در حال بارگذاری ...
...

گزارشی از برنامه ”شب منتقدان” خانه تئاتر

گزارشی از برنامه ”شب منتقدان” خانه تئاتر

هفته بزرگداشت روز جهانی تئاتر با برگزاری "شب منتقدان" انجمن منتقدان و نویسندگان خانه تئاتر به کار خود پایان داد.

به گزارش سایت ایران تئاتر، در این برنامه که روز چهارشنبه 15 اردیبهشت‌ماه در تالار بتهوون خانه هنرمندان ایران برگزار شد، محمدرسول صادقی نایب رئیس انجمن منتقدان و نویسندگان تئاتر ایران با تبریک روز جهانی تئاتر و روز آزادی مطبوعات اظهار امیدواری کرد که روزی در ایران روز ملی تئاتر را جشن بگیریم.
در بخش دیگری از این برنامه کتاب «ده سال خانه تئاتر» با حضور ایرج راد ـ مدیر عامل خانه تئاترـ ، حمید مظفری و منوچهر اکبرلو رونمایی شد.
ایرج راد با ابراز خرسندی از انتشار کتاب گفت: از مدت‌ها پیش به دنبال انجام کار مهم بودیم و بهترین زمان ممکن برای انتشار این کتاب ده سال بعد از فعالیت خانه تئاتر بود.
او با تقدیر از تلاش‌های حمید مظفری و منوچهر اکبرلو برای گرد‌آوری این کتاب افزود: نمی‌توان همه مسائل را در یک کتاب جای داد، اما به هرحال تا حدود زیادی مسائل مربوط به خانه تئاتر دراین کتاب گنجانده شده است مهم‌ترین بحث در انتشار این کتاب سند‌بودن این کتاب است و بدین ترتیب این کتاب ماندگار خواهد بود و می‌تواند منبع بسیار خوبی برای تجربه‌های آینده‌ی ما باشد.
سپس حمید مظفری از بانیان شکل‌گیری این کتاب با تاکید بر لزوم شناختن تاریخ در هر دوره‌ای افزود: برخی شایعات نادرست درباره‌ی خانه تئاتر وجود داشت که خواندن این کتاب ما را در شناخت واقعی خانه تئاتر کمک می‌کند.
به اعتقاد او ویژگی این کتاب این است که گاه‌شماری سرد و خشک نیست بلکه نیمه‌دراماتیک و جذاب است.
مظفری برضرورت شکل‌گیری اداره‌ای برای نشریات خانه تئاتر تاکید کرد و افزود: خانه تئاتر هنوز هم باید استراتژی آموزش امور صنفی را دنبال کند و این کتاب ما را برای گام‌برداشتن در این راه یاری خواهد کرد.
در ادامه منوچهر اکبرلو به عنوان گرد‌آورنده این کتاب با تشکر از همکاری اعضای خانه تئاتر در شکل‌گیری این کتاب گفت: متاسفانه در کشور ما گرد‌آوری اسناد مرسوم نیست و به همین دلیل نوعی گسست فرهنگی وجود دارد. در حالی که لازم است با شکل‌گیری مرکز اسناد، تجربه‌های پیشین را تکرار نکنیم بلکه از آنها به نحو درستی استفاده کنیم.
او ادامه داد: متاسفانه در این کتاب چند اشکال کوچک وجود دارد که در چاپ‌های بعدی تصحیح می‌شود. این‌اشکالات به دلیل نبود اسناد و مدارک لازم در نخستین سال‌های فعالیت خانه تئاتر است.
در ادامه‌ی برنامه فیلمی درباره‌ تعامل رسانه و تئاتر به نمایش در آمد. در این فیلم که توسط ساسان پیروز و مهرداد حجتی تهیه شده بود، محمد رضایی‌راد، حمید پورآذری، علی‌اصغر دشتی، محمد امیریار‌احمدی ،حمیدرضا آذرنگ، محمد عاقبتی، محمد بهرامی، حسن معجونی، عباس غفاری، جواد اعرابی، محمدرسول صادقی، امین عظیمی، کیومرث مرادی، مهدی پاکدل ، سعید ذهنی و بهزاد فراهانی و مطالبی را درباره‌ی مشکلات فرا روی رسانه‌ها و نیز تعامل میان رسانه و تئاتر مطرح کردند.
یار‌احمدی در این تصاویر گفت: به عنوان یک شهروند در مقابل دیگر شهروندان و از جمله روزنامه‌نگاران باید حساسیت داشته باشیم و در زمینه‌ی توقیف و سانسور مطبوعات واکنش نشان دهیم.
بهزاد فراهانی هم در سخنی گفت: برخورد منتقدان با من خصوصی و فردی بوده، اما باید همه به وجدان و ارجمندی قلم فکر کنیم.
مهدی پاکدل نیز گفت: نگاه من به مطبوعات بسیار حسی است. برخی نشریات برایم جالب بوده‌اند و با خواندن آنها احساس کرده‌ام اطلاعاتم اضافه شده اما با توقیف اینها نه تنها در زندگی کاری و بازیگری‌ام بلکه در کل زندگی‌ام احساس افسردگی کرده‌ام، چون هر آدمی با دلخوشی‌هایش زنده است.
محمد بهرامی به عنوان یکی از روزنامه‌نگاران با سابقه در این فیلم مستند گفت: تئاتر در عین هنر‌بودن رسانه است و می‌تواند حمایتگر کسانی باشد که از آن حمایت می‌کنند، اما تا به حال ندیدیم یک نمایشنامه‌نویس درباره‌ی توقیف یک نشریه و سرگذشت آدم‌های آن نمایشنامه‌ای بنویسد.
محمدرسول صادقی دیگر روزنامه‌نگار نیز در این تصاویر با اظهار تاسف از جای خالی احزاب در ایران گفت: مطبوعات در ایران همواره نقش احزاب را بازی می‌کند و متاسفانه وقتی نشریه‌ای به دلایل سیاسی توقیف می‌شود، روزنامه‌نگاران دیگر حوزه‌ها نیز از کار بیکار می‌شوند؛ براستی اما چرا باید در کشور ما با تغییرات سیاسی همکارانمان در خبرگزاری‌ها در معرض اخراج‌ یا بی‌کاری قرار بگیرند؟
حسن معجونی هم بسته‌شدن هر روزنامه را احساس خطری برای کل جامعه توصیف کرد و علی‌اصغر دشتی نیز کاهش تعداد روزنامه‌ها را باعث کم‌ رونق‌شدن تئاتر دانست.
حمید پور‌آذری نیز گفت: اگر حمایت مطبوعات نبود، دست‌کم برای اجرای دو نمایشم با مشکل روبه‌رو می‌شدم و اصلا ممکن بود کارهای من به اجرا نرسد . همه تئاتر‌ی‌ها مدیون مطبوعات هستند و با توقیف هر نشریه یک امکان از تئاتر گرفته می‌شود.
حمیدرضا آذرنگ توقیف مطبوعات یعنی توقیف اندیشه و زیرسوال بردن آزادی بیان دانست.
محمدرضایی راد در این فیلم گفت: تئاتر دغدغه‌ی مطبوعات را ندارد، حتی دغدغه‌ی تئاتر را هم ندارد، اگر در مورد خودش مسوول بود درباره‌ی مطبوعات هم احساس مسوولیت می‌کرد. از تئاتری که همه شریان حیاتی‌اش دولت است چه انتظاری دارید. این تئاتر هرگز نمی‌تواند در برابر خودش مسوول باشد.
امین عظیمی دیگر منتقد حاضر در این فیلم با اظهار تاسف از نگاه بدبینانه برخی از اهالی تئاتر نسبت به مطبوعات گفت: اهالی تئاتر اول باید به خودشان کمک کنند. اهالی رسانه بهتر می‌تواند از عهده‌ی حل مشکلاتشان بر بیایند.
در بخش دیگری از این گزارش مستند محمد عاقبتی با اظهار تاسف از توقیف تعداد زیادی از نشریات گفت: می‌توان آرشیوی از مطبوعات توقیف شده ارائه کرد که برخی از آنها تنها یک هفته یا چند ماه فعالیت کرده‌اند.
عباس غفاری هم در سخنانی گفت: بسیاری از هنرمندان اصلا متوجه بسته‌شدن مطبوعات نمی‌شوند، در حالی که این نشریه‌ها، اخبار و عکس‌های کار آنها را منتشر کرده‌اند.
در ادامه‌ این مراسم از فروغ سجادی به عنوان عضو فعال و خبرنگار تأثیرگذار انجمن در سال 88 و مهدی میرمحمدی به عنوان منتقد فعال خارج از انجمن (از روزنامه اعتماد) تقدیر شد.
فروغ سجادی در سخنانی با اظهار تاسف از روزهای دشوار مطبوعات طی یکسال گذشته گفت: بسیاری از همکاران ما مهاجرت کرده و یا از کار مطبوعاتی کناره‌گیری کرده‌اند. با این حال از دیگر همکارانم خواهش می‌کنم در شرایطی که هر روز ما با اضطراب همراه است، چشمشان را بر برخی واقعیت‌ها نبندند و وظایفمان را فراموش نکنیم.
در پایان این مراسم مرکز نمایش رادیو، با حضور "محمود زنده‌نام" مدیر این مرکز از محمد امیریار‌احمدی و نسیم خوراشادی‌زاده به عنوان دو نمایشنامه‌نویس تقدیر کرد.
زنده‌نام در سخنانی گفت: همواره به تئاتر عشق ورزیده‌ایم و خوشحالم این عشق‌ورزی در یکی دوسال گذشته با نوعی مسوولیت در برگزاری هفته بزرگداشت روز جهانی تئاتر همراه بوده است. نمایش رادیویی فرصت خوبی برای علاقه‌مندان است تا استعداد‌های خود را بروز دهند.