اگر افرادی چون ”داوود فتحعلیبیگی” نبودند، امروز نمایش ایرانی وجود نداشت

بزرگان نمایش سنتی ایران به منظور بزرگداشت "داوود فتحعلیبیگی" یکشنبه ۹ خرداد در تماشاخانه سنگلج گرد هم جمع شدند.
به گزارش سایت ایرانتئاتر این مراسم به مناسب شصتمین سال تولد فتحعلیبیگی برگزار شد و او در این مراسم با نام "آقای نمایش ایرانی" معرفی شد.
آغازبخش مراسم، سخنان "لاله تقیان" بود. او فتحعلیبیگی را هنرمندی خواند که هیچگاه ادا درنیاورده و همواره صادقانه تلاش کرده است. تقیان در ادامه از زحمات و ممارست فتحعلیبیگی در پژوهش تقدیر کرد.
سپس "محمدحسین ناصربخت" به کوششهای ویژه فتحعلیبیگی در زمینه تعزیه و گردآوری نسخ اشاره کرده و پس از آن بخشی از تعزیه حضرت عباس و شمر توسط هنرمندان پیشکسوت تعزیه اجرا شد.
پس از اجرای تعزیه و ارائه توضیحاتی درباره آن توسط ناصربخت، بخشی از نقالی "هفتخوان رستم" توسط "محسن میرزاعلی" اجرا شد و در ادامه "صادق عاشورپور" ضمن تقدیر از زحمات فتحعلیبیگی به معرفی کتاب 7 جلدی خود پرداخت که درباره نمایشهای ایرانی است و به همت انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
عاشورپور با تقدیم کتابهایش به داوود فتحعلیبیگی درباره او گفت: «من از فتحعلیبیگی دو نکته مهم آموختم: نخست محکم بودن و دوم ایمان به کار.»
در ادامه علی نصیریان به ارائه سخنانی کوتاه پرداخت. وی با یادی از افتتاحیه تماشاخانه سنگلج در سال 1344 گفت: «آن زمان و روی همین صحنه، این تماشاخانه با مجموعهای از نمایشهای ایرانی افتتاح شد.»
وی در ادامه درباره مشکلاتش در دهه 40 برای پرداختن به مضامین سنتی سخن گفت و افزود: «آن زمان برای آوردن سیاه به صحنه تئاتر با مخالفت جدی روبهرو بودم و این امر تبدیل به موضوع حساسی شده بود.»
نصیریان در ادامه درباره تلاشهای داوود فتحعلیبیگی گفت: «اگر آدمهایی مثل فتحعلیبیگی نبودند، امروزه چنین نمایشهایی را نمیتوانستیم ببینیم؛ چرا که با دگرگون شدن سرگرمی مردم این اشکال هنری از بین میرفتند.»
وی تصریح کرد: «فتحعلیبیگی کسی است که یک تنه در این راه ایستاد و پایمردی کرد و حق زیادی بر گردن نمایشهای آیینی و سنتی دارد.»
نصیریان تلاش فتحعلیبیگی را در مکتوب کردن منابع شفاهی و برگزاری کارگاههایی برای تعلیم هنرمندان این رشته ستود.
در ادامه قطعهای سیاهبازی با حضور داوود داداشی اجرا شد و پس از آن نیز مجید جعفری درباره مشکلات نمایشهای سنتی در زمان معاصر چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب به ارائه سخن پرداخت و تأکید کرد که این شکل نمایش با وجود اهمیتش همواره مورد بیمهری قرار گرفته است.
پایانبخش مراسم، تقدیر و تجلیل از داوود فتحعلیبیگی به پاس سالها تلاش او برای احیای نمایشهای ایرانی بود و به همین منظور هدیهای از سوی مرکز هنرهای نمایشی به مناسبت سالروز تولد فتحعلیبیگی به وی اهدا شد.
در حاشیه:
* این مراسم به شکل بازی ترنا برگزار شد و به رسم این بازی به جای دعوت به سخنرانی، دعوتشدگان را به پیش میخواندند.
* اجرای برنامه را "غلام بابوته" به عهده داشت و "پژمان کاشفی" نیز حاکم ترنای برنامه بود و هنرمندان دیگری چون محسن میرزاعلی و مجید فروغی روی صحنه حضور داشتند.
* "سعدی افشار" نیز میکروفونی در اختیار داشت و به رسم نمایشهای سیاهبازی هرازچندگاهی مواردی را در قالب طنز به حاضران روی سن تذکر میداد.
*هنرمندان در اثنای مراسم برای بهبودی "مرشد میرزاعلی" دعا خواندند.
*از دیگر هنرمندان حاضر در این مراسم میتوان به سعدی افشار، حسین مسافرآستانه، محسن حسینی و جمعی از پیشکسوتان نمایشهای آئینی- سنتی اشاره کرد.