پرسش احسان جانمی، هنرمند اصفهانی:
چرا خانه تئاتر در شهرستانها شعبه ندارد؟
احسان جانمی، نمایشنامهنویس و کارگردان تئاتر اصفهان میگوید هیچکس دفاع از حقوق هنرمندان شهرستانی را بر عهده نمیگیرد و خانه تئاتر هم تنها خودش را به تهران محدود کرده و معلوم نیست فعالیت صنفیاش چه گونه است.
به گزارش ایران تئاتر، احسان جانمی، نمایشنامهنویس و کارگردان تئاتر اصفهان که سه دهه سابقه فعالیت در این زمینه دارد، نداشتن صنف را مهمترین مسئله هنرمندان نمایشی میداند.
او در اینباره میگوید: «شکی در این نیست که ما تئاتریها نیازمند یک صنف قوی هستیم. صنفی که بتواند از هنرمندان درباره مواردی چون بیمه، مالیات، رسیدگی به امور پیشکسوتان، تعیین حقوق و دستمزد مراقبت و کمک کند.»
جانمی در واکنش به این پرسش «که مگر او عضو خانه تئاتر نیست»، پاسخ میدهد: «خانه تئاتر صرفاً خانه تئاتر تهران شده است. ما سعی کردیم در اصفهان خانه تئاتر داشته باشیم که متأسفانه این اتفاق نیفتاد.»
این هنرمند میافزاید: «اگر خانه تئاتر، یک نهاد صنفی است، چرا در شهرستانها شعبه ندارد؟ اگر نمیتواند شعبه داشته باشد؛ چرا اعلام نمیکند و نمیگوید که ما تنها برای شهر تهران هستیم و مابقی شهرستانها به زندگی خود بپردازند. درواقع هیچچیز شفافی در این زمینه نیست. برای نمونه، چرا زمانی که حقوق و دستمزد و قرارداد تیپ در نظر میگرفتند، به شهرستانها توجه نکردند؟»
او ادامه میدهد: «من از ادارهکل هنرهای نمایشی هم سؤالی دارم که باید پاسخگو باشد. حقوق صنفی هنرمندان شهرستان را چه کسی باید بر عهده بگیرد؟ انجمن هنرهای نمایشی هیچکدام از مواردی را که پیشتر ذکر شد، در اساسنامه خود ندارد. موسسه برای جذب سرمایه است و به امور صنفی هنرمندان کاری ندارد، پس نمیتوان از آن انتظارات صنفی داشت. در این میان حقوق صنفی هنرمندان چه سرنوشتی خواهد داشت؟»
جانمی با اشاره به کمکهزینه اعلامی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به خانه تئاتر میگوید: «آقای محمود سالاری اعلام کردند که مبلغی را بهعنوان کمکهزینه به حساب خانه تئاتر واریز کردهاند. سرنوشت این پول چیست؟ هنرمندان شهرستان کجای دریافت این کمکهزینه بودهاند؟ ما هنرمندان شهرستان کرونازده نبودیم یا دچار مشکلات اقتصادی نشدیم؟ تئاتر شهرستان با تعطیلی سالنهای نمایشی مواجه نبود؟ ما حقی از ساختمان خانه تئاتر نداریم. اگر خانه تئاتر به معاونت هنری وابسته است، معاونت هنری تکلیف بودجهای را که به آن داده است، مشخص کند و اگر مستقل است، چرا معاونت هنری کمکهزینه پرداخت کرده و خانه تئاتر هم پذیرفته است؟ اینها مواردی است که پاسخشان گنگ است و خانه تئاتر و حتی ادارهکل هنرهای نمایشی بهعنوان نهاد بالادستی باید پاسخگوی آنها باشند.»
این کارگردان میافزاید: «تکلیف استقلال خانه تئاتر باید مشخص شود. من به دنبال تأسیس خانه تئاتر در اصفهان بودهام و به همین دلیل با جزئیات خانه تئاتر آشنایی دارم وگرنه دیگر هنرمندان اصلاً شناختی نسبت به حقوق خود در این زمینه ندارند.»
احسان جانمی در پایان با اشاره به اینکه بسیاری از هنرمندان، خانه تئاتر را نمیشناسند، میگوید: «خانه تئاتر باید تکلیف خود را روشن کند؛ اینکه آیا این خانه، یک موسسه مردمنهاد است یا یک موسسه خصوصی؟ آیا موسسهای حامی تمام تئاتریهاست یا یک عده خاص؟ خانه تئاتر نمیتواند از طرف همه تئاتریها حرف بزند تا زمانی که حدود خود را مشخص نکرده باشد. اگر مدیران این خانه خود را نماینده تئاتریها میدانند، این نمایندگی را چه کسی به آنها داده است. ضرورت دارد هر چه زودتر به این موضوعات رسیدگی شود.»