در نشست خبری بیستوهفتمین جشنواره بینالمللی همدان مطرح شد؛
حضور 70 درصدی گروههای استانی در بزرگترین رویداد تئاتر کودک
امکان تماشای مجازی آثار فراهم میشود

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 2

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 3

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 4

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 5

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 6

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 7

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 8

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 9

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 10

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 11

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 12

در نشست بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان مطرح شد؛ 13
نشست رسانهای بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان، با حضور امیر مشهدی عباس، دبیر جشنواره و مسعود ویژه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان، در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر، صبح امروز ۲۸ خردادماه برگزار شد.
به گزارش ایران تئاتر، نشست رسانهای بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان، با حضور امیر مشهدی عباس، دبیر جشنواره و مسعود ویژه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان، در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر، صبح امروز 28 خردادماه برگزار شددر ابتدای این نشست، تیزر جشنواره برای حاضران پخش شد. در ادامه مسعود ویژه، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان همدان، ضمن تقدیر و تشکر از دبیر جشنواره و همکاران ستادی این بخش، گفت: همانطور که مستحضر هستید، با توجه به شرایط کرونا، هر بار که بنا بر برگزاری جشنواره گذاشته شد، با سویه جدیدی از کرونا مواجه شدیم بنابراین زمان جشنواره چندین بار تغییر کرد. در نهایت اما با تدبیر همکاران عزیزم در دبیرخانه مرکزی و استان همدان، به این نتیجه رسیدیم که یکم تا ششم تیرماه این رویداد مهم، به میزبانی استان همدان رقم زده شود.
او ادامه داد: امروزه یکی از معیارهای مهم در عرصه آموزشوپرورش، ابزارها و روشهای نوینی است که در کشورهای پیشرفته برای ارزیابی ملاکهای کیفی و تربیتی استفاده میشود، بنابراین رویدادهای مختلف تربیتی برای کودکان و نوجوانان همواره در کنار امور آموزشی مدارس تعریف میشود. یکی از موارد بسیار مهم در این راستا نیز، جشنوارههای تخصصی در حوزه کودک و نوجوان است که خوشبختانه در کشور ما پیشینهای طولانی دارد و در عرصه نمایش و سایر هنرها نظیر سینما، شکل گرفته است.
مدیرکل ارشاد استان همدان، فرهنگ نمایش را دارای پیشینهای گسترده در این استان خواند و تصریح کرد: برخی از مورخین نظیر هرودت معتقدند که اولین بنای مدنیت در جهان، درون شهر همدان شکل گرفته است و اسناد مختلف تاریخی نیز، در این زمینه تائید کننده این موضوع هستند. درواقع سابقه چند هزارساله همدان و کشفیاتی که در آثار باستانی بهدستآمده، تائید میکند که آداب، رسوم و فرهنگ همدان یا هگمتانه آن زمان، با هنر آمیخته شده است.
ویژه تأکید کرد: در گذر زمان و پس از همراه شدن فرهنگ همدان با مذهب شریف اسلام و آیین تشیع، این هنر باشکوه، با هنرهایی که از قبل در این منطقه وجود داشت درآمیخت بنابراین در سدههای اخیر هنرهای نمایشی در همدان بهنوعی رونق چشمگیری پیدا کرد و هنرهای سنتی ایرانی نظیر تعزیه نیز در این منطقه اجرا میشود.
او درباره شکلگیری جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان در همدان، گفت: همانطور که میدانید، با شکلگیری تماشاخانهها، فعالیتهای این بخش در همدان به شکل گستردهای دنبال شد و این اتفاق با پیروزی انقلاب اسلامی رشد بیشتری نیز پیدا کرد. در همین راستا نیز تصمیم گرفته شد که رویدادی در عرصه کودک و نوجوان شکل داده شود بنابراین در اوایل دهه 70 و با تصویب وزارت ارشاد، رویدادی با عنوان جشنواره «امید» رقم خورد که در ابتدا بهصورت ملی بود اما بعدها وجهه بینالمللی پیدا کرد. خوشبختانه امروز، این جشنواره که در عرصهای وسیع و با حضور هنرمندان تراز اول نمایشی کشور در عرصه کودک و نوجوان رقم میخورد، بیست و هفتمین دوره خود را پیش رو دارد و استان همدان نیز افتخار این را دارد که شاهد برگزاری آن باشد.
9 سالن در شهرهای اطراف همدان نیز میزبان جشنواره خواهند بود
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان، از تخصیص 9 سالن در شهرهای استان همدان به این جشنواره خبر داد و گفت: یکی از تلاشهای ما در دوره بیست و هفتم این بود که بتوانیم از تمرکزگرایی عبور کنیم بنابراین برنامههای جنبی و تعدادی از اجراهای این جشنواره به سمت اطراف شهر همدان، سوق پیدا کنند تا همه کودکان استان همدان نیز، بتوانند از این رویداد بهرهمند شوند. بر همین مبنا علاوه بر 9 سالن شهر همدان، 9 سالن در شهرستانهای استان همدان، به نمایش آثار این جشنواره اختصاص پیدا کرد.
ویژه ادامه داد: افتتاحیه این جشنواره نیز روز 31 خردادماه، به شکل یک برنامه شاد پیمایی و با حضور گروههای عروسکی و نمایشی از استانهای مختلف کشور، از آرامگاه بوعلی به سمت میدان حضرت امام خمینی (ره) شروع میشود.
مشارکت 70 درصدی گروههای استانی در بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان
در ادامه جلسه امیر مشهدی عباس، دبیر بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان، از تمام گروههای نمایشی عذرخواهی کرد و گفت: از تمام گروههای نمایشی به خاطر تأخیر پیشآمده عذرخواهی میکنم زیرا میدانم سرپا نگاه داشتن یک اجرای نمایشی کار بسیار دشوار و مستلزم صرف هزینه و زمان است اما متأسفانه به دلیل شرایط کرونا و مسائل مختلف ما نیز ناگزیر به این امر شدیم زیرا امنیت و سلامت تمام شرکتکنندگان و مردم برای ما بسیار حائز اهمیت بود.
او ادامه داد: در این دوره 405 اثر به جشنواره ارسال شد اما در نهایت بهجز بخش نمایشنامه 76 اثر به مرحله نهایی راه یافت. در بخش مسابقه نمایشنامهنویسی نیز 10 اثر از بین آثار ارسالی به مرحله نهایی راه یافت و در مراسم اختتامیه برگزیدگان معرفی خواهند شد. علاوه بر این موارد، 5 اثر مهمان و 9 اثر دانشآموزی نیز در این جشنواره حضور دارند که شامل بخش غیررقابتی هستند.
دبیر بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان افزود: امسال برخلاف دورههای گذشته، حدود 70 درصد آثار جشنواره مربوط به استانها هستند و تنها 30 درصد آثار متعلق به گروههای تهران است. این امر نشان میدهد، گروههای استانی، امسال توانستند پررنگتر حضور داشته باشند که بسیار خوشحالکننده است. همچنین ما در این دوره شرکتکنندگان بسیاری از بین مخاطبین خواهیم داشت که در بخش کودکان و نوجوانان و بهعنوان شرکتکننده در جشنواره حضور دارند.
مشهدی عباس از افزوده شدن سه بخش به این دوره از جشنواره خبر داد و اظهار کرد: رویکرد اصلی جشنواره در این دوره بر اساس یک استانداردسازی قرار گرفت زیرا معتقدیم که هر جشنوارهای باید بازتاب فعالیتهای یکساله آن هنر را در کشور نشان دهد، به همین خاطر سه بخش تئاتر با اجرای کودکان و نوجوانان زیر 18 سال، فراگیر و نمایش ایرانی به جشنواره افزوده شد.
او درباره دلایل افزوده شدن بخش اجرای کودکان و نوجوانان زیر 18 سال، گفت: همانطور که میدانید، خروجی بخش دانشآموزی ما، از بین منتخبان جشنواره دانشآموزی هستند درحالیکه بسیاری از علاقهمندان و شرکتکنندگان ما افرادی هستند که در آموزشگاههای آزاد، کانونهای فرهنگی و... کار میکنند و این نمایشها امکان حضور در شاخه دانشآموزی را نداشتند، به همین خاطر بخش زیر 18 سال ایجاد شد.
امکان تماشای آثار جشنواره بر شکل آفلاین فراهم شده است
دبیر بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان ادامه داد: بخش فراگیر نیز متعلق به هنرمندانی با تواناییهای خاص است که زیرمجموعه سازمان بهزیستی شناخته میشوند و افرادی مستعد هستند.
مشهدی عباس، افزوده شدن بخش نمایش ایرانی را یک ضرورت خواند و گفت: نمایش ایرانی، دارای شاخههای متعددی است که در بخشهای بزرگسالان و در جشنواره آیینی و سنتی، به آن توجه میشود اما متأسفانه این بخش برای کودکان و نوجوانان وجود نداشت به همین خاطر بخش نمایش ایرانی نیز به جشنواره افزوده شد زیرا هم هنرمندان فعالی در این عرصه حضور دارند و هم این نوع نمایش مخاطبان خاص خود را دارد. تمام تلاش ما این بود که بتوانیم مشارکت حداکثری خانواده تئاتر کودک و نوجوان را داشته باشیم بنابراین امیدوارم که در این بخش موفق شده باشیم.
او از مستندسازی بیستوشش دوره گذشته جشنواره خبر داد و اظهار کرد: عدم مستندسازی دورههای گذشته جشنواره، یکی از خلأهای جدی در این عرصه به شمار میرود، بنابراین ما در این دوره توانستیم تمام فعالیتها و مستندات این جشنواره را در دورههای قبلی جمعآوری کنیم و بهصورت کتاب ارائه دهیم. ضمن اینکه تمام مستندات این بخش، در سایت جشنواره نیز، موجود است و امکان بهرهبرداری از آن وجود دارد.
او ضمن تشکر از ستاد برگزاری جشنواره گفت: بودجه این جشنواره بر مبنای سال 99 بسته شده بود بنابراین ما ناگزیر بودیم که با زحمات زیادی این جشنواره را برگزار کنیم اما با حمایت معاونت هنری و مدیرکل هنرهای نمایشی و مدیرکل ارشاد استان همدان و سایر دوستان توانستیم یک صرفهجویی زیاد، در این عرصه داشته باشیم البته این صرفهجویی بههیچعنوان در دستمزد هنرمندان و کمکهزینههای گروههای تئاتری لحاظ نشده است.
دبیر بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان، درباره حضور 3 اثر در بخش تئاتر ملل، بیان کرد: جابهجایی زمان برگزاری جشنواره یکی از عواملی بود که بر بخش ملل تأثیر گذاشت. در این دوره، 60 اثر نمایشی از کشورهای مختلف به جشنواره ارسال شد که از بین آنها 9 اثر خلاقانه و خوب نیز انتخاب شدند اما به دلیل جابهجاییهای زمانی بسیاری از گروهها نتوانستند در جشنواره شرکت کنند، بر همین مبنا نیز در حال حاضر 3 اثر نمایشی در بخش ملل داریم. در بخش ملل بیش از کشورها، کیفیت کارها و مباحثی ازایندست مورد توجه قرار گرفت زیرا رویکرد ما این بود که آثار خارجی موضوع خلاقیت و شکل آموزشی نمایش را داشته باشند.
مشهدی عباس از نمایش آثار جشنواره بر روی تلویزیون تئاتر ایران خبر داد و گفت: امسال به خاطر کرونا فیلم آثار صحنهای، فیلمبرداری شدند بنابراین امکان تماشای آثار این جشنواره بهصورت آفلاین و بر روی سایت تلویزیون تئاتر ایران برای علاقهمندان فراهم شده است.
برگزاری 15 کارگاه آموزشی در این دوره از جشنواره
در ادامه جلسه، مهدی حاجیان، دبیر اجرایی جشنواره در این دوره از جشنواره 146 نوبت اجرای نمایش خواهیم داشت. از 28 شهر کشور اثر نمایشی در جشنواره داریم. گفت: در این دوره از جشنواره 146 نوبت نمایش و از 28 استان کشور اجرا خواهند شد. همچنین تهران با 11 نمایش، همدان و مشهد با 7 اثر و کرج و شیراز با 4 نمایش به ترتیب بیشترین حضور را در این دوره از جشنواره دارند.
او از برگزاری 15 کارگاه در این دوره خبر داد و اظهار کرد: در بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان، 15 کارگاه توسط 5 مربی برگزار خواهند شد که یکی از آنها متعلق به استادی از کشور ایتالیا است. در کنار تمامی این مباحث نیز، یک نشست معرفی تئاتر خواهیم داشت که اطلاعات تکمیلی آن متعاقباً اعلام خواهد شد.
در بخش دوم جلسه، امیر مشهدی عباس، در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران درباره مبلغ بودجه این دوره از جشنواره گفت: مبلغ سهم اداره کل هنرهای نمایشی از بودجه بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی نمایش کودک و نوجوان، یک میلیارد و هشتصد میلیون تومان است که این مبلغ به همت انجمن هنرهای نمایشی تأمینشده است. بخش دیگری از بودجه این جشنواره که شامل سه میلیارد و دویست و بیست میلیون تومان است، نیز از سوی استان همدان تأمین خواهد شد.
او درباره مشارکتهای مالی دیگر نهادها و سازمانها در برگزاری این جشنواره، بیان کرد: به نظر میرسد که قدر این جشنواره را بسیاری از افراد نمیدانند زیرا سطح و رنکینگ این رویداد، به نحوی آبروی کشور را خریده است. مسئله اینجاست که بسیاری از مشارکتهای این بخش بهصورت مالی نبوده است البته توقع ما این است که بسیاری از ارگانها به جای جشنوارههای نیمهحرفهای، از این رویداد حمایت کنند. لازم به ذکر است که بخش دانشآموزی، با مشارکت مالی آموزشوپرورش و بخش تئاتر فراگیر با مشارکت سازمان بهزیستی برگزار خواهد شد.
دبیر بیست و هفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان، خواستار تدوین اساسنامه برای این رویداد شد و گفت: بدیهی است که تداوم مسئولیت به دبیر، این امکان را میدهد که او بتواند مشکلات دورههای قبل را از میان بردارد. امیدوارم در آینده اساسنامه و شیوهنامهای در این جشنواره داشته باشیم و شاهد بهتر شدن روند این رویداد بینالمللی باشیم.
مشهدی عباس تصریح کرد: در شرایط کرونا، بسیاری از فستیوالهای بینالمللی جشنوارههای خود را تعطیل کردند و یا با چندین ماه تأخیر، این رویدادها برگزار شدند بنابراین مشکلات کنونی تنها مختص کشور ما نبوده است.
او درباره جزئیات کارگاههای آموزشی بیان کرد: خوشبختانه امسال، در سه رده سنی، ورکشاپهایی برگزار میشود زیرا سعی داشتیم که برخلاف سالهای گذشته که کارگاههای مفیدی برگزار میشدند، شکلی هدفمند را دنبال کنیم.
مشهدی عباس خاطرنشان کرد: در این دوره از جشنواره یادبودی برای دو هنرمند فقید محمدرضا الوند و کریم اکبری مبارکه نیز برگزار خواهد شد. همچنین مریم کاظمی، مهدی فرشیدی سپهر و سعید باغبانی هنرمند همدانی نیز در اختتامیه به دلیل فعالیتهای ویژه برای تئاتر کودک و نوجوان تقدیر خواهند شد.