یادداشت ”هادی سروری” کارگردان نمایش ”سرزمین سفید”

نمایش "سرزمین سفید" با نقش آفرینی معلولان جسمی حرکتی ۲۳ و ۲۴ شهریورماه در فرهنگسرای ارسباران اجرا شد. این نمایش پیش از این در جشنواره بین‌المللی تئاتر معلولان جایزه بهترین متن را از آن خود کرده بود.
این اثر برگرفته از کتاب "منطقالطیر عطار نیشابوری" درباره داستان گروهی منزوی از اجتماع است که فکر میکنند برای به اجتماع پیوستن باید یک حامی داشته باشند، اما با بروز اتفاقاتی درک میکنند که بهترین حامی برای حضورشان استفاده از تواتمندیهای خودشان است.
نمایش "سرزمین سفید " سومین اجرای گروه است که تمرین آن با حضور 10 معلول جسمی حرکتی سنین بین 22 تا 40 سال، حدود سه سال طول کشید.
هادی سروری کارگردان نمایش "سرزمین سفید " به مناسبت اجرای این نمایش یادداشتی را برای سایت ایران تئاتر ارسال کرده که متن آن را در زیر می خوانید:
***
در هنر و به ویژه در هنر تئاتر اثر هنری قبل از اینکه حرف و پیامی برای مخاطب داشته باشد، اثرش را بر روی عوامل گروه میگذارد. بازیگران در یک تحلیل شخصیتی چیزی را در خود شکل میدهند که قبلاً آن را نداشتند، این در پرورش شخصیت یک فرد تأثیرگذار است و هر چه فنیتر باشد تأثیر آن بر مخاطب هم بیشتر است.
اصلیترین بهرهای که تئاتر معلولان از این وضعیت میتواند ببرد در همین قسمت است، اشخاصی که به هر دلیلی معلولیت دارند اکثراً در مقطعی از زندگی دچار انزوای شخصیتی و اجتماعی هستند که فاصلهای گسترده بین آنها با اجتماع ایجاد میشود.
تمرین مداوم و گسترده در رسیدن به مرحلهای که بتوان بر روی شخصیتهای یک نمایش گفتوگو کرد و بعد خلق آن شخصیت حتی ضعیف، به صورت شگفتآوری در این گروههای اجتماعی اعتماد به نفس و خودباوری ایجاد میکند. البته این برخورد خاص نیازمند برنامهریزی و حمایت خاص هم هست.
در جامعة ما که صدها هزار نفر معلولیت دارند با یک برنامهریزی منسجم در این خصوص میتوان فاصله بخشی از این گروهها را با اجتماع از بین برد و توانایی آنان را در خدمت خودشان و اجتماع به کار گرفت، تجربهای که در شش سال گذشته با معلولان داشتم و بارها شاهد آن بودم.
با بهرهگیری از نیروهای توانمند تئاتر که کم هم نیستند میتوان به این نقطه رسید که البته خود نقطه شروع است.