جلد دوم کتاب نمایشنامهنویسان ایرانی در حال تدوین است
جلد اول این کتاب، بهمن ماه ۱۳۸۱ به چاپ رسید اما این کتاب به معرفی نمایشنامهنویسان معاصر میپردازد البته نمایشنامهنویسانی که دارای سبک باشند و به گونهای بتوان گفت که افرادی جریان ساز هستند
جلد دوم کتاب”نمایشنامهنویسان ایرانی، از میرزا فتحعلی آخوندزاده تا بهرام بیضایی” نوشته منصور خلج در حال گردآوری و آمادهسازی برای چاپ است.
منصور خلج در گفتوگو با سایت ایران تئاتر گفت:«جلد اول این کتاب، بهمن ماه 1381 به چاپ رسید اما این کتاب به معرفی نمایشنامهنویسان معاصر میپردازد البته نمایشنامهنویسانی که دارای سبک باشند و به گونهای بتوان گفت که افرادی جریان ساز هستند.»
وی در ادامه افزود:«متاسفانه تعداد زیادی از نمایشنامهنویسان جدید غریب ماندهاند، افرادی مثل فرسی، مفید، گرگوری نقیبیان و .... که من سعی کردم این جمعآوری را انجام دهم، چرا که هیچ منبعی برای معرفی نمایشنامهنویسان کشورمان وجود ندارد و حتی افرادی خواسته یا ناخواسته و به اشتباه مدعی میشوند که ما نمایشنامهنویس نداریم.»
خلج تصریح کرد:«امروزه در مورد درامنویسان درجه دو غربی اطلاعات بیشتری وجود دارد تا نمایشنامه نویسان خودمان. به طور مثال فردی مثل تام استپارت، به دلیل نوع جغرافیایی که در آن قرار دارد، آثارش خیلی سریع جهانی میشود و کتابهایش در سرتاسر دنیا توزیع میشود در حالی که نمایشنامهنویسان ما مهجور ماندهاند. مثلاً نمایشنامهنویسی مثل نصرتالله نویدی که اهل اسلام آباد غرب بود نمایشنامههای خوبی مثل”سگی در خرمن جا” یا”فرفرهها” را نوشت اما در انزوا و سکوت مرد.»
نویسنده کتاب نمایشنامهنویسان ایرانی در ادامه گفت:«نسل سوم دانشکدههای تئاتر اطلاعات کمتری دارند و اساتید نیز اطلاعات خاصی در اختیار آنها قرار نمیدهند، مثلاً خیلی از آنها”ذبیح بهروز” یا نمایشنامه ”جیجک علیشاه” را نمیشناسند.»
خلج افزود:«فکر و ایده جمعآوری این کتاب از خودم بوده و برای آماده سازی آن هیچ نهادی به من کمک نکرد تا جایی که جلد اول را با سماجت به چاپ رساندم که استقبال خوبی از آن شد.»
وی از پروژه فرهنگ هنرمندان تئاتر خبر داد و گفت:«قرار است اطلاعات بازیگران، کارگردانان، طراحان صحنه و نویسندگان تئاتر به صورت دائرهالمعارف گردآوری شود که این کار با همکاری جهاد دانشگاهی انجام میشود.»
گفتنی است خلج متن دو نمایشنامه برای گروه سنی کودکان و نوجوانان تحت عنوان”غول و آبادی”و”سه ماهی” را برای تصویب به مرکز تولید تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ارائه کرده است.
نمایش”غول و آبادی” که به صورت عروسکی، زنده اجرا خواهد شد قصه یک زن و مرد غول است که به هر آبادی وارد میشوند چشم طمع به آن دارند. در این میان به یکی از آبادیها وارد میشوند و با ترفندهای مختلف مثل طمع و دو دستگی نقشه میکشند تا مردم را فریب بدهند و...
نمایش”سه ماهی” نیز برای گروه سنی کودک و نوجوان نوشته شده که برگرفته از داستانهای کلیله و دمنه است. این نمایش در مورد سه ماهی است که در برکهای زندگی میکنند. روزی صیادی تصمیم میگیرد تا آنها را صید کند، ماهیها میشنوند و فقط یکی از آنها که از دیگران عاقلتر است تصمیم میگیرد خود را نجات دهد اما...
گفتنی است منصور خلج نمایش”اودیپ شهریار” را نیز برای اجرا به مرکز هنرهای نمایشی ارائه کرده است.