گفتوگو با کارگردان حاضر در بخش مسابقه تئاتر ایران جشنواره فجر42
رضا حسینی: در«مرغ سحر» به شخصیت آزادیخواه ملکالشعرای بهار پرداختهایم

رضا حسینی: در«مرغ سحر» بر شخصیت آزادیخواه ملکالشعرای بهار تاکید شده است 2

مرغ سحر

مرغ سحر

مرغ سحر

مرغ سحر
رضا حسینی، کارگردان نمایش «مرغ سحر» از جمله آثار حاضر در بخش مسابقه تئاتر ایران و هویت ملی چهلودومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر میگوید در این اثر بیش از هر چیز بر وجه ملی-میهنی و آزادیخواهانه شخصیت ملکالشعرای بهار تاکید شده است.
به گزارش ایران تئاتر، «مرغ سحر» به نویسندگی آرش خیرآبادی و کارگردانی رضا حسینی از مشهد، یکی از ۱۲ اثری است که از طریق ورود به بخش مرور به مسابقه تئاتر ایران چهلودومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با حضور ۳۴ نمایش راه یافته است. این نمایش که روز چهارشنبه چهارم بهمنماه در دو نوبت ۱۸ و 20:30 در تالار چهارسوی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه رفته است، علاوه بر بخش مسابقه تئاتر ایران در بخش هویت ملی هم حاضر است.
رضا حسینی، کارگردان «مرغ سحر» با اشاره به اینکه این نمایش زندگی و مبارزات شاعر توانمند خراسانی، ملکالشعرای بهار را روایت میکند، هدف از اجرای آن را ادای دینی به ساحت ملکالشعرای بهار و آشنایی مردم بهویژه نسل جوان با یکی از مفاخر بزرگ ادبی خراسان و ایران میداند.
او که پیشتر «مرغ سحر» را طی ۳۰ شب اجرا در سالن نوری حوزه هنری مشهد روی صحنه برده، در پاسخ به اینکه در این اثر نمایشی بیشتر بر کدام یک از مقاطع یا نقاط عطف زندگی ملکالشعرای بهار تاکید کرده است، گفت: «آنچه عموما از ملکالشعرای بهار میدانیم وجه شاعرانگی اوست که شامل دیوان اشعار و مجموعههای شعر چاپ شده از او میشود، اما آنچه برای ما در این نمایش در مورد این هنرمند و ادیب بزرگ اهمیت داشت، این بود که او پرورده انقلاب مشروطیت است. درواقع تصویری که ما از بهار در نمایشمان نشان میدهیم شاعری وطنپرست و مشروطهخواه است و وجه ملی-میهنی و آزادیخواهانه او بیش از هر چیز دیگری در نمایش ما متجلی است.»
حسینی با بیان نقلقولی از عبدالحسین زرینکوب درباره ملکالشعرا بهار، ادامه داد: «شاهد مثال آنچه ما از ملکالشعرای بهار در نمایشمان به تصویر کشیدهایم، نقلقولی از عبدالحسین زرینکوب است که از شعر بهار بهعنوان شعری کمنظیر در ستایش آزادی نامبرده و او را شاعری چیرهدست در این حوزه معرفی کرده بود. این نکتهای است که به نظر من کمتر در مورد بهار بر آن انگشت گذاشته شده است و برای همین ما بر آن متمرکز شدهایم. پس ضمن حفظ وجه شاعرانگی بهار، وجه آزادیخواهی، وطنپرستی و میهندوستی او نکتهای است که نشاندادنش در اثرمان برایم اهمیت داشت.»
کارگردان نمایش «مرغ سحر» که برای اجرای این اثر نمایشی گروهی ۳۷ نفره متشکل از بازیگران و گروه کر را روی صحنه نمایش خود فرستاده است، در مورد شیوه اجرایی اثرش هم توضیح داد: «من به عنوان کارگردان، نه آنکه به مشخص کردن شیوه اجرایی پایبند نباشم اما بیش از آن از هر شیوهای که به کار اجرای اثرم بیاید بهره میگیرم و برداشت را بر عهده مخاطب میگذارم. درنتیجه چندان در جستوجوی نامگذاری برنمیآیم و آنچه برایم اهمیت بیشتری دارد، شیوهای است که برای ارتباطگیری با اثر به یاری مخاطب بیاید.»
مسابقه تئاتر ایران چهلودومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با حضور ۳۴ اثر که نمایش «مرغ سحر» نیز یکی از آثار حاضر در آن است، شامل نمایشهایی راهیافته از طریق بخش مرور، تازهها و برگزیده مناطق است.
چهلودومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با ریاست کاظم نظری و دبیری مهدی حامدسقایان، از ۲۷ دی تا ۱۲ بهمن ۱۴۰۲ در تهران در حال برگزاری است.