است که تماشاگران را تهدید می کند..
این که در شرایط پایان دولت برخی برای خودنمایی حاضرند منافع جامعه را به خطر بیندازند اتفاق تازه ای نیست ولی عملکرد غیر منطقی و تاکید بر ادامه مسیر غلط ، خطای دو چندانی است . کار دفاع از این رفتار غیر حرفه ای از اظهار نظر گذشت و به وقاحت رسید تا جایی که چندی قبل مدیر یکی از تماشاخانههای خصوصی در تهران، درباره تعطیلیهای پرتکرار سالنهای نمایشی در پی موجهای کرونا به رسانه ها گفت: «با اینکه تئاتر هم مثل سینما جزو مشاغل گروه شغلی سطح ۲ شده، اما متاسفانه گاهی آقای قادر آشنا، مدیرکل هنرهای نمایشی مثل آقای استاداسدی به اهالی تئاتر گل به خودی میزند!همین چند وقت پیش و با قرمز شدن پایتخت، او طی مصاحبهای اعلام کرد سالنهای تئاتر تعطیل است. یعنی در شرایطی که سالنهای سینما باز بود و هنوز جلسات ستاد ملی کرونا در اینباره برگزار نشده بود! تئاتر در تعطیلی پیشدستی کرد. به نظرم بهتر است در این موارد تصمیمگیری را به عهده ستادملی مقابله با کرونا بگذاریم. در مجموع فکر میکنم با این اوضاع و احوال تا دو سال دیگر تئاتری وجود نخواهد داشت!»
قطعا با تعطیلی سالن ها هنر تئاتر نابود نمی شود . این درحالی است که او هرگز نگفت اگر هنرمندان از دست بروند چگونه تئاتری در دوسال آینده خواهیم داشت ؟
این سالن دار که به تازگی به منتقدی دائمی تبدیل شده همچنین گفت : « من خیلی آدم امیدواری هستم و همیشه به دیگر دوستان هم امید میدهم! امیدوارم با واکسیناسیون هرچه سریعتر مردم، وضعیت سلامت جامعه پایدار شود و سالنهای نمایشی با ادامه فعالیت، شاهد حضور پرتعداد تماشاگران باشند. اما تا آن روز و در صورت قرمز شدن دوباره وضعیت، امیدوارم مثل دفعات قبلی، اول از همه سالنهای تئاتر را تعطیل نکنند. »
از سخنان او اینطور استنباط شد که به هر قیمتی سالن ها باید درآمد داشته باشند حتی به قیمت آسیب به هنرمندان در روی صحنه و پشت صحنه !
این درحالی است که هیچ عقل سلیمی نمی تواند از مسئله فشارهای اقتصادی که باری سنگین برای اهالی تئاتر شده است به راحتی عبور کند. اما در هر شرایطی جان انسان ها بر هر منفعت مادی مقدم است.
قادر آشنا، مدیرکل هنرهای نمایشی در نشست اخیر خود با اهالی رسانه به مناسبت روز خبرنگار بار دیگر به اهمیت موضوع تعطیلی سالن های نمایش در کشور اشاره کرده و در پاسخ به سوالی درباره تصمیمهای دوگانه در اجرای تئاتر در سالنهای دولتی و خصوصی و تفاوت آن با سینما گفت: «در سینما هم سالنهای دولتی تعطیل است. ضمن اینکه چند هفته پیش و پس از بحرانی شدن شرایط تهران در مصاحبهای و در پاسخ به سوالی، گفتم که بر اساس قانون، تئاتر در شرایط قرمز تعطیل است اما از طرفی درآمد ناچیز هنرمندان هم به همین اجراها وابسته است. آرزویم اجرای تئاتر و کمک به سالنها و گروههاست و گرفتن تصمیم تعطیلی تئاتر، به شدت تصمیم سختی است؛ من در انتخاب تصمیمی بین تعطیلی و اجرای تئاتر در شرایط قرمز کرونایی، در رنج هستم.»
به هر تقدیر، امروز که حدود یک ماه از این اقدام درست و قانونی اداره کل هنرهای نمایشی در مورد تعطیلی تماشاخانه های تئاتر در سراسر شهر های قرمز کشور می گذرد، بررسی شرایط و آمار درگذشتگان در اثر این بیماری همه گیر نشان می دهد این تصمیم بر خلاف نظر برخی منتقدان مطلقا بیراه نبوده و برای تصمیم گیری ها هیچ شاخصی مهمتر از حفظ سلامت و جان مردم نیست. بی شک این دست تصمیم گیری ها دشوار است .
پی نوشت : انتشار اطلاعیه مسئولان یکی از صفحات تئاتری در اینستاگرام به عنوان عکس این مطلب ، در تکریم اقدام شایسته این مجموعه فعال در حوزه اطلاع رسانی و تبلیغات تئاتر انجام شده است. کسانی که عمده درآمدشان از طریق تبلیغات نمایشهای روی صحنه است ولی از منافع خود گذشتند و اعلام کردند به دلیل افزایش چشمگیر آمار مبتلایان به کرونا و جان باختن تعداد زیادی از هموطنانمان، تبلیغ هیچ نمایشی را در صفحه خود منتشر نخواهند کرد.