تأثیر رسانهها در فراگیر شدن تئاتر غیرقابل انکار است

بخش دوم نشست "چگونگی تعامل تئاتر با سایر رسانه‌ها" با حضور شهرام کرمی و محمد ساربان در غرفه سایت ایران تئاتر در هفدهمین نمایشگاه بین‌المللی مطبوعات و خبرگزاری‌ها برگزار شد.
به گزارش سایت ایران تئاتر، در ابتدای این نشست "شهرام کرمی" تئاتر را یک هنر ترکیبی دانست و افزود: «یکی از قابلیتهای تئاتر اطلاعرسانی است و تعامل تئاتر با سایر رسانهها جدا از نقشی که تئاتر به عنوان یک هنر رسانهای میتواند داشته باشد، به رشد تئاتر کمک میکند.»
وی با اشاره به نقش مؤثر رسانهها در رشد تئاتر تصریح کرد: «در یک دهه اخیر تأثیری که رسانهها در فراگیر شدن تئاتر داشتند غیرقابل انکار است، و در حال حاضر حتماً در صفحات روزنامهها بخشی هم به تئاتر اختصاص داده میشود.»
کرمی یادآور شد: «توجه رسانهها به تئاتر به دلیل ویژگی ذاتی این هنر است که در واقع ترکیبی از هنرهای دیگر است.»
مدیر تالار هنر با اشاره به اشتراک تئاتر و رسانهها عنوان کرد: «تئاتر و رسانهها هر دو برای رضایت مخاطب فعالیت میکنند. وظیفه رسانهها اطلاعرسانی و کار تئاتر هم انتقال مفاهیم با زبان هنر است.
در تئاتر با هنر روبرو میشویم و طبیعی است در هنر هم تا مخاطب نباشد، جریان ظهور پیدا نمیکند، پس بنابراین هم در تئاتر و هم در رسانهها اصل بر مخاطب است.»
وی تصریح کرد: «تئاتر شکل گرفته تا مخاطب را به خود جذب کند و نقش رسانهها بسیار بیشتر از تئاتر بوده است. از سوی دیگر رسانهها توانستهاند حتی جلوتر از خود آثار پیش بروند، ولی از سوی دیگر به همان میزان آثار تئاتری نتوانستند در رضایت مخاطب مؤثر باشند.»
کرمی در ادامه درباره برقراری تعامل میان رسانهها با تئاتر گفت: «تئاتر باید بیشتر به مخاطب توجه کند و آثار در جهت جذب مخاطب تولید شوند.»
کرمی به نقش مؤثر رسانهها نیز اشاره کرد و ادامه داد: «از زمانی که رسانهها دخیل شدند، باعث شد تا تالارها دوباره فعال شوند. در گذشته کسی فکر نمیکرد روزی سنگلج و یا تالار هنر بتواند رونق بگیرد؛ اما نقش رسانهها به اندازهای مهم است که سالنی مانند ایرانشهر که تازه تأسیس است توانسته مخاطبان دائم خود را پیدا کند.»
وی با بیان اینکه منظور او از رسانهها، مطبوعات و خبرگزاریها هستند، افزود: «نقش تلویزیون تاکنون بسیار کمرنگ بوده و برای تعامل بیشتر در جذب مخاطب باید از تمام رسانهها مانند تلویزیون به بهترین نحو استفاده کرد، تبلیغات شهری نیز بسیار مؤثر است و به جذب مخاطب کمک میکند.»
"محمد ساربان" بازیگر پیشکسوت تئاتر و سینما نیز در ادامه نشست در خصوص تعامل تئاتر با سایر رسانهها عنوان کرد: «تا آنجایی که من و دوستانم با سایت ایران تئاتر در ارتباط هستیم، این سایت توانسته در این زمینه موفق عمل کند. از طرفی تفاوتهایی بین کار این سایت با سایر نشریات وجود دارد از جمله اینکه در کار شما صمیمیت و خلوص بیشتری نمایان است.»
وی ادامه داد: «از سوی دیگر شما از تبلیغات بیجا پرهیز میکنید. متأسفانه اکثر نشریات به خصوص سینمایی و تئاتری بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند، آن هم تبلیغ یکسری اشخاص نه صرفاً تئاتر.»
ساربان با ابراز تأسف از این اتفاق افزود: «اگر برای تئاتر و تعامل با این رسانه کار میکنیم، باید هدف اصلیمان معرفی و شناخت خود تئاتر باشد و نباید این معرفی جنبه تبلیغاتی داشته باشد.»
این بازیگر با اشاره به اینکه در کل تعامل بین نشریات و تئاتر لازم است، تصریح کرد: «حلقه اصلی تعامل میان سینما، تئاتر و بازیگر مردم هستند و این حلقه باید محکم باشد، همچنین ما بخش بزرگی از فعالیت خودمان را مدیون کار نشریات و رسانههای مکتوب هنری هستیم. بنابراین مسئولیت رسانه در این زمینه بیشتر میشود.»
وی در ادامه افزود: «متأسفانه گاهی برخی از افراد به قدری خود خواهند که تصور میکنند همه ابزار تبلیغاتیشان هستند و این اصلاً منصفانه نیست. این مسئولیت به عهده اهالی رسانه است که از دل تبلیغاتی که افراد برای خود انجام میدهند، واقعیتها را بیرون بکشند و دریابند.»
ساربان با بیان اینکه ما هنرمندان هم وظایفی داریم، ادامه داد: «باید افرادی وارد عرصه هنر شوند که در این زمینه تحصیلات آکادمیک داشته باشند؛ چرا که ما هم به عنوان یک هنرمند موظفیم بینش جامعه را بالا ببریم. کار ما نشاط دادن به مردم، به فکر وادار کردن آنها، ایجاد فردایی پر از تحرک و پیشرفت و... است و در واقع این یک رسالت برای هنر است.»
این بازیگر پیشکسوت تئاتر در پایان خاطرنشان کرد: «متأسفانه در میان هنرمندان، کسانی هستند که به دروغ به نشریات حرفهایی میزنند و باید رسانهها در این زمینه آگاهی داشته باشند و هر شخص را مطابق واقعیت و به درستی معرفی کنند.»
غرفه سایت ایران تئاتر در هفدهمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها در ورودی شرقی شبستان مصلی تهران طبقه دوم واقع است.