در حال بارگذاری ...

جشنواره؛ جایگاهی برای تبادل تجربه و ارتباط و تعامل بین هنرمندان

حسین فدایی‌حسین: جشنواره‌ها قرار است محل عرضه‌ آثاری باشند که در بازه‌ زمانی مشخصی تولید و اجرا شده‌اند و در طول برگزاری جشنواره به اجرا درمی‌آیند تا هم برآیندی از آثار تولید و اجرا شده را پیش چشم مخاطبان به تماشا بگذارند و هم عرصه‌ای باشند برای تبادل تجربه و ارتباط و تعامل بین هنرمندان.

«بیست و سومین جشنواره تئاتر استانی قم» نیز با این هدف، در روزهای ۷ تا ۱۰ آذرماه سال جاری برگزار شد و در مراسم اختتامیه از آثار و هنرمندان برگزیده تقدیر به عمل آمد. هشت اثری که در طول روزهای جشنواره اجرا شدند از تنوع در جنبه‌های مختلف برخوردار بودند.

به‌طور مثال، هنرمندان شرکت‌کننده، خانم‌ها و آقایانی از نسل‌های مختلف فعالان تئاتر را تشکیل می‌دادند؛ از نوجوانان و هنرجویان نوچهره گرفته تا پیشکسوتان استخوان خردکرده، هرچند جوانان صاحب‌تجربه دراین‌بین، بیشترین آمار را به خود اختصاص داده بودند.

نمایشنامه‌های شرکت‌کننده در جشنواره به‌جز یک عنوان، همه توسط نویسندگان بومی نوشته‌ شده بودند که این جای تقدیر و مباهات دارد. این نمایشنامه‌ها نیز از لحاظ محتوا و مضمون و همین‌طور فضا و زمان رویداد دارای تنوع بودند. از موضوع جنگ و تبعات آن گرفته تا اقتباس از آثار کلاسیک ادبیات نمایشی و از مضامین اجتماعی تا موضوعات فلسفی و یا تاریخی. از لحاظ زمان رویداد نمایشنامه‌ها، برخی آثار به مقطع زمانی خاصی اشاره داشتند و برخی فرازمانی بودند. مکان رویدادها نیز برخی رئالیستی و زمینی و برخی فرازمینی بودند.

تنوع در زبان ارتباطی (دیالوگ) بین شخصیت‌ها نیز جالب به نظر می‌رسید؛ از زبان روزمره و امروزی گرفته تا زبان رسمی و پیراسته و حتی زبان بدن و نمایش صامت. ساختار متن و شیوه‌ اجرا نیز چشم‌گیر بود. در آثار شرکت‌کننده هم شاهد نمایش‌های رئالیستی بودیم، هم فانتزی، هم سوررئال و هم رئالیسم جادویی و... تنوع در طراحی صحنه‌ها، لباس‌ها و وسایل صحنه نیز جای تأمل داشت. صحنه‌هایی که در نهایت واقع‌گرایی طراحی‌ شده بود و صحنه‌هایی که ناکجاآباد را به ذهن می‌آورد و صحنه‌هایی که دنیایی دیگر را به تصویر می‌کشید. از سوی دیگر در طراحی و ساخت صحنه‌ها گاه شاهد صحنه‌های عظیم و باشکوه بودیم و گاه صحنه‌های مینی‌مال و استیلیزه. در طراحی لباس‌ها هرچند بیشتر به انتخاب لباس بسنده شده بود اما نمایش‌هایی هم بود که لباس‌های آن به‌طور کامل طراحی و دوخته‌شده بودند.

موسیقی انتخابی و ساخته‌شده و همین‌طور موسیقی‌های ضبط‌شده و زنده نیز از تنوع در تهیه و پخش موسیقی نمایش‌ها حکایت داشت؛ و همین تنوع در گریم‌های پرکار و جزئی‌نگر یا ساده و مختصر خودنمایی می‌کرد.

این‌همه تنوع اگرچه بدون برنامه‌ریزی قبلی اتفاق افتاده بود اما از گرایش‌های مختلف و سلیقه‌های گوناگون هنرمندان به کار نمایشی حکایت می‌کرد.




مطالب مرتبط

مهلت شرکت در جشنواره «خیمه‌شب‌بازی» تمدید شد

مهلت شرکت در جشنواره «خیمه‌شب‌بازی» تمدید شد

خانه موزه خیمه‌شب‌بازی ایران به‌منظور گردهمایی و رقابت سازنده هنرمندان خیمه‌شب‌بازی و ارتقا سطح کیفی این‌گونه نمایش سنتی ایرانیف مهلت ارسال آثار به این جشنواره را تمدید کرد.

|

تازه‌ترین موضع‌گیری کاظم نظری درباره تجاوز به حریم تماشاخانه سنگلج

تازه‌ترین موضع‌گیری کاظم نظری درباره تجاوز به حریم تماشاخانه سنگلج

مدیرکل هنرهای نمایشی اعلام کرد دو وزارت‌خانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی، در جریان تخریب ساختمان کناری تماشاخانه سنگلج قرار گرفته‌اند و این موضوع حساس، به دقت و سرعت در حال پیگیری است.

|

شب‌چراغ نمایش «سلطان عمرا بمیرد» با حضور شهرام کرمی

تقدیر از هنرمندانی که نمایش ایرانی روی صحنه می‌آورند
شب‌چراغ نمایش «سلطان عمرا بمیرد» با حضور شهرام کرمی

تقدیر از هنرمندانی که نمایش ایرانی روی صحنه می‌آورند

شهرام کرمی، در مراسم شب‌چراغ «سلطان عمرا بمیرد» در تماشاخانه سنگلج، از اجرای نمایش‌های اصیل ایرانی در این سالن قدیمی، توسط هنرمندان استانی، قدردانی کرد.

|

نمایش خیابانی «لکه‌های پاک» در زنجان اجرا شد

نمایش خیابانی «لکه‌های پاک» در زنجان اجرا شد

نمایش خیابانی «لکه‌های پاک» که به ماجرای بمب‌گذاری عاشورای 73 در حرم مطهر امام رضا(ع) می‌پردازد، در روزهای ابتدایی اردیبهشت، میزبان مخاطبان زنجانی شد و در ادامه در مدرسه‌ها و دانشگاه‌های این شهر هم اجرا خواهد شد.

|

فرهاد قائمیان در نشست خبری جشنواره امام رضا(ع):

شاهد اتفاقات حیرت‌آوری در بخش روستایی و عشایری حوزه تئاتر بودیم
فرهاد قائمیان در نشست خبری جشنواره امام رضا(ع):

شاهد اتفاقات حیرت‌آوری در بخش روستایی و عشایری حوزه تئاتر بودیم

فرهاد قائمیان در نشست خبری بیست و یکمین جشنواره بین‌المللی فرهنگی هنری امام رضا (ع) گفت اعتراف می‌کنم که در بخش روستایی و عشایری که در حوزه تئاتر و سرود متمرکز بود شاهد اتفاقات حیرت‌آوری بودم که موجب شد تمام مردم روستای‌ کردر زندگی و امکنات‌شان را در اختیار هنرمندان و ...

|

اتابک نادری:

سازمان میراث فرهنگی به سنگلج کمک کند
اتابک نادری:

سازمان میراث فرهنگی به سنگلج کمک کند

اتابک نادری، مدیر سابق تماشاخانه سنگلج و مسئول پیگیری «طرح توسعه سنگلج» از تخریب ساختمان مجاور و نادیده‌گرفتن طرح توسعه این بنای ملی ابراز تاسف کرد و خواستار رسیدگی سازمان میراث فرهنگی به این موضوع شد.

|

نظرات کاربران