”حسین پاکدل”:جشنواره تئاتر فجر نمایشهای فاخر سفارش دهد

از آنجا که جشنواره تئاتر فجر در مقطع کوتاه زمانی ده روزه و با هیجان و شور فراوان، تمامی ظرفیت و توان تئاتری ایران را به صورت یک جا در معرض دید و قضاوت قرا می‌دهد، قابل اعتناست.
به گزارش دریافتی سایت ایران تئاتر از روابط عمومی بیست و نهمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، "حسین پاکدل" نویسنده و کارگردان تئاتر افزود: «در جشنواره تئاتر فجر بضاعت یک سال تئاتر ایران مورد سنجش قرار میگیرد و هنرمندان تئاتر نسبت خودشان را با جریان تئاتر که نمود آن در جشنواره است، قیاس میکنند.»
پاکدل به دولتی بودن تئاتر ایران اشاره کرد و گفت: «با توجه به اینکه جریان کلی تئاتر ایران، جریانی کاملا دولتی است و نمیتوان نقش دولت را در پویایی و پژمردگی آن نادیده گرفت، گاهی وقتها جشنواره به یک رشد کیفی بسیار متعالی میرسد و گاهی زمانها نیز به ضعف، تب و بیماری دچار میشود که امیدواریم جشنواره امسال جشنواره پرباری باشد و بتواند جریان تفکر و اندیشه و هنر را در جامعه ایران نمایندگی کند.»
وی در خصوص جایگاه تئاتر ایران در عرصه بینالمللی توضیح داد: «واقعیت این است که بعضی از کارهایی که من در این سالها دیدم، چیزی از آثار نمایشی کشورهای خارجی کم ندارد، ضمن آنکه برای گروههای تئاتر کشورهای دیگر، همه انواع امکانات فراهم است و اگر همان افراد را در شرایطی که بچههای ما کار میکنند، قرار دهید، نمیتوانند حتی یک جمله بنویسند؛ اما هنرمند ما در این سالها عادت کرده و خودش را وفق میدهد و اثرش را خلق میکند.»
مدیر سابق تئاتر شهر همچنین درباره تمایل گروههای خارجی به حضور در جشنواره تئاتر فجر گفت: «تمام این مراودات به سیاستهای اداره کل هنرهای نمایشی برمیگردد و هر دوره هم سیاستها و اقتضائات خاص خود را دارد.»
وی افزود: «جشنوارهها خارج از شریط سیاسی و اجتماعی ما نیستند و به هر صورت اتفاقات بر روی جریان تئاتر، سفرها، مهمانهای خارجی و بسیاری مسائل دیگر تاثیر میگذارد و این مبادلات را گاهی کم کرده و گاهی آن را گسترش میدهد. به هر صورت وقتی ما با مقتضیات خودمان نگاه میکنیم، شرایط بدی نیست.»
پاکدل که دبیری جشنواره تئاتر فجر در سالهای گذشته را نیز در کارنامه دارد، با اشاره به اینکه بینالمللی شدن جشنواره و نیز چاپ کتاب و کاتالوگ در دوره مدیریت وی جریان پیدا کرده گفت: «پیشنهادهای بسیاری برای بهتر برگزار شدن جشنواره دارم که گاه به دوستانی که در مصدر کار هستند میگویم، گاه خوششان نمیآید و گاه میگویند این ایدهها خوب است اما نمیتوان پیادهاش کرد.»
وی تاکید کرد: «ایدههای زیادی درباره شیوه اجرایی، سیاستهای جذبی و حمایتی، بخشبندیهای جشنواره و برنامهریزیهایی برای برگزاری یک جشنواره پربار و حرفهای دارم که باید در یک نشست تخصصی مطرح شده و با مدیران در میان گذاشته شود.»
پاکدل همچنین گفت: «جشنواره تئاتر فجر آنچنان در بخش نرمافزاری تعیینکنندگی ندارد، ولی اگر بتواند در بخش اندیشگی سیاستگذاری کند، آن موقع میتواند پیش برنده باشد و گرنه اینکه فراخوان بدهد، عدهای پیشنهاد بدهند و در نهایت کارها انتخاب شود، به این معنی نیست که ما باعث زایش اندیشگی شدهایم؛ بلکه زمانی میتوانیم باعث ارتقای هنر و زایش اندیشگی شویم که با بودجهای که در اختیار ماست، برخی کارهای فاخر را سفارش بدهیم.»
وی ادامه داد: «برای اینکه کیفیت آثار بالا برود، مرکز پیش قدم نیست و ابتکار عمل دست او نیست در صورتی که مثلا جشنواره میتواند اعلام کند در سال 92 رویکرد خاصی برای برخی آثار وجود دارد و برای رسیدن به این مقصود به 10 نویسنده سفارش متن بدهد، قراردادهایی ببندد تا تولید متن کند و بعد کارگردانانی را مامور کند تا این متون را تولید کنند. این یعنی ابتکار عمل و تولید کردن اندیشگی.»
پاکدل معتقد است: «چون مدیریتها مستعجل هستند، قدرت برنامهریزی طولانی مدت ندارند و نگاه هم ملی نیست، بلکه نگاه روز و مقطعی است و این فقط در حوزه تئاتر نیست بلکه در همه حوزهها وجود دارد و فعلا نمیتوان کاری کرد.»
گفتنی است بیستونهمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از 16 بهمن تا 1 اسفندماه با دبیری "محمد حیدری" در تهران و شهرستانها برگزار میشود.