تا زمانی که هنر تنها محدود به متخصصان است نه توده جامعه مشکلات موجود حل نمیشود

رحیم عبدالرحیمزاده: نشست معاونت امور هنری با هنرمندان عرصه نمایش، موسیقی و تجسمی شب گذشته ـ ۲۲ اسفندماه ـ با حضور "حمید شاهآبادی" معاونت امور هنری، "حسین پارسایی" رییس مرکز هنرهای نمایشی و مدیران کل تجسمی ـ موسیقی و آموزش و جمع زیادی از هنرمندان هر سه حوزه در تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش سایت ایران تئاتر، این نشست با برنامه نوروزخوانی آغاز شد و پس از آن "علاء قاسمی" به اجرای تعزیه پرداخت. در ادامه "محمد سریر" مدیر عامل خانه موسیقی به ارائه توضیحاتی درباره مشکلات این عرصه پرداخت.
سپس "ایرج راد" از اعضای خانه تئاتر به ارائه سخنانی کوتاه پرداخت و گفت: «همواره امیدمان بر آن است که مسئولان فرهنگی و هنری بتوانند قدری از مشکلات را حل کند. بسیار آمدند و همواره تلاش کردند، ولی متأسفانه نمیدانیم چرا اتفاقی نمیافتد.»
وی افزود: «در تئاتر سفرهای گسترده است برای 200 تا 300 نفر؛ اما 3 تا 4 هزار نفر بر سر آن نشستهاند و این خود باعث بروز مشکلاتی میشود و بسیاری از هنرمندان را نسبت به هم بدبین میکند.»
مدیرعامل خانه تئاتر در ادامه تصریح کرد: «جایگاه هنرمندان ما به عنوان حرفهای، آماتور و دانشجو مشخص نیست و سالنها تعریف نشدهاند. دانشکدههای تئاتری هر سال 700 خروجی دارند؛ اما آیا میتوان امکان ایجاد کار برای این فارغالتحصیلان فراهم کرد.»
راد در پایان گفت: «اما باز هم با امیدواری آمدیم تا مشکلات را در حد امکان از پیش رو برداریم.»
در ادامه "محمدعلی رجبی" به عنوان نماینده هنرهای تجسمی به بحث درباره مسائل این حوزه پرداخت و بخش دیگر برنامه اجرای قطعاتی توسط گروه آوازی تهران بود که با استقبال حضار مواجه شد.
پایان بخش این برنامه سخنان "حمید شاهآبادی" معاون هنری وزارت ارشاد بود.
وی در ابتدای سخنانش ضمن تبریک سال جدید گفت: «ما هماکنون وارد دهه پیشرفت و عدالت شدهایم و هنر میتواند سهم مهمی در این دهه داشته باشد؛ اما این امر مستلزم این است که برنامهها و چشمانداز روشنی برای آن داشته باشیم.»
شاهآبادی در ادامه افزود: «هنرمندان از کمبود امکانات مینالند و مسئولان هم با مشکلات فراوانی به لحاظ تأمین اعتبار مواجه هستند؛ اما سوال این است که آیا دولت تنها نقش حمایتی دارد؟»
وی در ادامه تصریح کرد: «ما مستحق بهترینها هستیم. ریشه هنر ما از یکسو در آداب و سنن کهن ما است و از سوی دیگر با آموزههای اسلامی در هم آمیخته است. امتزاج و ترکیب این دو عنصر برای ما ضروری است.»
وی افزود: «هنرمندان پیشگامان دهه پیشرفت و عدالت هستند و آثار هنری زیبا و اصیل، کوششی برای تحقق عدالت است و از همین رو تمام دست اندرکاران کشور خود را متعهد به پیشرفت هنر میدانند.»
شاهآبادی در ادامه به راهکارهای تحقق پیشرفت و عدالت اشاره کرد و گفت: «نخستین گام آن است که قدردان کسانی باشیم که تاکنون هنر کشور را مدیریت کردهاند.»
وی با تأکید بر ضرورت برنامهریزی برای آینده افزود: «باید چتر خود را گسترده کرده و سعه صدر داشته باشیم. به تمام نگاهها و تلاشها توجه و تمامی سلیقهها را حمایت کنیم.»
وی همچنین تصریح کرد: «بررسی و واکاوی شکستهای گذشته از ضرورتها است و این تنها با کار پژوهشی میسر است.»
شاهآبادی همچنین اضافه کرد: «اگر فقط به بودجه بپردازیم دچار یک دور باطل شدهایم. بودجه دغدغه مهمی است؛ اما کسب بودجه یک امر دو سویه است؛ چرا که مدیران باید رابطه نزدیکی با هنر پیدا کنند.»
معاونت هنری وزارت ارشاد با تأکید بر توجه هنرمندان به جامعه گفت: «تا زمانی که هنر ما محدود به متخصصان است و نه توده جامعه، این مشکلات باقی میماند. باید در نظام یارانههای هنر تغییر ایجاد شود. یارانهها هماکنون تنها به تولیدات و جشنوارهها اختصاص دارد؛ اما باید حوزه سومی تحت عنوان معرفی به جامعه برای این نظام یارانهای ایجاد کرد.»
وی افزود: «باید به جای پرداخت مستقیم به دنبال حمایت غیر مستقیم باشیم.»
شاهآبادی همچنین با اشاره به استعدادهای هنری در شهرستانها گفت: «ظرفیتهای بسیاری در شهرستانها وجود دارد و یکی از محوریترین برنامههای ما توجه به شهرستانها است.»
وی در پایان با اشاره به وضعیت تئاتر، بر ساماندهی گروههای تئاتری تأکید کرد.
در حاشیه
ـ اجرای این برنامه را علیرضا غفاری بر عهده داشت.
ـ هنرمندان شناخته شده هر سه حوزه نمایش، موسیقی و تجسمی در این مراسم حاضر بودند.
ـ از جمله هنرمندان حوزه تئاتر که در مراسم حضور داشتند میتوان به فرشید ابراهیمیان، بهروز بقایی، محمدرضا خاکی، اسماعیل خلج، بهرام شاه محمدلو، سیاوش تهمورث، هادی مرزبان، علی پویان، مریم معترف، هما جدیکار، شهرام کرمی، مهدی مکاری، رحمت امینی، منیژه محامدی، پری صابری، اردشیر صالحپور، کمال الدین شفیعی، سید جواد هاشمی، کاظم هژیر آزاد، محمدحسین ناصر بخت و عظیم موسوی اشاره کرد.