نگاهی به رمان «هفت خان بامداد» نوشته ندا ثابتی
روایت موقعیت ناخواسته اسبی که حرف میزند

ایران تئاتر: کتاب «هفت خان بامداد»، رمانی است درباره دو اسب که یکی از نژاد ایرانی و دیگری از نژاد عرب است. خانی که در دوره پهلوی اول است، برای شرکت در یک مسابقه اسبدوانی، این اسبها را خریده است. اما ماجرای اصلی درباره خود اسبهاست.
اسبها با هم حرف میزنند و ابتدا با هم درگیری و کشمکش دارند و به خاطر اتفاقهایی که در عمارت و تاکستان خان رخ میدهد، ارتباطشان با هم نزدیکتر میشود. آدمها در رمان سر مسائل مختلفی در ستیز هستند و در موقعیتهای مختلفی قرار میگیرند که برای هر کدامشان چالشهایی رخ میدهد.
اسبها به شکلهای گوناگونی در کنار آدمها هستند و تأثیر و تأثراتی از این اتفاقها برای آنها به وجود میآید. اما با تمام وقایع و رخدادهای کوچک و بزرگ، یکی از اسبها به عنوان کاراکتر اصلی قلمداد شده است و اسب دیگر به عنوان یک راهنما در تلاش است او را از غرور و خودنمایی دور کند.
در رمان هفت خان بامداد، بر اساس الهام و تکیه بر عرفان و فلسفه ایرانی که در ادبیات و شعرهای عرفانی و حماسی مثل عطار و فردوسی دیده میشود، به هفت مرحله سیر و سلوک و مراتب تکامل اشاره شده است. در حقیقت، آدمها در این رمان، با آنکه داستانهای خود را دارند به عنوان ابزاری هستند تا سیر و سلوک شهودی یک اسب را مهیا کنند.
بامداد، نام اسبی است که ناخواسته در موقعیتی خاص قرار گرفته ولی از یک جایی به بعد با انتخاب خود در تلاش است که از فرازهای مختلفی عبور کند تا به رسالتی که برایش مشخص شده و خود خبر ندارد، برسد.در این رمان، سعی شده که از عناصر و اجزای دراماتیک استفاده شود و فقط به روایتگری و توصیف بسنده نشود.
با نگاهی به آثار گذشته نویسنده کتاب هفت خان بامداد ندا ثابتی یک استحاله و آزمون و خطا در زمینه نگرش نویسنده به رؤیا و واقعیت است . به نحوی که در این اثر با داستانی ظاهرا فانتزی روبهرو هستیم و در این میان کشف و شهود ادبی و بازی قلم و ذهن رقم می خورد. همجنین علاقهمندان به ادبیات دنیای تازهای از یک ماجرای غیرواقعی را در قالب داستان دنبال میکنند که در نوع خود قابل تامل است. پ
یشینه ثابتی در ادبیات نمایشی نشان میدهد در این اثر قصد بازآفرینی، تکرار، قلمفرسایی و... را ندارد بلکه نگاه موشکافانهای در مورد سلسله مراتب عقیدتی خود را دنبال میکند.
کتاب هفت خان بامداد توسط انتشارات هنر پارینه به چاپ رسیده است . ندا ثابتی قبل از این کتاب، پانزده عنوان کتاب دیگر تألیفی در حوزه ادبیات نمایشی ، شامل چندین نمایشنامه و پژوهش به چاپ رسانده است. کتابهایی به نامهای وقتشه، زمانی دیگر، لحظه درنگ، روز ماندگار، ثانیه در لحظه خاکستر میشود، این چند سال اخیر، تأثیرات زمانه و...
در حال حاضر نیز دو نمایشنامه دیگر با موضوع ادواردو انیلی و اکبر رادی در انتشارات آماره و یک نمایشنامه با موضوع امام زمان در حوزه هنری تهران و یک پژوهش با موضوع روشهای شخصی نمایشنامهنویسی در انتشارات افراز در شرف چاپ دارد.