خبرهایی از اردیبهشت تئاتر در استان آذربایجان شرقی

اریبهشت تئاتر یکی از برنامههای بسیار خوب معاونت هنری وزارت ارشاد است که در دولت نهم سامان یافت.
به گزارش دریافتی سایت ایران تئاتر از ستادخبری سومین اردیبهشت تئاتر ایران، احمد احمدی نسب، مدیر اداره کل ارشاد استان آذربایجان شرقی اثرات مثبت این مراسم را مشمول حال هنرمندان تئاتر دانست و گفت: «عقیده دارم با برگزاری این مراسم همه هنرمندان و مسئولان به این نتیجه رسیدهاند که جای این مراسم در استانها خالی بود.»
احمدی نسب با اشاره به برنامههای تئاتری اداره کل ارشاد استان آذربایجان شرقی گفت: «این برنامهها را از هم اکنون اجرایی کردیم که مهمترین آنها اهمیت دادن به اجرای عمومی نمایشهاست. به علاوه اهمیت به ارتقاء سطح آموزش هنرجویان تئاتر استان، اهمیت به مقوله نمایشنامهنویسی و در نهایت برگزاری جشنوارههای تئاتر استانی و جشنواره تئاتر منطقهای را امسال در برنامههایمان خواهیم داشت. همچنین امسال جشنواره ملی امام حسین را در سطح استان داریم که در این جشنواره حساب ویژهای روی مقوله تئاتر دینی باز کردهایم.»
وی سال گذشته را از جهت افزایش امکانات سخت افزاری سال بسیار مناسبی برای استان ارزیابی کرد و افزود: «اینکه ما می دیدیم هنرمندان نمایش، مکان مناسبی برای فعالیتهای خود ندارند ما را بر آن داشت تا به همت خود این هنرمندان و همت اداره کل ارشاد، خانه تئاتر را سال گذشته در استان آذربایجان شرقی افتتاح کنیم.»
این مقام مسئول، خانه تئاتر تبریز را در سطح کشور استثنایی دانست و ادامه داد: «در سطح کشور به غیر از تهران، همانند خانه تئاتر تبریز در هیچ استان دیگری نمیتوانید ببینید، که با افتتاح آن، سالنهای تمرین تئاتر را افزایش دهیم. همچنین ما در سال گذشته بعضی از سالنهای موجود در استان را تجهیز و بازسازی کردیم.»
احمدی نسب مشکل عمده هنر نمایش را در استان آذربایجان شرقی جدا از مشکل تئاتر در سطح کشور ندانست و ادامه داد: «مشکل کلی تئاتر در سطح کشور این است که هنرمندان ما با مردم فاصله دارند. تئاتر منحصر به عده خاصی از مردم جامعه شده است. جدایی بین هنرمندان تئاتر و مخاطبان مسئلهای اسعت که بعد از مدتها هنوز حل نشده و تا زمانی که در بر همین پاشنه بچرخد وضعیت تئاتر سامان نخواهد گرفت.»
مدیر اداره کل ارشاد استان آذربایجان شرقی اهمیت به تئاتر خیابانی را یکی از برنامههای نهاد متبوعش دانست و افزود: «تئاتر باید خود را در میان مردم و در سطح میادین و بازارها نشان دهد تا مردم با این هنر انس بگیرند. تئاتر باید حرف و درد مردم را مطالبه کند و با نگاه به فرهنگ ایرانی و اسلامی خود را در سطح جامعه نشان دهد.»
احمدی نسب در پایان با تاکید مجدد بر حفظ جایگاه هنرمندان تئاتر استان گفت: «به امید خدا برنامهای داریم تا گروههای تئاتری برگزیده را به کشورهای همسایه از جمله ترکیه، ارمنستان، آذربایجان و... اعزام کنیم تا علاوه بر استان، مردم کشورهای همسایه نیز از هنر هنرمندان تئاتر ما بهره ببرند.»
مسئول انجمن هنرهای نمایشی استان آذربایجان شرقی: جشنواره تئاتر آذربایجان را برگزار خواهیم کرد
اردیبهشت تئاتر امسال به شکل مطلوب در سطح استان آذربایجان شرقی برگزار شد.
"رامین راستی" مسئول انجمن هنرهای نمایشی استان آذربایجان شرقی- تعداد جوانان برگزیده تئاتر استان را کم ارزیابی کرد و گفت: «امسال تنها 10 تندیس برای ما ارسال شده بود در حالی که جوانان برگزیده ما بیش از این تعداد بودند و اگر بخواهیم به همین شکل فعالیت برگزیده هر سال را انتخاب کنیم، 10 سال زمان لازم است تا از هنرمندان فعال استان تقدیر شود.»
راستی برنامه تقدیر از یکی از باتجربه استان را بسیار عالی ارزیابی کرد و افزود: «ما امسال توانستیم 15 دقیقه از این مراسم را در یک برنامه زنده صدا و سیمای استان پخش کنیم و از آقای محمود اخی هم دعوت کردیم در برنامه حاضر شد تا از طرف صدا و سیمای استان هم از وی تقدیر به عمل آید.»
این هنرمند تئاتر استان یکی از کمبودهای این مراسم را عدم حضور نمایندگان مرکز هنرهای نمایشی را دانست و ادامه داد: «ما برنامهریزی کرده بودیم تا در این مراسم معاونتهای مختلف مرکز هنرهای نمایشی حاضر باشند و پیشنهادهای هنرمندان تئاتر استان را بشنوند و در واقع فرصتی را برای هم صحبتی با هنرمندان تئاتر استان ایجاد کنیم که متاسفانه این اتفاق رخ نداد.»
مسئول انجمن هنرهای نمایشی استان آذربایجان شرقی برنامههای این انجمن را در سال 89 بسیار گسترده ارزیابی کرد و گفت: «یکی از برنامههای اصلی ما در سال پیش رو برگزاری جشنواره تئاتر آذربایجان است که آن را در قالب جشنوارهای با نام "تکم" پیاده خواهیم کرد. در صدد هستیم که امسال این برنامه را در سطح استان برگزار کنیم و در سالهای بعد منطقه آذربایجان و کشورهای همجوار را به این جشنواره دعوت خواهیم کرد.»
راستی در ادامه تشریح برنامههای انجمن هنرهای نمایشی استان گفت: «امسال با توجه به افزایش بودجه این انجمن در صدد هستیم که اجراهای عمومی هنرمندان تئاتر را هم از حیث کمیت و هم از نظر کیفیت ارتقاء دهیم. برنامههای آموزشی خود را بر روی تخصصی کردن حوزههای مختلف تئاتر متمرکز کردهایم و در نهایت برای اعضای انجمن، کارتهای متفاوتی با توجه به جایگاه آنها صادر کردهایم؛ به عنوان مثال شهردار تبریز امسال، عضو افتخاری انجمن هنرهای نمایشی این شهر شد.»
این هنرمند آذربایجانی حمایت ارگانهای دیگر به غیر از ادره کل ارشاد استان را ضعیف ارزیابی کرد و افزود: «به غیر از شهرداری، هیچ ارگان و نهاد دیگری از تئاتر حمایت نمیکند، نه حمایت مادی و نه معنوی! این موضوع جای تاسف دارد ولی خدا را شاکریم که شهرداری در سال گذشته از 3 نمایش در سطح استان حمایت مطلوبی داشت.»
مسئول انجمن هنرهای نمایشی تبریز در پایان با اشاره به تعامل مثبت بین هنرمندان تئاتر و اداره کل ارشاد استان گفت: «اداره کل ارشاد در تمام شهرهای استان جشنوارههایی را به صورت محلی برگزار میکند که منتخب آنها به جشنواره استانی راه پیدا میکنند. علاوه بر آن با توجه به اینکه انجمن هنرهای نمایشی تازه تاسیس است و با مشکلات زیادی روبه روست اما رایزنی مطلوبی با اداره کل ارشاد داشتهایم تا بتوانیم فعالیتهای خود را به سرانجام برسانیم.»
یک هنرمند تئاتر استان آذربایجان شرقی: آموزش تئاتر در تبریز شکل مناسبی دارد
هنرمندان تئاتر در شهرستان ها نیازمند برگزاری مراسم اردیبهشت تئاتر بودند و این مراسم اتفاق حسنهای است که بچههای تئاتر را دور هم جمع خواهد کرد.
"منصور حمیدی" یکی از هنرمندان تئاتر استان آذربایجان شرقی، اردیبهشت تئاتر را پشتوانهای برای تئاتر شهرستان ارزیابی کرد و افزود: «تئاتر شهرستان غریب و دورافتاده است و تئاتر حرفهای هنوز در شهرستانها پا نگرفته است.
به دلیل اینکه قراردادهای اندک کفاف زندگی هنرمندان را نمیدهد و برگزاری مراسمهایی از جمله اردیبهشت تئاتر هرچند لازم است، ولی کافی نیست.»
این هنرمند تئاتر استان با اشاره به مشکلات زیربنایی در تئاتر شهرستانها گفت: «مشکلات زندگی باعث شده عدهای از هنرمندان از تئاتر فاصله بگیرند. این در حالی است که ما هنوز به چشم تجربهاندوزی به نمایشهایمان نگاه میکنیم و 6 ماه تمرین میکنیم تا 6 روز نمایشمان به روی صحنه رود.»
حمیدی با اشاره به قدمت هنر تئاتر در تبریز گفت: «ما صد سال پیش گروههای حرفهای را در تبریز داشتیم ولی امروز با وجود مراکز آموزش عالی و هنرستانهای دخترانه و پسرانه تئاتر، هنوز در سطح استان، تئاتر حرفهای جا نیافتاده است.»
وی به بایدها و نبایدهای تئاتر شهرستانها اشاره کرد و ادامه داد: «هنوز هیچ معیار و متر مشخصی برای تئاتر در شهرستانها وجود ندارد؛ مثلا مدیری چند سال پیش گفت نمایش خارجی نباید اجرا شود. مدیران ما در سطح استان این مصاحبه را ملاک قرار دادند و دیگر اجازه اجرای نمایشنامههای خوب دنیا را به ما نمیدهند!»
این نویسنده و کارگردان وجود سالنهای مناسب را در تبریز یک حسن دانست و لی مشکل اصلی را مدیریت این سالنها ارزیابی کرد و گفت: «مسئولان این سالنها چون کارمندان اداره کل ارشاد هستند برخوردی ارباب رجوعی با هنرمندان تئاتر دارند. مثلا اجازه استفاده از پشت صحنه را به ما نمیدهند یا گروهها فقط تا ساعت 7 اجازه تمرین دارند! متصدیان نور و سالن هیچ دغدغه هنری ندارند و متخصص این رشتهها نیستند.»
حمیدی شهر تبریز را از نظر مسائل آموزشی غنی دانست و گفت: «با وجود هنرستان و مراکز آموزش عالی، شهر تبریز یکی از معدود مراکز استان است که به شکل آکادمیک به هنر تئاتر میپردازد. ما در طول سال کارگاهها و دورههای آموزشی زیادی هم داریم که توسط باتجربههای تئاتر استان و یا نمایندگان مرکز برگزار میشود.»
وی با اشاره به استقبال مردم از تئاتر گفت: «مردم تبریز در این چند ساله بد عادت شدهاند و فقط از نمایشهای کمدی در این شهر استقبال میشود. من چند شب دیگر، نمایش "شب روی سنگ فرش خیس" مرحوم رادی را به روی صحنه خواهم برد در حالی که مطمئن هستم استقبالی که از این نمایش مثلاً در تئاتر شهر تهران میشود، در تبریز نخواهد شد.»
این هنرمند تبریزی در پایان، یکی از مشکلات بزرگ تئاتر در شهرستانها را عدم تبلیغ مناسب آثار دانست و گفت: «ما نمیتوانیم در شهرستانها نمایشهای خودمان را به شکل مناسبی تبلیغ کنیم. مردم ما از به روی صحنه رفتن آثار اطلاع ندارند و دلیل آن این است که صدا و سیما مانند یک کالای تجاری با نمایش ما برخورد میکند و از ما برای تبلیغ پول میخواهد که متأسفانه ما هم نداریم.»