گفتوگو با کارگردان برگزیده جشنواره بینالمللی تئاتر سوریه
کاوه محمدزاده: هنرمندان استانها قابلیت درخشش جهانی دارند

کاوه محمدزاده، نویسنده و کارگردان نمایش «خه ونی ره ش» که برنده جایزه ویژه هیئتداوران ششمین جشنواره بینالمللی تئاتر سوریه شد، گفت توجه بیشتر و حمایت از گروههای تئاتری در شهرستانها بدون شک باعث تولید آثار بیبدیل و ارزشمندی میشود که علاوه بر ایران در سطح بینالملل هم خواهند درخشید.
به گزارش خبرنگار ایران تئاتر در آذربایجان غربی، کاوه محمدزاده از سال ۱۳۷۶ با بازی در نمایش «حکایت دخمهای بر سکو» به کارگردانی خالد حیدری فعالیت هنری خود را آغاز کرد. او در نمایشهای «شب بیست و یکم»، «همه همهمههای همه»، «مایابو»، «مدهآ»، «مسیح میگرید»، «زندانی شماره ۳»، «منالی هه تاو» و... ایفای نقش کرده و از سال ۱۳۸۲ هم با همراهی هنرمندان دیگر، گروهی را به نام «بازی» ایجاد کرد و با ساخت نمایش کودک پا به عرصه کارگردانی گذاشت.
او با همراهی اعضای گروه بازی، نمایشهایی ازجمله «خانه خرگوش»، «آی بچهها کمک کمک»، «دو خواهر»، «شیلان»، «تاقانه ئاغا یک،دو،سه»، «شاری شوو کردن»، «تیتل و بیبل»، «که ژال و شه مال» و «سیندرلا» را کارگردانی کرده است.
در هفته اول فروردین 1402 نمایش «خه ونی ره ش» به نویسندگی و کارگردانی کاوه محمدزاده در جشنواره بینالمللی تئاتر صحنهای سوریه به اجرا درآمد و موفق به کسب جایزه ویژه هیئت داوران این جشنواره شد.
کاوه محمدزاده درباره داستان «خه ونی ره ش» گفت: «در این نمایش جنایت علیه بشریت و بمباران حلبچه و سردشت توسط رژیم جنایتکار بعث عراق به نمایش درآمده است.»
این کارگردان با اشاره به مهمترین انگیزهای که باعث نگارش این نمایشنامه شده است، توضیح داد: «فاجعه حلبچه و سردشت همیشه ذهنم را به خود درگیر کرده بود و چون از نزدیک با جانبازان شیمیایی سردشت دیدار و مشکلات و وضعیت آنها را از نزدیک لمس کرده بودم، دو نمایش با نامهای «آوات» و «خه ونی ره ش» را با همین موضوع نوشتم تا بلکه توانسته باشم مظلومیت مردم و قطرهای از ظلم و جنایت صدام را با زبان نمایش به جهانیان نشان بدهم.»
نویسنده و کارگردان نمایش «خه ونی ره ش» در ارتباط با سختیهای تولید این نمایش گفت: «ما در وضعیت بسیار نامناسبی تمرین میکردیم، حتی در اوج شلوغیهای شهر کار را تعطیل نکردیم و تمرینات را بهصورت فشرده انجام میدادیم. باوجوداینکه بازیگر نقش اصلی کارم به دلیل ناآرامیهای سوریه از بازی در نقشش انصراف داد و این کار را برایم سختتر کرد و از بازیگر ذخیره استفاده کردم ولی باز کار را به مرحله ضبط نهایی رساندیم و بعد از دو مرحله بازبینی از بین ۱۱۸ اثر ارسالی نمایش«خه ونی ره ش» بهعنوان ۱۱ اثر منتخب به ششمین جشنواره راه یافت.»
محمدزاده در مورد نحوه حضور در ششمین جشنواره بینالمللی تئاتر سوریه افزود: «حضور در جشنواره به این شیوه بود که طبق فراخوان فیلم کار را به ایمیل جشنواره ارسال کردیم و بعد از ارزیابی دومرحلهای از کار برای حضور در جشنواره دعوت شد. اطلاعرسانی لحظهبهلحظه این جشنواره و مصاحبههای مختلف، در شبکههای مختلف سوری انجام میشد چیزی که در جشنوارههای داخلی کمرنگ میبینیم.»
او ادامه داد: «موضوع آثار جشنواره تئاتر سوریه آزاد بود. البته موضوعاتی که «نه به جنگ» را نشان میداد، از اولویت برخوردار بود. من هم این متن را تمرین کردم و بعد از شش ماه تحلیل و تمرین کار را برای ارائه به جشنواره ضبط کردم.»
محمدزاده در مورد سطح کیفی این رویداد تئاتری هم گفت: « با توجه به اینکه قبلا همچنین بار بهعنوان مهمان ویژه و برگزارکننده ورکشاپ از ایده تا اجرا در عراق و تونس دعوت شده و حضور پیدا کرده بودم، باید بگویم سطح کیفی کارهای جشنواره بسیار عالی بود و مورد مهمی که این جشنواره داشت این بود که برای گروههای خارجی دکور نمایش را با راهنماییهای کارگردان و طراح صحنه برای اثر آماده میکردند و دبیرخانه این جشنواره برای گروههای راهیافته از کشورهای مختلف هزینههای ایاب و ذهاب و خرید بلیت هواپیمای رفتوبرگشت را متقبل شد.»
این هنرمند در پایان افزود: «توجه بیشتر و حمایت از گروههای تئاتری در شهرستانها بدون شک باعث تولید آثار بیبدیل و ارزشمندی میشود که علاوه بر ایران در سطح بینالملل هم خواهند درخشید. از مسئولین میخواهم به گروههای شهرستانی توجه بیشتری کنند، بهای بیشتری به آنها بدهند؛ مطمئنا از دل همین بچههای شهرستانی با خلاقیت و کوششی که وجود دارد، کارها و آثار ارزشمندی تولید و اجرا خواهد شد.»