کارگردان «حواستون به پیرزنهایی که از تنهایی پوسیدهان باشه» مطرح کرد
انسانکشی در بستر یک کمدی سیاه

امیرارسلان خالویی: انسانکشی در بستر یک کمدی سیاه 2

امیرارسلان خالویی: انسانکشی در بستر یک کمدی سیاه 3
امیرارسلان خالویی، کارگردان «حواستون به پیرزنهایی که از تنهایی پوسیدهان باشه» را اثری فارغ از تکرار با تکیه بر مضامینی همچون انسانکشی، نسلکشی و آسیبهای اجتماعی دانست که به سراغ دغدغههای انسان معاصر رفته و اعتراض خود را در بستر کمدی سیاه به شکلی مدرن به نمایش میگذارد.
به گزارش ایرانتئاتر، نمایش «حواستون به پیرزنهایی که از تنهایی پوسیدهان باشه» نوشته ماتئی ویسنییک، مترجم محمد تمدنی با طراحی و کارگردانی امیرارسلان خالویی از ششم الی بیستوپنجم دی ساعت 20:30 در تئاتر هامون روی صحنه خواهد رفت.
امیرارسلان خالویی درباره این اثر گفت: «این نمایش، روایتی ابزورد در فضایی مدرن است که تم اصلیاش به جنگ و آثار پس از آن اشاره دارد. درواقع به زندگی آدمهایی میپردازد که در برهه زمانی جنگ و در موقعیتهای مختلف به زندگیشان ادامه میدهند.»
او با اشاره به ساختار نمایشنامه تاکید کرد: «این متن در ساختاری اپیزودی و در 2 فصل و 9 قصه نوشته شده است. چهار قصه اول با همان موضوع جنگ و پنج قصه دیگر با محتوایی اجتماعیتر درباره تاثیرات آن بر انسانهاست که به ارتباط بین ظالم و مظلوم اشاره دارد.»
این هنرمند توضیح داد: «نویسنده در تمامی نمایشنامههای خود به انتقاد از تاریخچه کمونیست و دورانی که در آن زندگی کرده است، میپردازد. او با شرایطی روبهرو شده است که راه فراری برای خود پیدا کرده و محدودیتها او را به بنبستی رسانده که ادامه فعالیت برایش سخت میشود. شرایطی که او تجربه کرده در بسیاری از کشورها همچنان ادامه دارد و روند زندگی را برای ساکنانش مختل کرده است.»
او افزود: «معناباختگی زندگی انسان مدرن پس از وقوع جنگ در این اثر به خوبی به نمایش گذاشته شده است. در این اثر مواردی چون آموزش تکدیگری، دخالت در زندگی یکدیگر، انتظار آدمها برای رسیدن به حداقلترین خواستههایشان، تاثیر ایدئولوژی بر ذهنیت و رفتار انسانها، انسانکشی، نسلکشی، گذشتن از مرزها، آسیبهای اجتماعی به واسطه قصههای متفاوت مورد توجه قرار میگیرد.»
این هنرمند ضمن بیان این موضوع که «حواستون به پیرزنهایی که از تنهایی پوسیدهان باشه» برای نخستین بار روی صحنه تئاتر ایران میرود، گفت: «من زیاد با تکرار موافق نیستم و همواره به دنبال چیزی هستم که زاویه دیدی متفاوت از آن را به مخاطب ارائه دهم. ما نمایشهای زیادی با این مضمون داریم اما برای آگاهی بیشتر در تلاش هستیم تا روایتها و شیوههای جدیدی را مورد استفاده قرار داده و با رویکرد جدید به گفتوگو با مخاطبان بپردازیم.»
او ادامه داد: «به نظر من این نویسنده بسیار خلاقانه و شاعرانه به سراغ قصههایی که مخاطب هر روز با آنها درگیر است، میرود و دست بازیگر و کارگردان را با توضیح صحنه نمیبندد. درواقع میتوان این متن را در قالبها و شیوههای متفاوت اجرا کرد و این از شاخصههای مهمی است که هر متنی از آن برخوردار نیست.»
این هنرمند توضیح داد: «این متن با رویکردی جدید و فارغ از تکرار به سراغ دغدغههای انسان معاصر میرود و اعتراض خود را در بستر کمدی سیاه به شکلی مدرن به نمایش میگذارد.»
خالویی گفت: «ما در شیوه اجرایی اپیزودها را با هم تلفیق کرده و بهواسطه فضاسازی به کمک طراحی نور، صحنه و موسیقی بستر صحنه های متفاوت را فراهم کردهایم. در واقع به سمتی از رئالیسم رفتهایم که تلاشی در نمایشی کردن قصهها ندارد و در شیوه اجرایی به سمت مدرنیسم گام میدارد.»
او ادامه داد: «مخاطب با شخصیتها همذاتپنداری خواهد داشت و در پایان با فکر و ایدهای از سالن خارج میشود که مدتها او را درگیر خواهد کرد. ما تمامی گروههای سنی را در این نمایش مدنظر قرار دادیم. ما با اضافه کردن دو بازیگر خردسال در شیوه اجرایی به تماشاگران کودک نیز توجه کردیم.»
امیرارسلان خالویی در پایان با اشاره به مدت زمانه یکساله تمرین این اثر گفت: «ما بهواسطه شرایط مختلف ازجمله عدم همکاری سالنها برای گرفتن نوبت اجرا، روی صحنه رفتن کارمان به تعویق افتاد که همین موضوع باعث شد تا بیشتر روی تمرین تمرکز داشته و کیفیت کار را بالا ببریم.»
بلیتفروشی نمایش «حواستون به پیرزنهایی که از تنهایی پوسیدهان باشه» که پوستر آن نیز به تازگی رونمایی شده است، هم اکنون در سایت تیوال درحال انجام است.
گفتوگو: نگار امیری