گزارشی از مراسم پایانی سیزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی
رحیم عبدالرحیمزاده: مراسم پایانی سیزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی شنبه ۱۸ اردیبهشتماه در تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش سایت ایران تئاتر، در نخستین بخش این مراسم پس از قرائت قرآن، پیامی تصویری از "غلامرضا خواجه سروی" معاون فرهنگی وزارت علوم پخش شد. در ادامه "فرهاد ناظرزاده کرمانی" برای اهدای جوایز بخش پژوهش به روی صحنه دعوت شد.
جوایز بخش پژوهش، در دو بخش تألیف و ترجمه برای نخستین بار نام فرهاد ناظرزاده را به خود گرفته بود.
در بخش تألیف، هیأت داوران مرکب از عطاالله کوپال، منصور براهیمی و سعید اسدی تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی را به "زهرا خسروی" از دانشکده هنرهای زیبا برای مقاله "بررسی تاریخ نگاری تئاتر ایران" اهدا کردند. همچنین جایزه بخش ترجمه به "مریم دادخواه تهرانی" از دانشکده هنرهای زیبا برای ترجمه مقاله "یونسکو و امر شگرف" اهدا شد.
پس از اهدای جوایز بخش پژوهش، پیام تصویری "جلیل دارا" مدیر کل امور فرهنگی وزارت علوم پخش شد و پس از آن نوبت به اهدای جوایز بخش نمایشنامهنویسی (جایزه اکبر رادی) رسید که اهدای جوایز این بخش را "حمیده بانو عنقا" همسر زندهیاد اکبر رادی به عهده داشت.
در بخش دانشجویان تئاتری، هیأت داوران این بخش مرکب از حسین کیانی، نادر برهانیمرند و حسین مهکام ضمن اهدای لوح تقدیر به "باقر سروش" نویسنده نمایشنامه "آهسته صدایم کن" و "هومن زندیزاده" نویسنده نمایشنامه "کنتر پوان" تندیس جشنواره را به "پرشین نواب" برای نمایشنامه "والنتاین مبارک" اهدا کردند.
همچنین در بخش دانشجویان غیر تئاتری، جایزه اکبر رادی به "صحرا رمضانیان" از دانشگاه آزاد قوچان برای نمایشنامه "مرگ کسب و کار من است" اهدا شد.
سپس پیام تصویری "امیرحسین حریری" دبیر سیزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی پخش شد. در بخشی از این پیام حریری هدف جشنواره را تحقق شعار تئاتر دانشگاهی، تئاتر برتر ذکر کرد و گفت: «تنوع، گستردگی و کیفیت آثار حاضر در جشنواره مؤید این نکته بود که تئاتر دانشگاهی تئاتر برتر است.»
پس از پیام حریری از "عطاءالله کوپال" به مناسبت یک عمر تلاش بیوقفه تقدیر به عمل آمد که لوح تقدیر و جایزه وی توسط "شهرام زرگر" اهدا شد.
پس از تقدیر از کوپال نوبت به اهدای جوایز بخش عکس، پوستر و ماکت رسید که جوایز این بخش توسط اسماعیل شفیعی، بابک برزویه و غلامرضا خواجه سروی اهدا شد.
در بخش عکس تندیس جشنواره را "ساغر برکات" با عکس نمایشهای "ملودی ورشو"، "بیچاره مکبث" و "بازمانده شب عید" از آن خود کرد.
در بخش پوستر با اهدای لوح از "سید احمد موسوی عظیم" از دانشکده صدا و سیما برای طراحی پوستر نمایش "مبارک و گلچهره" و "زهره عسگری" از دانشگاه هنر برای طراحی پوستر "شهادت پیوتر اوهه" تقدیر به عمل آمد و تندیس این بخش به "آرش تنهایی" از دانشکده هنرهای زیبا برای طراحی پوستر نمایش "ناگهان هذا حبیبالله ... " رسید.
در بخش ماکت نیز از "مونا حداد" از دانشکده سینما تئاتر برای ماکت صحنه"رویای نیمه شب تابستان" تقدیر به عمل آمد و تندیس این بخش را نوید بهتویی از دانشکده سینما تئاتر برای ماکت صحنه "رویای نیمه شب تابستان" از آن خود کرد.
دومین تقدیر در مراسم پایانی سیزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی تقدیر از یک عمر تلاش "محمدباقر قهرمانی" بود که لوح تقدیر و جایزه وی توسط "حسین مسافرآستانه" اهدا شد.
از دیگر بخشهای مراسم که مورد توجه حاضران قرار گرفت، اجرای قطعهای نمایشی توسط "یاسر خاسب" بود.
سپس از دو اثر بخش اجرای کارگاهی آثار شکسپیر تقدیر به عمل آمد، "نجواهای بیاجازه" نوشته و کار "آزاده گنجه" و "هملت" به روایت "هوراشیو" به کارگردانی "اصغر نوری" که داوری این بخش توسط انجمن علمی کارگردانان خانه تئاتر دانشگاهی انجام گرفته بود.
دیگر بخش این مراسم که با تشویق فراوان شرکتکنندگان همراه بود تقدیر از یک عمر فعالیت تئاتری "علیرضا نادری" بود که جایزه وی توسط "اصغر فرهادی" اهدا شد.
"فرهادی" در این مراسم یادداشتی را که برای پاسداشت "نادری" نوشته بود قرائت کرد و "علیرضا نادری" نیز در سخنانی کوتاه عنوان کرد: «لذتی بالاتر از این نیست که جایزهات را از دست اصغر فرهادی دریافت کنی.»
وی افزود: «چه خوب است که در این سرزمین اصغر فرهادی هست.»
سپس "نادری" جایزهاش را به "یاسر خاسب" برای اجرای نمایش خلاقانهاش اهدا کرد. در ادامه تندیس بخش نمایشنامهخوانی اهدا شد. هیأت داوران این بخش تندیس جشنواره را به "شیما صادقی" از دانشگاه تربیت مدرس برای نمایشنامهخوانی "حکایت شهر سنگی" اهدا کردند.
جایزه این بخش توسط "عبدالحی شماسی" اهدا شد که بخش نمایشنامهخوانی این دوره از جشنواره به مرور آثار وی اختصاص داشت.
در ادامه نوبت به اهدای جوایز بخش مسابقه نمایشهای رادیویی رسید و از "محمود زنده نام" مدیر هنرهای نمایشی رادیو، "شهرام گیلآبادی" و "سلمان خطی" برای اهدا جوایز این بخش دعوت شد.
در بخش تنظیم، ضمن تقدیر از "سید مرتضی میرمنتظمی" از دانشکده هنر و معماری برای نمایش "سکوتی برای مرثیه دریا" تندیس جشنواره به "ساناز ترابی" از دانشکده سینما تئاتر برای تنظیم متن "ملاقات در پاییز" اهدا شد.
در بخش تهیهکنندگی، هیأت داوران با اهدای لوح تقدیر به "محسن میرزایی" از دانشگاه سوره برای تهیه نمایش "کابوسها" تندیس جشنواره را به "مجید غلامعلینژاد" از دانشکده هنر و معماری برای نمایش "سکوتی برای مرثیه دریا" اهدا کرد.
در بخش کارگردانی نیز با اهدای لوح تقدیر به "فاطمه علوی" از دانشگاه سوره برای کارگردانی نمایش رادیویی "ملکه زیبایی لینین" تندیس جشنواره به "ساناز ترابی" برای نمایش "ملاقات در پاییز" اهدا شد.
به گزارش سایت ایران تئاتر، در بخش بازیگری مرد نیز ضمن تقدیر از "خیام وقار کاشانی" بازیگر نمایش "دیدار" از دانشکده هنر و معماری، تندیس جشنواره به "محسن بهرامی" بازیگر نمایش "ملاقات در پاییز" اهدا شد.
همچنین در بخش بازیگری زن ضمن تقدیر از "فاطمه علوی" بازیگر نمایش "ملکه زیبایی لینین" از دانشگاه سوره، تندیس جشنواره به "آذر خوارزمی" بازیگر نمایش "ملاقات در پاییز" رسید.
گفتنی است جوایز این بخش توسط مرکز نمایش رادیو به عنوان یکی از حامیان جشنواره تهیه شده بود.
دیگر بخش اهدای جوایز این مراسم بخش نمایشهای خیابانی بود که جوایز آن توسط قطبالدین صادقی، حسین مسافرآستانه و جلیلدارا مدیر کل امور فرهنگی وزارت علوم اهدا شد.
در بخش طرح و ایده ضمن اهدای لوح تقدیر به محمد جعفری نویسنده نمایش "کسی برای کلاغها دانه نمیریزد" تندیس جشنواره به "آرش ساربان" و "علی بنائیان" نویسندگان نمایش "چیزی شبیه توهم" از دانشگاه آزاد مسجد سلیمان اهدا شد.
در بخش کارگردانی نیز ضمن تقدیر از "رضا جوشنی" کارگردان نمایش "کسی برای کلاغها دانه نمیریزد" تندیس جشنواره به "آرش ساربان" و "علی بنائیان" برای نمایش خیابانی "چیزی شبیه توهم" اهدا شد.
در بخش بازیگری نیز با اهدا لوح تقدیر به "مصطفی کولیوندی" بازیگر نمایش "دستفروش" و "آرش ساربان" بازیگر نمایش "چیزی شبیه توهم" تندیس جشنواره به "علی قابشی" و "علی بنائیان" بازیگران نمایش خیابانی "چیزی شبیه توهم" اهدا شد.
در ادامه این مراسم جوایز دو بخش مسابقه دانشجویان غیرتئاتری و مسابقه بینالملل به صورت همزمان اهدا شد.
نخستین جایزه در بخش صحنهای جشنواره، جایزه طراحی صحنه بود که جوایز آن را "امیرحسین حریری" و "مهدی سلطانی" اهدا کردند.
در طراحی صحنه مسابقه دانشجویان غیرتئاتری با اهدای لوح تقدیر و جایزه نقدی از "رضا بهرامی" برای طراحی صحنه نمایش "سه ساعت بین دو پرواز" و "فتحالله نیازی" برای طراحی صحنه نمایش "همیشه همه چیز یک جور نیست" تقدیر به عمل آمد و تندیس این بخش به "علی پروشانی" طراح صحنه "لابیرنت" از دانشگاه صنعتی شریف اهدا شد.
در بخش مسابقه بینالملل نیز لوح تقدیر جشنواره به "رضا شاهکرمی" و "امیر دلفانی" برای طراحی صحنه نمایش "باد شیشه را میلرزاند" و "مهدی محمدی" برای طراحی صحنه نمایش "تفنگهای ننه کارار" اهدا شد و تندیس جشنواره به "سیاوش بهادریراد" طراح صحنه نمایش "شب، روز، امروز" از دانشکده هنرهای زیبا رسید.
در بخش بازیگری زن نیز "ستاره اسکندری" برای اهدای جوایز به روی صحنه دعوت شد.
به گزارش سایت ایران تئاتر، در بخش دانشجویان غیرتئاتری ضمن اهدای لوح تقدیر به "ماندانا سوری" برای نمایش "سه ساعت بین دو پرواز" و "فرزانه صدیق جوان" برای نمایش "ایران" تندیس جشنواره به طور مشترک به "آوا شریفی" بازیگر نمایش "لابیرنت" و "پرنیان گودرزی" بازیگر نمایش "همیشه همه چیز یک جور نیست" اهدا شد.
همچنین در بخش بازیگری زن مسابقه بینالملل با اهدای لوح تقدیر از "فاطمه سرلک" بازیگر نمایش "تفنگهای ننه کارار" و "مژگان خالقی" بازیگر نمایش "پرسههای موازی" تقدیر به عمل آمد و تندیس جشنواره به "رویا بختیاری" برای بازی در نمایش "شب، روز، امروز" اهدا شد.
در بخش بازیگری مرد "اصغر فرهادی" و "هوشنگ هیهاوند" اهدای جوایز را برعهده داشتند. در این قسمت و در بخش دانشجویان غیرتئاتری از "مهدی آگاهی" بازیگر نمایش "لابیرنت"، "قاسم لطفی خواجه پاشا" بازیگر نمایش "سرناد" و "سلمان فرخنده" بازیگر نمایش "خاکستر بهشت" تقدیر به عمل آمد و تندیس جشنواره به "امین امیری" بازیگر نمایش "سه ساعت بین دو پرواز" اهدا شد.
در بخش مسابقه بینالملل نیز ضمن تقدیر از "علیرضا قنبری" بازیگر نمایش "بر ولادیمیر و استراگون چه گذشت" و "محمدرضا علی اکبری" بازیگر نمایش "نقاب برکش بناپارت" تندیس جشنواره به "حمید رحیمی" بازیگر نمایش "سه چرخه" از دانشگاه تربیت مدرس اهدا شد.
سپس نوبت به بخش نمایشنامهنویسی رسید که جوایز آن را "اسماعیل خلج" و "علیرضا نادری" اهدا کردند. در بخش دانشجویان غیرتئاتری ضمن تقدیر از "محسن عظیمی" نویسنده نمایش "همیشه همه چیز یک جور نیست" و "صابر دلبینا" نویسنده نمایشنامه "ماهی ماه بر دستان تو" تندیس جشنواره به "آتوسا قاضی" برای نمایشنامه "خاکستر بهشت" اهدا شد.
همچنین در بخش مسابقه بینالملل با تقدیر از "سیاوش طیب طاهر" و "میثم حسنزاده" برای نمایشنامه "بر ولادیمیر و استراگون چه گذشت" و "مهدی کوشکی" برای نمایشنامه "باد شیشه را میلرزاند" تندیس جشنواره به "سید محمد مساوات" برای نمایشنامه "ارتش میرزا ملکم خان بلوکی" از دانشکده هنر و معماری اهدا شد.
آخرین بخش اهدای جوایز نیز به بخش کارگردانی مربوط میشد که "قطبالدین صادقی" و "ایوب آقاخانی" اهدای جوایز این بخش را به عهده داشتند.
به گزارش سایت ایران تئاتر، در بخش دانشجویان غیرتئاتری با تقدیر از "اکرم یوسفی" کارگردان نمایش "سه ساعت بین دو پرواز" فتح الله نیازی کارگردان "همیشه همه چیز یک جور نیست" و "ایمان رمضانی" و "مهرداد بوزچلو" کارگردانان نمایش "سرناد"، تندیس جشنواره به "مهدی آگاهی" برای نمایش "لابیرنت" رسید.
همچنین نمایش "لابیرنت" به عنوان اثر برگزیده مسابقه دانشجویان غیرتئاتری معرفی شد.
در بخش مسابقه بینالملل نیز با تقدیر از "سعید آجرلی" و "فرزاد دهنوی" کارگردانان نمایش "آوازه خوان طاس" و "نصیر ملکیجو" کارگردان نمایش "سفید برفی و هفت کوتوله" تندیس جشنواره و دیپلم افتخار به "علی محمودی" و "محمدعلی محمدی" کارگردانان نمایش "ارتش میرزا ملکم خان" اهدا شد.
همچنین در بخش مسابقه بینالملل سه نمایش "تفنگهای ننه کارار" از دانشگاه تربیت مدرس، "ارتش میرزا ملکمخان" از دانشکده هنر و معماری و "بر ولادیمیر و استراگون چه گذشت" از دانشگاه آزاد تنکابن به عنوان آثار برگزیده معرفی شدند.
در حاشیه:
ـ کارگردانی این مراسم برعهده "عباس اقسامی" بود و "رضا مهدیزاد" طراحی صحنه آن را انجام داده بود. همچنین "امیر جوشقانی" مجری مراسم بود.
ـ سخنرانی "غلامرضا خواجه سروی" معاونت فرهنگی وزارت علوم و "جلیل دارا" مدیر کل دفتر امور فرهنگی وزارت علوم با اعتراض دانشجویان مواجه شد.
ـ جوایز بخشهایی چون موسیقی، طراحی لباس، طراحی نور و بهترین بازی گروهی در دو بخش مسابقه دانشجویان غیرتئاتری علیرغم اعلام قبلی در مراسم اهدا نشد. که در بخش نور جایزه به "پیام لاریان" برای نمایش "پرسههای موازی"، در طراحی لباس به "شیما صادقی" برای نمایش "سه چرخه"، در بخش موسیقی به "صابر جعفری" و "شروین شهبازی" برای نمایش "تفنگهای ننه کارار" و در بخش بازی گروهی به نمایش "بازی" اثر "تیمور گالیو" از روسیه اعلام شده بود.
ـ 4 کتاب منتشر شده توسط دبیرخانه سیزدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی در حاشیه این مراسم در میان شرکتکنندگان در جشنواره توزیع شد.