در حال بارگذاری ...
...

گزارشی از روز افتتاح سایت نمایش خلاق

اولین سایت تخصصی نمایش آموزشی در ایران به آدرس creativedrama.ir.com روز دوشنبه ۲۳ خرداد ماه ۱۳۸۴ افتتاح شد. این سایت که به موضوع تخصصی”نمایش خلاق” اختصاص دارد توسط واحد هنر جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران دایر شده است.

آذر اسدی:
اولین سایت تخصصی نمایش آموزشی در ایران به آدرس creativedrama-ir.com روز دوشنبه 23 خرداد ماه 1384 افتتاح شد.
این سایت که به موضوع تخصصی”نمایش خلاق” اختصاص دارد توسط واحد هنر جهاد دانشگاهی دانشگاه هنر دایر شده است. در ابتدای جلسه مطبوعاتی که برای معرفی و افتتاح سایت در مرکز جهاد دانشگاهی برگزار شد، فاطمه بهرامی رئیس واحد هنر جهاد دانشگاهی و مدیر مسئول سایت درباره فعالیت‌های این مرکز درباره بحث نمایش خلاق در مدارس گفت:«طرح پژوهش نمایش خلاق در مدارس با همت جهاد دانشگاهی واحد هنر و همکاری آموزش و پرورش شهرستان‌های تهران دو سال است که اجرا می‌شود.»
بهرامی در ادامه افزود:«در این شیوه آموزشی معلم با استفاده از فنون هنر نمایش و بازی، آموزش درس‌ها را برای دانش‌آموزان جذاب، آسان و قابل فهم می‌کند. همچنین در این شیوه کودکان به گونه‌ای خودجوش، تا پیش از ورود به مدرسه مسائل پیرامون را برای خود شیرین و فهمیدنی می‌کنند.»
رئیس واحد هنر جهاد دانشگاهی در خصوص فعالیت‌های دو ساله مرکز اضافه کرد:«این طرح از طرف مرکز جهاد دانشگاهی تدوین شد، سپس از آموزش و پرورش خواستیم تا برای اجرای این طراح با همکاری کند فاز اول طرح در شهریور 1382 انجام شد که در آن چهل نفر از معلمان ابتدایی در دوره‌ای آموزشی با نمایش خلاق آشنا شدند. در فاز دوم آموزش نیز که در شهریور 1383 انجام شد، 160معلم دیگر نیز در زمینه نمایش خلاق آموزش دیدند.»
رواج نمایش خلاق
سخنران بعدی این جلسه مسلم قاسمی است، وی از استادانی است که سال‌های زیادی برای آموزش و رواج نمایش خلاق‌ تلاش کرده است.
قاسمی درباره استفاده از شیوه نمایش خلاق در مدارس گفت:«متاسفانه در آموزش و پرورش ما به جای استفاده از این عنصر در آموزش آن را سرکوب می‌کنیم. قبل از انقلاب دوران شکوفایی برای تئاتر کودک بود و در کانون پرورش فکری فعالیت‌های زیادی در جهت ترویج این هنرمند. اما بعد از انقلاب افراد به مقابله و نفی این شیوه برای آموزش پرداختند.»
وی در ادامه افزود:«این مقابله با تئاتر برای آموزش این قدر دامنه وسیعی داشت که در سال 68 بخش نامه‌ای تدوین شد که در آن تنها خط و نقاشی به عنوان هنری که باید بچه‌ها در مدارس آموزش بگیرند، پذیرفته شد. تلاش‌های ما نیز برای روشن کردن افراد که تئاتر نیز یکی از شیوه‌هایی است که با آن می‌توان به کودکان آموزش داد، بی‌نتیجه ماند.»
نویسنده کتاب”دومی‌ها و سومی‌ها” که نمایش‌نامه‌ای بر اساس موضوعات درسی کلاس‌های دوم و سوم دبستان است درباره نتیجه‌های استفاده از نمایش خلاق در یادگیری دانش‌آموزان گفت:«استفاده از این شیوه باعث می‌شود بچه‌ها جسارت حرف زدن پیدا کنند. از طریق این شیوه می‌توان به کودکان وظیفه‌های اجتماعی، کمک‌های اولیه، جشن‌ها و دیگر مواردی که آن‌ها در جامعه با آن برخورد می‌کنند آموزش داد. آن چه دیدنی است به یاد کودکان می‌ماند نه آن چه شنیدنی است. دوامی از معلمانی است که در دوره‌های آموزشی، نمایش خلاق شرکت کرده است.»
وی درباره تاثیر استفاده از این شیوه در میان شاگردانش گفت:«من 14 سال است که معلم هستم. اما در این دو سالی که با شیوه نمایش خلاق موضوعات درسی را به دانش‌آموزان آموزش می‌دهم تاثیر خیلی زیادی در روحیه و سرعت یادگیری آن ما داشته است.»
بعد از سخنان کوتاه این معلم محمد ناصری، مدیر کل برنامه‌ریزی و پژوهش جهاد دانشگاهی با یک کلیک رسماً این سایت آموزشی را افتتاح کرد.
پایگاه خوب
حسن بیانلو، سردبیر سایت نمایش خلاق، سخنران بعدی مراسم بود. بیانلو درباره روند شکل‌گیری این سایت گفت:«دو سال است که فعالیت‌های فشرده‌ای درباره آموزش نمایش خلاق در مدارس انجام می‌شود در طول انجام این طرح متوجه شدیم که بسیاری از معلمان با موضوع آموزش از طریق نمایش خلاق آشنا نیستند. معلمانی نیز که با این موضوع درگیر بودند سوال‌هایی برایشان پیش می‌آمد که گاهی برایشان فرصتی پیش نمی‌آمده تا جواب سوالاتشان را بگیرند. این سایت پایگاه خوبی برای معرفی این فعالیت و پاسخ‌گویی به مراجعان را فراهم می‌آورد.
خبر، گزارش، گفت‌وگو، بازی‌های نمایشی، جستارها، بانک اطلاعات، ویژه‌نامه، تالار گفت‌وشنود و پیوندهای مفید، 9 بخشی است که برای پوشش فعالیت‌های نمایش خلاق پیش‌بینی کرده‌ایم.»
بیانلو با اعلام این تقسیم بندی توضیح داد:«همه بخش‌های سایت غیر از بخش ویژه‌نامه و قسمتی از بانک اطلاعات راه‌اندازی شده‌اند.»
در قسمت درباره ما در سایت نمایش خلاق آمده است: با اجرای طرح نمایش خلاق در شماری از مدارس، ضرورت ایجاد پایگاهی اینترنتی که به شکل تخصصی به نمایش آموزش بپردازد، احساس شد. این اولین پایگاه ویژه”نمایش خلاق” در ایران است و با هدف ترویج و شناساندن اهمیت نمایش آموزشی در مدارس، علمی کردن این مبحث و روشن ساختن تعاریف و روش‌های آن، انعکاس فعالیت‌های معلمان و محققان این حوزه و فراهم کردن برخی از نیازهای معلمان نمایش خلاق در کلاس‌های درس ایجاد شده است. این پایگاه از تمام اخبار، مقالات و مطالب مرتبط، برای انعکاس در پایگاه استقبال می‌کند.»
فاطمه بهرامی، رئیس جهاد دانشگاهی واحد هنر به عنوان مدیر مسئول و حسن بیانلو، پژوهشگر جهاد دانشگاهی واحد هنر در سمت سردبیر در این سایت فعالیت می‌کنند. همچنین تمام حقوق این پایگاه متعلق به جهاد دانشگاهی واحد هنر است.
یکی از بخش‌هایی که در سایت مورد توجه قرار می‌گیرد”بانک اطلاعات” است. قرار است در این بانک اطلاعات تمام کتاب‌ها، مقالات و پایان‌نامه‌هایی که درباره نمایش خلاق نوشته شده‌اند، نمایش داده شود. البته اکنون تنها بخش کتاب آن با معرفی هشت عنوان کتاب نمایش و فهرست آن‌ها آماده است. در بخش‌های خبر، گزارش و گفت‌وگو، مطالبی مرتبط با موضوع”نمایش خلاق” گذاشته می‌شود. بخش‌ بازی‌های نمایشی به دو قسمت بازی‌های ایرانی و بازی‌های خارجی تقسیم می‌شود که در آن‌ها بازی‌های این دو حوزه که از آن‌ها در جهت آموزش کمک گرفته می‌شود، معرفی شده‌اند. در بخش جستارها یا مقالات از نوشته‌هایی درباره تعریف نمایش خلاق، اصطلاحات، لزوم استفاده از آن و دیگر مسائل پایه‌ای این هنر استفاده می‌شود.
آخرین بخش این سایت”پیوندهای مفید” است که در آن به سایت‌هایی مانند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، سایت شورای کتاب، بچه‌های ایران، وزارت آموزش و پرورش، amergin ، IDEA ، childdrama و... لینک داده شده است.