خبرهایی از اردیبهشت تئاتر در استان بوشهر

اردیبهشت تئاتر اتفاق بسیار جالبی است که موج جدیدی از رویکرد و گرایش جوانان به تئاتر را ایجاد میکند.
به گزارش دریافتی سایت ایرانتئاتر از ستاد خبری سومین اردیبهشت تئاتر ایران، نصرا... شفیعی- مدیر کل ارشاد استان بوشهر- مراسم اردیبهشت تئاتر را بسیار زیبا دانست و اضافه کرد: «هم اینکه این مراسم در سرتاسر کشور و در همه استان ها برگزار میشود انعکاس بسیار خوبی پیدا میکند و این میتواند در توجه به تئاتر بسیار موثر باشد.»
شفیعی در ارتباط با برگزاری مراسم اردیبهشت تئاتر در استان بوشهر گفت: «در این مراسم از یکی از با تجربههای عرصه تئاتر، فعالترین گروه، فعالترین انجمن نمایش شهرستان و فعالترین اداره ارشاد تقدیر به عمل آمد. همچنین از نمایش "سفیر خون" و پژوهشگر برتر استان که دارای مقامی ملی بود، تقدیر شد. در این مراسم هنرمندان از مشکلات و راهکارهای حل آن صحبت کردند و معاون فرهنگی و هنری اداره کل گزارشی از فعالیتهای سال گذشته ارائه داد.
این مقام مسئول در پاسخ به سوالی مبنی بر ارائه راهکار در جهت پربارتر شدن مراسم اردیبهشت تئاتر گفت: «در این مراسم باید گزارشی از برنامههای انجمن هنرهای نمایشی استانها خواسته شود و این خلاصه عملکردها در قالب یک نشریه چاپ شود. این امر کمک میکند تا استانهایی که عملکردی ضعیف در ارتباط با هنر تئاتر داشتهاند از تجربیات استانهایی که بهتر عمل کردهاند استفاده کنند تا به این شکل انجمنهایی که فعالتر بوده اند به صورت یک الگو در سطح کشور مطرح شوند.»
شفیعی برنامههای تئاتری اداره کل ارشاد استان بوشهر را در سال 89 اینگونه تشرح کرد: «با توجه به رویکرد فرهنگی دولت دهم ما سال 89 را بهترین سال برای تئاتر بوشهر میدانیم و برنامههای خود را در قالب توجه به امر آموزش، قرارداد با گروههای نمایشی جهت اجرای عمومی، تولید متون برجسته و ارائه در سطح ملی، برگزاری جشنوارههای استانی و منطقهای و همچنین چاپ آثار هنرمندان ارائه کردهایم.»
وی در ارتباط با افزایش امکانات سختافزاری به امکانات موجود استان نیز اشاره کرد و گفت: انشاءالله خرداد ماه امسال کلنگ ساخت چهار مجتمع فرهنگی را به زمین خواهیم زد که همه آنها دارای سالن مجهز تئاتر خواهند بود.»
مدیر کل ارشاد بوشهر در پایان از برگزاری نشست آسیب شناسی تئاتر استان در تیر یا مرداد ماه سال جاری خبر داد و اضافه کرد: «اعتقاد دارم تئاتر بوشهر دارای سابقهای بسیار طولانی است و این موضوع را میتوان از زمانی که نمایش "قلندر خانه" ایرج صغیری به روی صحنه رفت پیگیری کرد. اما امروز گرفتاریهای زندگی سبب شده هنرمندان رویکردی جدی به تئاتر نداشته باشند و تئاتر در حاشیه قرار گیرد. ما نیازمند آن هستیم که هنرمندان با انگیزههای بیشتری در عرصه تئاتر فعال باشند و به همین منظور نشست آسیب شناسی تئاتر بوشهر را در دو بخش ارائه مقالات و میزگرد صاحب نظران در تیر یا مرداد سال جاری برگزار خواهیم کرد.
مسؤول انجمن هنرهای نمایشی بوشهر: در بوشهر حمایت ارگانها از تئاتر کاملا محسوس است
موضوع روز جهانی تئاتر یک موضوع جهانشمول است و فقط مربوط به ایران نمیشود. این روز اختصاص به همه تئاتریها دارد.
علی قربانی- مسؤول انجمن هنرهای نمایشی بوشهر- درباره مراسم امسال گفت: «مراسم ما طبق معمول با قرائت پیامهای معاونت هنری وزارت ارشاد، روز جهانی تئاتر و مدیر اداره کل ارشاد استان آغاز شد. در این مراسم تیزرهایی از مجموعه فعالیتهای یکساله انجمن و فعالیتهای شهرستانها پخش شد. همچنین علاوه بر تقدیرها، سخنرانی هنرمندان باتجربه استان از بخشهای دیگر این مراسم بود.»
قربانی درباره برنامهریزی این مراسم نیز گفت: «ما از حدود یک ماه پیش جلساتی را با مدیر اداره کل ارشاد و معاونت فرهنگی، هنری وی داشتیم تا بتوانیم مراسمی در شان هنرمندان استان داشته باشیم. همچنین طی جلسات متعدد سعی کردیم از نظرات هنرمندان با تجربه استان نیز استفاده کنیم.»
وی در ارتباط با برنامههای انجمن هنرهای نمایشی بوشهر در سال جاری نیز گفت: «ما به عنوان مجری تفاهمنامه انجمن با اداره کل ارشاد برنامههای هر ساله خود را داریم. بخش عمده این برنامهها مربوط به اجرای عمومی آثار نمایشی است که اصرار داریم این آثار در تمام مناطق استان از جمله روستاها اجرا شوند. به عنوان مثال ما سال گذشته نمایش "سفیر خون" را با هزینه شش میلیونی در شهرستانهای خارک، گناوه، برازجان، خورموج، اهرم و خود بوشهر اجرا کردیم.»
این هنرمند تئاتر، حساسیت انجمن هنرهای نمایشی را در سه بخش توصیف کرد و ادامه داد: «ما به امر پژوهش بسیار اهمیت میدهیم و در کنار آموزش اصرار داریم نیروهای با استعداد را در سطح استان شناسایی کرد و پرورش دهیم. ما در کلاسهای آموزشی خودمان در تمام گرایشها بهترینها را شناسایی میکنیم و با سرمایهگذاری ویژه روی آنها تا حضور این هنرجویان در صحنه حرفهای آنها را حمایت میکنیم.»
قربانی دو اصل دیگر برنامههای انجمن را مربوط به سرمایهگذاری در بخش اجراهای عمومی و پژوهش دانست و اضافه کرد: «هر چند در سال گذشته نتوانستیم کتابی چاپ کنیم ولی در برنامههای خود برای امسال حتما چاپ کتاب را داریم. در بخش اجراهای عمومی نیز نسبتا خوب عمل کردهایم و در سال جاری هم نسبت به گسترش آن، برنامه داریم.»
این نویسنده و کارگردان تئاتر تعدد جشنواره در استان را از جمع حساسیتهای سازمانهای گوناگون به برگزاری این جشنوارهها دانست و ادامه داد: «اداره کل ارشاد استان تنها دو جشنواره طنز و جشنواره کارگاهی را در کنار جشنوارههای استانی و منطقهای برگزار میکند که جشنواره کارگاهی نتیجه پایان دوره کلاسهای آموزشی است و در آن نمایشهای کوتاه 10 دقیقهای ارائه میشوند. در دیگر جشنوارههای استانی مانند تئاتر دینی یا دفاع مقدس اداره کل ارشاد حمایت نظارتی دارد و برگزارکنندگان آن نهادهای دیگری هستند.»
مسئول انجمن هنرهای نمایشی بوشهر در پایان، تعامل بین سازمانها در بوشهر را بسیار خوب ارزیابی کرد وگفت: «ما با ارگانهای دیگر تعامل مطلوبی داریم و حضور این ارگانها در بخش آموزش نیز کاملا محسوس است. ارگانهایی مانند بنیاد شهید، سازمان ملی جوانان و سازمان تبلیغات حتما در طول سال کلاس آموزشی برگزار میکنند.»
یک هنرمند تئاتر اهل بوشهر: مشکل اصلی تئاتر بوشهر نبود برنامهریزی صحیح مسئولان است
اردیبهشت تئاتر با ایدهای عالی کمک میکند در ماههای آغازین سال که در شهرستانها اجرای نمایش کمتر است، نگاهها متوجه تئاتر شود.
"جهانشیر یاراحمدی" - هنرمند فعال تئاتر بوشهر- اردیبهشت تئاتر را اتفاقی مناسب برای جمع کردن هنرمندان تئاتر دانست و اضافه کرد: «اعتقاد دارم در چند سال اخیر حمایت مرکز هنرهای نمایشی از استانها در قالب مراسمهایی چون اردیبهشت تئاتر و... بسیار خوب شده ولی متاسفانه از این حمایتها در استانها به شکل مطلوبی استفاده نمیشود.»
این هنرمند بوشهری در ارتباط با مشکلات برگزاری مراسم اردیبهشت تئاتر در استان بوشهر گفت: «در استان ما آنطور که باید و شاید این مراسم برگزار نمیشود و این به علت عدم آشنایی دوستان به چگونگی برگزاری چنین مراسمی است. مثلا مشخص نیست با چه معیاری افراد مورد تقدیر قرار گرفتهاند.»
"یار احمدی" مشکل اصلی تئاتر بوشهر را در دو دهه اخیر، عدم برقرای ارتباط مناسب با سیاست گذاران تئاتر کشور دانست و اضافه کرد: «باید در انتخاب نمایندگان انجمن هنرهای نمایشی تجدید نظر شود و از افرادی که در صحنه تئاتر بوشهر حضور دارند استفاده کرد؛ زیرا در این چند سال ارتباط ضعیف با مرکز هنرهای نمایشی به ضرر تئاتر استان تمام شده است.»
این نویسنده و کارگردان تئاتر، استان بوشهر را دارای سالنهای تئاتر مناسب دانست و ادامه داد: «استان بوشهر از حیث سخت افزاری بسیار غنی است ولی چون از این سالن ها استفاده نمیشود هیچگاه به چشم نیامده است. مشکل اصلی استان بوشهر در این زمینه برنامهریزی مسئولان است وگرنه استان بوشهر در تمام شهرستانها به جای یک مکان دو سالن مناسب اجرا دارد.»
یاراحمدی وجود این سالن ها را حاصل تعامل شرکت نفت با اداره ارشاد در دهه گذشته دانست و گفت: «ما در بعضی از شهرستانهای استان مانند گناوه سه سالن تئاتر داریم، یک مجتمع فرهنگی، یک سالن اختصاصی و یک پلاتوی تئاتر که از همه آنها استفاده میشود و این بضاعت غنی استان را میرساند.»
وی تعداد جشنوارههای تئاتر استانی را در بوشهر فراوان دانست و اضافه کرد: «ما هر سال در سطح استان 9جشنواره تئاتر استانی در قالب تئاتر دینی، تئاتر طنز، تئاتر بانوان، تئاتر دفاع مقدس و... برگزار میکنیم که همه اینها به صورت مقطعی اثر بخش بوده ولی جریان پایداری را شکل نداده است. تعدد این جشنوارهها به نوعی علاقه مسئولان به پربار نشان دادن بیلان کاری را میرساند.»
این هنرمند تئاتر بوشهر در پایان با اظهار امیدواری از اینکه بخشی از هزینههای برگزاری این جشنوارهها صرف اجرای عمومی تئاتر شود، گفت: «ما از نظر اجرای آثار در سطح استان ضعیف عمل کردهایم و این در حالی است که تئاتر بوشهر پتانسیلی بسیار قوی دارد. امیدوارم مسئولان استانی بتوانند ارتباطی صحیح با سیاست گذاران تئاتر کشور برقرار کنند تا استان بوشهر نیز از امکانات موجود بهرهای بهتر ببرد.»