در حال بارگذاری ...
...

گزارش نشست شورای سیاستگذاری بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر

امسال جایزه اجرای عمومی را محدود کردیم و صرف حضور در جشنواره تئاتر فجر به جز یک بخش به معنای اجرای عمومی نیست. این در واقع جزو سیاست‌هایی بود که آقای شاه‌آبادی ابلاغ کرد. البته کارهای ارزشمند می‌توانند برای اجرای عمومی معرفی شوند.

گزارش نشست شورای سیاستگذاری بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر

امسال جایزه اجرای عمومی را محدود کردیم و صرف حضور در جشنواره تئاتر فجر به جز یک بخش به معنای اجرای عمومی نیست. این در واقع جزو سیاست‌هایی بود که آقای شاه‌آبادی ابلاغ کرد. البته کارهای ارزشمند می‌توانند برای اجرای عمومی معرفی شوند.

نشست شورای سیاستگذاری بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به منظور گفت‌وگو و تبادل نظر پیرامون جایگاه این رویداد مهم و تاثیرات فرهنگی و اجتماعی گسترده آن و رسیدن راهبردها و چشم اندازهای موثرتر درتالار جلسات معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

به گزارش دریافتی سایت ایران تئاتر از روابط عمومی جشنواره بین¬المللی تئاترفجر اعضای شورای سیاست‌گذاری در این جلسه به بحث و بررسی درباره سیاست‌گذاری¬های شورا پرداختند.
محمد حیدری دبیر بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر و عضو شورای سیاستگذاری در این نشست گزارش جامعی از ابعاد برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، رشد کمی و کیفی آن در مقایسه با دوره¬های گذشته، اقدامات صورت¬ گرفته در حوزه بین‌الملل و بازار تئاتر و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته برای همزمانی در استان‌های مختلف کشور و فعالیت‌های انجام شده در کمیته‌های روابط عمومی، انتخاب و ارزشیابی، بین‌الملل، پژوهش‌ها و کارگاه‌ها و... ارائه داد.  

***
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:  نگاه موجود به حوزه تئاتر باید اصلاح شود

"حمید شاه‌آبادی" معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جلسه طی سخنانی خطاب به اعضای شورا گفت: «ما علاقه‌مندیم که از حمایت‌ نهادهایی که در این حوزه با جشنواره تئاتر فجر همکاری می‌کنند، استفاده کنیم. یکی از این بخش‌های ضروری حضور کارشناسان شما در فرآیند اجرای عمومی نمایش‌ها در طول برگزاری جشنواره است.»
وی ادامه داد: «اگر ما مکانیزمی داشته باشیم که نمایندگان نهادهایی که قرار است از جشنواره حمایت کنند، از آثار جشنواره بازدید کنند اتفاق بسیار خوبی خواهد افتاد. همچنین امیدوارم این نشست پایانی شورا نباشد بلکه یک نشست تحلیلی در اسفندماه داشته باشیم تا بتوانیم با جمع‌بندی نظرات به آینده جشنواره تئاتر فجر کمک کنیم.»
شاه آبادی با بیان اینکه نگاه به حوزه تئاتر باید اصلاح شود، گفت: «تا زمانی که این نگاه اصلاح نشود اقدام بنیادی در این عرصه انجام نخواهد شد. بنابراین نیاز به یک برنامه دراز مدت وجود دارد و اولین گام حفظ این جمع است.»
معاون هنری وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی یادآور شد: «ما به دنبال تحولات بنیادین در حوزه تئاتر و توسعه آن هستیم و امیدوارم با پایان جشنواره این حلقه پابرجا بماند و بتوانیم تا جشنواره سال آینده حداقل 6 جلسه دیگر برگزار کنیم.»
معاون فرهنگی اجتماعی وزارت کشور: هنر نمایش می‌تواند در بازتاب درست آسیب‌های اجتماعی نقش مهمی ایفا کند
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت کشور با اشاره به اهمیت برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر عنوان کرد: «به دلیل تاثیرگذاری وسیع این هنر بر مخاطبان لازم است در زمینه محتوا و مفاهیم هدف گذاری دقیقی صورت پذیرد.»
"علیرضا افشار" ادامه داد: «هنر در دنیای امروز نقش مهمی در ترویج الگوهای فرهنگی و اجتماعی دارد و در دادن آگاهی و اطلاعات به خانواده‌ها و رشد تفکر جوانان و نوجوانان خیلی مهم است.»
افشار با تاکید بر این نکته که باید به موضوعات اجتماعی معاصر اهتمام ورزیده شود اظهار داشت: «هنر می‌تواند با بازتاب درست معضلات جامعه و آسیب‌های اجتماعی زمینه رشد آگاهی‌ها را فراهم نماید و به کمک دستگاه‌های مسئول بیاید.»
وی بر لزوم توجه به مسائلی مهم کشور چون: حجاب و عفاف، آسیب های اجتماعی، مفاهیم مرتبط با پیام انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و...تاکید کرد و افزود: «در این راستا جشنواره تئاتر فجر به دلیل گستره تاثیراتش قابل ملاحظه است.»
[:sotitr1:]نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی: جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر نمادی از موجودیت تئاتر کشور است
"جواد آرین‌منش" نایب رئیس کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، جشنواره تئاتر فجر را نمادی از موجودیت جشنواره از تئاتر کشور دانست و افزود: «جشنواره بعد از گذشته 28 دوره نیازمند نوعی آسیب‌شناسی و بازنگری است.»
وی یادآور شد: «ما در حوزه های فرهنگی و هنری، سیاست گذاری مشخص و برنامه ریزی بلند مدت و یا کوتاه مدت نداشته‌ایم.»
آرین منش در ادامه تصریح کرد: در زمانی که جشنواره‌ای با عنوان جشنواره تئاتر فجر شکل گرفته است، قاعدتا این انتظار می‌رود که در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران این جشنواره را برگزار کنیم تا تبلور پیام انقلاب اسلامی باشد و ارزش‌های انقلاب را در قالب هنر مجسم کرده و به نسل بعد انتقال دهیم.
وی با بیان اینکه جای اینگونه ارزش‌یابی‌ها در جشنواره خالی است، گفت: «اگر سیاست‌ها برای دوره بلندمدت تدوین شود و حداقل بدانیم که سال آینده قرار است چه کارهایی را در این حوزه انجام دهیم، می‌توانیم از این طریق به اهدافمان برسیم. ولی در حال حاضر با این امر فاصله داریم و تئاتر هنوز در میان توده مردم جایگاه مناسبی ندارد.»
نایب رئیس کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تئاتر نیازمند یک شورای مستمر است، عنوان کرد: «باید یک شورای عالی تئاتر داشته باشیم و تمام دست‌اندرکارانی که قرار است در توسعه تئاتر مشارکت کنند در این شورا حضور داشته باشند و آسیب‌شناسی صورت بگیرد.»
وی در پایان پیشنهاد داد: «باید یک نشریه ویژه تئاتر منتشر شود تا از این طریق مردم بیشتری جذب تئاتر شده و با این حوزه آشنا شوند.»
رئیس مرکز هنرهای نمایشی: تئاتر نیازمند پشتیبانی از سوی مسئولان فرهنگی کشور است
"حسین مسافر آستانه" مرکز هنرهای نمایشی با اشاره اینکه جایگاه تئاتر ایران در مجامع بین‌المللی جایگاه شفاف و روشنی است، گفت: «به همین دلیل حساسیت این حوزه با توجه به بازتاب بین‌المللی که دارد بیشتر است.»
وی ادامه داد: «پیش از این با معاونت هنری وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی ایران درباره اینکه تشکل خاصی برای سیاست‌گذاری تئاتر با حضور مسئولان فرهنگی ایجاد شود داشته‌ایم و بسیار خوشحالم که جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر استارت این امر را زده است تا ما بتوانیم از نظرات افرادی که درعرصه فرهنگی کشور صاحب نظر هستند، در تبیین سیاست‌ها و پیشبرد برنامه‌های تئاتر بهره‌مند شویم.»
وی با بیان اینکه در دوره‌های مختلف جشنواره تئاتر فجر، به عنوان عضوی از شورا و یا مسئول برگزاری جشنواره حضور داشته است، اظهار کرد: «به نظرم این شورای سیاست‌گذاری جدی‌ترین شورای سیاست‌گذاری است.»
مسافر آستانه با اشاره برگزاری جشنواره و حساسیت‌هایی که تئاتر در حال حاضر با آن مواجه است، گفت: «دیگر تنها یک شورای تخصصی و یا شورای صرفا مدیریتی در دل ارشاد پیش‌برنده نیست، به همین دلیل نیازمند پشتیبانی‌هایی از سوی مسئولان فرهنگی کشور است.»
وی عنوان کرد: «این حرکت می‌تواند بسیاری از مشکلات را مرتفع کند؛ ضمن اینکه به دلیل انگیزه‌ای که از سوی شورا ایجاد شد بخشی از جشنواره تئاتر خیابانی به پرداختن درباره آسیب‌های اجتماعی و موضوع عفاف و حجاب در تئاتر اختصاص دارد.»
مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی در ادامه با بیان اینکه جشنواره بیست‌ونهم از روزی که شکل گرفت با توجه به برآورد بودجه‌ای که انجام داد پیرامون موضوعات مشخصی بود، گفت: «هر قدر که جلوتر رفتیم، احساس نیاز به وجود چنین موضوعاتی بیشتر شد و همچنین احساس نیاز در گستردگی جشنواره در شهرستان‌ها نیز به وجود آمد و امیدواریم بتوانیم در سال‌های آتی در تمام استان‌ها جشنواره را برگزار کنیم تا تمام تئاتری‌های کشور در جشن پیروزی انقلاب اسلامی ایران حضور داشته باشند.»
وی ادامه داد: «آقای شاه‌آبادی نیز با توجه به برنامه‌های جدیدی که طرح شد با افزایش بودجه پیش‌بینی شده موافقت کردند. البته بخش‌های دیگر نیز نیازمند کمک و حمایت است.»
مسافر آستانه تصریح کرد: «امسال جایزه اجرای عمومی را محدود کردیم و صرف حضور در جشنواره تئاتر فجر به جز یک بخش به معنای اجرای عمومی نیست. این در واقع جزو سیاست‌هایی بود که آقای شاه‌آبادی ابلاغ کرد. البته کارهای ارزشمند می‌توانند برای اجرای عمومی معرفی شوند.»
رئیس موسسه فرهنگی اکو: هیچ هنر دیگری نمی‌تواند جای تئاتر را بگیرد
"حجت‌الله ایوبی" رئیس موسسه فرهنگی اکو در ابتدای سخنان خود عنوان کرد: «جشنواره بیست‌ونهم تئاتر فجر نسبت به دوره‌های گذشته متفاوت‌تر است. در این دوره در عرصه بین‌المللی باید گروه‌هایی از نقاط مختلف دنیا در جشنواره حضور پیدا  کنند چرا که حضور افراد چهره و به نام تئاتر دنیا باعث می‌شود که آنها فضای تئاتر ایران را به دنیا منتقل کنند، علاوه بر این نیز این امر برای ما دستاورد فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در پی دارد.»
ایوبی ادامه داد: «اتفاقی که در جشنواره امسال در حال وقوع است بسیار با ارزش است. عکاسان تئاتر ما جزو بهترین‌های دنیا هستند، همچنین به بخش پژوهش و بخش استان‌ها باید بهای بیشتری داده شود.»
وی با بیان اینکه تاثیرات این اتفاق بزرگ باید به افکار عمومی و رسانه ها اعلام شود، اظهار کرد: «افکار عمومی و رسانه‌ها باید بدانند که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تئاتر و معاونت هنری وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی، می‌خواهند از این طریق تصویری زیبا از ایران را نشان دهند.»
رئیس موسسه فرهنگی اکو در ادامه تصریح کرد: «تئاتر یک هنر قدسی و یک ارتباط چهره به چهره است و هیچ هنر دیگری نمی‌تواند جای آن را بگیرد. بنابراین به نظرم باید بخش‌های مختلف مانند بخش گردشگری، فرهنگی و سیاسی را بسیج کنید. همچنین باید تورهای گردشگری برقرار شوند و از چهره‌های شاخص از نقاط مختلف دنیا دعوت به عمل آید تا در فضای تئاتر ایران قرار بگیرند و پی به ارزش تئاتر ما ببرند.»
محمود عزیزی: درهیچ کشوری بودجه سینما چندین برابر تئاتر نیست
"محمود عزیزی" بازیگر پیش‌کسوت عرصه تئاتر در ادامه جلسه عنوان کرد: «متأسفانه همه توجه‌ها به سوی سینما است و در هیچ نظامی در دنیا سراغ ندارم که بودجه سینما چندین برابر تئاتر باشد.
وی اظهار کرد: «ما هنرمندان در تمام عرصه‌ها در واقع کارگران فصلی هستیم و اگر کانونی پشتیبان این کارگر فصلی نباشد او نمی‌تواند به صورت مستمر فعالیت کند.»
این بازیگر با اظهار تاسف از اینکه تئاتر در قانون ما جایی ندارد، گفت: «بودجه‌ای که به تئاتر ما تعلق می‌گیرد قابل مقایسه با بودجه سینما نیست.»
وی افزود: «امیدوارم که یک نگاه کلی در جهت دادن به جایگاه حقوقی هنر و به ویژه به تئاتر که بستر آغازین تمام فعالیت‌ها است، شکل بگیرد.»
عزیزی تصریح کرد: «اگر این فرصت امروز شکل بگیرد خیلی بهتر از فردا است و قطعا اگر این اتفاق بیافتد افتخار بزرگی برای این دوره در این مقطع تاریخی به وجود آمده و در تاریخ ماندگار خواهد شد.»
وی با اشاره به اینکه با آثار هنری می توانیم جهانیان را به سوی خود جلب کنیم، گفت: «اگر پشتوانه قانونی داشته باشیم بسیاری از مسائل و مشکلات حل خواهد شد.»
مشاور دبیر بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر: رسانه ملی می‌تواند در کمک به تئاتر بسیار تاثیرگذار باشد
"محمد خزاعی" مشاور دبیر بیست‌ونهمین جشنواره بین¬المللی تئاتر فجر اظهار کرد: «امسال برای اولین بار مضامینی در جشنواره مطرح می‌شود که سال‌های قبل در جشنواره نبوده است، از جمله: بخش انقلاب، مضامین مذهبی و آسیب‌های اجتماعی.»  
وی ادامه داد: «امسال در بخش بین‌الملل نیز اتفاقات بسیار خوبی افتاده که می‌توان به حضور کمپانی‌ها و گروه‌های شاخص در بخش بین‌الملل اشاره کرد.»
خزاعی یادآور شد: «آنچه که بسیاری از کارشناسان معتقد بودند تشکیل شورای عالی تئاتر است و این شورا می‌تواند ترکیبی از نهادهای تاثیرگذار در مسائل فرهنگی کشور باشد.»
وی همچنین پیشنهاد داد: «مدیریت جشنواره باید ثابت باشد، چرا که بدین طریق جشنواره هدفمند خواهد شد.»
مشاور دبیر بیست‌ونهمین جشنواره بین¬المللی تئاتر فجر با اشاره به اینکه تئاتر بسیار مظلوم است، گفت: «رسانه ملی می‌تواند در کمک به تئاتر بسیار تاثیرگذار باشد. این درخواست را داریم که در پوشش رسانه‌ای به تئاتر اهتمام ویژه‌ای وجود داشته باشد. چرا که تبلیغات در مسائل فرهنگی حرف اول را می‌زند و از سوی دیگر تئاتر زیربنای فرهنگ است.»
خزاعی در پایان تصریح کرد: «با یک یا دو بیلبورد در سطح شهر قطعا اطلاع‌رسانی به خوبی انجام نمی‌شود و همان طور که برخی مسئولان نگاه ویژه‌ای به جشنواره فیلم دارند باید نگاه ویژه‌ای نیز به جشنواره تئاتر فجر داشته باشند.»
مدیر کل فرهنگی و اجتماعی شهرداری: اجرای بیش از دو هزار تئاتر در محله‌های تهران
رمضانی نماینده شهرداری با بیان اینکه درچند سال اخیرکارهای بسیار خوبی در شهر تهران در رابطه با توسعه تئاترانجام شده و سالن‌ها و مکان‌های تمرین گروه‌های تئاتری گسترش پیدا کرده است گفت: «هم اکنون نیز قرار است اقداماتی در زمینه تئاتر انجام دهیم که به زودی اطلاع‌رسانی خواهد شد. از جمله اینکه قرار است یک مسابقه نمایشنامه‌نویسی در ارتباط با مدیریت شهری برای تئاتر برگزار کنیم.»
وی ادامه داد: «یکی از کارهای محدودمان که تابستان امسال انجام شد، اجرای 2107 تئاتر در محله¬های مختلف تهران بود. البته با توجه به اینکه این آثار محلی بودند برخی از این تئاترها چندان قوی نبودند. در ادامه نیز به این نتیجه رسیدیم که جهت درست و مناسب‌تری به فعالیت‌های تئاتری بدهیم و اولین اتفاق برگزاری همین مسابقه است. آثاری که در مسابقه نمایشنامه‌نویسی انتخاب می‌شوند امکان تولید تئاتر را برای آنها فراهم خواهیم کرد. همچنین، مسابقه دیگری با عنوان جشنواره تئاتر محله در 374 محله تهران برگزار می‌کنیم و برای هر کدام از نمایش‌ها 50 تا 100 اجرا پیش‌بینی کرده‌ایم.»
رضانی گفت: «امیدوارم این شورا کار خودش را به صورت مستمر ادامه دهد تا بتواند بر توسعه تئاتر حکومت کند.»
مشاور رئیس سازمان صدا و سیما: نیازمند یک پیوست رسانه‌ای هستیم
عاطفی مشاور رئیس سازمان صدا و سیما عنوان کرد: «مسئولان انقلاب، مردم، دولت و... در دهه فجر همگی به سوی رسانه ملی می‌ایند و ما هم باید تمام این کارها را در این زمان پوشش دهیم.»
وی گفت: «باید یک تقویم فرهنگی و هنری ایجاد کنید تا با نگاه تخصصی دست ما باز شود و بتوانیم همکاری کنیم. بحث دیگر این است که پرداختن به امور جاری و فنی کار بسیار بزرگی است و نباید از آن غافل شویم و فکر می‌کنم برای این کار نیازمند یک پیوست رسانه‌ای هستیم.»
مشاور سازمان صدا و سیما با بیان اینکه مخاطبان رسانه مدام در حال تغییر هستند و به دلیل ذائقه‌های مختلف و لحظه‌ای، آرایش انسانی در سازمان صدا و سیما مدام تغییر می‌کند. اگر این آرایش انسانی را نشناسید نمی‌توانید رسانه‌ای را به کار بگیرید.»
وی اظهار داشت: «درگاه‌های ورود به صدا و سیما یک درگاه نیست. همیشه این مشکل وجود دارد و نهادهای مختلف یکسری وظایفی را به عهده صدا و سیما می‌گذارند. بنابراین نیاز به یک پیوست رسانه‌ای احساس می‌شود.»
وی خاطرنشان کرد: «قطعا سازمان صدا و سیما برای برگزاری باشکوه‌تر جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از آن حمایت می‌کند.»
گفتنی است محمدهادی ایازی مشاور عالی شهردار و معاون فرهنگی ¬اجتماعی شهردار تهران، حجت‌الله ایوبی رئیس موسسه فرهنگی اکو، جواد آرین¬منش نایب رئیس کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، علیرضا افشار معاون فرهنگی ¬اجتماعی وزارت کشور، محمود عزیزی هنرمند پیش‌کسوت، سعید کشن‌فلاح رئیس دانشگاه هنر، حسین مسافرآستانه مدیر کل هنرهای نمایشی، حجت‌الاسلام سید رمضان موسوی مقدم قائم مقام سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، مرتضی تمدن استاندار تهران، محمد حیدری دبیر بیست و نهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر و محمد خزاعی مشاور دبیر بیست‌ونهمین جشنواره بین¬المللی تئاتر فجر به عنوان سیاست‌گذاران بیست و نهمین جشنواره بین¬المللی تئاتر فجر از سوی حمید شاه آبادی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شده‌اند.