در حال بارگذاری ...
...

جزئیات برگزاری بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از زبان ”محمد حیدری”

جزئیات برگزاری بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از زبان ”محمد حیدری”

نشست رسانه‌ای بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با حضور "محمد حیدری"دبیر جشنواره و "یزدان عشیری"مدیر روابط عمومی جشنواره صبح امروز ـ ۲۰ دی‌ماه ـ در سالن کنفرانس مجموعه تئاترشهر برگزار شد.

به گزارش سایت ایران تئاتر، در ابتدای نشست، عشیری گفت: «جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر بزرگ‌ترین رویداد کشور است و علاوه بر اینکه پتانسیل عظیمی دارد دارای ابعاد ملی و بین‌المللی است.»

تشکر دبیر از اهالی رسانه

سپس محمد حیدری با بیان اینکه عرصه تئاتر بسیار پر فراز و نشیب است و اصحاب رسانه همیشه در کنار اهالی تئاتر بوده‌اند، گفت: «تأثیری که اصحاب رسانه در این حوزه داشته‌اند را نمی‌توان نادیده گرفت؛ به خصوص اینکه در تخصیص بودجه تئاتر بسیار تأثیرگذار بوده‌اند.»
وی افزود: «از دبیران 28 دوره گذشته تشکر می‌کنم و اگر ما در این مکان هستیم، در واقع بر دوش گذشتگان ایستاده‌ایم و از تجربیات دوره‌های قبل استفاده کرده‌ایم.»

ارائه گزارش

حیدری سپس با اشاره به اینکه بیست‌ونهمین جشنواره تئاتر فجر 11 ماه پیش با ارسال فراخوان کار خود را آغاز کرد، گفت: «در 6 ماه اول سال با توجه به تغییرات مدیریتی که شاهد آن بودیم، به برنامه‌ریزی‌هایی که برای این 6 ماه در نظر گرفته‌ بودیم، دست پیدا نکردیم؛ اما در 6 ماه دوم و بعد از تغییرات مدیریتی با برنامه‌ریزی‌هایی که انجام داده بودیم، روند جشنواره ادامه پیدا کرد.»
وی ادامه داد: «در بخش چشم‌انداز تئاتر ایران 209 اثر به دبیرخانه جشنواره رسید و ما در بازبینی 20 اثر را انتخاب کردیم. در بخش تجربه‌های نو نیز از 234 اثر رسیده 25 اثر مورد بازبینی قرار گرفت که 9 اثر به مرحله نهایی راه پیدا کردند. در بخش مرور تئاتر ایران نیز برای اولین بار شاهد حضور جوانان بودیم، به خصوص در تئاتر شهرستان‌ها. در واقع این بخش به حضور جوانان اختصاص پیدا کرده و ما 18 نمایش را از میان آثار ارسالی انتخاب کردیم.»
وی خاطرنشان کرد: «کارگاه‌ها آموزشی جشنواره از 16 تا 22 بهمن ماه 5 کارگاه برگزار می‌شود و دو کارگاه و یک نشست ویژه نیز از 23 بهمن تا یک اسفندماه در حین برگزاری جشنواره بر پا خواهد شد. در بخش مسابقه بین‌الملل 8 اثر ایرانی از منتخبان تمامی بخش‌ها و 7 اثر خارجی نیز حضور دارند که اسامی آنها متعاقباً اعلام خواهد شد.»
دبیر بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با بیان این‌که مسابقه عکس در دو بخش مجموعه عکس و تک‌عکس برگزار می‌شود، گفت: «منتخبان هر بخش در روز اختتامیه مسابقه تئاتر ایران، معرفی می‌شوند. همچنین در طول برگزاری جشنواره شاهد برپایی نمایشگاه پوستر و عکس خواهیم بود.»
وی ادامه داد:«90 پوستر از 38 طراح ارسال شده که اسامی منتخبان این بخش نیز در روز اختتامیه اعلام خواهد شد. در بخش جشنواره جشنواره‌ها 10 اثر شرکت دارند و شاهد حضور آثاری از جشنواره تئاتر کردی و جشنواره تئاتر جوان ایرانی نیز خواهیم بود. در بخش تئاتر خیابانی نیز 25 اثر حضور دارند که تئاتر خیابانی شامل بخش ویژه انقلاب‌اسلامی و تئاتر خیابانی مریوان است که بخش انقلاب اسلامی به صورت مسابقه برگزار می‌شود.»

رویکرد جدید در بازار تئاتر

دبیر جشنواره در ادامه با اشاره به بازار تئاتر ایران اظهار کرد: «بازار تئاتر ایران امسال با رویکرد جدیدی برگزار می‌شود و تمام تلاشمان این است که حضور مؤثر گروه‌های ایرانی را در این بخش شاهد باشیم. همچنین امسال از مدیران کمپانی‌ها و فستیوال‌های معتبر جهانی دعوت کردیم و قرار است برای اولین بار رزومه افراد شرکت‌کننده بخش بازار تئاتر ایران را به صورت کتاب چاپ کنیم.»
وی افزود: «امسال در بیست‌و‌نهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر شاهد رویدادهایی هستیم که برای اولین اتفاق می‌افتد و در شش ماه دوم امسال تمام تلاشمان این بود که برنامه‌های مدنظرمان را به مرحله عمل برسانیم.»

حیدری با اشاره به برگزاری بازار تئاتر ایران، تصریح کرد: «شکل، محتوا و ساختار این بخش را تغییر دادیم و چون سال گذشته با توجه به اینکه برای اولین بار این بخش کار خود را آغاز کرد، نقایصی وجود داشت امسال بخش بازار تئاتر ایران با کیفیت بالاتری برگزار می‌شود.»
وی ادامه داد: «مهمانانی که از کمپانی‌ها و دبیرانی که از فستیوال‌ها شرکت کرده‌اند باید حضور مداوم داشته باشند؛ چرا که سال گذشته روز دوم اظهار می‌کردند که با گروه‌ها صحبت کردند و دیگر لزومی ندارد در سایر روزها به بازار تئاتر بیایند. امسال هر روز 8 گروه در بازار تئاتر ایران حضور دارند و هرکدام از این گروه‌ها 20 دقیقه فرصت دارند که گروه و برنامه‌هایشان را معرفی کنند.»
دبیر جشنواره افزود: «میزگردهایی را برای هر گروه در نظر گرفته‌ایم که با حضور مدیر یا کارگردان گروه و مدیر روابط عمومی و امور بین‌الملل گروه و کمپانی دبیران برگزار می‌شود.»
وی تصریح کرد: «گروه‌های شرکت کننده در بازار تئاتر ایران باید دارای معیارهایی کیفی باشند. کمک هزینه، امسال با توجه به معیارها و طرح‌هایی که از گروه‌ها ارائه می‌شود، تعلق می‌گیرد. البته این کمک هزینه از قرارداد گروه‌ها کسر نخواهد شد.»

سانس‌ ویژه

حیدری عنوان کرد: «امسال برای اولین بار در 15 نمایش سانس‌های ویژه‌ای خواهیم داشت و اصحاب رسانه، هنرمندان تهران و هنرمندان شهرستان‌ها هرکدام در سانس ویژه خود می‌توانند به تماشای نمایش‌ها بنشینند. امسال تلاش کرده‌ایم که شرایط ویژه‌ای را برای هنرمندان تئاتر و اصحاب رسانه به وجود بیاوریم و امیدواریم در سال‌های آینده این 15 نمایش به تعداد بیشتری افزایش یابد.»
وی با اشاره به انتشار دو ویژه‌نامه گفت: «ویژه‌نامه اول به منظور معرفی سالن‌های جشنواره و امکانات رفاهی اطراف سالن‌های منتشر شده و با تیراژ 20 هزار به منازل شهروندان تهران ارسال خواهد شد و 10 روز قبل از جشنواره ویژه‌نامه دیگری به منزل ارسال می‌شود که علاوه بر معرفی سالن‌ها قصد دارد خانواده‌های تهرانی را با تئاتر بیشتر آشنا کرده و در طول سال مخاطبان جدیدی را جذب تئاتر کند.»
دبیر جشنواره با اشاره به این شعار که تئاتر برای همه مردم است، اضافه کرد: «ما به دنبال جذب مخاطب هستیم. بسیاری از مردم از جزئیات برگزاری جشنواره و سالن‌های اجرایی خبر ندارند و انتشار این ویژه‌ نامه با هدف جذب مخاطب بیشتر برای تئاتر انجام شده است.»

جشنواره فجر استانی

وی اظهار کرد: «سه جشنواره فجر استانی در خراسان شمالی، گلستان و البرز خواهیم داشت و 16 تا 21 نمایش در مراکز این استان‌ها اجرا می‌شوند که هر روز دو اجرا خواهند داشت. اسامی این نمایش‌ها 25 بهمن‌ماه اعلام خواهد شد. در بخش یونیما، با همکاری یونیما نیز نمایش‌های عروسکی در گیلان و شهرستان‌های این استان اجرا خواهند شد. با توجه به ظرفیت‌های موجود و تاریخ 10 روزه جشنواره، امکان اجرای نمایش‌ها در سایر استان‌ها وجود نداشت و امیدواریم در سال‌های آینده تعداد این استان‌ها افزایش پیدا کند.»
حیدری ادامه داد: «در بخش پژوهش 24 مقاله خارجی ارائه شده که در بازار تئاتر ایران با شکل و محتوای جدیدی ارائه می‌شود.»

تاثیر نقد در روند جشنواره

وی با بیان اینکه این اعتقاد را داریم که نقد می‌تواند در روند جشنواره تأثیرگذار باشد، گفت: «مبنا را بر این گذاشتیم که هنرمندان و خبرنگاران نگاه انتقادآمیز به جشنواره داشته باشند، چون با استفاده از این نقدها می‌توانیم کیفیت بالاتری را در جشنواره شاهد باشیم.»

شورای سیاست‌گذاری تئاتر
حیدری با اشاره به بخش داوران جشنواره گفت: «امسال تعاملی میان جشنواره و کانون ملی منتقدان تئاتر انجام شده و قرار است که کانون از بین منتخبان همه بخش‌ها 24 اثر را مورد ارزیابی قرار دهد.»
وی اظهار کرد: «بخش شورای سیاست‌گذاری تئاتر با هدف‌گذاری مشخص شده و امسال در شورای سیاست‌گذاری از سازمان‌ها دعوت کردیم و آن‌ها نیز پذیرفتند. این سازمان‌ها و ارگان‌ها می‌توانند در حوزه سیاست‌گذاری مؤثر بوده و در ارتقای نگاه‌ها به تئاتر مؤثر باشند. همچنین در جلسه‌ای که برگزار شد، پیشنهادات خوبی از سوی این سازمان‌ها ارائه شد و آن‌ها می‌توانند در ارتقای سالن‌های تئاتر، بودجه و تبلیغات بسیار مؤثر باشند.»
دبیر جشنواره ادامه داد: «برای مثال نماینده سازمان صدا و سیما در این شورا می‌تواند بخشی از موضوعات مربوط به تبلیغات را حل کند. جواد آرین‌منش نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، موسوی مقدم قائم مقام سازمان صدا و سیما، دکتر حجت‌ا... ایوبی رئیس مؤسسه فرهنگی اکو، محمدهادی ایازی مشاور عالی شهردار و معاون فرهنگی اجتماعی شهردار تهران، علیرضا افشار معاون فرهنگی اجتماعی وزارت کشور، دکتر محمود عزیزی هنرمند پیش‌کسوت، سعید کشن‌فلاح رئیس دانشگاه هنر، حسین مسافرآستانه مدیر مرکز هنرهای نمایشی، مهندس مرتضی تمدن استاندار تهران و محمد خزاعی مشاور دبیر بیست‌ونهمین جشنواره تئاتر فجر اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره هستند.»

نگاه ویژه به نویسندگان و متون ایرانی

وی با اشاره به نشریه روزانه و کتاب جشنواره گفت: «نشریه روزانه و کتاب جشنواره امسال با کیفیت بهتری ارائه می‌شود و در کل سعی کردیم امسال شرایط را برای حضور بیشتر جوانان فراهم کنیم.»
دبیر جشنواره خاطرنشان کرد: «از میان 146 اثر شرکت کننده 131 اثر ایرانی است و از این میان تنها 10 متن خارجی در جشنواره حضور دارند و ما در واقع نگاه ویژه‌ای به نویسندگان و متون ایرانی داشته‌ایم. 15 اثر خارجی نیز از کشورهای آلمان، ایتالیا، لهستان، جمهوری چک، کره، چین، کانادا، سوئیس، یونان، روسیه و اسلوانی شرکت دارند.»
وی با بیان اینکه شأن تئاتر ایران از تئاتر آسیا بالاتر است، گفت: «شعار کیفیت در بخش بین‌الملل نیز وجود دارد و از انتخاب آثاری که در کل براساس متن باشد، پرهیز کردیم و با دقت نظر خاص و توجه به ویژگی‌های بصری این آثار را برگزیدیم.»
حیدری عنوان کرد: «بودجه جشنواره امسال 1 میلیارد و 600 میلیون تومان بوده که در جلسه مطبوعاتی بعدی هزینه‌های هر بخش را اعلام می‌کنم. در 67 اثر صحنه‌ای 32 بازیگر مشترک وجود دارد که امیدواریم در این خصوص به مشکل برنخوریم.»
وی اظهار کرد: «به عنوان دبیر جشنواره سعی کردم جشنواره با کیفیت و در شأن تئاتر ایران برگزار شود.»

برگزاری دو نشست رسانه‌ای دیگر

در ادامه نشست "یزدان عشیری" گفت: «علاوه بر نشست امروز، دو نشست مطبوعاتی دیگر نیز برگزار خواهد شد. دومین نشست 10 بهمن‌ماه و در آستانه برگزاری جشنواره برپا می‌شود که در آن به ریز اطلاعات به صورت جامع اشاره خواهد شد. همچنین سومین نشست بعد از جشنواره برگزار می‌شود و در آن به جمع‌بندی و نتیجه‌گیری جشنواره می‌پردازیم و قطعاً آسیب‌شناسی خواهیم کرد تا برگزارکنندگان جشنواره سی‌ام بتوانند از این نظرات استفاده کنند.»

پاتوق خبرنگاران

عشیری با بیان اینکه در طول ایام جشنواره پاتوقی برای خبرنگاران پیش‌بینی شده است، گفت: «طی روزهای برگزاری جشنواره پکیج و بسته‌های فرهنگی در اختیار خبرنگاران قرار می‌گیرد و قرار است این پاتوق محل استقرار موقت برای خبرنگاران باشد.»

داوری رسانه‌ها

مدیر روابط عمومی جشنواره عنوان کرد: «در بخش داوری رسانه‌ها از تجربه اصحاب رسانه بهره‌مند می‌شویم و اشخاصی که کارت رسانه را دریافت می‌کنند، فرم ارزشیابی در اختیارشان قرار می‌گیرد که یک نمایش ایرانی و یک نمایش خارجی را انتخاب ‌کنند. همچنین در کنفرانس دوم از رسانه‌های برتر قدردانی به عمل می‌آید.»
وی در ادامه اظهار کرد: «با حمایت رسانه ملی، چند شبکه داخلی و برون مرزی برنامه‌هایی را در طول روزهای جشنواره تولید و پخش خواهند کرد.»
حیدری در ادامه با اشاره به تولیدات مشترک تئاتر گفت: «تفاهم‌نامه‌هایی را با مدیران کمپانی‌های مختلف منعقد کرده و شرایط تولیدات مشترک را فراهم کرده‌ایم که در ادامه از سوی مرکز هنرهای نمایشی باید دنبال شود. چرا که تولید مشترک باید به صورت بنیادی طراحی شده و از ابتدای سال آغاز شود، نه در ابتدای جشنواره تئاتر فجر.»

برگزاری دوسالانه بخش رادیو تئاتر

وی در خصوص حذف بخش رادیو تئاتر در جشنواره امسال گفت: «این بخش حذف نشده و در فراخوان نیز اعلام کردیم که بخش رادیو تئاتر به صورت دو سالانه برگزار می‌شود و ما آمادگی لازم را برای برگزاری این بخش داشتیم.»
وی یادآور شد: «با توجه به اینکه یک ماه تا برگزاری جشنواره باقی مانده، همکارانمان در رادیو به تازگی اعلام آمادگی کرده‌اند و اگر بخواهیم این بخش را هم‌اکنون اضافه کنیم، در واقع به شأن این رسانه توهین کرده‌ایم.»

جشنواره؛ بهترین فرصت برای جوانان

دبیر جشنواره ادامه داد:«پیشکسوت‌ها و باتجربه‌ترها در بخش مهمان حضور دارند، از این طریق خواستیم حضور جوانان در جشنواره پررنگ‌تر باشد، چرا که یک فرد پیش‌کشوت می‌تواند در طول سال اجرا داشته باشد، ولی جشنواره بهترین فرصت برای جوانان است تا کارهای خود را به معرض نمایش بگذارند.»
وی اظهار کرد:«امسال هیچ کار سفارشی نداشتیم و کارگردانان مطرحی نیز در جشنواره حضور دارند. یکی از آثار شاخصی که امسال در جشنواره خواهید دید نمایش "هامون بازان" کار محمد رحمانیان است که در بخش مهمان حضور دارد.»

حمایت از گروه‌های نمایشی

حیدری درخصوص حمایت از گروه‌های نمایشی در برابر حاشیه‌های موجود گفت:«تئاتر هنر زنده‌ای است و حاشیه‌هایی که درست می‌شود به دلیل ناآگاهی است. شاید کسانی که برخی مطالب را می‌نویسند نمی‌دانند یک گروه نمایشی با چه مشکلاتی کارش را به مرحله اجرا می‌رساند. ما تمام تلاشمان را می‌کنیم که آرامش گروه‌ها را فراهم کنیم.»

پیش‌فروش بلیط های جشنواره

دبیر جشنواره یادآور شد:« بلیط های جشنواره نیز از 5 تا 10 بهمن‌ماه با توجه به ظرفیت سالن ها به صورت اینترنتی پیش‌فروش خواهد شد و امسال روز فروش نخواهیم داشت.»

اسکان گروه‌های شهرستانی

وی در پایان با بیان اینکه گروه‌های شهرستانی مشکل اسکان نخواهند داشت، عنوان کرد:« تلاش می‌کنیم برای همه گروه‌ها امکاناتی برابر فراهم کنیم و سعی داریم که هر گروه بتواند حداقل 4 شب در تهران حضور داشته باشد. همچنین کارت‌های VIP برای هنرمندان شهرستانی در نظر گرفته شده است.»
بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از 16 بهمن‌ تا اول اسفندماه در تهران و شهرستان‌ها برگزار می‌شود.