خبرهایی از اردیبهشت تئاتر در استان خراسان شمالی

”محمدرضا سوقندی” از تنظیم قرارداد تولید و اجرای ۴۴ گروه نمایشی استان در مراسم اردیبهشت خراسان شمالی که روز ۲۰ اردیبهشت برگزار شد، خبر داد تا هنرمندان استان از این روز فعالیت یک سال آینده را آغاز کنند.
به گزارش سایت ایرانتئاتر، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی در گفتوگو با ستاد خبری سومین اردیبهشت تئاتر ایران گفت: «هر حرکتی که در حوزه تئاتر موجب ایجاد گفتمان تئاتر، زنده بودن تئاتر، همگانی و مردمی بودن تئاتر و گسترش پیام تئاتر شود، لازم است اما کافی نیست. مسلما اردیبهشت تئاتر در این فضا که هنرمند و تئاتر از یاد ها نروند اقدام خوبی است؛ اما همین مراسم نیز باید از نظر کیفی به بهترین شکل برگزار شود.»
وی توضیح داد: «در استان خراسان شمالی چند اقدام ویژه برای بالا بردن کیفیت این مراسم انجام دادهایم. اول آنکه مراسم را به شهرستانها نیز گسترش دادیم و در شهرستانهای استان نیز آن را برگزار کردیم. در کنار تقدیر از هنرمندان و دستگاههای فعال در زمینه تئاتر، توجه ویژهای به اجرای عمومی آثار نمایشی نیز داریم که با تقدیم قرارداد اجرای گروههای تئاتر استان عملی شد و گروهها از همان روز کار خود را آغاز خواهند کرد.»
مدیر کل ارشاد اسلامی خراسان شمالی این استان را دارای مزیتهای بالقوه در هنرهای نمایشی معرفی کرده افزود: «در حال حاضر انجمن هنرهای نمایشی در هفت شهرستان فعال شده و در مجموع 572 هنرمند که شامل 384 هنرمند آقا و 188 هنرمند خانم هستند در 44 گروه نمایشی فعالیت میکنند.»
وی برگزاری چهارمین جشنواره تئاتر استان، میزبانی جشنواره منطقه یک کشوری و اجرای 68 عنوان نمایش در سطح استان، برگزاری ورکشاپهای آموزشی با حضور چهرههای سرشناس تئاتر کشور، برگزاری فصل تئاتر با همکار بنیاد شهید و همچنین جشنواره تئاتر ایثار را از جمله اتفاقات تئاتری استان در سال 88 معرفی کرد.
سوقندی در پاسخ به این سوال هنرمندان که چرا اجرای عمومی در استان محدود است گفت: «هیچ نمایشی نبوده که متقاضی اجرای عمومی باشد و به او مجوز نداده باشیم، مگر کاری که شورای نظارت، اصلاحاتی را به آن وارد کرده باشد. به طور قطع میگویم که حتی کاری که شورای نظارت آن را رد کند نداشتهایم.»
وی تاکید کرد: «بیشترین حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در استان خراسان شمالی به بخش تئاتر معطوف است آنچنان که گاه دیگر رشتههای هنری بر ما خرده میگیرند. اما اداره کل نمیتواند کار تولید کند، این هنرمند است که باید کار تولید کند. ما با اجرایی کردن خانه نمایش برای تمرین، ساخت پلاتوهای تمرین و تهیه کتابخانهها و سالنها وظیفه حمایتی خود و ایجاد بستر مناسب فعالیت را به انجام میرسانیم.»
سوقندی درباره توجه به تولیدات شهرهای دیگر استان نیز گفت: «از اعتبار اداره کل مبلغ یک ملیون تومان به رئیس ادارات ارشاد در شهرهای دیگر داده شده تا صرف تولید نمایش در آن شهرها شود. قول حمایت بیشتر را نیز در صورت تولید تئاتر به آنها دادهایم.»
وی در خصوص حمایت دیگر نهادهای استان از تئاتر گفت: «اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با چند بخش همکاری دارد. شهرداری و شورای شهر که تالار حافظ را دارند، بنیاد شهید و بسیج هنرمندان که سال گذشته با همکاری ایشان نمایش کانال کمیل را تولید کردیم، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی که به تازگی شکل گرفته و همچنین در جشنوارههای متعدد آموزش و پرورش، کانون پرورش فکری و نهضت سواد آموزی مشارکت داشتهایم.»
وی ضمن تقدیر از حمایتهای استاندار خراسان شمالی از هنرهای نمایشی گفت: «یکی از ویژگیهای خراسان شمالی علاقهمندی استاندار به هنر تئاتر است که بعضا با حمایت از برخی اجراها دیده میشود. در سالهای 87 و 88 نمایشهای " گاهی به آسمان نگاه کن" و "خورشید کاروان" با حمایت استاندار تولید و اجرا شده است.»
کارگردان تئاتر خراسان شمالی:
زمانی میتوان گفت تئاتر داریم که چراغ تماشاخانهها خاموش نشود
یک کارگردان تئاتر خراسان شمالی معتقد است: «نبود اجرای مستمر تئاتررا بزرگترین مشکل تئاتر و هنرمندان تئاتر در استان خراسان شمالی است.»
"امین فرحی" که به فاصله های این استان با هدف اصلی تئاتر، که اجرای عمومی است پرداخت، گفت: «اگر جشنوارهای برگزار شود برای هنرمندان ما انگیزه تولید نمایش به وجود میآید، اما کسی برای اجرای عمومی کار نمیکند. زمانی میتوان گفت ما تئاتر داریم که چراغ تماشاخانههایمان خاموش نشود.»
وی با اشاره به ضعف اطلاعرسانی برنامهها و جشنوارهها از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به هنرمندان گفت: «اگر هنرمندی با مرکز هنرهای نمایشی مرتبط باشد از سرفصلهای کشوری مطلع میشود اما معمولا در این زمینه از سوی اداره کل اقدامی صورت نمیگیرد. مهمترین کاستی تئاتر در این استان را باید فعال نشدن انجمن هنرهای نمایشی عنوان کرد که پس از پیگیریها و نامهنگاریهای مداوم به هنرمندان گفته شده برای یک نفر حکم مسئولیت انجمن هنرهای نمایشی خورده اما به شخصه هنوز از اینکه چه کسی است و مکان آن کجاست خبر ندارم.»
وی برگزاری اردیبهشت تئاتر را اقدامی مثبت ارزیابی کرده و افزود: «هر اقدامی که باعث شود یک یا دو تئاتر روی صحنه برود، اقدام مفیدی است. همین که چراغ تئاتر روشن باشد، تحت هر عنوانی، نیتی یا اسمی که باشد، مفید است. باید این جشن با اجرای تئاتر همراه شود چون مسئله اصلی همین اجرای تئاتر است. مگر جشنواره تئاتر بدون تئاتر شدنی است؟!»
فرحی در پایان با اشاره به این نکته که استان خراسان شمالی با همه مشکلات یکی از فعالترین استانهای کشور در این زمینه بوده گفت: «مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ما جزو یکی از فعالترین مدیران کل کشور در زمینه تئاتر شناخته شده است و ما باید کمترین مشکل را داشته باشیم اما وقتی به مشکلات تئاتر فکر میکنم این سوال برایم مطرح میشود که تئاتر در آن استانهایی که مدیرانشان رتبهای نیاوردهاند چه وضعیتی دارد؟»
مسئول دبیرخانه تئاتر خراسان شمالی:
باید از شکلگیری نگاه اداری به مراسم اردیبهشت تئاتر جلوگیری کرد
مسئول دبیرخانه تئاتر خراسان شمالی معتقد است با فعال کردن گروهها و مراکز غیر دولتی در برگزاری اردیبهشت تئاتر میتوان از شکل گیری نگاه صرفا اداری به این مراسم جلوگیری کرد.
"عباس کریمی"، در گفتوگو با ستاد خبری سومین اردیبهشت تئاتر ایران گفت: «اردیبهشت تئاتر اقدامی بزرگ و پسندیده است و نباید اجازه داد به سمت حرکتی فرمایشی و اداری پیش رود. این اقدام باید شور و هیجان خود جوشش را با مشارکت و میزبانی NGO ها و گروههایی جدا از انجمن هنرهای نمایشی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی حفظ کند.»
وی این نکته که برپایی اردیبهشت تئاتر به صورت یک وظیفه اداری در آمده را یکی از نقاط منفی ارزیابی کرد و در نقد آن گفت: «گاه اجرای وظیفه اداری موجب شتابزدگی در انتخاب اسامی میشود و بخش تجلیل و تقدیر را با چالش روبرو میکند. باید بلوغ تئاتری شهرستانها مورد دقت قرار گرفته و دست استانها در برگزاری آن باز گذاشته شود.»
عباس کریمی برنامههای استان خراسان شمالی در مراسم روز 20 اردیبهشت را دعوت از چهرههای شاخص تئاتر کشور، قدردانی از گروههای برجسته و فعال تئاتر استان که در سال 88 تولیدات جدید داشتند و همچنین تقدیر از گروه برگزیده جشنواره منطقهای عنوان کرد.
وی ادامه داد: «از آنجا که سال گذشته میزبان بیست و یکمین جشنواره منطقهای و پیش از آن نیز میزبانی دو دوره از جشنواره تئاتر رضوی را داشتیم بخشی از این مراسم نیز به تقدیر از تعدادی از مسئولانی که در این 3 جشنواره همکاری داشتهاند اختصاص پیدا کرد.»
کریمی اهدای بستههای فرهنگی شامل تازهترین کتابهای نمایشی به هنرمند فعال استان را یکی دیگر از اقدامات اردیبهشت تئاتر برشمرد که به عنوان یاد بود این ایام خریداری و تقدیم خواهد شد.