گفتوگو با بازیگر و کارگردان «کابوسهای آنکه نمیمیرد»
نادر فلاح: مردم تشنه دیدن روایت زندگی شخصیتهای ماندگار هستند

نادر فلاح، بازیگر، تهیهکننده و کارگردان نمایش «کابوسهای آنکه نمیمیرد» گفت مردم ما تشنه دیدن روایت زندگی شخصیتهای ارزشمند و ماندگار تاریخ ادبی، فرهنگی، هنری و سیاسی ایران هستند. شخصیتهایی که میتوان از زندگی آنها آثار نمایشی ماندگاری تولید کرد.
به گزارش ایران تئاتر، نمایش «کابوسهای آنکه نمیمیرد» به نویسندگی امیرحسین طاهری با تهیهکنندگی، کارگردانی و بازی نادر فلاح پیشازاین از بیستوهشتم فروردین تا دوم تیرماه در سالن اصلی مولوی روی صحنه رفت و پسازآن از بیستوپنجم تیر تا بیستودوم شهریور با تمدیدهای مکرر همچنان در سالن یک پردیس تئاتر شهرزاد میزبان مخاطبان است.
نادر فلاح درباره این اثر گفت: «نمایش «کابوسهای آنکه نمیمیرد» در واقع به مرور و واکاوی برههای مهم از زندگی سیاسی و فرهنگی علیاکبر دهخدا، ادیب، لغتشناس، سیاستمدار و شاعر ایرانی میپردازد.»
او ادامه داد: «بخش سیاسی زندگی دهخدا به دوران محمدعلیشاه قاجار تا سلطنت رضاخان پهلوی بازمیگردد و نیز زمانی که او به حمایت از مصدق برخاست. بخش فرهنگی زندگی او نیز به تلاش چهلسالهاش برای جمعآوری لغات زبان فارسی و نگارش دیگر آثارش.»
این بازیگر گفت: «تا زمانی که این نمایشنامه را نخوانده بودم، نمیدانستم که علیاکبر دهخدا اینقدر زندگی پرفرازونشیبی داشته است. ما هر زمان از این شخصیت صحبت میکنیم فقط به یاد «لغتنامه دهخدا» یا مجموعه مقالات «چرند و پرند» یا «امثالوحکم» میافتیم.»
فلاح ادامه داد: «اما این شخصیت بزرگ زندگی بسیار قابلتأملی از لحاظ سیاسی و فرهنگی داشته است که من با این نمایشنامه با بخشی از زندگی او آشنا شدم که برایم جذاب شد و شروع به کار کردم.»
او با بیان اینکه تاریخ ادبی، فرهنگی، هنری و سیاسی ایران پر از انسانهای ارزشمندی است که میتوان از زندگی آنها آثار نمایشی ماندگاری تولید کرد، توضیح داد: «استقبال مردم از زندگی علیاکبر دهخدا و دیگر چهرههایی که تاکنون در قالب نمایش به آنها پرداخته شده است، نشان میدهد که مردم ما تشنه دیدن روایت زندگی شخصیتهایی هستند که برای اعتلای این کشور در هر بخشی تلاش کردهاند.»
این هنرمند با اشاره به اینکه متن این نمایشنامه نوشته امیرحسین طاهری یکی از نویسندگان شهرستان سیرجان است، افزود: «ازآنجاکه من اهل کرمان هستم، پیشازاین با قلم امیرحسین طاهری آشنایی داشتم و میدانستم که این نمایشنامه تحت عنوان «در آستانه» توسط انتشارات نمایش اداره کل هنرهای نمایشی به چاپ رسیده بود. ما پتانسیلهای زیادی در شهرستانهای کشور داریم که شاید به دلیل عدم شناخت خیلی نمیتوانیم از هنر آنها بهره ببریم.»
او ادامه داد: «خوشبختانه اداره کل هنرهای نمایشی با چاپ این اثر نمایشی نشان داده است که نویسندگان و هنرمندان توانای کشور را میشناسد. با آنها در ارتباط است و تنها به هنرمندان تهران توجه ندارد. چاپ این اثر نشان از حمایت این اداره کل از آثار برجسته هنرمندان در سراسر کشور دارد که از این بابت از آنها بسیار ممنونم.»
این بازیگر و کارگردان تئاتر توضیح داد: «با وجود حمایتی که اداره کل هنرهای نمایشی در امر چاپ این نمایشنامه از هنرمندان شهرستان داشته است اما در طول این بازه زمانی که ما در سالنهای مولوی و شهرزاد روی صحنه هستیم، هیچ عزیزی بهطور رسمی از طرف این اداره یا انجمن هنرهای نمایشی و حتی خانه تئاتر برای دیدن کار ما حضور پیدا نکرده است و این برای من جای تعجب دارد.»
فلاح در پایان سخنانش گفت: «به نظر میرسد گویی مدیران سالنهای دولتی روی خوش به هر تئاتری نشان نمیدهند. من بارها مدیران این سالنها را برای تماشای نمایش دعوت کردهام و همچنان امیدوارم تا شاهد حضور آنها باشم؛ البته شاید برای خودشان تعریفی از تئاتر دارند که کار ما در آن تعریف نمیگنجد ولی اگر همراهی از سوی سالنهای دولتی ببینم، دوست دارم تا در یکی از سالنهای تئاتر شهر نیز کاری روی صحنه ببرم.»
گفتوگو: نگار امیری