حمایت از ناشران خصوصی برای انتشار متون نمایشی در اولویت است

مراسم رونمایی از کتاب‌های سیزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی عصر روز گذشته ۳ مردادماه در کتابخانه مجموعه تئاترشهر برگزار شد.
به گزارش سایت ایران تئاتر، در این مراسم، "محمدحسین ناصربخت"، مدیر امور استانهای مرکز هنرهای نمایشی، اردشیر صالحپور دبیر جشنواره، جواد ذوالفقاری کارگردان و مدیر انتشارات نوروز هنر و نویسندگان کتابها حضور داشتند.
در ابتدا کتاب "بازبازک" نوشته "اردشیر صالحپور" به حاضرین رونمایی شد و صالحپور در خصوص کتابش گفت: «"بازبازک" با هزینه شخصی خودم منتشر شده ولی این افتخار را داریم که 7 کتاب دیگر را توسط انجمن هنرهای نمایشی چاپ کردیم.»
وی افزود: «این کتاب 22 صفحه دارد و توسط انتشارات آرون چاپ شده است.»
در ادامه "محمدحسین ناصربخت" گفت: «جشنواره نمایش عروسکی پیرو سیاستهایی برگزار میشود که از سوی مرکز و انجمن در نظر گرفته شده و امسال هم مانند دورههای قبل تعدادی از پژوهشها و متون را برای انتشار در ایام جشنواره در نظر گرفتیم، تا هم در زمینه خلق متون نمایشی و هم در زمینه تولید متون پژوهشی ثمراتی را برای جامعه عروسکی به ارمغان بیاوریم.»
وی افزود: «مسابقه نمایشنامهنویسی یکی از برنامههای حاشیهای جشنواره است. در این مسابقه سه نمایش برگزیده شدند که خالق هر سه اثر، نویسندگان جوان هستند. همچنین یکی از متون "داود فتحعلی بیگی" که در دوره قبل از جمله متون برگزیده بود را منتشر کردیم.»
ناصربخت با اشاره به نمایشنامه "دختران باغهای قالی" نوشته "هنگامه مفید" گفت: «این نمایشنامه متن زیبایی دارد و در راستای تجربهای است که این خانواده در زمینههای مختلف نمایش عروسکی داشته است.»
وی اظهار کرد: «کتاب "فرهنگ نمایشهای عروسکی" نوشته "پوپک عظیمپور" در عرصه پژوهش نمایش عروسکی اتفاق بزرگی است. همچنین کتاب "بازی با آتش" ترجمه "شیوا مسعودی" که نکات، تصاویر و ایدههایی درباره طراحی صحنه و... در آن به چشم میخورد در جامعه عروسکی میتواند بسیار تأثیرگذار باشد.»
این نویسنده و کارگردان تئاتر بیان کرد: «قصد داریم در جشنوارههای دیگر نیز شاهد این اتفاق باشیم و امیدواریم انتشارات نمایش بتواند در راستای اهداف و در زمینه پژوهش و چاپ متون نمایشی، موفق عمل کند.»
وی افزود: «تدبیر دیگری که اندیشیدیم، حمایت از ناشران خصوصی است و سعی داریم که با آنها مشارکت داشته باشیم و به مرور نشر خصوصی تولید برخی متون را به عهده بگیرد و متونی که نیاز به هزینه بیشتری دارند توسط خودمان منتشر شوند.»
در ادامه کتاب "ماه پیشونی چنین بود" نوشته "نسرین خنجری" و "قصه بخت" داود فتحعلی بیگی رونمایی شد.
سپس کتاب "و گفت ... امروز بینی ... فردا بینی ... و پس آن فردا ... " نوشته "نیما دهقان" به حضار معرفی شد.
"نیما دهقان" گفت: «نوشتن و کار کردن روی زندگی حلاج واقعاً کار سختی بود و از زهره بهروزینیا تشکر میکنم که اگر اصرارهای ایشان نبود، شاید این کتاب نوشته نمیشد.»
اکبر حسنی نویسنده "نفرین عاشقانه بر آتش" در ادامه با معرفی کتابش تصریح کرد: «نمایشنامههای دیگری نیز نوشته بودم که خیلی مورد توجه قرار نگرفتند. این نمایشنامه ساختار ویژهای دارد و داستان به شکل خطی روایت نمیشود و در واقع یک اسطوره جدید را به سایر اسطورههای ایرانی اضافه کردهام.»
"شیوا مسعودی" نیز درباره کتاب "بازی با آتش" گفت: «این کتاب با تلاشهای میلاد حسینی به ثمر رسید. در این کتاب شیوههای جدیدی در نمایش عروسکی معرفی میشود و افقهای جدیدی را برای فعالان این عرصه میگشاید.»
"پوپک عظیمپور" نویسنده کتاب "فرهنگ نمایش عروسکی و نمایشهای عروسکی آیینی سنتی ایران" نیز ادامه داد: «این کتاب نه تنها توسط من بلکه با کمک اساتید خوبم به ثمر نشست. این کتاب از اعماق وجودمان گذشته و بعد از 14 سال تحقیق شکل گرفته است.»
وی خاطرنشان کرد: «این کتاب شامل شش بخش است و بیش از 700 لغت را در برگرفته است.»
این پژوهشگر ادامه داد: «بخش آخر فرهنگنامه به نمایشگران عروسکی اختصاص دارد و تا جایی که توانستم اسامی آنها را جمعآوری کردم، اما متأسفانه بیوگرافی منسجمی از برخی استادان در دست نبود و حال این که بسیاری از این استادان دیگر در جمع ما نیستند.»
وی از حاضران خواست که به پا خیزند و به احترام این استادان یک دقیقه سکوت کنید.
ناصربخت در پایان اظهار کرد: «کمترین سهم مادی از کتابهایی که منتشر شده متعلق به نویسنده و مؤلف است و تمام این اتفاقات با فداکاری نویسندگان رخ میدهد. ما هیچ وقت نمیتوانیم زحمات آنان را جبران کنیم.»
در حاشیه:
ـ مراسم رونمایی از کتابها با اجرای خیمهشببازی همراه بود.
ـ فرزند زندهیاد "کامبیز صمیمی مفخم" از استادان به نام تئاتر عروسکی نیز در این مراسم حضور داشت و حاضران به احترام این استاد بزرگوار ایستاده و یک دقیقه سکوت کردند.