در حال بارگذاری ...
بررسی تاریخ و سابقه تعزیه در همدان

«مجلس نامه غم» برگزیده نخستین دوره دوسالانه کتاب عاشورا شد

کتاب «مجلس ‌نامه غم» با موضوع تاریخ تعزیه در استان همدان نوشته اسماعیل مجللی شبیه‌خوان، اراکی در نخستین دوره دوسالانه کتاب عاشورا به عنوان اثر برگزیده در بخش ادبیات نمایشی معرفی شد.

به گزارش ایران تئاتر، در این اثر علاوه بر پرداختن به بحث تعزیه در همدان به مواردی همچون وجود تعزیه‌خوانان همدانی در تکیه دولت در عهد ناصری، تعزیه ترکی در همدان، همچنین شاعران نسخه‌های تعزیه ترکی که تا به حال در هیچ منبعی از آن‌ها ذکر نشده، پرداخته شده است. مطالب دیگری که این اثر را به عنوان یک اثر بومی- ملی تبدیل کرده، بررسی نقش و جایگاه زنان در شکل‌گیری و اجرای تعزیه در دوره قاجار و همچنین نقش یهودیان طهران قدیم در نسخه‌های تعزیه است.

ضمیمه این کتاب 5 نسخه تعزیه است که سه مجلس، اسلام آوردن ابوذر (از نسخه‌های نایاب و اجرانشده مربوط به تکیه دولت)؛ عزاداری موسی (از نسخ غریب که تاکنون اجرا نشده) و عباس هندو به زبان فارسی است. همچنین دو مجلس ترکی شهادت امام حسین (ع) و شهادت امام رضا (ع) نیز در این اثر  گنجانده شده است.

اسماعیل مجللی از شبیه‌خوانان  کشور است که اجرای تعزیه در مناطق مختلف کشور و کسب تحصیلات آکادمیک در رشته‌های نمایشی و ادبیات مرتبط با تعزیه، نگارش و چاپ ده‌ها مقاله با موضوع تعزیه، گردآوری چندین نسخه از مجالس تعزیه را در کارنامه کاری خود دارد.

همچنین از او کتاب «شبیه نامه» در سال 97 منتشر شده که دربرگیرنده بیش از هزار نکته نادیده و ناشنیده از تعزیه است و در یک فصل آن به بررسی تعزیه در 31 استان کشور پرداخته شده است. این اثر در سال 99کتاب سال استان مرکزی شد.

گفتنی است دوسالانه کتاب عاشورا قرار است هر دو سال یکبار، کتاب‌هایی را که با مضامین عاشورایی، ادبیات و فرهنگ و آیین عاشورایی منتشر شده است، شناسایی و ارزیابی کند. دکتر محمدرضا سنگری، دکتر عبدالحسین طالعی، دکتر مهدی امین فروغی، دکتر اسماعیل امینی، دکتر جبار رحمانی، دکتر سعید طاووسی و دکتر مسلم نادعلیزاده اعضای هیئت داوران این دوره‌ جشن کتاب سال عاشورا بودند. این مراسم صبح روز پنج‌شنبه 22مهرماه در تهران، خانه شعر و ادبیات برگزار شد.




مطالب مرتبط

تشکیل سازمان هنرهای نمایشی؛ راهی کارآمد برای جلوگیری از زوال هنر مردمی تعزیه

تشکیل سازمان هنرهای نمایشی؛ راهی کارآمد برای جلوگیری از زوال هنر مردمی تعزیه

اسماعیل مجللی پژوهشگر تعزیه، شبیه‌خوان و پژوهشگر استان مرکزی می‌گوید تشکیلات فعلی هنرهای نمایشی در قالب اداره کل فقط می‌تواند مجموعه‌ای در حد یک استان را مدیریت کند و امکانات لازم را برای مدیریت کلان کشور ندارد درحالی‌که تعزیه در تمام استان‌ها ساری و جاری است و بیشتر از ...

|

نظرات کاربران